Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Απειλή μισού δισ. ευρώ-ΣΥΡΙΖΑ: Τα κουκιά και τα... μπουζούκια-Tips για ATT, Intrakat, Jumbo

Η αντίδραση των μετοχών της Intrakat και της Cenergy και οι πιέσεις στον τίτλο της Jumbo. Τα Επιμελητήρια σε συναγερμό για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη. Οι δύο τιτλοποιήσεις της Attica Bank.

Δημοσιεύθηκε: 25 Οκτωβρίου 2024 - 07:29

Load more

ΣΥΡΙΖΑ: «Τι θα γίνει εάν η πλειοψηφία των συνέδρων στηρίξει τον Στέφανο Κασσελάκη;» είναι η ερώτηση των τελευταίων ωρών προς… ουκ ολίγα στελέχη της αντικασσελακικής πλειοψηφίας. Η απάντηση: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Καμία. Πάμε παρακάτω».

«Και πώς το ξέρετε αφού οι σύνεδροι θα εκλεγούν το επόμενο Σαββατοκύριακο;» η νέα ερώτηση. «Πάμε παρακάτω», η νέα απάντηση.

Με κάτι τέτοια οι συνεργάτες του κ. Κασσελάκη αρχίζουν πια και διατυπώνουν πιο… φωναχτά τους φόβους τους για παρεμβάσεις στις εκλογές των οργανώσεων, από τις οποίες θα προκύψει το Σώμα των συνέδρων.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Το είπε κι ο ίδιος στην EΡT News προχθές: «Αν φανεί ότι το κόμμα έχει έλλειμμα δημοκρατικότητας, ότι αυτή η περιβόητη επιτροπή νομιμοποίησης συνέδρων θα αποκλείει μέλη ή εάν υπάρχει τεράστια έλλειψη στο μητρώο των μελών, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε για το πώς εκφράζεται η βάση αποτελεσματικά».

Μετάφραση: Η νέα πλειοψηφία στην Κουμουνδούρου δεν θα επιτρέψει με τίποτα να «χάσει» το συνέδριο και θα κάνει τα πάντα για να έχει το πάνω χέρι στους συσχετισμούς.

Πρόβλεψη; Εάν (ή όταν) αυτό επιβεβαιωθεί, η πλευρά Κασσελάκη δεν θα πάει στο συνέδριο «ως πρόβατο επί σφαγήν». Ή θα το κάνει καλοκαιρινό το… μπουζουξίδικο που θα φιλοξενήσει τις εργασίες του συνεδρίου ή θα καταγγείλει τις μεθοδεύσεις και δεν θα πάει καθόλου.

Υπομονή για δέκα μέρες ακόμα…

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΙΙ: Το είπε και… θα το κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης: θα παρουσιάσει το «ολοκληρωμένο πρόγραμμά του» την Τετάρτη, σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία στον Ταύρο.

Το επιχείρημα; «Εφόσον ζητώ από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα εκλεγούν σύνεδροι να με στηρίξουν, οφείλω να τους γνωστοποιήσω τις θέσεις μου εφ’ όλης της κομματικής και καταστατικής ύλης».

Εννοείται ότι εάν οριστικοποιηθεί… η εξορία του από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα παραπάνω θα μετατραπούν σε θέσεις του δικού του κόμματος.

Ζεσταίνονται οι μηχανές, δηλαδή...

 

ΜETRON ANALYSIS: Ενδιαφέρουσα η δημοσκόπηση της εταιρείας για το MEGA, καθώς δίνει στη ΝΔ εκτίμηση ψήφου 29,1% (λίγο παραπάνω από τις ευρωεκλογές όπου πήρε 28,31%), με το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση να αγγίζει πλέον το 20%, καταγράφοντας σημαντική άνοδο και με τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει τη μεγαλύτερη δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Ο «κανένας» εμφανίζεται καταλληλότερος ως πρωθυπουργός με 37% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πια δεύτερος με 29%.

Ωστόσο χρειάζεται μια χούφτα… αλάτι στην αξιολόγηση αυτών των αποτελεσμάτων, καθώς η καλή εταιρεία αρκετές φορές πέφτει λίγο... έξω. Φρέσκο παράδειγμα οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, όπου έδινε την Άννα Διαμαντοπούλου να περνάει άνετα στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 24%, ενώ εκείνη ήρθε τέταρτη και… καταϊδρωμένη.

