Στις παραμέτρους που κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ και στα επιδόματα που έρχονται αναφερόταν ο Φίλιππος Πανταζής.
Ο πρωθυπουργός έχει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση, ενόψει των εξαγγελιών του στο Βελλίδειο το προσεχές Σάββατο. Η κοινότητα προεξοφλεί έναν λόγο στοχευμένο, φειδωλό ως προς τα δημοσιονομικά, με την έννοια (σ.σ. του πρωθυπουργού) και για την ετυμηγορία του οίκου Moody's στις 13 Σεπτεμβρίου.
Εύλογα θα προβληθούν τα όποια θετικά έχουν επιτευχθεί στην οικονομία, πλην όμως είναι η πραγματικότητα που αναδεικνύει και την άλλη πλευρά, την άκρως προβληματική.
Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής η Ελλάδα «κατακτά» αρκετές αρνητικές πρωτιές, τα στοιχεία της Eurostat δεν χωρούν αμφισβήτηση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της έρευνας για τους στόχους Sustainable Development Goals (SDGs) το 26,3% του πληθυσμού βιώνει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (στο 21,6% για την Ε.Ε), το κόστος στέγασης -εποχή που είναι κιόλας- με το 26,7% να ξοδεύει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για να στεγαστεί (στο 8,7% για την Ε.Ε) σπάει κάθε κάθε ρεκόρ, ενώ με βάση την κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη, το διαθέσιμο εισόδημα υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Για να μη μακρηγορώ, η νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 3,1% τον Αύγουστο, η αρνητική πιστωτική επέκταση τον Ιούλιο, ενδεικτικά και μόνο, διαμορφώνουν το πλαίσιο ασφυξίας για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, των επαγγελματιών, της πραγματικής οικονομίας.
Θεμιτή (και κατανοητή) η προσπάθεια στη ΔΕΘ να παρουσιαστεί η θετική πλευρά, πλην όμως... Ιανός η οικονομία.