ΦΕΣΙΑ: Τα κρατικά χρέη αυξάνονται, αντί να μειώνονται, σε όλο το εύρος του δημόσιου τομέα, όπως έδειξαν και τα φρέσκα στοιχεία.
Ιδιαίτερα προβληματική, όμως, εμφανίζεται η αύξηση των χρεών από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον Δεκέμβριο του 2023 χρωστούσαν συνολικά 149 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο έφτασαν τα 354 εκατ. ευρώ. Ποσοστιαία αύξηση κατά… 130% σε 10 μήνες!
Εάν συνυπολογιστούν και οι συνεχείς εκκλήσεις διάφορων παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης για περισσότερη χρηματοδότηση, διότι πολύ απλά δεν τα βγάζουν πέρα, ο αριθμός αυτός μάλλον προειδοποιεί για υπαρκτά και σοβαρά οικονομικά προβλήματα στον χώρο των ΟΤΑ.
Που ίσως σκάσουν προσεχώς, στην πλάτη των προμηθευτών τους.
Ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Λιβάνιος (φωτ.) υποσχέθηκε τον Οκτώβριο την παροχή 90 εκατ. ευρώ για κάλυψη μέρους αυτών των οφειλών. Δεν ξέρουμε αν δόθηκαν, αλλά μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό, αν ληφθεί υπόψη το συνολικό ύψος των 354 εκατ. ευρώ, αλλά και το γεγονός ότι μόνο μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου το υπόλοιπο αυξήθηκε κατά… 33 εκατ. ευρώ.
ΒΛΑΧΟΣ: Δίχως τέλος συνεχίζει το… αντάρτικο ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Βλάχος για το πρόβλημα της ακρίβειας.
Μετά τον προχθεσινό διάλογο εντός της Ολομέλειας με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, ο πολύπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός επανήλθε χθες, κατηγορώντας τον υπουργό ότι είπε «μισές αλήθειες» όσον αφορά τη θητεία του στο υπουργείο Εμπορίου (επί κυβέρνησης Καραμανλή).
«Είτε το έκανε για να υπερασπιστεί τη δική του πολιτική είτε το έκανε για να μειώσει τη δική μας πολιτική, μικρή αξία έχουν τέτοιου είδους συγκρίσεις για τους καταναλωτές», υπογράμμισε.
Εξέφρασε δε την απορία του για το ότι ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε μόνο στα έτη 2007-2008, παραλείποντας το 2009, όταν ο πληθωρισμός ήταν στο μισό του σημερινού. Κάτι που ο κ. Βλάχος αποδίδει «σε παροδικό κενό μνήμης του υπουργού».
Μια ωραία ατμόσφαιρα, που έλεγε και ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος.
ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ: Μετά και το προμέρισμα 0,47 ευρώ που αποφάσισε να μοιράσει στους μετόχους της η Prodea ΑΕΕΑΠ, οι φετινές χρηματικές διανομές των εισηγμένων φαίνεται να καταλήγουν αθροιστικά στα 4,283 δισ. ευρώ.
Δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι πως αυτές οι χρηματικές διανομές δόθηκαν από 91 εισηγμένες, δηλαδή περίπου από δύο στις τρεις εταιρείες του Χ.Α. Επίσης, η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έστειλε τους επενδυτές στο ταμείο (εξαίρεση αποτελούν οι Lamda Development, Attica Bank, Intralot, Dimand, Αλουμύλ, Τεχνική Ολυμπιακή και Lavipharm, με την τελευταία να έχει προαναγγείλει μέρισμα το 2025).
Με τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. να διαμορφώνεται κοντά στα 103 δισ. ευρώ, η μέση μικτή μερισματική απόδοση κυμαίνεται γύρω στο 4,1% (ή κοντά στο 4% καθαρό, αν συνυπολογιστεί πως οι χρηματικές διανομές κάποιων κλάδων και οι επιστροφές κεφαλαίου είναι αφορολόγητες), όταν παράλληλα το yield των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων έχει πέσει χαμηλότερα από το 3%.
Καθόλου άσχημα, ιδίως αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για υψηλότερες χρηματικές διανομές και για χαμηλότερα yields στα ομόλογα το 2025.
ΕΤΕ LEASING: Την πρώτη θέση σε μερίδιο αγοράς επί των νέων εργασιών χρηματοδοτικής μίσθωσης κατέλαβε το 2023 για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η εταιρεία, καθώς χορήγησε 250,3 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 39,4% των περσινών εργασιών του κλάδου. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας έγκειται στο γεγονός ότι ο «όμιλος Εθνικής» αντιμετώπισε νωρίτερα, και με αποτελεσματικότερες ενέργειες, το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από χρηματοδοτικές μισθώσεις.
Έτσι, σε αντίθεση με άλλες συστημικές τράπεζες, δεν «έσπασε» την εταιρεία Leasing σε παλαιά (κακή) και νέα (καλή). Διενήργησε μια ΑΜΚ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, το 2019 και σταδιακά «καθάρισε» το χαρτοφυλάκιο από τα NPEs.
Το 2023, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Leasing ανέρχονταν σε 22,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 12,8 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2022, χάρη σε λογιστικές διαγραφές απαιτήσεων ανεπίδεκτων είσπραξης.
Το NPE ratio έπεσε σε 2,7%. Τα προ φόρων κέρδη χρήσης 2023 ανήλθαν σε 12,7 εκατ. ευρώ (19,2 εκατ. ευρώ το 2022) και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 18,9%.
JUMBO: Θετικά εξέλαβε η αγορά την ανακοίνωση της εισηγμένης ότι το 11μηνο έκλεισε με αύξηση πωλήσεων 7%, δηλαδή πάνω από το guidance για +4%. Κι αυτό παρότι η διοίκηση, επικαλούμενη τη διεθνή αβεβαιότητα, ανέστειλε την απόφασή της να δημοσιοποιήσει τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.
Ο τίτλος χθες έκλεισε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και πλέον βρίσκεται στα 26,58 ευρώ. Η εταιρεία τρέχει το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών και έχει ήδη συγκεντρώσει 677 χιλιάδες τίτλους, που αντιπροσωπεύουν το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου η Alpha Finance ανέβασε την τιμή-στόχο στα 32,7 ευρώ, διατηρώντας σύσταση «αγορά».
ΔΕH: Πάνω από τα 12 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο 12,08 ευρώ) βρέθηκε η μετοχή της επιχείρησης, που τρέχει ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων το οποίο δεν διακόπηκε χθες, παρά το κακό κλίμα στην αγορά.
Τελευταία φορά που βρέθηκε σ' αυτό το επίπεδο ήταν στις 18 Νοεμβρίου. Τοπικό υψηλό τα 12,38 ευρώ από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
AUSTRIACARD: Προσπάθεια απεγκλωβισμού από τα χαμηλά έτους, στα οποία κινήθηκε από τις αρχές Νοεμβρίου, καταβάλλει ο τίτλος.
Το χθεσινό κλείσιμο στα 5,63 ευρώ ή 4,26% υψηλότερα, με συναλλαγές 735 χιλιάδων ευρώ. Η απόσταση από το υψηλό έτους των 6,6 ευρώ (Απρίλιος) παραμένει σημαντική.
Σημειώστε ότι στις 9 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Λύκος αγόρασε μετοχές αξίας 489 χιλιάδων ευρώ, καθώς και ότι η Eurobank Equities έχει δώσει εύρος τιμής (σε ανάλυση με τη χορηγία της εισηγμένης) μεταξύ 7,8 και 9,7 ευρώ.