Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ αντιτάχθηκαν στην επέκταση του ΝΑΤΟ και επέκριναν «ορισμένα κράτη», γιατί προσπαθούν να επιβάλουν «δημοκρατικά πρότυπα» σε άλλες χώρες, σε μια σύνοδο κορυφής στο Πεκίνο που υπογράμμισε τους ενισχυμένους δεσμούς τους.
Με τη Δύση να αντιτίθεται στη συσσώρευση ρωσικού στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και στη μεταχείριση που επιφυλάσσει στους Ουιγούρους η Κίνα, οι δυο ηγέτες εμφανίστηκαν σε ενιαίο μέτωπο στις συνομιλίες που είχαν λίγες ώρες πριν από την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Ο Σι είπε ότι οι δύο χώρες θα υποστηρίξουν η μια την άλλη σε ό,τι αφορά την κυριαρχία και τα συμφέροντα, ενώ θα αντιμετωπίσουν εξωτερικές παρεμβάσεις και περιφερειακές απειλές για την ασφάλεια, σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Σε ένδειξη αλληλεγγύης, οι δύο πλευρές εξέδωσαν μια δήλωση με περισσότερες από 5.000 λέξεις, επικρίνοντας «τις προσπάθειες ορισμένων κρατών να επιβάλουν τα δικά τους "δημοκρατικά πρότυπα" σε άλλες χώρες».
Η δήλωση υπογράμμισε τη σινο-ρωσική αντίθεση σε οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ ή νέων συνασπισμών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Οι χώρες δήλωσαν ότι «ανησυχούν σοβαρά» για το σύμφωνο ασφαλείας Aukus που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αυστραλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ πέρυσι. Δεσμεύτηκαν επίσης να «αυξήσουν τη συνεργασία» για να αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να υπονομεύσουν την ασφάλεια και να παρέμβουν «υπό οποιοδήποτε πρόσχημα».
Η ρωσική Gazprom και η κινεζική CNPC, οι ενεργειακοί όμιλοι, υπέγραψαν επίσης συμφωνία για μια νέα γραμμή προμήθειας φυσικού αερίου με παραδόσεις 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
Η επιβεβαίωση των ισχυρότερων σινο-ρωσικών δεσμών έρχεται σε ένα πλαίσιο διεθνούς συναγερμού για την Ουκρανία. Η Ρωσία έχει μετακινήσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία, κίνηση που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι είναι προοίμιο εισβολής.
Σε άρθρό του, που δημοσίευσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua την Πέμπτη, ο Πούτιν έγραψε ότι το γεγονός πως υπάρχουν παρόμοιες και συνεπείς θέσεις σε παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα αποτέλεσε τη βάση για τη συντονισμένη εξωτερική πολιτική των δύο δυνάμεων.
«Οι δύο χώρες μας διαδραματίζουν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στη σημερινή πολύπλοκη διεθνή κατάσταση και συνεχίζουν να προωθούν τον εκδημοκρατισμό του συστήματος διεθνών σχέσεων, για να το καταστήσουν πιο δίκαιο και χωρίς αποκλεισμούς», έγραψε ο Πούτιν.
Το Πεκίνο έχει στείλει σήμα υποστήριξης της Μόσχας στην αντιπαράθεσή της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν και «συντόνισαν τις θέσεις τους» σχετικά με την Ουκρανία την Πέμπτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Ο Γουάνγκ εξέφρασε την «κατανόηση και την υποστήριξή» του για την επιμονή της Ρωσίας στην αρχή ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύσει την ασφάλειά της σε βάρος άλλων.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γουάνγκ είπε στον Αντονι Μπλίνκεν, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι οι «εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια» της Μόσχας πρέπει να ληφθούν «σοβαρά».
Παρά αυτή την υποστήριξη, οι αναλυτές εξωτερικής πολιτικής έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με το εάν η Κίνα πρόκειται να επωφεληθεί από την κρίση της Ουκρανίας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μια σύγκρουση θα μπορούσε να εξαντλήσει τους πόρους των ΗΠΑ και να αποσπάσει την προσοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και τις διεκδικήσεις της Κίνας σε Ταϊβάν και Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Άλλοι επισημαίνουν ότι η Κίνα προτιμά τη σταθερότητα έναντι της αναταραχής στο διεθνές πεδίο. Το Πεκίνο κινδυνεύει επίσης να πλήξει τη φήμη του και πιθανώς να αντιμετωπίσει δευτερεύουσες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, εάν εμβαθύνει την υποστήριξή του στη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ και πολλές δυτικές χώρες αρνήθηκαν να στείλουν αξιωματούχους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Xinjiang, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ουιγούροι έχουν φυλακιστεί, και της καταστολής του Πεκίνου στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Πούτιν, ωστόσο, είναι μεταξύ μιας ομάδας ξένων ηγετών που παρευρίσκονται στην τελετή έναρξης των Αγώνων, η οποία περιλαμβάνει τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Ίμραν Χαν, τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και τον Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντεζ της Αργεντινής. Παρευρίσκονται επίσης ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Η εικόνα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους περίπου 80 ηγέτες και βασιλιάδες που έδωσαν το παρών στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Μπους, προέδρου των ΗΠΑ τότε, αντανακλώντας τους ξεφτισμένους δεσμούς μεταξύ Δύσης και Κίνας και αναταραχές που προκλήθηκαν από την πανδημία.
Πριν από τις συνομιλίες, ο Πούτιν καταδίκασε την κριτική για τη διοργάνωση των Χειμερινών Αγώνων από την Κίνα και επαίνεσε τον «σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραμάτισαν οι δύο χώρες διεθνώς.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν τη «στενή φιλία» μεταξύ των δύο ηγετών, αναφέροντας την άποψη του Πούτιν για τον Σι: «Είναι προσιτός και ειλικρινής. Είναι επίσης ένας συνεργάτης στον οποίο μπορείτε να βασιστείτε».