Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Βενεζουέλας υπήρξε κάποτε το πετράδι του στέμματος της περιοχής. Χρόνια εγκατάλειψης και λανθασμένης διαχείρισης, όμως, έχουν πληγώσει τον κλάδο που κάποτε παρείχε το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου.
Σήμερα, όπως εξηγεί το παραπάνω βίντεο, το μερίδιό του στην παγκόσμια παραγωγή είναι μικρότερο του 0,5%. Στοιχεία του ΟΠΕΚ δείχνουν ότι ο κάποτε μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο κατάφερε τον Ιούνιο να παράξει μόλις 370.000 βαρέλια την ημέρα, επίπεδο που είχε να δει από την δεκαετία του 1930.
Δυο είναι οι λόγοι που έφτασε η χώρα σε αυτό το σημείο: η λανθασμένη διαχείριση και οι κυρώσεις των ΗΠΑ.
Το 1960 η Βενεζουέλα ήταν ένα από τα πέντε ιδρυτικά μέλη του ΟΠΕΚ, το μόνο εκτός Μέσης Ανατολής. Όταν ο πρόεδρος Κάρλος Αντρες Πέρεζ εθνικοποίησε την βιομηχανία και δημιούργησε την κρατική PDVSA, η χώρα είχε ημερήσια παραγωγή 3 εκατομμυρίων βαρελιών τη μέρα. Το χρήμα έρεε άφθονο. Η πρωτεύουσα Καράκας έγινε μια από τις πιο μοντέρνες πόλεις της περιοχής και η μεσαία τάξη ανθούσε.
Το 1999 ο Ούγκο Τσάβες ξεκίνησε την Βολιβιανή Επανάσταση. Επωφελήθηκε από το ράλι των τιμών που κράτησε ως το 2014. Ξόδεψε τεράστια ποσά σε κοινωνικές δράσεις για να βοηθήσει τους φτωχούς, πολλά όμως σπαταλήθηκαν.
Λίγο πριν ιδιωτικές εταιρείες είχαν επενδύσει πολύ στη χώρα και προσέθεσαν 1,1 εκατομμύρια βαρέλια στην εγχώρια παραγωγή. Το γεγονός σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών έκρυψε το ότι η κρατική εταιρεία την ίδια στιγμή καταστρέφονταν. Μετά από μια απεργία το 2003 ο Τσάβες απέλυσε 18.000 εργαζόμενους, πολύ εξ αυτών υψηλών προσόντων. Από τότε οι διορισμοί στην PDVSA ήταν συχνά πολιτικοί.
Μετά το θάνατό του, ο Νίκολα Μαδούρο ανέλαβε τα ηνία. Λίγο αργότερα οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν και η οικονομία μπήκε σε περιδίνηση από την οποία δεν έχει ακόμα βγει. Συνολικά πέντε εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα και όσοι έμειναν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα. Ο Μαδούρο αναγκάστηκε να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν για να καλύψει τις ανάγκες της Βενεζουέλας.
Το επόμενο χτύπημα ήταν οι κυρώσεις που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ. Τον Ιανουάριο του 2019 η Ουάσιγκτον έβαλε στο στόχαστρο την PDVSA προκειμένου να πιέσει και εν τέλει να εκδιώξει από την εξουσία τον Μαδούρο. Εκείνη την περίοδο οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής πετρελαίου της Βενεζουέλας. Σήμερα δεν αγοράζει καθόλου και πιέζει άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.
Ο Μαδούρο κατηγορεί τις ΗΠΑ για την καταστροφή της πετρελαϊκής βιομηχανίας, η αλήθεια όμως είναι ότι αυτή είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Η παραγωγή είχε μειωθεί 50% τις δυο δεκαετίες που προηγήθηκαν του 2019.
Τον Απρίλιο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας διόρισε νέο υπουργό πετρελαίου και νέο πρόεδρο στην PDVSA. Εχουν σχέδια για να επαναφέρουν τη βιομηχανία σε ανοδική τροχιά. Με τις τιμές του πετρελαίου όμως χαμηλά και εν μέσω πανδημίας η επιστροφή στο παρελθόν μοιάζει αδύνατη…