Αλλά και για τις ευρωεκλογές έδινε πρωτιά της ΝΔ με ποσοστό 32%, ενώ τελικά πήρε 28,31%. Κοντά πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, είχε πέσει στα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ο Δημήτρης Τσοβόλας καταδικάστηκε, ως γνωστόν, το 1989 από το Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά με διετή φυλάκιση και τριετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια είχε ενεργή παρουσία ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και το 1995 ίδρυσε το ΔΗΚΚΙ. Μέχρι την αποχώρησή του από την πολιτική, δεν υπήρξε πρωθυπουργός που του είπε στη Βουλή «δεν σας αναγνωρίζω» και «θα αποχωρώ όποτε λαμβάνετε τον λόγο».

Η επισήμανση γίνεται από… παλιές καραβάνες του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας την προχθεσινή κίνηση του κ. Μητσοτάκη να αποχωρήσει από την Ολομέλεια διότι «δεν αναγνωρίζει» το δικαίωμα του Νίκου Παππά να εκπροσωπεί το κόμμα του επειδή καταδικάστηκε «με 13-0» από το Ειδικό Δικαστήριο για πλημμέλημα.

Θα έχει συνέχεια; Κυβερνητικές πηγές λένε «όχι», διότι εάν εκλεγεί ο Σωκράτης Φάμελλος ή ο Παύλος Πολάκης (σ.σ. βουλευτές και οι δύο) θα πάψει ο κ. Παππάς να είναι επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε, δεν προβλέπεται άλλη προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή πριν αποκτήσει «κοινοβουλευτικό» πρόεδρο ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

LAMDA BROOKLANE: Συστάθηκε η εταιρεία ειδικού σκοπού, συμφερόντων της Brooklane, η οποία θα αγοράσει ένα από τα πέντε οικόπεδα από την Ελληνικό ΑΕ βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Η Creslon Investment Properties θα καταβάλει 41,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του ακινήτου και την αναλογία του στο συνολικό κόστος υποδομών. Επί του οικοπέδου θα αναπτυχθεί 50μετρο κτίριο διαμερισμάτων, επιφάνειας περίπου 16,6 χιλ. τ.μ.

Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ.

 

ATTICA BANK-ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για τα δύο προς τιτλοποίηση χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Attica Bank. Προσφορές έχουν υποβάλει τουλάχιστον τρία σχήματα.

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο (σ.σ. τιτλοποίηση ATB) περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικτής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από την παλαιά Attica. Στην περίμετρό του συμπεριλήφθηκαν τελικώς και τα δάνεια Παναγάκου, καθώς η διαδικασία πώλησης «πάγωσε».

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά. Οι senior notes ομολογίες, για τις οποίες αιτήθηκε κρατική εγγύηση, ανέρχονται σε έως 750 εκατ. ευρώ. Ήτοι στο 32,6% της μικτής λογιστικής αξίας των προς τιτλοποίηση απαιτήσεων.

Η τράπεζα επιδιώκει να πωλήσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine) και χαμηλής (junior) διαβάθμισης και να διατηρήσει το υπόλοιπο 5% μαζί με το 100% των senior note bonds. Η τιτλοποίηση εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί φέτος, υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων.

Η διοίκηση εκτιμά πως η ζημιά από τον σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ (σ.σ. περίπου 383 εκατ. ευρώ).

Η τράπεζα αξιολογεί το αν θα αναγνωρίσει DTAs λόγω της ζημιάς συναλλαγής.

 

ATTICA BANK-ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΙ: Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο περιέχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά, που προέρχονται από την Παγκρήτια, μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Attica Bank εκτιμά ότι η «φέτα» των senior notes θα βγει στα 438 εκατ. ευρώ. Η πρόσθετη ζημιά που θα προκύψει από την τιτλοποίηση και την υπαγωγή σε Ηρακλή ΙΙ δεν θα ξεπεράσει, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της, τα 445 εκατ. ευρώ.

 

ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ: Ένας δικαστικός αγώνας που δικαιώνει τη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης (γνωστής με το σήμα Βεργίνα) απέναντι στη Heineken NV έλαβε τέλος, καθώς το Πρωτοδικείο του Άμστερνταμ τη θεώρησε αλληλέγγυα και εις ολόκληρο υπεύθυνη για τις πρακτικές της θυγατρικής της, δηλαδή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (ΑΛΦΑ, Μάμος, Νύμφη, Heineken, Amstel κ.ά.). Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έχει ήδη τιμωρηθεί στην Ελλάδα με βαρύ πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης επιδιώκει αποζημίωση άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ λόγω των αθέμιτων πρακτικών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, έχοντας πλέον ξεπεράσει, όπως λένε νομικές πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, όλα τα δικονομικά κωλύματα που πρόβαλε η μητρική Heineken, προκειμένου να αποφύγει την ανάληψη ευθυνών.

