Oι επενδυτές είναι αντιμέτωποι με ένα γρίφο ενόψει μιας όπως διαφαίνεται ιδιαίτερα ταραχώδους εκλογικής αναμέτρησης στις ΗΠΑ: πώς να προστατεύσουν τα χαρτοφυλάκια τους από ένα sell-off στις αγορές.
Τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια δεν έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμα ως αντιστάθμιση κινδύνου στις μετοχές, με τα κρατικά ομόλογα να καταγράφουν οριακές κινήσεις και την τιμή του χρυσού να υποχωρεί κατά τη διόρθωση των μετοχών τον Σεπτέμβριο.
Αντιμέτωποι με το πιθανό ενδεχόμενο ενός αμφιλεγόμενου εκλογικού αποτελέσματος στις 3 Νοεμβρίου, οι διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν νέα λιμάνια για να βρουν προστασία από μια πιθανή καταιγίδα.
Μερικές δημοφιλείς στρατηγικές είναι η χρήση νομισμάτων που ακολουθούν τις κινήσεις των μετοχών, παράγωγα τα οποία παρέχουν ασφάλιση έναντι ενός sell-off και ομόλογα αναδυόμενων αγορών τα οποία προσφέρουν αντιστάθμιση με υψηλότερη απόδοση αλλά και μεγαλύτερο ρίσκο.
«Το να βασίζεται κανείς στα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια είναι σαν να κάνει ελεύθερη πτώση με σχισμένο αλεξίπτωτο» δήλωσε η Πίλαρ Γκόμεζ-Μπράβο, υπεύθυνη σταθερού εισοδήματος για την Ευρώπη στην MFS Investment Management. «Από το καλοκαίρι αναζητούμε εναλλακτικές στα αμερικανικά treasuries».
H κα Γκόμεζ-Μπράβο έχει αγοράσει δικαιώματα προαίρεσης τα οποία θα την αποζημιώσουν σε περίπτωση πτώσης του αυστραλιανού δολαρίου και της νορβηγικής κορώνας, νομίσματα τα οποία τείνουν να ακολουθούν τις κινήσεις στοιχείων ενεργητικού με ρίσκο, όπως οι μετοχές. Στοιχηματίζοντας σε αυτά ενάντια στο ιαπωνικό γεν, το οποίο συνήθως ανατιμάται όταν οι μετοχές δέχονται πίεση, πολλαπλασιάζει τα οφέλη. Και τα δύο αυτά trades βοήθησαν στην προστασία του χαρτοφυλακίου της από το sell-off του Σεπτεμβρίου.
Κατά το παρελθόν, η αξία των κρατικών ομολόγων έτεινε να αυξάνει όταν οι μετοχές υποχωρούσαν, αντισταθμίζοντας τις απώλειες στο ένα τμήμα του χαρτοφυλακίου με κέρδη σε ένα άλλο. Αλλά η τεράστια παρέμβαση της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών στις αγορές ομολόγων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει μετριάσει αυτή την τάση.
«Αν είστε επενδυτής που έχει τοποθετήσεις σε πολλά στοιχεία ενεργητικού, η παραδοσιακή προσέγγιση που ακολουθείτε στις επενδύσεις είναι αντιμέτωπη με προκλήσεις» τόνισε ο Μάικλ Ντεπάς, επικεφαλής trading ομολόγων στη Citadel Securities. «Σας αναγκάζει να σκεφτείτε διαφορετικά».
Επενδυτές έχουν αναζητήσει προστασία αγοράζοντας δικαιώματα προαίρεσης ως ασφάλεια για πιθανές αναταραχές στις αγορές την περίοδο πριν και μετά τις εκλογές, στέλνοντας στα ύψη την τιμή των συμβολαίων μελλοντικής προαίρεσης του δείκτη μεταβλητότητας VIX- γνωστού και ως δείκτη φόβου της Wall Street.
Αλλά το αυξανόμενο κόστος της προστασίας αυτής έχει κάνει πιο επιτακτική την αναζήτηση εναλλακτικών. Η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης για τον S&P 500 «γίνεται πολύ ακριβή πολύ γρήγορα» ανέφερε ο Σκοτ Ντιμάτζιο, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην AllianceBernstein, ο οποίος προτιμά να χρησιμοποιεί θέσεις short σε νομίσματα, μεταξύ των οποίων τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, η αξία των οποίων ακολουθεί αυτή συγκεκριμένων εμπορευμάτων.
Ένα άλλο δημοφιλές trade περιλαμβάνει νομίσματα αναδυόμενων αγορών. Σύμφωνα με τον Μπομπ Μισέλ, CIO στη JP Morgan Asset Management, η νέα μόδα είναι τα στοιχήματα για υποτίμηση νομισμάτων όπως το μεξικανικό πέσο, η τουρκική λίρα και η ινδονησιακή ρουπία ως αντιστάθμιση κινδύνου σε sell-off στις μετοχές, τα ομόλογα υψηλής απόδοσης και άλλα στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο. «Είναι μια τακτική που βλέπουμε συχνά και είναι πολύ ισχυρή» υπογράμμισε.
Για τον Πραμόλ Νταουάν, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου αναδυόμενων αγορών στην Pimco, εναλλακτικές υπάρχουν και στο χώρο του σταθερού εισοδήματος. «Αν και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υποκατάστατο των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, τα κινεζικά ομόλογα έχουν αντίστοιχες ιδιότητες αντιστάθμισης κινδύνου αλλά με αυξημένο ρίσκο» έγραψε σε πρόσφατο σημείωμα με τον Ραν Νταουάν.
Σε αντίθεση με τα 5ετή αμερικανικά ομόλογα, η αξία των οποίων έχει ήδη ενισχυθεί σημαντικά από τον Μάρτιο, τα κινεζικά ομόλογα – τα οποία αποτελούν πλέον τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ομολόγων με τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών να αυξάνεται – είχαν σημειώσει πολύ μικρότερη άνοδο. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές της Pimco βλέπουν «άπλετο περιθώριο» για ράλι.
Πέρα από την Κίνα, ο κ. Νταουάν ξεχωρίζει τα κρατικά ομόλογα της Πολωνίας, της Τσεχίας, του Ισραήλ, της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας, του Περού και της Χιλής ως εναλλακτικές για την αντιστάθμιση κινδύνου από τις μετοχές. Αντί για την επιλογή μιας συγκεκριμένης χώρας τάσσεται υπέρ του σχηματισμού ενός «καλαθιού» που συγκεντρώνει 10 ομόλογα αναδυόμενων υψηλής ποιότητας, υποστηρίζοντας ότι αυτό ακολουθεί περισσότερο τις κινήσεις των αμερικανικών ομολόγων σε περιόδους κρίσης.
Αν και πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αναζητήσει νέες στρατηγικές που αποδίδουν σε περιόδους μαζικής εξόδου από στοιχεία ενεργητικού με ρίσκο, οι περισσότεροι διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως τα κρατικά ομόλογα - ειδικά τα αμερικανικά treasuries. Με απόδοση περίπου 1,5%, τα 30ετη ομόλογα προσφέρουν κάποια αξία, λέει ο κ. Ντιμάτζιο, ειδικά από τη στιγμή που η Fed διστάζει να παρέμβει τόσο δραστικά στο μακροπρόθεσμο χρέος.
Επιπλέον, οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι η μεγέθους $20 τρισ. αγορά των αμερικανικών treasuries προσφέρει απαράμιλλη ρευστότητα, το οποίο τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για να αρχίσουν ή να εγκαταλείψουν ένα trade. Παρά τη βουτιά των αποδόσεων σε ιστορικά χαμηλά τη φετινή χρονιά συνεχίζει να προσφέρει στους επενδυτές θετική απόδοση για την αντιστάθμιση κινδύνου σε αντίθεση με άλλες στρατηγικές που απαιτούν από τους επενδυτές την καταβολή premium. Στοιχήματα όπως τα κινεζικά ομόλογα, εν τω μεταξύ, προσφέρουν χρήσιμη διαφοροποίηση. Αλλά με σχετικά βραχύβιο ιστορικό ως επενδυτικό καταφύγιο, λίγοι επενδυτές πιστεύουν ότι θα είναι το πιο ασφαλές σημείο των αγορών σε μια σφοδρή κρίση.
«Αν τοποθετήσουμε 20% του χαρτοφυλακίου μας στην Κίνα, η ομάδα διαχείρισης ρίσκου θα είχε ενστάσεις» τόνισε ο Λούκα Παολίνι, επικεφαλής χάραξης στρατηγικής στην Pictet Asset Management. «Στο τέλος της ημέρας, δεν μπορείς να αποφύγεις την τοποθέτηση σε αμερικανικά treasuries».