H αντιμονοπωλιακή πολιτική βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διορίσει αξιωματούχους με εντολή να περιορίσουν την ισχύ εταιρειών που έχουν κυριαρχήσει σε τμήματα της αμερικανικής οικονομίας.
Ο Τζόναθαν Κάντερ είναι επικεφαλής της Αντιμονοπωλιακής Διεύθυνσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η Λίνα Καν προεδρεύει της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και ο Τιμ Γου είναι σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα ανταγωνισμού. Είναι όλοι γνωστοί επικριτές της Big Tech που έχουν καταγγείλει την ανεπαρκή επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.
Αλλά ένας νέος κλάδος έχει πλέον εμφανιστεί ως πιθανός στόχος, τα private equity.
Παρά το γεγονός ότι έχουν διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε πολλούς τομείς της αμερικανικής αγοράς, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη στέγαση και τη μεταποίηση, οι εταιρείες private equity έχουν ως τώρα διαφύγει του ελέγχου των ρυθμιστικών αρχών.
Αλλά οι φρενήρεις συναλλαγές και τα διογκωμένα χαρτοφυλάκια τους έχουν πλέον τραβήξει το μάτι της νέας γενιάς προοδευτικών αξιωματούχων της Ουάσιγκτον, oι οποίοι ανησυχούν για το μοντέλο «buy, strip and flip» όπου υποτιμημένες εταιρείες εξαγοράζονται, αναδιαρθρώνονται και πωλούνται γρήγορα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου έχουν επίσης βάλει στο στόχαστρο τους ομίλους private equity που εξαγοράζουν στοιχεία ενεργητικού τα οποία έχουν εντολή να πουλήσουν εταιρείες προκειμένου να ολοκληρώσουν άλλες συγχωνεύσεις.
Οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο εφαρμόζονται οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι αφήνει εκτός ελέγχου τις εταιρείες private equity, επειδή τα χαρτοφυλάκια τους περιλαμβάνουν πολλαπλές συμφωνίες που σχετίζονται μεταξύ τους με πολλούς τρόπους.