Από τους κλάδους, που για διάφορους λόγους ήταν εκτός παιδιάς για πολύ καιρό. Κλάδος, που όμως επανέρχεται στο προσκήνιο, διεκδικώντας (και) το επενδυτικό μερίδιο που του αναλογεί.
Αφορμή, για την σημερινή ανάρτηση μας, δύο τελευταίες εξελίξεις:
- η ανάληψη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου, από την Hellenic Cables. Θυμίζοντας, ότι η εταιρεία (στον κλάδο καλωδίων της Cenergy Holdings) σε συνεργασία με την Asso.subsea Ltd έχει επιλεγεί από την Τέρνα Ενεργειακή, για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος για το υπό κατασκευή μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα (πρόγραμμα Kafireas II).
- αλλά και το τέλος στο σήριαλ για τον διαγωνισμό της Ψυττάλειας, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ της προσφυγής της ΕΥΔΑΠ, εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την εγκατεστημένη κοινοπρακτική εργολαβία (ΑΚΤΩΡ-AVAX- Εργοτέμ) σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα.
Η τελευταία αντίδραση, για τη μετοχή της AVAX "δείχνει" πως (και) χρηματιστηριακά αντανακλαστικά
υπάρχουν, απλά χρειάζονται λόγοι και αφορμές.
Ο ευρύτερος κλάδος (κατασκευές/υποδομές) έχει πολλά να περιμένει, προοπτική που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αρχίσει να αποτυπώνεται (και) επενδυτικά.
Ενα σημαντικό έργο είναι μπροστά (ΒΟΑΚ-Κίσσαμος-Σητεία, προϋπολογισμού 2 δισ.), δεκάδες μεσαία και μικρότερα υλοποιούνται (θα υλοποιηθούν) ΕΡΓΟΣΕ και ΜΕΤΡΟ προγραμματίζουν διαγωνισμούς για έργα (στην περιφέρεια Αττικής) πάνω από 1 δισ. το θέμα της υπογειοποίησης (τουλάχιστον για την Αττική) δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας είναι και πάλι στο τραπέζι.
Και οι άνθρωποι του ΤΙΤΑΝα, μιλούν για διαδοχικά τρίμηνα ανάκαμψης της εσωτερικής ζήτησης και σημαντικές προοπτικές για τη συνέχεια.
Αυτά (ενδεικτικά και μόνον) συνεκτιμούν διορατικοί παίκτες, οι οποίοι θεωρούν ότι όμιλοι, εταιρείες με δραστηριότητα στον ευρύτερο κλάδο, θα είναι από τα επόμενα στοιχήματα της αγοράς.
Αρκετοί εξ' αυτών "χτίζουν" θέσεις, χωρίς να βιάζονται, τα θεμέλια για την επιστροφή έχουν μπει.