ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Αρκετές φορές έχουμε κάνει κριτική σε κινήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ωστόσο στο θέμα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού κινείται με τρόπο που προστατεύει ένα θεμελιώδες ζήτημα. Την ασφάλεια δικαίου. Δηλαδή την εμπιστοσύνη που πρέπει να έχουν οι νομοταγείς πολίτες στις αποφάσεις της διοίκησης.
Όταν η αντισυνταγματικότητα ενός νομοθετήματος διαπιστώνεται με καθυστέρηση 12 ετών, προφανώς προκύπτουν σοβαρά θέματα. Όταν ως κριτήριο για την εγκυρότητα της άδειας δόμησης τίθεται αφηρημένα «η έναρξη εργασιών», το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο, διότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς συνιστά «έναρξη εργασιών», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες δικαστικές διαμάχες και ανισότητες, ανάλογα με πολεοδομικές αποφάσεις σε διαφορετικές περιοχές.
Ορθώς λοιπόν ο υπουργός προσπαθεί να περιορίσει το «αλαλούμ» που έχει δημιουργηθεί, πιέζοντας και το Σ.τ.Ε. να ξεκαθαρίσει τη θέση του.
Θα το πάμε μάλιστα και λίγο πιο μακριά, σημειώνοντας τη νομική άποψη που λέει ότι όσοι εξέδωσαν άδειες πριν εκδηλωθεί η συνταγματική αμφισβήτηση του ΝΟΚ (και άρα καλή τη πίστει δεν είχαν κανένα λόγο να αμφιβάλλουν για τη νομιμότητα της κρατικά χορηγούμενης άδειάς τους) για λόγους ασφάλειας δικαίου, θα πρέπει είτε να ισχύσουν οι άδειες που κατέχουν είτε να αποζημιωθούν για τη ζημία που υφίστανται.
Τα πράγματα μάλλον είναι διαφορετικά για όσους ίσως έσπευσαν να βγάλουν άδεια, γνωρίζοντας πλέον ότι υπάρχει έντονη αμφισβήτηση στα «bonus».
ΤΕΜΠΗ: Νέοι μπελάδες για την κυβέρνηση. Εντελώς νέα διάσταση δίνει στην υπόθεση το πόρισμα καθηγητή του ΕΜΠ μετά από εντολή του αρμόδιου ανακριτή, ότι υπήρχε «ύποπτο παράνομο φορτίο» στο οποίο και οφείλεται η μεγάλη έκρηξη.
Πρόκειται για εξέλιξη που δικαιώνει τους… συνωμοσιολόγους (μεταξύ αυτών, για να τα λέμε όλα, και ο Κυριάκος Βελόπουλος) και εκθέτει βεβαίως την κυβέρνηση που απέρριπτε μετά βδελυγμίας αυτές τις «θεωρίες».
Κι επειδή με έναν περίεργο τρόπο δεν έχουν σταλεί στις αρχές τα βίντεο με τη φόρτωση της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας, ενώ έχει προηγηθεί το γνωστό «μπάζωμα» στον τόπο της τραγωδίας, οι υποψίες για οργανωμένη συγκάλυψη, με τη συμμετοχή στελεχών του ΟΣΕ και της Hellenic Train, ολοένα φουντώνουν…
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: Σε πολιτειακή βάση έθεσε ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος το επώνυμο που διάλεξαν τα μέλη της πάλαι ποτέ βασιλικής οικογένειας για να ζητήσουν ελληνική ιθαγένεια.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του (στην Καθημερινή) «ο ‘de Grèce’ ή ‘ντε Γκρες’ που, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ των εφηµερίδων, δήλωσαν ως επώνυµο οι ενδιαφερόµενοι, δεν είναι βέβαια κανονικό επώνυµο. Είναι δηλωτικό τόπου καταγωγής. Δηλαδή, της Ελλάδας».
Αναρωτιέται δε, μεταξύ αστείου και σοβαρού, τι θα γινόταν αν έσπευδαν άλλοι πολίτες να δηλώσουν επίθετο… “της Καρδίτσας” ή “της Ηλείας”.
Ως προς την τήρηση του Συντάγματος, υπενθυμίζει «τον Τιµολέοντα Φιλήµονα, τον γνωστό δηµοσιογράφο, πολιτικό και διανοούµενο», ο οποίος, όπως αναφέρει ο κ. Αλιβιζάτος: «το 1868, είχε αντιταχθεί στην απονοµή του τίτλου του ‘δούκα της Σπάρτης’ στον µετέπειτα βασιλιά Κωνσταντίνο. Γιατί; ∆ιότι το απαγόρευε ήδη από τότε ρητά το Σύνταγµα».
ΣΥΡΙΖΑ: Με μεγάλη ευκολία δηλώνει ο Σωκράτης Φάμελλος ότι τα προβλήματα με τους απλήρωτους εργαζόμενους της “Αυγής” και του “Στο Κόκκινο” είναι... φρέσκα.
Προ ημερών μάλιστα απέδωσε στον «έκπτωτο πρόεδρο», δηλαδή στον Στέφανο Κασσελάκη του οποίου το όνομα δεν θέλει πια να προφέρει, «απάνθρωπη στάση απέναντι στους εργαζόμενους».
Το γεγονός ότι η απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για κλείσιμο της καθημερινής “Αυγής” ελήφθη… αρχές του 2022, επί προεδρίας Τσίπρα, είναι μια λεπτομέρεια που -όπως συνήθως συμβαίνει- δεν μπορεί να χαλάσει το σημερινό αφήγημα.
Το ίδιο και για τους 2-3 μισθούς που οφείλονται σε κάποιους εργαζόμενους από… τα παλιά τα χρόνια, καθώς τα νέα χρωστούμενα αφορούν το τρίμηνο Οκτώβριος-Δεκέμβριος αυτού του έτους.
Ότι θα έπρεπε η προηγούμενη ηγεσία του... έκπτωτου να δράσει πιο υπεύθυνα και άμεσα για την τύχη των κομματικών μέσων ενημέρωσης, ναι.
Αλλά να χρεώνεται την κακοδαιμονία σχεδόν δέκα χρόνων, Σωκράτη;
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ: Τεράστιο αναμένεται το ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα «Αλλάζω Θέρμανση και Θερμοσίφωνα» που προκηρύχθηκε προ ημερών από το ΥΠΕΝ, κρίνοντας από τη βροχή των τηλεφωνημάτων που δέχεται εδώ και δύο εβδομάδες το υπουργείο και ενώ οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ξεκινούν στις 8 Ιανουαρίου.
Η μεγάλη αλλαγή του προγράμματος έναντι του προηγούμενου (αρχές 2023) είναι ότι επιδοτεί και την αγορά αντλιών θερμότητας, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr.
Είναι και η βασική αιτία για τον πολύ υψηλότερο προϋπολογισμό, που φτάνει τα 223 εκατ. ευρώ, αφού η συγκεκριμένη τεχνολογία παραμένει ακόμη αρκετά ακριβή. Η επιδότηση φτάνει έως και το 60% για τους θερμοσίφωνες και το 50% για αντλίες θερμότητας.
DIMAND: Σημαντική αύξηση στον κύκλο εργασιών τα επόμενα χρόνια, καθώς θα δημιουργείται αξία από την εκμετάλλευση των περιουσιακών στοιχείων που έχει στη διάθεσή της η εισηγμένη, αναμένει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία δίνει τιμή-στόχο στα 11 ευρώ, περίπου 40% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η αγορά δεν «άκουσε» την έκθεση ωστόσο, στέλνοντας τον τίτλο σε νέο ιστορικό χαμηλό στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στα 7,82 ευρώ.
