Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Ο Τσίπρας και οι προοδευτικές δυνάμεις-Καμπανάκι ΤτΕ για επιχειρηματικά δάνεια-Σφηνάκια για τρεις τραπεζικές ΑΧΕ

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα Αριστείδη Φλώρου για προσωρινή διαταγή που αφορά τη διαγραφή δημοσιευμάτων για την υπόθεση Energa. Τα κέρδη που παρουσίασαν τρεις ΑΧΕ. Η εικόνα σε στεγαστική, καταναλωτική και επιχειρηματική πίστη.

Δημοσιεύθηκε: 23 Οκτωβρίου 2024 - 07:29

Load more

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο «ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα» έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία και την ακρίβεια που έγινε χθες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Παρόντες νυν βουλευτές και κεντροεπίτροποι που αποκαλούνται (και) «φρουρά Τσίπρα», όπως οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος.

Το «παρών» έδωσε ο Πέτρος Κόκκαλης, όπως και η Αθηνά Λινού, που αποπέμφθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και φέρει τον τίτλο της «ανεξάρτητης βουλευτή», αλλά και ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος έχει παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και εμφανίζεται ως απλό μέλος του.

Υπήρξε πάντως και παρουσία από τους υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη: ο Ευάγγελος Αποστολάκης, υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 

Το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

 

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Μπορεί και πρέπει να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις; Το ερώτημα τέθηκε αυτονόητα στους «τρεις πρώην υπουργούς Οικονομίας προοδευτικών κυβερνήσεων» (όπως ήταν η επισήμανση στην πρόσκληση), στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το «Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας» για την οικονομία και την ακρίβεια.

«Δεν πρέπει να είναι κανείς υπεραισιόδοξος, η βασική προϋπόθεση είναι η αξιοπιστία, η επιμονή και η καθαρότητα θέσεων», απάντησε συγκρατημένα ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

«Ναι, χρειάζεται δημοκρατικό, προοδευτικό μέτωπο. Σε άλλη ημερίδα να καταθέσουμε προτάσεις για συμπαράταξη δυνάμεων. Και προτείνω προγραμματική Συνδιάσκεψη στις αρχές Φεβρουαρίου, διότι λόγω εθνικών θεμάτων ίσως και να γίνουν πρόωρες εκλογές», είπε η Λούκα Κατσέλη, εισπράττοντας θερμό χειροκρότημα.

«Έζησα το εγχείρημα του Συνασπισμού το 1989 και του ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την κοινωνία, διότι στην αντίδραση των συμφερόντων θα χρειαστεί να γίνουν συγκρούσεις», πρόσθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Από τους τρεις, η Λούκα έδειξε πιο σίγουρη και βιαστική, εξηγώντας το γιατί…

 

ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ: Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ήταν υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και επιτελικό στέλεχος του Μαξίμου.

Κατά δήλωσή του (στην ΕΡΤ), «εδώ και 1,5-2 χρόνια είμαι τυπικά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά χωρίς συγκεκριμένη ενασχόληση και πρακτική, από μακριά». Για να προσθέσει ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε. στις 8 Σεπτεμβρίου «χτύπησε το τηλέφωνο και ψήφισα υπέρ της μομφής στον Στέφανο Κασσελάκη».

Τόσο απλά. Όπως μας διευκρίνισε ο ίδιος, μετά τον σάλο που προκάλεσε η παραπάνω δήλωση, σ' εκείνη τη συνεδρίαση δεν προσήλθε λόγω προβλήματος υγείας συγγενικού του προσώπου. Με την παραδοχή, όμως, ότι η αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου που είχε μετάσχει ήταν… τον περσινό Νοέμβριο, όταν σηματοδοτήθηκε η αποχώρηση της «ομάδας Τσακαλώτου» και της «ομάδας Αχτσιόγλου» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά από δεκάμηνη αποχή, λοιπόν, «χτύπησε το τηλέφωνο και ψήφισε». Για όσους δεν θυμούνται, οι «87» είχαν προωθήσει και πετύχει να γίνει με μικτό τρόπο η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στον πρόεδρο του κόμματος: μυστικά με κάλπη για όσους συμμετείχαν διά ζώσης και… τηλεφωνικά για όσους ήταν απόντες.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βερναρδάκης υποστηρίζει ότι είναι κατά του αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη, διότι έτσι κι αλλιώς «δεν μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος», ενώ χρεώνει τον αποκλεισμό στην άποψη που έχει η σημερινή πλειοψηφία ότι… θα επανεκλεγεί.