Η απόφαση αυτή, όμως, ασκεί περαιτέρω πίεση στη Heineken. Διότι, λένε οι ίδιες πηγές, δημιουργεί δεδικασμένο ανοίγοντας τον δρόμο για αντίστοιχες αξιώσεις εκ μέρους τρίτων, όπως της Carlsberg/Μythos στην Ελλάδα, που διεκδικεί αποζημίωση άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Αθροιστικά μιλάμε για σχεδόν μισό δισ. ευρώ!

Η εκτίμηση είναι ότι θα επιχειρηθούν συμβιβασμοί, ενώ πηγές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έκαναν λόγο για «τεχνικής φύσεως» απόφαση, την οποία επιφυλάσσεται να μελετήσει η εταιρεία.

 

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Να σβήσει τη «φωτιά» για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη εν τη γενέσει της επιχείρησε χθες ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Θεωρούμε ανεπίτρεπτο έστω και να συζητάμε για αύξηση δημοτικών τελών… Οι δήμοι οφείλουν να καταλάβουν ότι οι επιχειρήσεις -κυρίως οι μικρομεσαίες- δεν αντέχουν καμία αύξηση του ήδη υπέρογκου λειτουργικού τους κόστος», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΕΑ, κάνοντας λόγο για αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν το 30% ή και το 40% και καλώντας τους δημοτικούς άρχοντες να εξετάσουν τις συνέπειες που θα έχει για το επιχειρείν μια τέτοια κίνηση.

Το θέμα «άνοιξε» η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ο Γ. Μασούτης, στέλνοντας επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, στην οποία σημειώνουν ότι έχουν γίνει αποδέκτες μεγάλου αριθμού παραπόνων από επιχειρηματίες για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στα τέλη παρεπιδημούντων.

Σ' αυτήν απάντησε ο υπουργός σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν μπορεί και δεν θα μπορούσε, ακριβώς λόγω της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ούτε να "παροτρύνει" ούτε να "νουθετήσει" την τοπική αυτοδιοίκηση για τα δημοτικά τέλη που επιβάλλει και ιδίως γι' αυτά τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα», κάνοντας λόγο για έκτακτη επιχορήγηση των ΟΤΑ ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Μια μέρα πριν, η αντιπολίτευση στον Δήμο Αμαρουσίου (Συμμαχία για την Ανατροπή στο Μαρούσι, με επικεφαλής την Κατερίνα Ψάλτη) εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας για επικείμενη αύξηση των ανταποδοτικών τελών κατά περίπου 30% από τη δημοτική αρχή.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Αθηναίων πέρυσι είχε μειώσει τα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες κατά 5%, με τον Χάρη Δούκα να έχει προαναγγείλει την επιβολή πρόσθετου τέλους από ξενοδοχεία και καταλύματα τύπου Airbnb.

Κάτι μας λέει ότι το σίριαλ θα έχει ακόμη πολλά επεισόδια.

 

METLΕN: Κόντρα στο πτωτικό κλίμα κινήθηκε η μετοχή, που πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ για το εννεάμηνο. Εκλεισε στα 33,26 ευρώ (+1,09%), με συναλλαγές στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν στα 482 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά ότι η κερδοφορία της Metlen, με οδηγό τον κλάδο ενέργειας, αναμένεται να συνεχίσει σταθερά την ανοδική της πορεία και στο 4ο τρίμηνο, οδηγώντας την εταιρεία σε νέο ρεκόρ.

 

INTRAKAT: Δύο πακέτα, στην τιμή των 4,7 ευρώ, πραγματοποιήθηκαν χθες στη μετοχή ανεβάζοντας τη συνολική αξία των συναλλαγών στα 2,55 εκατ. ευρώ. Τα ένα αφορούσε 100.000 κομμάτια (470.000 ευρώ) και το δεύτερο 244.302 (1,148 εκατ. ευρώ).

Χθες ο τίτλος, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, είδε και τα δύο πρόσημα, αλλά εντέλει έκλεισε με άνοδο 2,98% στα 4,84 ευρώ, τα οποία συνιστούν και το υψηλό ημέρας.

 

CENERGY: Βαθιές ανάσες πήρε ο τίτλος, που εν μέσω της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου μετρούσε 10 πτωτικές στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις.

Η χθεσινή άνοδος κατά 3% έφερε τη μετοχή στα 8,88 ευρώ (υψηλό ημέρας) και μια ανάσα από τα 9 ευρώ που διατέθηκαν οι μετοχές της ΑΜΚ.

Οι συναλλαγές στο 1,7 εκατ. ευρώ.

 

JUMBO: Σε φάση διολίσθησης βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις η μετοχή, συμπληρώνοντας χθες έξι ημέρες με αρνητικό πρόσημο.

Πλέον έχει υποχωρήσει στα 24,78 ευρώ, ενώ αθροιστικά στο παραπάνω διάστημα έχει χάσει 5,5%.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων