Κάποτε τους απέρριπταν ως φανατικούς, τώρα όμως οι «ταύροι» των Βitcoin θα πρέπει να νιώθουν δικαιωμένοι. Έκαναν ένα ακριβές call για τις προοπτικές κερδών του κρυπτονομίσματος -δείτε το εκρηκτικό ράλι που βρίσκεται σε εξέλιξη- και είχαν δίκιο, εν μέρει τουλάχιστον, για τους σωστούς λόγους.
Όταν το Βitcoin έκανε θραύση στις αρχές αυτής της δεκαετίας, πολλοί σοβαροί επενδυτές και παραδοσιακοί οικονομολόγοι το περιφρόνησαν ως μια άχρηστη μόδα -ακόμα και απάτη. Η περιφρόνησή τους, που φαινομενικά επιβεβαιώθηκε από την κατάρρευσή του το 2022, επιμένει σήμερα, ενώ το νόμισμα διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα.
Το 2021, το Βitcoin συχνά «τσουβαλιαζόταν» μαζί με άλλα αγαπημένα του «day trading» πλήθους, όπως οι μη κερδοφόρες τεχνολογικές μετοχές και οι μετοχές meme. Σήμερα αυτές οι άλλες «φουσκίτσες» βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση κατά μέσο όρο στο ήμισυ του peak τους, ενώ το Βitcoin πρόσφατα άγγιξε υψηλό όλων των εποχών. Είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο μια «φούσκα» να σκάει και στη συνέχεια να ανακάμπτει για να αγγίξει νέα υψηλά τόσο γρήγορα, και υποδηλώνει πως εδώ συμβαίνει κάτι πραγματικό και βιώσιμο.
Η επιστροφή του Βitcoin είναι εντυπωσιακή, επίσης, διότι αψηφά τη γενική κατάσταση της τρέχουσας bull market, που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις μετοχές Big Tech. Οι επενδυτές έχουν πάρει στα σοβαρά καθ’ όλη αυτή την περίοδο τα «βαριά» ονόματα του τεχνολογικού κλάδου, ίσως ακόμα περισσότερο τώρα που θεωρούνται ως οι κολοσσοί που είναι πιθανότερο να κυριαρχήσουν στο μέλλον στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης (Αrtificial Ιntelligence-ΑΙ). Το Βitcoin δεν παίρνει κάποια ώθηση από τη μανία για την AI.
Οι «ταύροι» του Βitcoin αποδείχθηκε πως -επί το πλείστον- είχαν δίκιο αναφορικά με τις προοπτικές του ως μακροπρόθεσμης επένδυσης -και, από αυτήν την άποψη, ως ο «βασιλιάς» των crypto. Από το χαμηλό σημείο στα τέλη του 2022, η τιμή έχει ανέβει περίπου 300%, περισσότερο από όλα τα άλλα κορυφαία 10 crypto, εκτός από ένα (Solana).
Επιπλέον, αναπτύσσεται ταχύτερα από μια πολύ μεγαλύτερη βάση: με κεφαλαιοποίηση άνω του 1,3 τρισ. δολαρίων, το Βitcoin είναι τώρα τρεις φορές μεγαλύτερο από τον κοντινότερο ανταγωνιστή του (Ethereum). Από τα 100 μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα, τα πέντε βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ή κοντά σε αυτά -το Βitcoin και άλλα τέσσερα-, τα οποία είναι συγκριτικά «κουκίδες» (σ.σ. αριθμητικά ως προς το σύνολο των cryptos).
Οι σκεπτικιστές διατύπωναν αμφιβολίες για το αν το Βitcoin θα μπορούσε ποτέ να ληφθεί σοβαρά υπόψη, καθώς η τιμή του σημείωνε τόσο άγριες διακυμάνσεις. Αλλά, πλέον, η μεταβλητότητά του (volatility) έχει μειωθεί έντονα και σύμφωνα με το Bloomberg, βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό -σχεδόν πέντε φορές λιγότερο απ’ ό,τι ήταν στα δυσθεώρητα ύψη της περασμένης δεκαετίας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι λιγότερο ασφαλές ως νόμισμα από το δολάριο (που έχει επτά φορές χαμηλότερο volatility) ή ως επένδυση από τον χρυσό (σχεδόν τέσσερις φορές μικρότερο volatility).
