Αφορμή και όχι αίτιο της οπισθοχώρησης της αγοράς από τα τελευταία υψηλά. Εργαλείο στα χέρια όσων διευκολύνονται από τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών/χρηματιστηριακών αξιών, από τη στιγμή που το εκλογικό κίνητρο έχει εκλείψει.
Πλέον οι αγορές περιμένουν τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης, ειδικότερα σε μέτωπα που τις αφορούν
(λ.χ. ενέργεια, κατασκευές-υποδομές-τράπεζες) για να ενεργήσουν ανάλογα. Παράλληλα η συνδυαστική μερική κατοχύρωση θέσεων/πέρασμα από το «ταμείο» με φυσιολογικό rotation.
Ειδικότερα για το θέμα-κλειδί των μερισμάτων (της αποκοπής) θα μετέλθω των πληροφοριών ενός «μπαρουτοκαπνισμένου» της αγοράς και ανθρώπου τη γνώμη του οποίου συνεκτιμώ... παλαιόθεν, του Βασίλη Παπαθεοδώρου.
«... Παιδιά, σχετικά με το... Αποκοπή μερισμάτων που επηρεάζουν τον ΓΔ=== Ο γδ ως γνωστόν διαμορφώνεται από 60 μετοχές που συμμετέχουν με διάφορα ποσοστά... Αν αφαιρέσεις την ΕΕΕ που διαμορφώνει το 10% περίπου της αξίας του, υπάρχουν άλλες (12) που συμμετέχουν με ποσοστά 4,8% έως 5,2%. Πέρασαν οι εποχές που είχαμε την ΕΕΕ, τον ΟΤΕ και τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ με πολύ υψηλά νούμερα συμμετοχής. Το να υποχωρήσει π.χ. ο ΜΥΤΙΛ 3% (απόδοση 3,6%) δεν ήταν παρά μόνον ένα -0,15% στον ΓΔ. Αν αύριο τα ΕΛΠΕ χάσουν ολόκληρο το μέρισμα των 50 σεντς (απόδοση 6%), θα επηρεάσουν τον ΓΔ κατά 0,147%... Ομως αύριο έχουμε και τον ΤΙΤC με μέρισμα 60 σεντς (απόδοση 3,4%) που θα επηρεάσει τον ΓΔ κατά -0,123%, αν το χάσει ολόκληρο. Επομένως ξεκινάμε με -0,27% στην περίπτωση που ΕΛΕΠ και TITC χάσουν όλο το μέρισμά τους. Για να δούμε... Ολα αυτά κουβέντα για να γίνεται...».
Χώρος (και) ανταλλαγής πληροφοριών, απόψεων, εκτιμήσεων (πέραν όλων των άλλων) η «υπόγα», προς χρήση/αξιολόγηση και συζήτηση τα στοιχεία που μας παρέθεσε ο Βασίλης.