Σε σοβαρή οικονομική κρίση έχει μετατραπεί η επιδημία αφρικανικού πυρετού των χοίρων που έχει χτυπήσει σε όλο σχεδόν τον κόσμο και ειδικά στην Ασία.
Συντηρητικές εκτιμήσεις, σημειώνεται στο παραπάνω βίντεο, αναφέρουν ότι ήδη έχει προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 6 εκατομμυρίων ζώων και πλέον επηρεάζει την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και κρέατος με τρόπους που θα παραμείνουν αισθητοί για χρόνια.
Η ασθένεια, που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ξεκίνησε από την Αφρική αλλά έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη. Εφτασε στην Κίνα τον Αύγουστο του 2018, κατά πάσα πιθανότητα από τη Ρωσία. Τον Ιανουάριο χτύπησε στη Μογγολία, ακολούθησε το Βιετνάμ τον Φεβρουάριο, η Καμπότζη τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο οι Φιλιππίνες. Κρούσματα υπάρχουν και στη Βόρεια Κορέα, την πιο «κλειστή» χώρα της περιοχής.
Οι τιμές χοιρινού έχουν εκτοξευτεί στην Ασία, και μεγάλες ανατιμήσεις καταγράφονται και σε άλλα κρέατα, καθώς οι καταναλωτές αναγκάζονται να στραφούν προς αυτά. Υπάρχουν και άλλες παρενέργειες. Καθώς έχει χαθεί το 25% του ζωικού κεφαλαίου οι τιμές για καλαμπόκι και σόγια, που χρησιμοποιούνται ως τροφή, μειώνονται.
Ανατροπές υπάρχουν και στο παγκόσμιο εμπόριο, πιθανότατα μόνιμα, με την Κίνα να εισάγει περισσότερο χοιρινό από ποτέ. Αυξήσεις τιμών και αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες καταγράφονται και στην Ευρώπη.
Οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την επιδημία και οι αγορές προσαρμόζονται, αλλά λίγοι πιστεύουν ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας.