Σημαντική μείωση κόστους δανεισμού καταγράφηκε για την έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας,
με το Δημόσιο να αντλεί -τελικά- 812,5 εκατ.
Η έκδοση της Τετάρτης «βγήκε» με επιτόκιο 0,13% από 0,25% της αντίστοιχης του Ιουνίου. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ (*), για την εν λόγω σειρά οι προσφορές έφθασαν συνολικά στο 1,757 δισ., που υπερκάλυψαν το αρχικό ποσό των 625 εκατ. (**) κατά 2,81 φορές.
Αδιαμφισβήτητα ακόμη ένα βήμα στον μακρύ και επίπονο δρόμο που διανύει η χώρα, πλην όμως προς τη σωστή κατεύθυνση και μεθοδικά αποτελεσματικό.
Αμεσα και έμμεσα τα οφέλη, όπως για παράδειγμα υπολόγιζε πρόσφατα ο Ηλίας Ζαχαράκης, για μία εταιρεία που με δανεισμό 1 δισ. πριν από λίγα χρόνια (όχι και τόσο μακριά όμως, 2018-2017) είχε κόστος για τόκους 45 εκατ., σήμερα θα κατέβαλε τα μισά, περί τα 22 με 22,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς πρόσβαση σε φθηνότερο χρήμα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει ευρύτερα συνακόλουθα, όταν αποτυπώνεται και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.
Με οφέλη που για παράδειγμα φάνηκαν στην έκδοση του ομολογιακού της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (ο όμιλος προβάλλει -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας στην 5ετία) ή ακόμη και για το «διεθνές» της TITAN Cement International.
(*) στη σελίδα του ΟΔΔΗΧ (pdma.gr) αναλυτικά στοιχεία. Εντυπωσιακή βάση στοιχείων, δεδομένων κ.λπ. στατιστικών. Πανχρήσιμο «εργαλείο» και... ψαχτήρι για επαγγελματίες και μη. Τα εύσημα και γι' αυτό στην καλοκουρδισμένη ομάδα της Ομήρου.
(**) στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, «κλείναμε» με σύντομη αναφορά στο ύψος των 600 εκατ. που αρχικά είχε προγραμματιστεί. Ενθαρρυντική ένδειξη η υπερκάλυψη, που «υποχρέωσε» την Αθήνα να «σηκώσει» επιπλέον 200 εκατ. Καθόλου άσχημα.