ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Κωδικός «ΕΛΙΑ». Έτσι τιτλοφορείται, από σημαίνοντα παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο για συνεργασία του κόμματος με τη Νέα Αριστερά στη Βουλή, με δύο στόχους:
Ο ένας, να αθροιστούν βουλευτές τους (σ.σ. όχι όλοι οι βουλευτές τους) ώστε να ξεπεράσουν, μαζί, τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ και να βρεθούν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εννοείται ότι μία τέτοια συνεργασία θα εμφανιστεί στη Βουλή ως κοινό σχήμα «α λα ΕΛΙΑ», με επικεφαλής της συνεργατικής Κ.Ο. ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Ο άλλος στόχος είναι να σηματοδοτηθεί η επανένωση των αριστερών δυνάμεων μετά την «παρένθεση Κασσελάκη», η οποία «θα ξεκινήσει μεν από τη Βουλή, αλλά θα οδηγήσει σε κομματική έκφραση».
Όλα αυτά βεβαίως με δεδομένη την άρνηση της ΝΕ.ΑΡ. να επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το γεγονός ότι … «δεν θέλουν όλοι όλους».
Για παράδειγμα, στελέχη των μεν αρνούνται να ξαναβρεθούν σε σχηματισμό που θα περιλαμβάνει πρόσωπα όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Νίκος Παππάς (σ.σ. για τον οποίο οι σχετικοί αρνητικοί χαρακτηρισμοί άρχισαν ήδη να εμφανίζονται στα social media), ενώ στελέχη των δε, δυσφορούν (sic) με την προοπτική να ξαναμοιραστούν την ίδια στέγη με «ομπρελίτες» (από τους οποίους στη Βουλή βρίσκεται και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος).
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ: Οι αριθμητικοί υπολογισμοί έχουν ως εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 27 βουλευτές, αλλά δεν αποκλείεται να πέσει στους 25, ενώ η ΝΕ.ΑΡ. έχει 11, από τους οποίους 2-3 δεν θα συνδράμουν την κοινή προσπάθεια.
Σύνολο 36-33 βουλευτές, που όμως είναι επίφοβος αριθμός, αφού το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη 31 βουλευτές και δεν αποκλείεται να βρεθεί με άλλους 1-2.
Μπλέξιμο; Έτσι φαίνεται. Άλλωστε οι υπερασπιστές του εγχειρήματος λένε ότι εάν υπάρξει λύση, το νέο σχήμα θα εμφανιστεί «κάπου την άνοιξη».
Δεν έχουν και πολύ χρόνο μπροστά τους, πάντως, να το καταφέρουν.
ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Προς το παρόν, η προσπάθεια του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να πείσει το εναπομείναν κοινό του ΣΥΡΙΖΑ ότι «άρχισαν οι επιστροφές απογοητευμένων στον ΣΥΡΙΖΑ» απέδωσε σε έξι πρόσωπα: τον Διονύση Τεμπονέρα (είχε παραιτηθεί από την Κεντρική Επιτροπή αλλά όχι από το κόμμα), τον Στέφανο Τζουμάκα, τον Ανδρέα Νεφελούδη (είχε ακολουθήσει τους περσινούς αποχωρήσαντες στη Νέα Αριστερά) και άλλα τρία πρώην στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής.
Η επαναφορά του Χρήστου Σπίρτζη στην Πολιτική Γραμματεία (από την οποία είχε αποχωρήσει μετά την εκλογική συντριβή το καλοκαίρι του 2023) και του Γιώργου Βασιλειάδη στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα (από την οποία είχε παραιτηθεί τον φετινό Φεβρουάριο) δεν μεταφράζονται σε ούριο άνεμο που θα φυσήξει τα πανιά του «νέου, χαρούμενου, ΣΥΡΙΖΑ», όπως συνηθίζει ο κ. Φάμελλος να αποκαλεί την «επανεκκίνηση»…
ΠΟΛΑΚΗΣ: Η πρώτη γεύση από τις απόψεις του υποψήφιου προέδρου για την επανεκκίνηση δόθηκε το Σάββατο στην «πανηγυρική» συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής: σου λέει, μαζί με τον Σπίρτζη και τον Βασιλειάδη γιατί να μην μπουν στην Πολιτική Γραμματεία και 2-3 δικά μου στελέχη, αφού με το 43,5% που πήρα στις προεδρικές κάλπες απευθύνομαι «στον μισό ΣΥΡΙΖΑ»;
Η πρόταση απορρίφθηκε: άλλο επιστροφές και άλλο νέες είσοδοι, ήταν -σε απλά λόγια- το επιχείρημα του κ. Φάμελλου. Το οποίο υπερψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της «νέας» Κ.Ε. (στην οποία ηγούνται οι «87»), με τους «Πολακικούς» να αριθμούν σε έξι ή δεκαέξι μέλη (ανάλογα ποιος μετράει).
