Τι κρατά την Αθήνα εκτός επενδυτικής βαθμίδας αναλύει η Scope Ratings, σύμφωνα με το σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη.
Πληθώρα αστερίσκων για την ελληνική οικονομία -με το βάρος στο τραπεζικό σύστημα- τίθεται από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης, ωστόσο τη διαπίστωση πως «... η πρόοδος είναι σημαντική σε ορισμένους τομείς για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας...» τη βρίσκω εξόχως ενδιαφέρουσα.
Θα ανατρέξω σε πρόσφατη ανάρτησή μας (Η DBRS, η Scope και οι αναβαθμίσεις... στον Εκη της 17ης Σεπτεμβρίου), επιμένοντας στο εξής:
«... Σε αυτό το γαϊτανάκι των αξιολογήσεων συμμετέχει και η Scope Ratings, που όμως δεν αναγνωρίζεται -ακόμη- από την ΕΚΤ. Ο γερμανικός οίκος μάς δίνει την υψηλότερη βαθμίδα, ΒΒ+ από ΒΒ, ενώ "βλέπει" ανάπτυξη 8,6% για φέτος. Ο Scope Group (ιδρύθηκε από τον Φλόριαν Σέλερ, το 2002, στο Βερολίνο) και για διάφορους λόγους είναι ο φιλικότερος προς τη χώρα μας. Γνωστό πως το Βερολίνο επιδιώκει την αναγνώριση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης από την ΕΚΤ όσο πιο σύντομα γίνεται το 2022. Μάλιστα με το θέμα έχουν ασχοληθεί και τα πολιτικά κόμματα (θυμίζοντας τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής/26 Σεπτεμβρίου). Η Φρανκφούρτη το συζητά. Μας αφορούν όλα αυτά; Βεβαίως και άμεσα. Αυτό γιατί θα αρκούσε μία θετική αξιολόγηση από τον γερμανικό οίκο (λ.χ. το τέταρτο τρίμηνο 2022) για να αποκτηθεί το πολυπόθητο investment grade...».
Μας ενδιαφέρει το θέμα, όπως και ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Γερμανία -καθώς στην περίπτωση σύμπραξης των SPD-Grunen-FDP το χαρτοφυλάκιο Οικονομικών θα το αναλάβει, κατά πώς φαίνεται, ο Κρίστιαν Λίντνερ (από τους Ελεύθερους Δημοκράτες). Ο εν λόγω (και το κόμμα του) έχουν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους την προοπτική πιστοποίησης του Scope Group από την ΕΚΤ σε θέση ισότιμη των αμερικανικών οίκων.