«Πράσινο φως» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αμκ της Attica Bank, με την προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης να μπαίνει στην τελική ευθεία.
Στην αγορά θέλουν να πιστεύουν πως θα πρόκειται για τα τελευταία επεισόδια ενός σίριαλ, που κατά γενική εκτίμηση και «τράβηξε» και κόστισε. Εστω και έτσι, θα «κλείσει» μία υπόθεση που αφορά στο μη συστημικό banking της χώρας.
Ακριβώς σε αυτό τον χώρο λειτουργεί σε αντιδιαστολή η περίπτωση της Optima Bank, μίας τράπεζας που σχεδιάστηκε προσεκτικά, στήθηκε μεθοδικά και πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία στη δεύτερη χρήση της. Με κεφαλαιακές ενισχύσεις των βασικών μετόχων αλλά και επιχειρηματιών οι οποίοι αναγνωρίζουν πως χωρίς να βαρύνεται από οποιαδήποτε «βαρίδια» του συστημικού ανταγωνισμού, διαθέτει και τη διοίκηση και την προοπτική να αποτελέσει τον -επί της ουσίας- 5ο πυλώνα του banking.
Με ενεργητικό 2,6 δισ., με υπόλοιπο δανειακού χαρτοφυλακίου 1,75 δισ., με κέρδη 40,3 (2022) και χωρίς το άγος NPLs, DTC κ.λπ., κ.λπ., η Optima Bank διαθέτει τα εδραία χαρακτηριστικά για να αναδειχθεί στον 5ο πυλώνα.
Αλλωστε είναι κοινό μυστικό στην επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα πως η πρόθεση συμμετοχής στην αμκ σε βαθμό υπερβάλλουσας «υποχρεώνει» τη διοίκηση να ανεβάσει τον πήχη για αρκετά πάνω από τα 100 ευρώ. Εύλογα θα πει κάποιος, όταν έχει απόδοση στα ίδια κεφάλαια 20% plus.
Με τον χρόνο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών να εξαρτάται, σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιώργο Τανισκίδη, από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών και από τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά.