ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Οι ΗΠΑ δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι δεν τους ενδιαφέρει η Ευρώπη, σημείωσε ο γνωστός επιχειρηματίας στην τοποθέτησή του στο Roadshow του Χρηματιστηρίου και της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
«Από το πουθενά, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αποφασίζει για τις κυρώσεις, χωρίς καν να νοιάζεται για το αν πλήττεται η Ευρώπη», επισήμανε.
Αλλά και στο εσωτερικό της, η Ευρώπη μοιάζει να αδυνατεί να προχωρήσει με σχέδιο. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Γερμανία «χρειάζεται να τακτοποιήσει το σπίτι της», ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκμεταλλεύτηκαν το πολιτικό σύστημα της Ένωσης για να περάσουν κρίσιμα ζητήματα χωρίς τη συναίνεση της μεγαλύτερης οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου.
Όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, συνθέτουν μια Ευρώπη που δεν ξέρει πια ποιος είναι ο «αρχηγός» της, με αποτέλεσμα να υποχωρεί συνεχώς στις διεθνείς πιέσεις.
METLEN: Στους πρωταγωνιστές της χθεσινής ημέρας ο τίτλος. Η δήλωση του πρωθυπουργού ότι δεν θα επιβληθούν έκτακτοι φόροι σε υπερκέρδη από το 2025, καθώς τα έσοδα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν λόγω του «ταβανιού» που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες στις δαπάνες, προσέφερε ανακούφιση και στον χώρο της ενέργειας.
Στα 32,22 ευρώ επέστρεψε η μετοχή (+3,73%), με τις συναλλαγές στα 6,7 εκατ. ευρώ.
Υ.Γ. Στους κερδισμένους και η ΔΕΗ. Έκλεισε στα 11,77 ευρώ με κέρδη 2,79%.
ΕΑΣ: Στενάχωρες εξελίξεις είχαμε χθες για όσους προσπαθούν να επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα από το... παράθυρο, μέσω συμφωνίας για αποκλειστικό joint venture με τη σλοβάκικη MSM.
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε «οίκοθεν» να αναβάλει για τις 18 Μαρτίου τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της συμφωνίας, που είχε οριστεί να συζητηθεί σήμερα. Το ανώτατο δικαστήριο, λένε οι ίδιες πληροφορίες, πήρε αυτή την απόφαση προκειμένου να εξετάσει εξονυχιστικά τα στοιχεία της υπόθεσης.
Που σημαίνει ότι οι διαρροές που έκαναν οι υποστηρικτές του περίεργου deal, ότι θα έκαναν έναν γρήγορο… περίπατο στο δικαστήριο, δεν επαληθεύτηκαν. Αντιθέτως, έπεσε κεραμίδα.
Σημαίνει επίσης ότι η εφαρμογή της συμφωνίας δεν μπορεί παρά να παγώσει, λένε πηγές που γνωρίζουν καλά νομικά, έως ότου ληφθεί η σχετική απόφαση, ό,τι κι αν συμβεί με την αίτηση αναστολής, που λογικά θα εκδικαστεί στο μεσοδιάστημα.
Διότι δεν μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία αλλά για κρατική. Οπότε, εάν αρχίσουν οι κινήσεις εφαρμογής και μετά πρέπει να ανατραπούν, όποιοι λάβουν τις σχετικές αποφάσεις διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να κατηγορηθούν για διασπάθιση δημοσίου χρήματος.
ΕΑΣ ΙΙ: Μαθαίνουμε επίσης ότι είναι θέμα σύντομου χρόνου (πιθανώς και ημερών) η έξοδος του διευθύνοντος συμβούλου Νίκου Κωστόπουλου, που είναι και ο βασικός αρχιτέκτονας της αμφιλεγόμενης συμφωνίας με τους Σλοβάκους.
Ίσως γι' αυτό, λένε οι κακές γλώσσες, ο ίδιος έχει σπεύσει να προκηρύξει διάφορους διαγωνισμούς, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ παρακαλώ, τις τελευταίες 15-20 μέρες.
ΔΕΝΔΙΑΣ: Διαφορετικό ύφος από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών είχε για ακόμη μια φορά, με νέα παρέμβασή του, ο υπουργός Αμυνας ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Εμφανώς απαισιόδοξος για την πορεία του εξελισσόμενου διαλόγου με την Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας, κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στο συνέδριο του Ο.Τ., υπογράμμισε ότι «δεν είχα και δεν έχω πειστεί ότι η Τουρκία έχει αποστεί των πάγιων επιδιώξεών της. Διατυπώνει με αυξανόμενο και διευρυνόμενο εύρος τις διεκδικήσεις της απέναντι στη χώρα».
Επισήμανε δε ότι «η ήρεμη επιφάνεια και οι μη παραβιάσεις έχουν να κάνουν με την ανάγκη της Τουρκίας για την ευρύτερη εικόνα της να φαίνεται καλός παίκτης».
Η εικόνα αυτή, όπως είπε, υπάρχει «για να στερεί από μας το επιχείρημα να υπενθυμίζουμε το casus belli, τις διεκδικήσεις της εναντίον του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και τον κίνδυνο που μια τέτοια αναθεωρητική αντιμετώπιση της Τουρκίας απειλεί την παγκόσμια τάξη των πραγμάτων, το διεθνές δίκαιο».
Κι αυτό τη στιγμή που βρισκόταν σε εξέλιξη στην Αθήνα η 7η συνάντηση για τη Θετική Ατζέντα Ελλάδας-Τουρκίας, με επικεφαλής τους δύο αρμόδιους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι.
Δύσκολο το κυβερνητικό σταυρόλεξο!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σε μια πρόταση-πρόκληση στα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένει η Ζωή Κωνσταντοπούλου: να συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός άτυπου «συμβουλίου αντιπολίτευσης», ώστε να γίνεται προγραμματισμός δράσης και να ασκείται συγκροτημένη πίεση στην κυβέρνηση.
«Αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν δέχεται τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών στα μείζονα, ας κάνουμε εμείς συμβούλιο αντιπολίτευσης», το σκεπτικό.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συγχωνευθούμε ή θα αφομοιωθούμε», διευκρινίζει, αναφέροντας ως παραδείγματα πολλά θέματα στα οποία τα προοδευτικά κόμματα έχουν, επί της ουσίας, συμφωνήσει, όπως η τραγωδία στα Τέμπη, οι μισθοί κ.λπ.
Καλό, αλλά χλωμό να το δεχτούν οι άλλοι.
ΜΕΤΡΟ: Ειδική αναφορά έκανε στο Roadshow ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, που ως γνωστόν, ολοκλήρωσε έγκαιρα ο όμιλος Aktor και εγκαινιάστηκε το Σάββατο.
«Αν ήθελα να περιγράψω το όραμά μου για την Ελλάδα, θα χρησιμοποιούσα το παράδειγμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάσαμε πριν από δύο ημέρες. Ένα εντυπωσιακό δημόσιο έργο που πέρασε μέσα από πολλές δυσκολίες, γιατί υπήρξαν πολλές αντιστάσεις από κάθε είδους δυνάμεις που δεν ήθελαν να κατασκευαστεί. Είναι ένα υπερσύγχρονο Μετρό που προστατεύει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αυτό για μένα είναι μια εικόνα της Ελλάδας του μέλλοντος».
«Θα παραμείνουμε πλήρως προσηλωμένοι σε αυτή την πορεία», συμπλήρωσε.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με τον μεταβατικό της εαυτό παρουσιάστηκε ο όμιλος στο Λονδίνο στο πλαίσιο του roadshow, προτάσσοντας ασφαλώς τις Παραχωρήσεις, που παραμένει ενεργός κλάδος για τον όμιλο, παρά το gap από την απώλεια της σύμβασης της Αττικής Οδού.
Εξήγησε τη στρατηγική διεκδίκησης νέων συμβάσεων (αθροιστικού ύψους 6 δισ. ευρώ) και την πρόβλεψη πως μεσοπρόθεσμα μπορεί να λαμβάνει μερίσματα αθροιστικού ύψους 1 δισ. ευρώ, από τις υφιστάμενες παραχωρήσεις.
Εν πολλοίς, θα λαμβάνει τα απόνερα από την προηγούμενη σύμβαση της Αττικής Οδού έως το 2027, έως ότου οι άλλες παραχωρήσεις αρχίσουν να παράγουν έσοδα σε χρονική έκταση 30ετίας.
Όμως το νέο (ίσως κι αγαπημένο) αντικείμενο του ομίλου είναι το real estate. Υπάρχουν τρία μεγάλα projects στα σκαριά, αλλά παραμένουν ανώριμα. Έτσι, η εισηγμένη στο Λονδίνο εμφανίστηκε με την εξαγορά της Hestia έναντι 80 εκατ. ευρώ από την ελεγχόμενη και μη εισηγμένη Reds, που αφορά στην απόκτηση 10 ακινήτων στην Αθήνα.