Άπαντες στοιχηματίζουν ότι την ίδια τύχη θα έχει και η άλλη πρόταση Πολάκη, να θεσπιστεί θέση αντιπροέδρου στο κόμμα την οποία θα αναλάβει ο ίδιος ως «ο μισός ΣΥΡΙΖΑ». Αυτή βεβαίως παραπέμπεται για το νέο, καταστατικό, συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη, αλλά ουδείς στοιχηματίζει ότι θα περάσει.
Μαθαίνουμε, πάντως, ότι ο Κρητικός θύμωσε πολύ με την άρνηση Φάμελλου-«87» να κάνουν δεκτή την πρότασή του για ένταξη στην Π.Γ. «δικών του» στελεχών.
Εδώ πάντως δεν ταιριάζει το… δεν ήξερε, δεν ρώταγε;
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Κι επειδή τα ζόρια με τον αριθμό των βουλευτών που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται, όλα δείχνουν ότι σήμερα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο: θα χάσει άλλους δύο, τη Ράνια Θρασκιά και τον Βασίλη Κόκκαλη, με αποτέλεσμα να πέσει στους 25 ή θα τους κρατήσει και θα μείνει με 27;
Η δυσκολία φάνηκε από τις συνεχείς αναβολές στην παρουσίαση των νέων τομεαρχών, που αρχικά ήταν να γίνει την Πέμπτη, μετά πήγε Παρασκευή και μέχρι χθες δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα.
Λογικό, αφού για να οριστούν νέοι τομεάρχες, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι Θρασκιά-Κόκκαλης αν παραμένουν, ώστε να αναλάβουν τομέα.
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚOΛΠΑ: Βλέπουμε αρκετούς που σχεδόν πανηγυρίζουν εδώ και αρκετό καιρό, διότι ο Ερντογάν κάθισε να πιει καφέ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, παρέα με τον Κυριάκο και τον Έντι Ράμα της Αλβανίας. Στη συνέχεια, δε, λέγεται ότι τον προσφώνησε για πρώτη φορά με τον τίτλο του.
Όσοι πανηγυρίζουν, λένε έμπειροι διπλωμάτες, κοιτούν μόνο τη μία ερμηνεία αυτών των κινήσεων: Ότι ο Ερντογάν γίνεται περισσότερο συναινετικός στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των «ήρεμων νερών» και των διεθνών πιέσεων. Λησμονούν, μάλλον ηθελημένα, ότι η Τουρκία κινείται πλέον στη γραμμή των δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.
Το είπε άλλωστε ο ίδιος ο Ερντογάν και στον ΟΗΕ, μόλις τον Σεπτέμβριο: «Σε αυτό το νησί υπάρχουν δύο κράτη και δύο διαφορετικά έθνη. Κι αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από όλους. Είναι το κλειδί για τη λύση των προβλημάτων στο νησί της Κύπρου να αποδεχθεί ότι η Τουρκία έχει ίσα δικαιώματα», υποστήριξε.
Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής, ο Τούρκος ηγέτης δεν έχει θέμα να συνομιλεί με τον πρόεδρο του άλλου κράτους. Αντιθέτως εμφανίζεται έτσι «διαλλακτικός» και αναμένει την ανταπόδοση, δηλαδή την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους…
Το ερώτημα είναι τι θέλουν τελικά η Κύπρος και η Ελλάδα. Διότι όλο και πυκνώνουν οι πληροφορίες ότι το τουρκοκυπριακό κράτος θα μπορούσε να αναγνωριστεί πρώτα de facto (μέσα από τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό ΑΟΖ) και μετά επισήμως...