Συμφωνεί με τον Παύλο Πολάκη δηλαδή, για τον οποίο δηλώνει ότι «έχει θέσει τα πιο σοβαρά, προγραμματικά, αγωνιώδη ζητήματα» στη συζήτηση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Οπως έχουμε ήδη σημειώσει, σ' εκείνη την περίφημη συνεδρίαση της Κ.Ε. για την καθαίρεση Κασσελάκη ψήφισε (επίσης… τηλεφωνικά) και άλλο ένα μέλος της, ο Σπύρος Λαμπρινός, ο οποίος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα εμφανιζόταν στις ευρω-προεκλογικές εκδηλώσεις της Νέας Αριστεράς.

Προφανώς ο ίδιος δεν είχε δηλώσει επισήμως ότι είχε αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ηγετικό του όργανο, με αποτέλεσμα να… χτυπήσει και το δικό του τηλέφωνο κατά την ψηφοφορία και να στηρίξει την πρόταση μομφής στον Κασσελάκη.

Η πλάκα (;) είναι ότι το όνομά του εξακολουθεί να βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ (με τη σύνθεση της Κ.Ε.).

Στην τελευταία συνεδρίαση, πάντως, αυτήν όπου αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Κασσελάκη, οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν ότι «Λαμπρινός και Κατρούγκαλος σβήστηκαν από το μητρώο των μελών του οργάνου» και γι' αυτό ο αριθμός των μελών της μειώθηκε στα 293, από τα 295 που ήταν επί καθαίρεσης.

Για την ιστορία πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος ούτε παραιτήθηκε ούτε… διαγράφηκε ποτέ από μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ENERGA-ΦΛΩΡΟΣ: Απορρίφθηκαν από τη Δικαιοσύνη τα αιτήματα προσωρινής διαταγής του Αριστείδη Φλώρου, που ζητά τη διαγραφή δημοσιευμάτων, με αγωγές τύπου SLAPP, για την πολύκροτη υπόθεση της Energa.

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την απόφαση, που αφορά δημοσιογράφους που κάλυψαν για μέσα ενημέρωσης την υψηλού ενδιαφέροντος δίκη για την υπόθεση.

«Η ΕΣΗΕΑ πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση αυτής της καινοφανούς απειλής για διαγραφή δημοσιευμάτων και θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τους συναδέλφους στα επόμενα στάδια της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης», τονίζει το Δ.Σ.

Επισημαίνει δε το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και της ανεμπόδιστης πρόσβασης των πολιτών στην πληροφόρηση.

 

EUROBANK EQUITIES: Μέρισμα, μετά από καιρό, διένειμε η χρηματιστηριακή θυγατρική της Eurobank (Eurobank Equities) στην τράπεζα. Η τελευταία εισέπραξε, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, περίπου 3 εκατ. ευρώ από κέρδη χρήσης 2023 και διανομή συσσωρευμένων κερδών.

Επιπλέον, η χρηματιστηριακή διένειμε, ως bonus σε εργαζόμενους, το ποσό των 982 χιλ. ευρώ από κέρδη προηγούμενων χρήσεων.

Το 2023 τα κέρδη ανήλθαν σε 6,15 εκατ. ευρώ από μόλις 1,1 εκατ. ευρώ το 2022 και η καθαρή θέση σε 91,6 εκατ. ευρώ επί συνολικού ενεργητικού 344 εκατ. ευρώ.

 

ALPHA: Η χρηματιστηριακή εταιρεία του ομίλου Alpha Finance ολοκληρώνει τη μεταβίβαση του κτιρίου γραφείων επί της οδού Δραγατσανίου στην «ομόσταβλη» Alpha Επενδυτικής Περιουσίας Λειβαδιάς, έναντι τιμήματος 1,08 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΕΠ Λειβαδιάς αποτελεί όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο προβλέπεται να περιέλθει υπό τη Skyline Real Estate, στο πλαίσιο της συναλλαγής του χαρτοφυλακίου «Skyline» που έχει συμφωνήσει η Alpha με την κοινοπραξία Dimand-Premia.

Η Alpha Finance έκλεισε τη χρήση 2023 με κέρδη 1,7 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 52,3 εκατ. ευρώ (σ.σ. η καθαρή θέση πέραν της κερδοφορίας ενισχύθηκε με ΑΜΚ 19,99 εκατ. ευρώ) και σύνολο ενεργητικού 84,8 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ: Η Πειραιώς Χρηματιστηριακή, που διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην εκτέλεση συναλλαγών, έκλεισε τη χρήση 2023 με καθαρά κέρδη 3,67 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 70,18 εκατ. ευρώ και σύνολο ενεργητικού 180,27 εκατ. ευρώ.

