ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Χειμαρρώδη συνέντευξη έδωσε χθες στον πασίγνωστο Μάρτιν Γουλφ των Financial Times η επικεφαλής της ΕΚΤ. Όταν ο αρθρογράφος τη ρώτησε περί των προτάσεων Ντράγκι και Λέτα για το μέλλον της Ευρώπης, εκείνη επικεντρώθηκε σε τρία ζητήματα: άνθρωποι, λεφτά και ιδέες.
Όπως είπε, ανθρώπους με υψηλή μόρφωση και δεξιότητες έχει η Ευρώπη, αλλά πρέπει να προσέξει ώστε να τους κρατήσει, να μην τους χάσει σε brain drain. Και χρήματα έχει η Ευρώπη, πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά δεν τα χρησιμοποιεί όπως πρέπει.
Κάλεσε, λοιπόν, τους Ευρωπαίους να βάζουν τις αποταμιεύσεις τους να δουλεύουν (επενδύοντας), αντί να τις έχουν σε μετρητά και βραχυχρόνιες καταθέσεις, σημειώνοντας ότι θα επιμείνει μέχρι τέλους για τη δημιουργία «ένωσης κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη». Σε άλλο σημείο, μάλιστα, επισήμανε ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος λειτουργούν σήμερα… 293 διαφορετικές αγορές για trading!
Kατόπιν, είπε, αφού έχουμε εξασφαλίσει τα δύο προηγούμενα, πάμε στις ιδέες. Ανέφερε ως παράδειγμα της κατοχυρωμένες πατέντες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη έχει σημεία επιστημονικής πρωτοπορίας, αλλά πολλές φορές όχι στους σωστούς τομείς και στην υψηλή τεχνολογία της πληροφορικής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το quantum computing.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον υφιστάμενο κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς, καθώς και στα εμπόδια εισόδου σε διάφορους τομείς, που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην ΕΕ. Και υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθούν το γρηγορότερο, διότι ισοδυναμούν με δασμούς της τάξεως του 45% στα προϊόντα και… 110% στις υπηρεσίες. Οχι, δεν είναι τυπογραφικό λάθος.
ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δεν μπορεί, το έχουν ματιάσει. Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο που εξηγεί γιατί χθες ακινητοποιήθηκε, πάλι, συρμός του μετρό Θεσσαλονίκης, αυτή τη φορά ευτυχώς… έξω από το τούνελ, με τους επιβάτες να ενημερώνονται ότι ο επόμενος συρμός θα φτάσει σε 80 λεπτά. Δηλαδή σε μία ώρα και 20 λεπτά, όπως ανέφερε το parallaximag.gr.
Το κερασάκι; Κατά την αποχώρηση του κοινού από τον σταθμό χάλασε και η μία κυλιόμενη σκάλα, με αποτέλεσμα να προκληθεί συνωστισμός στην έξοδο.
Όλα αυτά (και όσα προηγήθηκαν) ενώ έχουν περάσει μόλις τρεις εβδομάδες από τα γκλαμουράτα εγκαίνια του… θρυλικού πλέον μετρό.
ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Μετά το όνομα («Κίνημα Δημοκρατίας»), το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη απέκτησε -επιτέλους- και λογότυπο, που ψηφίστηκε απ' όσους γράφτηκαν στη σχετική πλατφόρμα του κόμματος και συμμετείχαν στο... εικαστικό δημοψήφισμα.
Σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι (γούστα είναι αυτά…), αλλά τουλάχιστον τώρα που ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά ας ασχοληθούν εκεί στον Ταύρο με την ουσία.
Όπως μεταφέραμε και χθες, η γκρίνια για την πολυήμερη απουσία του Στέφανου στην Αμερική κόπασε με την επιστροφή του και μένει να ξαναπιάσουν όλοι μαζί το νήμα της δημόσιας παρουσίας.
Οι χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις σήμαναν ήδη πορτοκαλί συναγερμό - όπως και το χρώμα που επιλέχθηκε για το λογότυπο και θα συνοδεύει την εικαστική αποτύπωση του νέου κόμματος.
ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Ως μίνι-έκπληξη χαρακτηρίστηκε η απόδοση που προέκυψε από τη χθεσινή έκδοση των εξάμηνης διάρκειας Έντοκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς το (αφορολόγητο) επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,61%, λίγο παραπάνω από το αντίστοιχο του Νοεμβρίου (2,46%).
Ειδικότερα, η απόδοση των εξάμηνης διάρκειας ΕΓΕΔ παρουσίασε συνεχή τάση αποκλιμάκωσης μέσα στο 2024 (π.χ. μετά το 3,77% του Ιανουαρίου, ακολούθησε το 3,44% του Ιουνίου, το 2,85% του Οκτωβρίου και το 2,46% του Νοεμβρίου), η οποία ωστόσο διακόπηκε χθες.
Η τάση αποκλιμάκωσης ερμηνεύεται από τη γενικότερη πολιτική μείωσης επιτοκίων που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και συνάδει με τη δραστική μείωση των yields που παρουσιάζει η αγορά εταιρικών ομολόγων.
Παράγοντες της αγοράς πιθανολόγησαν ότι η αύξηση του χθεσινού επιτοκίου θα πρέπει να θεωρηθεί μάλλον συγκυριακή και να αποδοθεί κυρίως στην άνοδο του yield που παρατηρήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, και δευτερευόντως στον ανταγωνισμό από το μπαράζ εναλλακτικών αποταμιευτικών προϊόντων που προσφέρουν οι τράπεζες (π.χ. Αμοιβαία Κεφάλαια Target Maturity).
ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ: Με μια σημαντική προσθήκη στο χαρτοφυλάκιό του ολοκληρώνει τη φετινή χρονιά ο όμιλος Mantis. Χθες ανακοίνωσε συμφωνία με το Κτήμα Άλφα, για την αποκλειστική διανομή των προϊόντων του σε όλα τα κανάλια της ελληνικής αγοράς.
Η συνεργασία, που αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων στο σκέλος της διανομής, ξεκινά σε λίγα εικοσιτετράωρα από σήμερα.
Η νέα συνεργασία του ομίλου Mantis θα προσθέσει στον ετήσιο τζίρο του περί τα 15,5-16,5 εκατ. ευρώ. Φέτος οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 86 εκατ. ευρώ (το 2023 ήταν 54,38 εκατ. ευρώ) και τα EBITDA τα 19,3 εκατ. ευρώ, από 5,3 εκατ. ευρώ.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αίσθηση προκάλεσε στην αγορά η χθεσινή πτώση 3,16% στη μετοχή της Εθνικής στα 7,592 ευρώ, παρά το αρχικό ανοδικό ξεκίνημα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οφθαλμοφανείς παράγοντες που να εξηγούν τη συμπεριφορά του τίτλου.
Καλύτερη η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank, που υποχώρησε -0,22% σε μια συνεδρίαση που η Πειραιώς σημείωσε απώλειες 0,95% και η Eurobank 1,16%.
Κύκλοι της αγοράς απέδωσαν την πίεση στις τράπεζες στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι φτάνουμε στο στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό (δείχνοντας λιγότερες μειώσεις επιτοκίων), ωστόσο δεν εκδηλώθηκε αντίστοιχη κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Μυστήριο...
DIMAND-PREMIA: Ωθηση έλαβαν οι δύο μετοχές στη χθεσινή συνεδρίαση, από την ολοκλήρωση απόκτησης του 65% του project Skyline, που περιλαμβάνει 460 ακίνητα, από την Αlpha Bank.
Πρόκειται, σημειώνει η τράπεζα, για τη μεγαλύτερη συναλλαγή χαρτοφυλακίου ακινήτων υπό όρους ανοιχτής αγοράς στην Ελλάδα.
Τα ακίνητα είναι διαφόρων χρήσεων, συμπεριλαμβανομένων γραφείων, εμπορικών ακινήτων, κατοικιών και logistics, ενώ το σχέδιο περιλαμβάνει είτε ανακαίνιση και εκ νέου διάθεση για ενοικίαση είτε πώληση απευθείας στην αγορά.
Στην κοινή εταιρεία μετέχουν με 55% η Dimand και με 25% η Premia (με 20% η EBRD).
Η μετοχή της Premia έκλεισε με μεγάλη άνοδο άνω του 6% στα 1,274 ευρώ, ενώ ο τίτλος της Dimand έπιασε ξανά τα 8 ευρώ με άνοδο 2,3%.
ΔEH: Το μέρισμα της εισηγμένης «δείχνει» η JP Morgan, σε έκθεσή της στην οποία ανεβάζει τον στόχο στα 17,9 ευρώ, με το upside σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό να υπερβαίνει το 50%.
Επισημαίνεται ότι η ΔΕΗ έχει δώσει guidance για αύξηση του μερίσματος από 0,4 ευρώ ανά μετοχή το 2024 στο 1 ευρώ περίπου το 2027. Ο επενδυτικός οίκος χαρακτηρίζει τη στόχευση της επιχείρησης «καλά χρηματοδοτημένη, διατηρήσιμη και ελκυστική έναντι των ανταγωνιστών».
Ο οίκος αναμένει πως η μερισματική απόδοση της εισηγμένης θα ενισχυθεί σταδιακά, από το 3,4% το 2024 στο 5,1% για τη χρήση 2025 και στο 6,8% για το 2026.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η μόχλευση της επιχείρησης θα παραμείνει ελεγχόμενη και εντός στόχων, παρά το πλάνο εκτεταμένων επενδύσεων που αναμένεται να κοστίσει περί τα 10 δισ. ευρώ.
ΜΟΗ: Στις 8 Νοεμβρίου η έκτακτη γενική συνέλευση της Άνεμος (μοναδικός μέτοχος η Motor Oil Renewables) αποφάσισε μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 88,89 εκατ. ευρώ, με ακύρωση ισάριθμων μετοχών. Δεν αναφέρεται ο λόγος της μείωσης. Αν, δηλαδή, διενεργείται για επιστροφή κεφαλαίου ή για συμψηφισμό ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Στις 31/12/2023 η Άνεμος είχε ζημίες εις νέον 68,89 εκατ. ευρώ.
Κατά την ίδια ημερομηνία, ο καθαρός δανεισμός της ανερχόταν στα υψηλά επίπεδα των 417 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, όμως, είναι έτσι διαρθρωμένο, που επιτρέπει άνετη εξυπηρέτησή του από τις ταμειακές ροές. Το 2023 η Άνεμος είχε εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες που άγγιξαν τα 56 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία μείωσε δανεισμό και μισθώσεις κατά 27,5 εκατ. ευρώ και της έμειναν στο ταμείο άλλα τόσα (ταμειακά διαθέσιμα 51 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023).
Κατά τη φετινή χρονιά, οι αποπληρωμές προσέγγισαν τα 33 εκατ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν σε βάθος 5ετίας.