ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ο φίλτατος, κατά τα λοιπά, Θόδωρος Σκυλακάκης συνεχίζει ως υπουργός Ενέργειας να ανακατεύει την τράπουλα των τιμολογίων, επιβεβαιώνοντας όσα γράφαμε εξαρχής, περί... πράσινων αλόγων για το θέμα των χρωματιστών τιμολογίων και της υποχρεωτικής προσφοράς πράσινου τιμολογίου.
Σήμερα, δηλαδή περίπου 10 μήνες από τότε που τα γράφαμε αυτά, έρχονται μεγάλες αλλαγές. Η κορωνίδα της τότε πολιτικής, το πράσινο τιμολόγιο (που ήταν υποχρεωτικό για να συγκρίνουν καλύτερα οι καταναλωτές), παύει να προσφέρεται υποχρεωτικά, με εξαίρεση τους πελάτες που το έχουν ήδη υιοθετήσει.
Αλλάζεις πάροχο; Πάπαλα η υποχρεωτικότητα.
Νέο «πουλέν» του υπουργού το σταθερό μπλε τιμολόγιο, διότι στο διάστημα που μεσολάβησε αποδείχτηκε φθηνότερο. Αυτό το μπλε τιμολόγιο, βέβαια, καταργήθηκε στην πράξη με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν σε όσους είχαν κυμαινόμενα (κυρίως πράσινα) τους προηγούμενους μήνες, οπότε όσοι το προτίμησαν, δεν είχαν ως τώρα σημαντικό κέρδος.
Συντόμως θα επιστρέψουμε επίσης (διότι υπάρχει και κοινοτική οδηγία) μόνο σε 12μηνα μπλε τιμολόγια. Έτσι ήταν και στην αρχή του έτους, αλλά επειδή μια κρατική εταιρεία έδωσε 8μηνο τιμολόγιο, τελικά επιτράπηκαν και τα 6μηνα, που έχουν σημαντική απήχηση αλλά τώρα θα… απαγορευτούν εκ νέου.
Μύλος, δηλαδή!
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΙΙ: Δεν αμφιβάλλουμε ότι ο υπουργός κάνει φιλότιμες προσπάθειες. Μόνο που στηρίζεται σε τρεις λανθασμένες βάσεις.
Πρώτον, η ρίζα του κακού βρίσκεται στην τεράστια μεταβλητότητα της χονδρικής αγοράς ενέργειας, με βασικούς άξονες την τιμή του φυσικού αερίου, τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και την έκτακτη ζήτηση από τρίτες χώρες (βλέπε Ουκρανία). Προσπαθεί, δηλαδή, να κάνει πιο ομαλό στη λιανική ένα επί της ουσίας χρηματιστηριακό προϊόν, που εδώ και πολύ καιρό είναι έντονα κυμαινόμενο στη χονδρική.
Η δεύτερη αφορά την αδυναμία της συντριπτικής πλειονότητας των καταναλωτών να συγκρίνουν με σωστό τρόπο (δηλαδή να προεξοφλήσουν τις… μελλοντικές εξελίξεις στην αγορά), αλλά και να αλλάζουν προμηθευτή κάθε λίγο και λιγάκι.
Η τρίτη (που σχετίζεται άμεσα με την πρώτη) έχει να κάνει με τη διαρκή προσπάθεια του υπουργείου να… προβλέψει την εξέλιξη της αγοράς, δηλαδή αν, πότε και με ποιες αιτίες θα ανέβουν ή θα πέσουν οι τιμές χονδρικής.
Το έκανε στο τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ο υπουργός, όταν με δηλώσεις του διαφήμιζε ότι φτηνότερο τιμολόγιο είναι το πράσινο, στρέφοντας προς τα εκεί τους καταναλωτές. Τότε ήταν βέβαια, αλλά μετά από λίγους μήνες… έπαψε να είναι.
Το ξανάκανε και τον Ιούνιο, όταν δήλωνε ότι όσα λέγονταν για επικείμενη μεγάλη αύξηση των τιμών ήταν… υπερβολικά. Αλλά περίπου 20 μέρες αργότερα, ανακοίνωσε ο ίδιος έκτακτο τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με αέριο, προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών.
Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα από τις αλλεπάλληλες προσπάθειες και τα πειράματα; Μάλλον ελάχιστο, ακόμη και «με τις πολλές» προσπάθειες του υπουργείου. Τα πολυάριθμα είδη τιμολογίων γίνονται όλο και περισσότερα, με τα πορτοκαλί για έξυπνους μετρητές και τα διζωνικά, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει τον χρόνο και τις γνώσεις να κάνει πολλές συγκρίσεις, ενώ κυρίαρχη δύναμη στην αγορά είναι η… αδράνεια.
Οι περισσότεροι έχουν πράσινο τιμολόγιο (στο οποίο μετέπεσαν από εκείνο που είχαν πριν τις περσινές αλλαγές) κι αυτό θα διατηρήσουν. Εκτός κι αν δουν σοκαριστικές αυξήσεις στις τιμές, χωρίς να λάβουν επιδότηση.
