Μετοχές 68,5 εκατ. της Τέρνα Ενεργειακή διατέθηκαν σε 4 διεθνείς επενδυτές. Υπερκαλύφθηκε (αρχές Ιουλίου) το ομόλογο της ΤΙΤΑΝ, ύψους 250 εκατ., λήξεως 2027, με ετήσιο επιτόκιο 2,75%. Η Mytilineos αποπλήρωσε (τέλη Μαΐου) πρόωρα το ομολογιακό των 300 εκατ. Ο ΟΔΔΗΧ βγαίνει στις αγορές όποτε κρίνει συμφέρουσα τη συγκυρία (ακόμη και εν μέσω lockdown).
Υγιείς επιχειρήσεις, κυρίως μεγαλύτερες αλλά και δυναμικές μεσαίες-μικρότερες, συγκεντρώνουν επενδυτικά κεφάλαια. Αρκετές οι περιπτώσεις, ενισχυτικές της εκτίμησης πως «κεφάλαια υπάρχουν» αλλά και επιβεβαιωτικές της διαπίστωσης ότι αγορά ελκυστική για να τα προσελκύσει δεν υφίσταται.
Ούτε μία νέα εισαγωγή εταιρείας στο ΧΑ, παρά το διαπιστωμένο (θεωρητικά) ενδιαφέρον συγκεκριμένων επιχειρηματιών. Παντελής έλλειψη κινήτρων για την προσέλκυσή τους, όπως και ενεργών παικτών.
Και όμως, διαβάζοντας όσα σημειώνει ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, καθίσταται προφανές πως εάν υλοποιούνταν τα αυτονόητα, το ΧΑ δεν θα βρισκόταν στην τωρινή κατάντια του.
Επίσης ο ΣΜΕΧΑ κατ' επανάληψη έχει προτείνει απλές ενέργειες (με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος), αλλά από το αποτέλεσμα φαίνεται πως δεν εισακούγεται. Η Επιτροπή Πισσαρίδη έχει προτείνει ορισμένα συγκεκριμένα-στοχευμένα μέτρα, που σε συνδυασμό με παράλληλες δράσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναβάθμιση του χρηματιστηρίου. Και βεβαίως η πολιτεία θα έπρεπε, προ πολλού, να έχει ολοκληρώσει τη δέουσα διαδικασία για την περίπτωση του σκανδάλου FF Group.
Κοινή διαπίστωση ανθρώπων της αγοράς, με τους οποίους γνωριζόμαστε 20 και 30 χρόνια (μικρό... χωριό είμαστε), μαζί στα εύκολα αλλά μαζί και στα δύσκολα, πως αυτό το Χρηματιστήριο δεν αξίζει ούτε στη χώρα, ούτε στην οικονομία, ούτε στις επιχειρηματικές δυνατότητες που αποδεδειγμένα υπάρχουν.
«Κεφάλαια υπάρχουν», ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά... πάρτε το αλλιώς.
Δεν πάει άλλο.