Αύριο αξιολογεί την ελληνική οικονομία η Fitch, με το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να περιμένουν
οι αισιόδοξοι της αγοράς την αναβάθμιση της προοπτικής σε θετική από ουδέτερη. Πρακτικά τηρώντας τη διακριτά διακριτική στάση της Standard & Poor's στα τέλη Απριλίου.
Κοινός τόπος πως εύλογα οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν λόγο να παρέμβουν άμεσα στην (προ)εκλογική διαδικασία, κατανοητό, έμμεσα, ωστόσο; Ενδεχομένως.
Θα δείξει, κοντός ψαλμός που λένε... αύριο βράδυ θα έχει εικόνα (και) η αγορά.
Ομως για άλλο λόγο η αναφορά της στήλης σήμερα, καθότι σχετίζεται με την 8η μηνός Ιουνίου. Σε ακριβώς 3 μήνες από σήμερα η βαθμολόγηση από την DBRS, στις 8 Σεπτεμβρίου. Πιστοποιημένος από την ΕΚΤ ο καναδικός όμιλος (σε αντίθεση με τον γερμανικό της Scope Ratings, οσονούπω πιστοποιείται και αυτός) αξιολογεί την ελληνική οικονομία μόλις μία κλίμακα από το χαμηλό όριο του εύρους της επενδυτικής βαθμίδας.
Γιατί όμως αναφέρεται η στήλη στους Καναδούς; Γιατί ήταν ο οίκος αξιολόγησης που πρώτος ανέβασε κατηγορία την πορτογαλική οικονομία. Επίσης, δεν είναι τυχαία η αναφορά καθώς ήταν ο κολοσσός JPMC που σε χθεσινή έκθεσή του αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου, προφανώς είναι σε θέση να γνωρίζει κάτι περισσότερο. Εχοντας μεγάλη έκθεση στο «ελληνικό χρέος», όπου παίζεται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοίχημα, αυτό της σύγκλισής του με το αντίστοιχο πορτογαλικό.
Στο 3,778% το ελληνικό 10ετές -οικονομίας χωρίς την επενδυτική βαθμίδα-, στο 3,158% το αντίστοιχο πορτογαλικό -οικονομίας με επενδυτική βαθμίδα. Το ισπανικό δεν το αναφέρω καν, καθώς στο 3,470% -οικονομίας με επενδυτική βαθμίδα- «το 'χει» το GR10Y για... πλάκα.