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Το ποσό των 27 εκατ. ευρώ θα εισπράξει από την 100% θυγατρική της Πειραιώς Asset Management η Τράπεζα Πειραιώς.
Η έκτακτη γενική συνέλευση της Asset Management αποφάσισε στις 22 Νοεμβρίου τη διανομή 27 εκατ. ευρώ από κέρδη εις νέον (σ.σ. ως και τη χρήση 2023).
Η πορεία της Πειραιώς Asset Management βελτιώνεται σημαντικά χρόνο με τον χρόνο, έχοντας διευρύνει σημαντικά τα υπό διαχείριση κεφάλαια, ευρισκόμενη πλέον μια… ανάσα από τις Eurobank και Alpha.
VIVA WALLET: Νέα έκτακτη γενική συνέλευση συγκάλεσε για τις 8 Ιανουαρίου η Viva Wallet. Τα θέματα δεν είναι αδιάφορα, δεδομένης και της δικαστικής διένεξης των μετόχων (πλευρά Καρώνη με JP Morgan).
Ειδικότερα, προβλέπεται να τεθεί προς έγκριση των μετοχών τροποποιημένο πρόγραμμα διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης μετοχών (stock option plan), καθώς και η τροποποίηση καίριων άρθρων του καταστατικού.
Άρθρα που ορίζουν την απαρτία και την πλειοψηφία λήψης αποφάσεων για συνεδριάσεις ΔΣ (άρθρο 14) καθώς και τα ποσοστά συναίνεσης, για λήψη αποφάσεων της γενικής συνέλευσης μετόχων (άρθρο 28).
Προβλέπεται νέος γύρος έντασης…
ΑΝΑΚΤΗΘΕΝΤΑ-ΚΑΤΟΙΚΕΣ: Από τα 21.000 ανακτηθέντα ακίνητα, που «κουβαλούν» στους ισολογισμούς τους οι τράπεζες, λίγο πάνω από τα μισά είναι οικιστικά.
Για παράδειγμα, σε περίπου 3.800 ανακτηθέντα της Εθνικής, τα οικιστικά προσεγγίζουν τις 2.000. Εξ αυτών κάποια έχουν βαριές πολεοδομικές παραβάσεις (π.χ. καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων).
Το αν υπάρχει ενδιαφέρον αγοραστών να τα πάρουν σε χαμηλότερες τιμές και εν συνεχεία να τα νομιμοποιήσουν, μένει να φανεί, σε συνάρτηση με τους όρους της νομοθετικής παρέμβασης, που προαναγγέλλει η κυβέρνηση.
Είναι βέβαιο, πάντως, ότι τις τράπεζες τις βολεύει να διαθέσουν ακίνητα, καθώς θα μειώσουν το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και θα προλάβουν τη σχεδόν βέβαιη πίεση του επόπτη προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν τα διαθέσουν πολεοδομικώς τακτοποιημένα, ακόμη καλύτερα…
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ: Εθνική και Eurobank βρίσκονται σε καλύτερη θέση έναντι των υπόλοιπων τραπεζών, ως προς τη σχέση τακτοποιημένων με ατακτοποίητα (ανακτηθέντα) ακίνητα.
Η Eurobank βοηθήθηκε από την τεχνογνωσία της Grivalia, ενώ ήταν η πρώτη που έβγαλε πακέτα ακινήτων προς διάθεση.
Η Εθνική είχε την καλύτερη, συγκριτικά, συμπεριφορά «κόκκινων» δανειοληπτών και σε αυτό βοήθησε ότι λάνσαρε πρώτη προγράμματα, που «κούρευαν» τη δανειακή απαίτηση στο ύψος της τρέχουσας αξίας ακινήτου. Ως εκ τούτου, έχει τα λιγότερα ανακτηθέντα ακίνητα (3.800). Εξ αυτών περί τα 2.000 είναι τακτοποιημένα πολεοδομικά.