Αφού τα δύστροπα πολιτικά κόμματα του Ισραήλ έσυραν τους ψηφοφόρους σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε επιτέλους την πλειοψηφία που είχε χάσει.
Τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης δείχνουν ότι ο δεξιός συνασπισμός του Νετανιάχου πρόκειται να συγκεντρώσει περίπου 64 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ. Σε αντίθεση με πρόσφατες προσπάθειές του να σχηματίσει συνασπισμό, αυτή η συμμαχία φαίνεται ιδεολογικά πιο συνεκτική, διαμορφώνοντας μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ.
Η νίκη σηματοδοτεί ακόμη ένα κεφάλαιο στην αξιοσημείωτη πολιτική καριέρα του Νετανιάχου, ο οποίος έχει κυριαρχήσει στην πολιτική του Ισραήλ για περισσότερο από μια δεκαετία, επεκτείνοντας το ρεκόρ του ως o πρωθυπουργός με την πιο μακρά θητεία στο εβραϊκό κράτος. Ακόμη και από θέση αντιπολίτευσης τους τελευταίους 18 μήνες, ως αδίστακτος καταφερτζής φαινόταν να κινεί τα νήματα, επισπεύδοντας με τον τρόπο του την κατάρρευση ενός εύθραυστου συνασπισμού οκτώ κομμάτων - που έφερε και τις εκλογές της Τρίτης.
Άκρως διχαστική φιγούρα, ο Νετανιάχου, υπεράνω αντιπάλων, δεν πτοήθηκε από μια διετή δίκη για διαφθορά, στην οποία κατηγορείται για δωροδοκία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης, προκειμένου να κρατήσει ζωντανές τις πολιτικές του φιλοδοξίες.
Οι αλλεπάλληλες ατελέσφορες εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν μετατράπηκαν σε δημοψηφίσματα για την ηγεσία του, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα ορίζονταν από τους πιστούς του και τις ετερόκλιτες ομάδες που συνασπίστηκαν μόνο και μόνο για να αποτρέψουν την επάνοδό του στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας. Αλλά, αν η νίκη της Τρίτης θωρακίζει τη φήμη του ως πολιτικού ασυναγώνιστου στην αντοχή και τη στρατηγική, αποκαλύπτει επίσης και τον κακό δρόμο που ήταν διατεθειμένος να βαδίσει για να πετύχει τους στόχους του.
Ένας από τους κύριους εταίρους του Νετανιάχου στον συνασπισμό θα είναι ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ένας ανοιχτά αντιάραβας υπερεθνικιστής, ο οποίος στο παρελθόν έχει καταδικαστεί για υποκίνηση ρατσισμού.
Πριν από δύο χρόνια, ο Μπεν-Γκβιρ ήταν ένας περιθωριακός παίκτης και το εξτρεμιστικό κόμμα του δεν μπορούσε να κερδίσει αρκετές ψήφους για να περάσει το όριο που απαιτείται ώστε να εξασφαλίσει έδρες στην Κνεσέτ. Αλλά σήμερα, η ομάδα Θρησκευτικού Σιωνισμού, της οποίας ηγείται μαζί με τον επίσης ακροδεξιό πολιτικό Μπεζαλέλ Σμοτρίχ, είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα και μια σημαντική δύναμη στον συνασπισμό με επικεφαλής το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου.
Προσωπικά μεσολάβησε ο Νετανιάχου για τη συμφωνία μεταξύ Μπεν-Γκβιρ και Σμότριχ, ώστε να διασφαλίσει ότι θα κατέβουν μαζί προκειμένου να ενισχύσουν τις πιθανότητες εκλογής τους. Η απόφασή του να χορέψει ταγκό με τέτοιους εξτρεμιστές ήταν ένα επιπλέον σημάδι της αποφασιστικότητάς του να πετύχει τη νίκη ανεξαρτήτως τιμήματος.
Το αποτέλεσμα δείχνει ότι πιθανώς ο Μπεν-Γκβιρ θα κερδίσει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο. Ο 46χρονος δικηγόρος, ο οποίος φέρεται λόγω του εξτρεμισμού του να μην επιστρατεύτηκε στη θητεία του στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχει ήδη ζητήσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Μια τέτοια πρόταση εύλογα θα τρομάξει πολλούς. Και μόνο η ένταξή του σε οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση κινδυνεύει να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις με Παλαιστίνιους ισραηλινής υπηκοότητας, λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά τη χειρότερη κοινοτική βία μεταξύ Εβραίων και Αράβων εδώ και χρόνια, που συγκλόνισε τη χώρα και αποκάλυψε εύθραυστα ρήγματα στην κοινωνία. Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη υφίσταται τη χειρότερη βία από το 2015, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συγκρούονται με Παλαιστίνιους σχεδόν σε καθημερινή βάση.
Στα νιάτα του, ο Μπεν-Γκβιρ ήταν μαθητής του εκλιπόντος ραβίνου Μέιρ Καχάνε, του οποίου η αντιαραβική ιδεολογία ήταν τόσο ακραία που απαγορεύτηκε από το κοινοβούλιο, ενώ το κίνημά του χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ. Ο Μπεν-Γκβίρ έχει χαρακτηρίσει προδότες τούς Άραβες μέλη της Κνεσέτ ενώ κάποτε απείλησε να διώξει Παλαιστίνιους με ισραηλινή υπηκοότητα. Ισχυρίζεται ότι έχει μετριάσει τις απόψεις του, αλλά η ενσωμάτωσή του θα κηλιδώσει την υπόληψη του Ισραήλ.
Η σύνθεση μιας τόσο δεξιόστροφης κυβέρνησης κινδυνεύει επίσης να περιπλέξει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, κύριο σύμμαχο του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου έχει ήδη ταραγμένες σχέσεις με τους Δημοκρατικούς, αφού επέκρινε ανοιχτά τον Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.
Μπορεί επίσης να θέσει σε δοκιμασία την αντοχή των νεοπαγών δεσμών μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που επισημοποίησαν τις σχέσεις με το εβραϊκό κράτος πριν από δύο χρόνια, οδηγώντας στις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ.
Εν τω μεταξύ ο Σμότριχ, συνοδοιπόρος του Μπεν-Γκβιρ, δεσμεύτηκε να πιέσει για εκτεταμένες νομικές μεταρρυθμίσεις που μπορούν να υποσκελίσουν τη δικαστική εξουσία, περιορίζοντας την ικανότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώνει νόμους της Κνεσέτ που θεωρεί ότι αντιτίθενται στους Βασικούς Νόμους του Ισραήλ και εξουσιοδοτώντας την κυβέρνηση να διορίζει όλους τους δικαστές.
Πολλοί υποπτεύονται ότι απώτερος πολιτικός στόχος του Νετανιάχου ήταν να προστατευτεί από τη δίωξη, καθώς η δίκη του για διαφθορά τραβάει σε μάκρος. Ο ίδιος έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία. Ο Μπεν-Γκβιρ φέρεται να είπε ότι θα υποστήριζε νομοθετική παρέμβαση που θα οδηγούσε στην κατάρρευση του κατηγορητηρίου. Αυτό θα ήταν άλλη μια καταστροφή για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια του Ισραήλ.
Ο Νετανιάχου μπορεί να έχει καταγάγει τη νίκη του και το Ισραήλ να επιστρέφει σε μια φαινομενική πολιτική σταθερότητα, αλλά το πραγματικό ζήτημα είναι με ποιο κόστος.