Σε τέσσερις από τους αρχικά έξι προτιμητέους επενδυτές περιορίζεται το ενδιαφέρον για το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία της. Λεπτομερές το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, για έναν διαγωνισμό που η αγορά θεωρεί «καταλύτη» για τη συνέχεια.
Αφενός, λόγω της ισχύος των ενδιαφερομένων (Solway Investment Group, Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings, Commodity & Mining Insight Ireland), του επιμερισμού των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων (λ.χ. για τα μεταλλεία Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Καστοριάς ενδιαφέρονται οι οι τρεις τελευταίοι), της νομικής ιδιαιτερότητας της σχετικής διαδικασίας (το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει εξειδικευμένο δικηγόρο, προκειμένου να χειριστεί το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων), αφετέρου, λόγω της «αποκλειστικότητας» της πολύπαθης εταιρείας.
Η ΛΑΡΚΟ είναι η μοναδική παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και μεταξύ των μεγαλύτερων στον κόσμο. Επιπρόσθετα η δυνατότητα παραγωγής κοβαλτίου (εάν και εφόσον ο νέος ιδιοκτήτης επενδύσει στη διαδικασία ανάκτησής του, λόγω της παλαιωμένης μεθόδου πυρομεταλλουργίας) συνδυαστικά με τις εξελίξεις που πυροδοτούν στις αγορές μετάλλων κ.λπ. τα γεγονότα στο Αφγανιστάν.
Διαγωνισμός-καταλύτης και γιατί εξελίσσεται σε μία συγκυρία που το ΤΑΙΠΕΔ και το οικονομικό επιτελείο θέλουν να δείξουν (προς τις αγορές) έργο στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων (που έχει... βαλτώσει) αλλά και για επιμέρους θέματα, που έχουν λ.χ. να κάνουν με το κόστος παραγωγής (ειδικό καθεστώς της ΔΕΗ).
Επιπλέον και σημειολογικά, καθώς είναι ο δεύτερος διαγωνισμός (τελευταία) που δύο από τα ισχυρότερα επιχειρηματικά σπίτια της χώρας (Mytilineos vs ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) είναι αντιμέτωπα.