Το story με τα «θεμελιώδη» δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει πλήρως την επιχειρηματολογία των «ταύρων» υπέρ του Βitcoin. Περίμεναν πως λόγω της δημοφιλίας του στα άτομα νεαρής ηλικίας, θα γινόταν ο νέος «ψηφιακός χρυσός». Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα όνειρο. Ο χρυσός κρατά πολύ καλά, καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και πολύ παραπάνω από τη δίκαιη αξία του με βάση τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Για να διαφοροποιηθούν από το δολάριο, οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως αγοράζουν χρυσό -όχι Βitcoin- με ρυθμούς-ρεκόρ.
Ακόμα πιο σημαντικό είναι πως το Βitcoin κάθε άλλο παρά έχει επιβεβαιώσει το όραμα πως θα αναδυόταν ως ένα μέσο συναλλαγών. Ένας παγκόσμιος δείκτης για τη χρήση crypto «από τη βάση» δείχνει πως ο ρυθμός υιοθέτησης γενικά έχει μειωθεί κατά περίπου 60% από την πρόσφατη κορυφή το 2021. Οι χώρες που εξακολουθούν να υιοθετούν ταχέως τα κρυπτονομίσματα τείνουν να είναι προβληματικές χώρες με ταλαιπωρημένα εθνικά νομίσματα, όπως η Ουκρανία και το Ελ Σαλβαδόρ.
Το Βitcoin αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα παγκοσμίως. Περίπου το 70% των λογαριασμών σε Βitcoin είναι αδρανείς για ένα χρόνο, υποδηλώνοντας πως ο κόσμος αγοράζει το νόμισμα για να το κρατήσει ως επένδυση, όχι για να το χρησιμοποιήσει για αγορές στα Starbucks.
Στα λίγα μέρη όπου ο κόσμος χρησιμοποιεί κρυπτονομίσματα για εμπορικές συναλλαγές, μετατρέπονται σε stablecoins, που ήταν σχεδιασμένα για να παρακολουθούν τα σκληρά νομίσματα και να είναι εμπορεύσιμα σε σταθερή τιμή.
Ωστόσο, οι τάσεις ευνοούν τους «ταύρους». Είχαν πει πως το Βitcoin θα ενισχυθεί από τα εγγενή όρια της προμήθειάς του. Η παραγωγή των «ορυχείων» Βitcoin μειώνεται στο ήμισυ κάθε τέσσερα χρόνια, με την επόμενη μείωση να αναμένεται τον Απρίλιο. Αυτός είναι ένας μεγάλος «οδηγός» του τωρινού ράλι.
Πολλοί μεγάλοι οργανισμοί βλέπουν τώρα το κρυπτονόμισμα ων νόμιμη επένδυση. Τα τελευταία χρόνια αυξάνουν τη διακράτησή του με διψήφιο μέσο ρυθμό. Τον Ιανουάριο, μετά την έγκριση από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, 11 από αυτούς άνοιξαν νέα ETFs Βitcoin για το ευρύ κοινό, και αυτή η αγορά οδεύει να αναπτυχθεί από τα 50 δισ. δολάρια που είναι τώρα στα 300 δισ. δολάρια το 2025.
Το Bitcoin μοιάζει όλο και περισσότερο με ένα περιουσιακό στοιχείο με διάρκεια (σ.σ. μακροπρόθεσμη επένδυση) παρά με μια περαστική μόδα. Ο «αφρός» είναι ένα χαρακτηριστικό που έχει οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη bull market, αλλά για την ώρα αυτοί που έχουν καλούς λόγους να πανηγυρίζουν είναι οι φανατικοί και όχι οι σκεπτικιστές.
Υπάρχει ένα παλιό ρητό της Wall Street για τέτοιες στιγμές: μόνο οι ανόητοι χορεύουν, αλλά οι περισσότερο ανόητοι παρακολουθούν.
* Ο συγγραφέας του άρθρου είναι πρόεδρος του Rockefeller International