Από τα πολλά και ενδιαφέροντα της τελευταίας έκθεσης του ΟΟΣΑ η αναφορά για τα φορολογικά μέτρα που υλοποιήθηκαν την 2ετία 2021-2022. Ειδικότερα στη στήλη με τα στοιχεία για τις χώρες που αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Σε πολλές χώρες (Δανία, Ολλανδία, Πολωνία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία κ.ά.) ο συντελεστής είναι μειωμένος ως προς τον λόγο/ΑΕΠ. Σε εντελώς αντίθετη θέση -της σχετικής κατάταξης- η Ελλάδα, καθώς καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών που τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στην πρώτη θέση η Νότια Κορέα με 2,2% και στη δεύτερη η Νορβηγία -κυρίως λόγω της έκτακτης φορολογίας στα έσοδα των ενεργειακών εταιρειών.
Το «χάλκινο» για την Ελλάδα με αύξηση 1,5%, λόγω πρωτίστως των εσόδων από την έμμεση φορολογία (που ως ένα βαθμό μπορεί να αποδοθεί στη μείωση της φοροδιαφυγής), επί της ουσίας υπερκαλύπτει αφενός τις ισχνές αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων και αφετέρου πιέζει τη ζήτηση.
Οσον αφορά στο τελευταίο, οι συνέπειες είναι διακριτές και στα οικονομικά στοιχεία 6μήνου πολλών εισηγμένων. Δυσοίωνη η συνέχεια, ακόμη και εάν επιτευχθούν οι, κατά γενική εκτίμηση, στόχοι του Μεσοπρόθεσμου.