«Κάβα» άνω των 30 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους, προσδοκά να έχει το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με όσα, από νωρίς, σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη. Και αυτό είναι το κατ' αρχήν (και από τα κύρια οφέλη) της χθεσινής εξόδου, τρίτης για το 2021, καλύπτοντας 9 από τα 14 δισ. που σχεδίαζε να αντλήσει συνολικά για φέτος.
Αντλήθηκαν 3 δισ. και εύλογα, όταν η προσφορά ξεπέρασε τα 20 δισ. ευρώ.
Αυτό είναι ακόμη ένα όφελος, καθώς πιστοποιεί την εμπιστοσύνη των πανίσχυρων αγορών. Προφανώς και οφείλεται στην ενεργότατη στήριξη της ΕΚΤ (με επικεφαλής την Κριστίν Λαγκάρντ, μην ξεχνιόμαστε), στην αυστηρή εποπτεία υπό την οποία είναι η οικονομία (η χώρα), πλην όμως καταδεικνύει την ενίσχυση της αξιοπιστίας (πως εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και ανάπτυξης). Και αυτό -η αξιοπιστία/εμπιστοσύνη- ήταν από τα βασικά ελλείμματα των πολλών προηγούμενων χρόνων.
Πρακτικά η χώρα δανείστηκε 3 δισ. (μέσω του 5ετούς) με, σχεδόν, μηδενικό επιτόκιο, παράλληλα, με επιπλέον 1 δισ. (μέσω 3μηνων εντόκων) με αρνητικό επιτόκιο 0,4% (!). Σαν να λέμε, πως το χρέος της χώρας απέφερε και κέρδος. Και αναφερόμαστε σε χώρα εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Επίσης, το γεγονός πως το χθεσινό ομόλογο καλύφθηκε κατά 43% από διαχειριστές και 35% από τράπεζες, περιορίζοντας στο 14% τη συμμετοχή των hedge funds, είναι διπλό όφελος, καθώς διασφαλίζεται η μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση και διευκολύνεται η επόμενη έκδοση (του Μαΐου, κατά πάσα πιθανότητα).
Και ένα συγκριτικό (όφελος) με την ανάλογη έκδοση 5ετούς (Φεβρουάριος 2019) μέσω του οποίου αντλήθηκαν 2,5 δισ. αλλά με 3,6%, που σημαίνει πως το -σχεδόν- μισό θα το πληρώνει σε τόκους έως το 2024.
Με το χθεσινό 5ετές, εξασφαλίζει πως μέχρι το 2026 δεν θα πληρώνει ούτε ευρώ (σε τόκους).
Κλείνοντας, θα παραπέμψω στην ανάρτησή μας (για 1-2 θερινές και μία φθινοπωρινή εξόδους) της 14ης Απριλίου, σημειώνοντας το προφανές...
«Η Αθήνα έχει την πολυτέλεια επιλογής χρόνου και τρόπου για να προχωρήσει, διαθέτει το πλεονέκτημα άριστων σχέσεων τόσο εντός (Μαξίμου-Πλ. Συντάγματος-Ομήρου) όσο εκτός, με τα funds, τους dealers να εμπιστεύονται ως investment grade το ελληνικό χρέος, που είναι και το σημαντικό...».