Τα πιο εύπορα νοικοκυριά στις ΗΠΑ ενισχύουν την κυριαρχία τους στην εταιρική Αμερική. Το πλουσιότερο 1% των Αμερικανών αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% της αξίας των μετοχών που βρίσκονται στα χέρια αμερικανικών νοικοκυριών, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Από το 1990, οι πλουσιότεροι Αμερικανοί έχουν αγοράσει $1,2 τρισ. σε μερίδια εταιρειών, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός έχει πουλήσει πάνω από $ 1 τρισ.
Πριν από τρεις δεκαετίες, η ιδιοκτησία ήταν επίσης δυσανάλογη, αλλά το κορυφαίο 1% των Αμερικανών, με βάση τον πλούτο, έλεγχε μόλις το 46% του συνόλου των αμερικανικών μετοχών που βρίσκονταν στα χέρια νοικοκυριών. Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019, το ποσοστό αυτό είχε αγγίξει το επίπεδο-ρεκόρ του 56%, το οποίο αντιστοιχούσε σε $21,4 τρισ., σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επενδυτικής τράπεζας.
Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο μετοχές όσο και μερίδια ιδιοκτησίας σε ιδιωτικές εταιρείες. «Τα πλουσιότερα νοικοκυριά είναι μακράν ο βασικός μοχλός πίσω από τη ζήτηση μετοχών», αναφέρουν στην έκθεση αναλυτές της Goldman Sachs, με επικεφαλής τον Arjun Menon. «Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και η άνοδος στις τιμές των μετοχών θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στις αγορές μετοχών από το κορυφαίο 1%» σημειώνουν.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, το φτωχότερο 90% είχε $4,6 τρισ. σε μετοχές ή 12% του συνόλου των μετοχών, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αυτή η διεύρυνση των ανισοτήτων ως προς τον πλούτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους στάσιμους μισθούς της πλειονότητας των Αμερικανών, κάτι που δεν τους επέτρεψε να συμμετέχουν στα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς την τελευταία δεκαετία.
Παρά τη φούσκα του dot.com και την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αμερικανικές μετοχές έχουν καταγράψει δεκαπλάσια άνοδο από το 1990, με τα κέρδη να καταλήγουν σε μεγάλο βαθμό στο πλουσιότερο κομμάτι του πληθυσμού.