Απόλυτα επιτυχής η χθεσινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Για 2 με 2,5 δισ. ήταν ο αρχικός σχεδιασμός και για ένα επιτόκιο χαμηλότερα του 1,75% πήγαινε χθες η Αθήνα. Αλλά... αιφνιδιάστηκε ευχάριστα, καθώς η προσφορά ήταν υπερβάλλουσα (15,75 δισ.), το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,55%, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να «αναγκασθεί» να αντλήσει 3 δισ., λόγω της πιεστικής ζήτησης από μεγάλα σπίτια.
Από νωρίς, χθες, κάναμε λόγο για «... νέα έξοδο στις αγορές και με αυτές τις συνθήκες, για υγιεινή βόλτα ετοιμάζονται οι ανάδοχοι, οι primary dealers, τα funds που "διψούν" για ελληνικό χρέος. Ποιος το φανταζόταν, η Αθήνα να δανείζεται φθηνότερα από τη Ρώμη και το ελληνικό χρέος να είναι πιο ελκυστικό από αυτό της Ισπανίας...».
Αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς μίας ομάδας που -πλέον- έχει συγχρονισθεί και λειτουργεί ρολόι. Φάνηκε και στη δύσκολη έκδοση του Απριλίου (2 δισ. με 7ετούς διάρκειας και 2%), είχε φανεί από την εύκολη -πρώτη για φέτος- του Ιανουαρίου (2,5 δισ. με 15ετούς και 1,9%).
Ηδη έχει συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο 2,5+2+3= 7,5 δισ. και είμαστε στο πρώτο 6μηνο. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε εκδόσεις που συνολικά θα κυμαίνονταν έως 8 δισ.
Συνεπώς ένα ευχάριστο ερώτημα και δίλημμα για τους αρμοδίους: στο δεύτερο 6μηνο, η Αθήνα θα βγει με μόλις 1 έκδοση και για πόσα; Οταν ήδη οι αγοραστές χρέους (του Ιανουαρίου) βγάζουν αρκετά ποντάκια κέρδους.
Και κάτι αναπόφευκτο: δεν θα επιχειρήσω συγκρίσεις με εκδόσεις προηγούμενες του 2019, θυμίζοντας και την ακύρωση ανάλογου εγχειρήματος στις αρχές Ιουνίου 2018. Συμπληρώνοντας, πως το 10ετές εκδόθηκε τελικά πέρυσι τον Μάρτιο για 2,5 δισ., με επιτόκιο λίγο χαμηλότερο του 4%.
Αυτά τα ολίγα.