ΥΓ: Χθες το συμβόλαιο φυσικού αερίου TTF (που καθορίζει τις τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά) για τον Νοέμβριο έκλεισε στα 42,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Δηλαδή μια ανάσα από τα υψηλά έτους, που είχαν σημειωθεί τον Αύγουστο. Κι ακόμη δεν έχει μπει ο χειμώνας και δεν έχει σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, που σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, θα διακοπεί στο τέλος του έτους.
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η πράσινη ενέργεια μπορεί ενίοτε και να μηδενίζει τις τιμές στο ρεύμα, ωστόσο αυτό δεν περνάει στον τελικό καταναλωτή.
«Οι φθηνές ΑΠΕ δεν έχουν περάσει όσο θα θέλαμε στις τιμές του ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», είπε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ. Πράγματι, το ευρωπαϊκό μοντέλο της αγοράς ηλεκτρισμού (Target Model) επιμένει ότι η Οριακή Τιμή, αυτή που καθορίζεται από την ακριβότερη μονάδα, δηλαδή του φυσικού αερίου, καθορίζει και την τελική τιμή.
Αλλά εκτός από το ευρωπαϊκό μοντέλο, η τυχόν αλλαγή του οποίου γίνεται με απόφαση της Κομισιόν, υπάρχουν και πράγματα που μπορεί να κάνει η ίδια η κυβέρνηση. Οπως να δει ξανά τα πολλαπλά βάρη πάνω στα τελικά τιμολόγια (χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ, ΤΑΠ, τέλος ΕΡΤ κ.λπ.), που αλλοιώνουν την τελική εικόνα.
Σωστά αναδεικνύει το πρόβλημα ο πρωθυπουργός. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε για όλα αυτά στην πράξη...
ΣΕΒ: Φίλοι και πιο φίλοι, όχι μόνο από την Αθήνα αλλά και από την Περιφέρεια και το εξωτερικό, όπως ο Γκι Φερχόφσταντ, έδωσαν το «παρών» στην ανοιχτή εκδήλωση της γενικής συνέλευσής του.
Εκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που χειροκροτήθηκε θερμά, εκεί ήταν αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Βασίλης Κικίλιας, η Νίκη Κεραμέως και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Στην κατάμεστη αίθουσα εντοπίσαμε επίσης τον Λουκά Παπαδήμο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα.
Μεταξύ των επιχειρηματιών και των στελεχών που βρέθηκαν χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής ήταν οι κ. Βασίλης Ψάλτης, Αριστοτέλης Παντελιάδης, Γιάννης Ρέτσος, Αλέξανδρος Κίκιζας, Βασίλης Κάτσος, Απόστολος Ταμβακάκης, Γιάννης Χήτος, Γιάννης Γιώτης κ.ά.
Δυστυχώς η στήλη δεν κατάφερε να εντοπίσει την Ιουλία Τσέτη, που είχε διεκδικήσει την προεδρία του Συνδέσμου. Επίσης, η στήλη δεν μπορεί να μη σχολιάσει τη χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών…
ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Κακή… χημεία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά διαπιστώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ύστερα και από την προχθεσινή ανταλλαγή πυρών των δύο.
«Ό,τι διημείφθη μέσω ανακοινώσεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου Αντώνη Σαμαρά, έχω να σας πω ότι εγώ πιστεύω ότι η αιτία δεν είναι ουσιαστικές πολιτικές διαφωνίες και διαφορές», υποστήριξε σε συνέντευξή του (στο κανάλι της Βουλής).
Αιτία, όπως εκτίμησε, είναι «η κακή χημεία στις διαπροσωπικές σχέσεις των δύο που έχουν αναπτυχθεί… Και οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις δεν επιλύονται με ανακοινώσεις των γραφείων τύπου ένθεν κακείθεν».
Προέτρεψε, στο πλαίσιο αυτό, εμμέσως τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει το επόμενο βήμα προσέγγισης.
«Σηκώνεις το τηλέφωνο, λες "έλα να σε δω, θέλω να συζητήσουμε". Τα συζητάς και βρίσκεις λύση. Αυτή είναι η άποψή μου. Συνήθως αυτός που είναι στη νούμερο ένα θέση είναι που παίρνει και την πρωτοβουλία», τόνισε.
Το τελευταίο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στον κ. Σαμαρά για τη γιορτή της ΝΔ στη Ρηγίλλης, πάντως, δεν απέδωσε.
ΒΟΥΛΤΕΨΗ: Σε πιο δύσκολη θέση -λόγω της ανάγκης διατήρησης των αναγκαίων ισορροπιών- βρίσκεται η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη.
Έχοντας διατελέσει κυβερνητική εκπρόσωπος επί κυβέρνησης Σαμαρά, κλήθηκε να σχολιάσει (στα Παραπολιτικά fm) τον ελληνοτουρκικό διάλογο και μάλλον… έκλινε προς τον σημερινό πολιτικό της προϊστάμενο:
«Πάντοτε η Τουρκία έβαζε τα ίδια θέματα, πάντοτε έβγαζε Navtex και πάντοτε η Τουρκία λέει τα ίδια και πάντοτε κι εμείς της λέμε τα ίδια. Έχουν γίνει 64 διερευνητικές συζητήσεις με όλους τους πρωθυπουργούς. Το βρίσκω λίγο υπερβολικό. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει ξεκαθαρίσει, ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει εκατό φορές, είναι λίγο στενάχωρο. [...] Τα δόγματα της χώρας δεν αλλάζουν με την αλλαγή της κυβέρνησης. Το ίδιο δόγμα έχει το υπουργείο Εξωτερικών από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου», σημείωσε, κρατώντας χαμηλά τον πήχη για το αποτέλεσμα της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Χείρα φιλίας προς την Άγκυρα, από την άλλη, έτεινε ένας άλλος πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Oksijen.
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και εξήγησε: «Τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει. Ομως, στο μέλλον του κόσμου δεν υπάρχει ούτε το πετρέλαιο αλλά ούτε το αέριο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου και να δημιουργήσουμε μια νέα εταιρική σχέση».
Ρομαντικός ο πρόεδρος! Όπως έλεγε και το παλιό αντιπολεμικό σύνθημα της δεκαετίας του '60, «κάντε έρωτα, όχι πόλεμο».
ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Νέο χαμηλό δωδεκαμήνου κατέγραψε κατά τη διάρκεια της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης η μετοχή (2,565 ευρώ).
Η περίπτωσή της αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πώς μπορεί να «κάψει τα χέρια του» ένας επενδυτής που αγνοεί τα θεμελιώδη δεδομένα και ποντάρει σε χοντροκομμένες φήμες.
Η ιστορία, λοιπόν, ξεκινά από μια εισηγμένη εταιρεία που είχε καταφέρει να ανατάξει τις οικονομικές της επιδόσεις και να επιστρέψει από την «επιτήρηση» σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση έλαβε περίεργες διαστάσεις από τη στιγμή που το γνωστό στέλεχος της κατασκευαστικής αγοράς Δημήτρης Κούτρας απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό στην εισηγμένη. Τότε, ο τίτλος από τα 90 σεντς του Ιουνίου 2023 εκτινάχθηκε μέσα σε δύο μήνες (Αύγουστος 2023) στα 3,35 ευρώ (!) και βρέθηκε τον Μάιο του 2024 στα 4,64 ευρώ.
Δηλαδή, η τιμή της μετοχής υπερπενταπλασιάστηκε μέσα σε μόλις έντεκα μήνες, λες κι ο Δημήτρης Κούτρας θα ήταν ο θαυματοποιός Μίδας, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα θα μετέτρεπε τη Δομική Κρήτης σ' έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας…
Και επειδή ό,τι φουσκώνει ξεφουσκώνει, η μετοχή χθες έκλεισε στα 2,59 ευρώ, δηλαδή σε μια χρηματιστηριακή αξία γύρω στα 41,1 εκατ., όταν τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης ανέρχονται σε 12,8 εκατ. ευρώ (30/6/2024) και τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου ήταν ελαφρώς ζημιογόνα (-219 χιλ. ευρώ).
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Έτοιμη να σπάσει τις 1.400 μονάδες προς τα κάτω μοιάζει η αγορά, καθώς σήμερα είναι η τελευταία ημέρα πριν από το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου (με τις άλλες αγορές ανοιχτές τη Δευτέρα) και το ενδεχόμενο κρούσης του Ισραήλ στο Ιράν να μοιάζει πιθανό, μετά από σημαντική… χρονοκαθυστέρηση.
Αρκετοί επενδυτές προτιμούν σε τέτοιες περιπτώσεις το… «πούλα και μετάνιωνε».
Πολύ κοντά και οι αμερικανικές εκλογές, όπου ο Τραμπ φέρεται να παίρνει μικρό προβάδισμα, που όμως αν διατηρηθεί, θα είναι αρκετό για να κερδίσει την προεδρία.
Δεν βοηθάει ο μεγάλος αριθμός τοποθετήσεων μετοχών, που δέσμευσε ρευστότητα, χωρίς να έχει δώσει κέρδη, αλλά και χωρίς να προσελκύσει νέους (ξένους) πελάτες, όπως και η γενικότερη αδυναμία του τραπεζικού κλάδου, μετά και τις όχι και τόσο ευμενείς εκθέσεις που κυκλοφόρησαν.
Ως προς τις τράπεζες, ίσως να δούμε αλλαγή κλίματος με τη δημοσίευση αποτελεσμάτων 9μήνου.