Ο τίτλος καταγράφει σωρευτικά κάμψη σχεδόν 20% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ απέχει μακράν από τα επίπεδα άνω των 12 ευρώ στα οποία διαπραγματευόταν το καλοκαίρι του 2023…
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: Παλιές καλές εποχές θυμίζει, όπως ακούει η στήλη, η πορεία των τηλεοπτικών σταθμών το 2024.
Η διαφημιστική δαπάνη «χτυπά» διψήφιο ρυθμό αύξησης, ξεπερνά το 10%, με βάση τα στοιχεία έως τον Οκτώβριο και αναμένονται τα δεδομένα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου για να γίνει το τελικό ταμείο.
Η τηλεοπτική αγορά, βασισμένη στις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την εθνική οικονομία, αλλά και τις θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται από τη δυναμική είσοδο νέων κατηγοριών διαφημιζομένων, προοιωνίζει εξίσου ισχυρή συνέχεια και το 2025.
ΑΤΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ: Χωρίς αμφιβολία είναι το πιο γνωστό μέλι που κυκλοφορεί στην αγορά. Στα συν του επίσης είναι ότι η εταιρεία, που ήταν η πρώτη στη μακρινή δεκαετία του '30 που τυποποίησε το προϊόν, αποτελεί μια από τις μακροβιότερες της χώρας και μάλιστα με πολλά διεθνή βραβεία σε εποχές που οι εξαγωγές ήταν ένα σπορ για λίγους.
Όμως η πραγματικότητα σήμερα είναι λιγότερο λαμπερή. Η Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία - Αλέξανδρος Πίττας παρουσιάζει μεν σταθερότητα στις πωλήσεις αλλά διεύρυνση ζημιών.
Πέρυσι οι πωλήσεις της, σε μια πληθωριστική αγορά, αυξήθηκαν μόλις κατά 3,11% στα 13,748 εκατ. ευρώ, αλλά οι ζημιές υπερδιπλασιάστηκαν στις 600.475 ευρώ και το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε 52,6% στο 1,131 εκατ. ευρώ.
LAMDA MALLS: Τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2024 αποφάσισε λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς (σ.σ. στις 16 Δεκεμβρίου) το Διοικητικό Συμβούλιο της Lamda Malls.
Η εταιρεία θα διανείμει στους μετόχους Lamda Συμμετοχών και Lamda Netherlands BV το ποσό των 9,94 εκατ. ευρώ (0,18 ευρώ ανά μετοχή).
AUTOHELLAS: Εκτός δείκτη FTSE 25 σήμερα η μετοχή, που αντικαταστάθηκε από την Optima Bank.
Ο τίτλος υποχώρησε την Παρασκευή στα 10,36 ευρώ (-1,33%) με τις συναλλαγές στα 385,4 χιλιάδες ευρώ ενώ οι συνολικές απώλειες σε βάθος 12μήνου ξεπερνούν το 18%.
Η Aegean, που έχει επίσης μεγαλομέτοχο τον Ευτύχη Βασιλάκη, πάντως, συνεχίζει… μανιωδώς τις αγορές, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Την Παρασκευή γνωστοποίησε ότι απέκτησε 30.000 τίτλους έναντι 305 χιλιάδων ευρώ. Ανάλογες κινήσεις έκανε και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες.
Στο ταμπλό, πάντως, η Αegean συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις, με απώλειες 10% στο τελευταίο εξάμηνο.
ΤΕΝΕΡΓ: Σε νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 369,3 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Masdar Hellas, εταιρεία του ομώνυμου ομίλου, μέσω της οποίας αποκτήθηκε ο έλεγχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η αύξηση κεφαλαίου αποφασίστηκε στις 13 Δεκεμβρίου. Είχε προηγηθεί το Νοέμβριο ΑΜΚ, ύψους 540,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά ως τώρα έχουν μπει στην εταιρεία 910 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Masdar Hellas αποτελεί τον προτείνοντα στην υποχρεωτική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας της ΤΕΝΕΡΓ. Επομένως, θα προχωρήσει και σε άλλη ΑΜΚ.