Σύμφωνα με την παρουσίαση στους επενδυτές, η συγκεκριμένη προσθήκη έχει ετήσιο yield της τάξης του 7,4%, και θα αποφέρει ετήσια έσοδα της τάξης των 5,9 εκατ. ευρώ το 2025.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η στενότητα στην εύρεση προσωπικού που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό ο εγχώριος κατασκευαστικός κλάδος έχει αρχίσει να επηρεάζει τις λειτουργίες του, όπως καταγράφεται και στην τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για το οικονομικό κλίμα.
Σε αυτή, μία στις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου επισημαίνει την έλλειψη εργατικού δυναμικού ως το βασικότερο εμπόδιο στη λειτουργία της, πολύ υψηλότερα από τα συνήθη «αγκάθια» της ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για τους κατασκευαστές του ιδιωτικού τομέα, όπου μία στις δύο επιχειρήσεις καταγράφει την έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού ως το βασικότερο πρόβλημά της.
Ως εκ τούτου, o δείκτης προσδοκιών του κλάδου μειώθηκε στις 129,9 μονάδες από 145,9 τον Οκτώβριο, στα χαμηλότερα επίπεδα του 2024, συμπαρασύροντας και το οικονομικό κλίμα, που κατέγραψε μικρή κάμψη.
SATO: Στις 20 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης με θέμα τη λύση και εκκαθάρισή της.
Η ουσία είναι ότι μέσα από διαδικασία που ακολουθήθηκε και εγκρίθηκε δικαστικά:
Η λειτουργική δραστηριότητα της Sato στον χώρο των επίπλων θα συνεχιστεί κανονικά μέσα από άλλο (διαφορετικό) μετοχικό σχήμα, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ακόμη ένα επιχειρηματικό λουκέτο και να συνεχίσουν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι.
Οι πιστωτές της εταιρείας θα εισπράξουν τμήμα μόνο των απαιτήσεών τους, περιορίζοντας τις απώλειές τους.
Οι περισσότερο ζημιωμένοι της υπόθεσης θα είναι είναι οι μέτοχοι της εισηγμένης, οι οποίοι θα χάσουν το σύνολο των χρημάτων που κατέβαλαν, όπως άλλωστε συνέβη και στις περιπτώσεις άλλων εταιρειών του Χ.Α. (όπως οι Creta Farms, Βαράγκης και Μπουτάρης).
Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν ήταν λίγοι όσοι αγόρασαν μετοχές Sato κατά τα τελευταία χρόνια -μετά την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας για την πρόθεση λύσης και εκκαθάρισής της-, πιστεύοντας φήμες ότι θα… αποτελέσει «όχημα» κάποιου μεγάλου ομίλου.
Τελικά, θα πάνε στον κουβά.
ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Στο 23% διαμορφώνεται το discount της μετοχής έναντι της εσωτερικής της αξίας, όπως ανακοίνωσε στο Χρηματιστήριο.
Η εσωτερική αξία της Alpha Trust Ανδρομέδα διαμορφώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στα 8,24 ευρώ ανά μετοχή, με τον τίτλο στο ταμπλό να κάνει πράξεις στα 6,34 ευρώ.
ΦΟΥΡΛΗΣ: Παρά τις αρχικές πιέσεις, η μετοχή απέφυγε τελικά το αρνητικό κλείσιμο, στη σκιά της ανακοίνωσης ότι η εταιρεία δέχτηκε κυβερνοεπίθεση, η οποία επηρέασε τη λειτουργία της και στις τέσσερις χώρες που δραστηριοποιείται.
Το καμπανάκι της λήξης τη βρήκε στα 3,63 ευρώ (+0,28%), έχοντας χαμηλό τα 3,55 ευρώ.
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Το τέλος του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών ανακοίνωσε η τράπεζα.
Όπως δημοσιοποίησε, απέκτησε συνολικά σχεδόν 5,7 εκατ. μετοχές, με μέση τιμή στα 4,39 ευρώ, έναντι συνολικού τιμήματος 25 εκατ. ευρώ.
Οι μετοχές που αποκτήθηκαν θα ακυρωθούν, σε μια έμμεση ανταμοιβή προς τους μετόχους καθώς αυξάνεται αναλογικά το μέρισμα που έχουν λαμβάνειν…