Στον περιορισμό του προγράμματος δανεισμού για το 2025 προσανατολίζεται ο Οργανισμός Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους. Εκμεταλλευόμενος τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες -οι λήξεις ομολόγων αλλά και δόσεων προς τον επίσημο τομέα δεν ξεπερνούν τα 5,6 δισ. ευρώ με τα σημερινά δεδομένα- σχεδιάζεται ένα ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού που δεν θα ξεπερνά (μαζί με τις επανεκδόσεις ομολόγων) τα 8 δισ. ευρώ.
Τι επιδιώκεται; Να συγκρατηθεί το χρέος σε απόλυτο επίπεδο και να εξασφαλιστεί η ταχεία αποκλιμάκωση της αναλογίας χρέους/ΑΕΠ είτε χρεωθούν στο χρέος τον Οκτώβριο και οι αναβαλλόμενοι τόκοι είτε όχι, με πιθανότατο το πρώτο ενδεχόμενο.
Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του 2025; Λήξεις ομολόγων ύψους 2,258 δισ., περί τα 408 εκατ. στην ΕτΕΠ, ένα δισ. για το πρόγραμμα SURE και περί τα 1,738 δισ. -δόση για τα δάνεια του EFSF που αντιπροσωπεύουν και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους.
Οσον αφορά στα έντοκα που θα χρειαστεί να «ανακυκλωθούν»; Θα είναι λιγότερα από 8 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ εκτός από τα χρεολύσια, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και οι τόκοι που δεν θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς.
Τούτων δοθέντων, πηγαίνουμε και το 2025 για πιθανόν 2 μεγάλες εκδόσεις νέων ομολόγων και 10 επανεκδόσεις υφιστάμενων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένας στόχος στα 8 δισ. ευρώ.
Μετρημένα και νοικοκυρεμένα δηλαδή, μεγάλη υπόθεση έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση διεθνώς.
Και μάλιστα όταν το ελληνικό χρέος στην 5ετία τιμολογείται φθηνότερα από το αντίστοιχο γαλλικό, όπως αποκάλυπτε εχθές ο ΧΑΜαιλέων.