Ενθαρρυντικά, αν μη τι άλλο, όσα αναφέρει η Αθηνά Καλαϊτζόγλου στο ρεπορτάζ της για την προοπτική
δημιουργίας υποκείμενης αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Θα συνιστά την πρώτη οργανωμένη αγορά στην ΝΑ Ευρώπη, το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας θα έχει την ευθύνη λειτουργία της, η δε έγκριση από τον Ρυθμιστή αναμένεται εντός του Ιανουαρίου.
Φεβρουάριο, το αργότερο Μάρτιο, ανάλογα με το ok της ΡΑΕ υπολογίζεται να λειτουργήσει η νέα αγορά, που είτε συμβάλλει άμεσα σε μία αποκλιμάκωση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού είτε όχι, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία της Αγοράς Παραγώγων. Καιρός ήταν, μετά από πολυετείς καθυστερήσεις, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης αγοράς, που λειτουργεί σαν το σημαντικότερο εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου.
Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσαν να έχουν και το επενδυτικό/χρηματιστηριακό αποτύπωμά τους, συνεκτιμώντας πως ο κλάδος της ενέργειας (όπως και της ναυτιλίας) θα είναι εκ των πρωταγωνιστών της χρηματοδότησης μέσω των κονδυλίων/δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Αναστασία Παπαϊωάννου (για την εκταμίευση 2 δισ. για ώριμα επενδυτικά προγράμματα).
Από τους κλάδους αιχμής (και) επενδυτικά/χρηματιστηριακά ο ενεργειακός, με τους κύριους 3 εκπροσώπους ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή σε αποτιμήσεις -συγκριτικά- με ανάλογων χρηματιστηρίων βαθιά υποτιμημένες.
Στα 9,10 ευρώ η μετοχή της ΔEΗ, με άνοδο 22,48% για το 2021. Στα 3,48 δισ. η αποτίμηση. Στα 15,12 της Mytilineos, με 27,06% και αποτίμηση 2,16 δισ. Και στα 13,30 της Τέρνα Ενεργειακής, με οριακά θετικό πρόσημο και αποτίμηση 1,54 δισ.
Συγκριτικά πάντα, η μετοχή της Energias de Portugal στα 4,79 ευρώ, αποτιμάται στα 18,78 δισ.