Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση για τις ευρωπαϊκές χώρες καθώς χειμάζονται από την ενεργειακή κρίση, με τις κυβερνήσεις να καλούνται να στηρίξουν τις κοινωνίες τους και τις επιχειρήσεις τους, εν μέσω στροφής σε περιοριστική νομισματική πολιτική -λιγότερου και ακριβότερου κόστους χρήματος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Barclays, οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστεί να εκδώσουν νέο ιστορικό υψηλό δημόσιου χρέους, μεγαλύτερο των 500 δισ. μέσα στο 2023. Και μάλιστα σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων, τάση που -κατά πάσα βεβαιότητα- θα γίνει υψηλότερη στις πρώτες δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ (στις 2 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου), ανεβάζοντας το βάρος εξυπηρέτησης/αναχρηματοδότησης κ.λπ. για επιχειρήσεις, νοικοκυριά κ.ά.
Οι επιπτώσεις εμφανείς ήδη, με αναλυτές της ΒΝΡ Paribas να προβλέπουν αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας κατά μία εκατοστιαία μονάδα μέχρι τέλη Μαρτίου και της Citigroup να εκτιμούν ότι το spread των ιταλικών θα διαμορφώνεται στο 2,75% τον Ιανουάριο.
Σε αυτό το δυσχερές ευρωπαϊκό περιβάλλον στην Αθήνα... χαμηλώνουν την μπαλίτσα, γυρίζουν στην άμυνα και κατά πώς φαίνεται ο ΟΔΔΗΧ είναι ζήτημα εάν θα αντλήσει 7 δισ. από τις αγορές.
Διπλάσιες οι ανάγκες για την αναχρηματοδότηση (του δημόσιου χρέους) το 2023, χαλαρά θα τις καλύψει ο Οργανισμός που μόλις την Πέμπτη έσπευσε να αποπληρώσει πρόωρα τη δόση 2,64 δισ. -από διακρατικά δάνεια του πρώτου μνημονίου-, η εξόφληση της οποίας ήταν προγραμματισμένη για το 2023.
Ακόμη μία μελετημένη ενέργεια της ομάδας της Ομήρου -σε αγαστή συνεννόηση με την πλατεία Συντάγματος-, φροντίζοντας να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα προς κάθε αποδέκτη.