 

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ-ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Μόλις κατά 8 μονάδες βάσης υποχώρησε, στο διάστημα Απριλίου-Αυγούστου 2024, το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά με διάρκεια άνω των 5 ετών. Διαμορφώθηκε σε 4,32% από 4,40%, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Για τα στεγαστικά με διάρκεια έως 5 έτη, που αποτελούν και το μεγαλύτερο τμήμα της κατηγορίας, το μέσο επιτόκιο παρέμεινε σταθερό, τον Αύγουστο, διαμορφούμενο σε 5,46%.

Υπενθυμίζεται ότι έως τον Αύγουστο είχε επέλθει μία μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ. Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σημειώθηκαν άλλες δύο μειώσεις, αθροιστικού ύψους 0,50%.

Η δαπάνη για τόκους παρέμεινε έως τον Ιούνιο σταθερά υψηλή ως προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

 

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ-ΖΗΤΗΣΗ: Μ' αυτά και τ' άλλα, δεν λέει να σηκώσει κεφάλι η στεγαστική πίστη. Όπως διαβάζουμε στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων παρέμεινε αρνητικός (Αύγουστος 2024: -2,7%).

Αντίθετα, κάτι φαίνεται να κινείται στα καταναλωτικά. Από τον Μάρτιο του 2022 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει γίνει θετικός.

Μάλιστα, τον Αύγουστο έτρεχε με 5,8%.

 

ΚΤΗΜΑΤΑΓΟΡΑ: Σε τρεις λόγους αποδίδει η ΤτE το οξύ πρόβλημα του κόστους στέγασης. Εκτιμά ότι είναι απόρροια της εκτεταμένης επενδυτικής εκμετάλλευσης της κατοικίας, της απόσυρσης από την αγορά ακινήτων που εξασφαλίζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και προορίζονται για πλειστηριασμό, καθώς και της επί χρόνια υποτονικής δραστηριότητας στον κατασκευαστικό κλάδο.

«Αυτό εγείρει σημαντικά ζητήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την πιθανή λήψη πρόσθετων μέτρων από την πολιτεία», σημειώνει η κεντρική τράπεζα.

Εκτιμά, πάντως, ότι πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» ή το «Σπίτι μου ΙΙ» θα βοηθήσουν. Το πρώτο σε ό,τι αφορά την προσφορά και το δεύτερο διευκολύνοντας την πρόσβαση νοικοκυριών στην αγορά κατοικίας.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων χορηγήσεων προς επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 28 μ.β. τον Αύγουστο σε σχέση με το τέλος του 2023 και διαμορφώθηκε σε 5,73%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο υφιστάμενων δανείων μειώθηκε το ίδιο διάστημα κατά 43 μ.β. στο 5,95%.

Τα παραπάνω επιτόκια είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ευρωζώνη, σημειώνει η ΤτE.

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΙΙ: Ενα πρώτο καμπανάκι για τις επιπτώσεις από τη βίαιη άνοδο των επιτοκίων στην επιχειρηματικότητα και την ποιότητα των τραπεζικών ισολογισμών σήμαναν τα στοιχεία της ΤτE.

Οι πρώιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή τα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες, αυξήθηκαν κατά 43%, με αποτέλεσμα να ανέλθουν σε 7,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024 από 5,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Ο λόγος τους προς το σύνολο των εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε σε 5,5% τον Ιούνιο του 2024, έναντι 3,8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Η αύξηση προέρχεται κατά κύριο λόγο, σύμφωνα με την ΤτE, από τα επιχειρηματικά δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 30 ημέρες.

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: Μειωμένα κατά 6% ήταν τα περιστατικά απάτης στις συναλλαγές με κάρτες πληρωμών το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Μάλιστα, ο δείκτης της αναλογίας του αριθμού περιστατικών απάτης προς τον αριθμό των συναλλαγών μειώθηκε συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο κατά 7% και αντιστοιχεί σε 1 συναλλαγή απάτης ανά 6 χιλιάδες συναλλαγές. Με τα νέα δεδομένα, χάνεται ένα ευρώ ανά 4,8 χιλιάδες ευρώ σε αξία συναλλαγών.

Το υψηλότερο ποσοστό απάτης εξακολουθεί να αφορά τις εξ αποστάσεως συναλλαγές.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων