Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

ΧΑ: Η κόπωση ως «καλό σενάριο»-Η ώρα του… Καραμανλή-Επίσκεψη για πυρηνικά στην Ελλάδα-«Φωτιά» σε Σφακιανάκη

Οι κινήσεις για να προχωρήσουν και στην Ελλάδα σχέδια αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας. Πού οφείλεται η «κόπωση» στο Χρηματιστήριο και γιατί μπορεί να είναι το καλό σενάριο.

Δημοσιεύθηκε: 21 Οκτωβρίου 2024 - 07:30

Load more

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Μετά τον Αντώνη Σαμαρά και την ηχηρή παρέμβασή του από την Κύπρο τις προηγούμενες μέρες, έρχεται η ώρα του έτερου πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή, να (ξανα)δώσει το παρών στα δημόσια πράγματα το επόμενο διάστημα.

Όπως μαθαίνουμε, θα μιλήσει για 10-15 λεπτά στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Θεσσαλονίκη», στις 4 Νοεμβρίου στη συμπρωτεύουσα.

Ενδεχομένως, μάλιστα, ο κ. Καραμανλής να κάνει και δεύτερη παρέμβαση, στις 22 Νοεμβρίου στην Πάτρα, σε εκδήλωση για την κυκλοφορία του βιβλίου ενός ακόμα δημοσιογράφου, του Γιώργου Χαρβαλιά, με τον τίτλο «Γιαβόλ» και θέμα τις γερμανικές αποζημιώσεις. Η τελική απόφαση για τον συγκεκριμένο χαιρετισμό θα ληφθεί -κατά πληροφορίες- τα επόμενα 24ωρα.

Ανεξαρτήτως τούτου, ως φαίνεται, το Μέγαρο Μαξίμου δεν πρόκειται να βρει ησυχία από το δίδυμο των… πρώην, που σε κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνουν ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει… ερμητικά κλειστός.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Με μία περίεργη, εκ πρώτης όψεως, παρότρυνση προς τους «87», ο γνωστός αρθρογράφος (και «φωνή του Τσίπρα», κατά πολλούς) Θανάσης Καρτερός ρίχνει σήμα να αρθεί ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Κασσελάκη.

Στο άρθρο του στη χθεσινή «Αυγή», αφού δικαιολογεί απολύτως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα εις βάρος του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και, φυσικά, την καθαίρεσή του, καταλήγει, αναφερόμενος στα ηγετικά στελέχη:

«Την πλειοψηφία θα την έχουν και στο Συνέδριο και στις εκλογές. Εκείνο τον αποκλεισμό, που είναι και νόμιμος και ηθικός, αλλά είναι συζητήσιμο αν συμβάλει στο κλίμα ψυχραιμίας που χρειάζεται σήμερα, δεν τον ξανασκέφτονται; Για πολλούς λόγους. Ένας εκ των οποίων είναι να δώσουν την ευκαιρία στον Κασσελάκη να διαπιστώσει τι σημαίνει η λαϊκή ρήση ότι στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό. Με την ψήφο των μελών…».

Από την μερική αναδίπλωση Καρτερού φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που θέλουν τη λεγόμενη νέα πλειοψηφία της Κουμουνδούρου «θορυβημένη» από τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στον ευρύτερο προοδευτικό κόσμο ο αποκλεισμός του Στέφανου Κασσελάκη από τις προεδρικές εκλογές.

Αν πιάσει τόπο η «παρότρυνση» θα το δούμε λίαν συντόμως.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης έχει κάνει σημαία τον αποκλεισμό του και δεν υπάρχει δημόσια δήλωση ή συνέντευξη ή ανάρτηση στα social media που να μην καταλήγει στο προφανές: «Αφού λένε ότι δεν με θέλει η βάση, γιατί δεν με αφήνουν να πάω στις κάλπες και να χάσω;».

Για τα περίφημα γραφεία που νοίκιασε κάπου στην Πειραιώς, οι συνεργάτες του απαντούν: πρόκειται για χώρο που νοικιάστηκε μέχρι και την ημερομηνία του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών (1η Δεκεμβρίου), προκειμένου να υπάρχει ένα «στρατηγείο» για την εκστρατεία του αφού έχει βρεθεί εκτός Κουμουνδούρου.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι εμφάνισαν την ενοικίαση του χώρου ως απόδειξη ότι «ετοιμάζει δικό του κόμμα» και ξεκίνησε ήδη οργανώνοντας την υλικοτεχνική υποδομή.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά πάει να κλείσει άλλη μια χρονιά, με τις αποδόσεις να έχουν βγει στο πρώτο μισό της. Φέτος, μάλιστα, βγήκαν ως τον Μάιο.

Η πολύμηνη συσσώρευση που ακολούθησε προκαλεί εύλογα «γκρίνια». Η πολύμηνη συσσώρευση, όμως, μάλλον αποτελεί το καλό σενάριο, αν συνυπολογισθεί το ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν μέσω διαθέσεων μετοχών Πειραιώς, Εθνικής, Metlen, Jumbo, Cenergy και η κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ και «δορυφόρων» του Ιράν.

Η σχετική αναφορά της Fitch που κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με υψηλή έκθεση σε γεωπολιτικό κίνδυνο δεν είναι τυχαία.

 

ΤΧΣ-ΕΘΝΙΚΗ: Η διάθεση του 10% της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, όπως και αυτή του 27% της Πειραιώς, συνέβαλαν καθοριστικά στην «κόπωση» του Χ.Α.

Από την άλλη, όμως, το Ταμείο ολοκλήρωσε το πρόγραμμα αποεπένδυσης από συστημικές τράπεζες (σ.σ. το εναπομείναν 8,39% της ΕΤΕ θα μείνει στο Υπερταμείο ως επενδυτική θέση χωρίς ειδικά προνόμια), εξέλιξη που υποβοηθά τη μείωση χρέους και τον στόχο επίτευξης υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης.

Υπό την οπτική του σκοπού που διέπει το ΤΧΣ, οι τελευταίες διαθέσεις (27% Πειραιώς και 10% Εθνικής) διενεργήθηκαν με καλύτερους όρους για το Δημόσιο. Το placement του 10% της Εθνικής έγινε σε αποτίμηση που αντιστοιχούσε σε 0,87 φορές την προβλεπόμενη λογιστική θέση στο τέλος του έτους, όταν τον περσινό Νοέμβριο διέθεσε το 22% της ίδιας τράπεζας σε p/tbv 0,71x.

Η αγορά δικαίως «γκρινιάζει» ότι η αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες θα μπορούσε να διενεργηθεί σε βάθος χρόνου και όχι σε ένα 12μηνο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να χρεωθεί στο Ταμείο.

 

CENERGY: Παρά την παραπάνω «κόπωση», η εγχώρια κεφαλαιαγορά στήριξε πλήρως την ΑΜΚ της Cenergy, σε αντίθεση με τη βελγική. Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές απορρόφησαν 4.436.444 από τις 4.444.444 της δημόσιας προσφοράς. Μόλις 8.000 μετοχές πήραν οι Βέλγοι.

Επιπρόσθετα, οι Έλληνες επενδυτές επέδειξαν πιστότητα. Το 29,22% της ελληνικής δημόσιας προσφοράς, ήτοι σχεδόν 1,3 εκατ. μετοχές, κατανεμήθηκε σε υφιστάμενους μετόχους (προνομιακή κατανομή), ενώ στο ξένο βιβλίο (ιδιωτική τοποθέτηση) κατανεμήθηκε σε παλαιούς μετόχους το 16,44%.

Κατόπιν αυτών, στους εγχώριους επενδυτές το ποσοστό κάλυψης των αιτήσεων ανήλθε στο 41,3% (38,7% για το retail και 43% για ειδικούς επενδυτές).

 

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Όπως έχει ήδη καταγράψει σε αναλυτικό ρεπορτάζ το Euro2day.gr, η κυβέρνηση ανοίγει σιγά σιγά την πόρτα στο θέμα της εγκατάστασης μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, στο πλαίσιο του περίφημου «net zero».

Τώρα έχουμε μια ακόμη επιβεβαίωση καθώς μέσω της πλατφόρμας «Χ» μάθαμε ότι έρχεται σήμερα στη χώρα μας ένας ειδικός επί του θέματος, από τους πιο γνωστούς θιασώτες «της πυρηνικής ενέργειας με σωστό περιβαλλοντικά και ασφαλή τρόπο», ο Αμερικανός Μαρκ Νέλσον της συμβουλευτικής εταιρείας Radiant Energy Group.

Ο οποίος ειδικεύεται στην ενσωμάτωση της πυρηνικής ενέργειας στις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης. Με τις δικές του φράσεις: «Φεύγω για Ελλάδα. Για περίμενε, μπορεί να πείτε, η Ελλάδα δεν έχει πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας! Η Ελλάδα δεν έχει πυρηνικό πρόγραμμα... ακόμα. Ήρθε η ώρα να διορθωθεί αυτό. Περισσότερα από την Αθήνα, τη Δευτέρα».

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα πράγματα αρχίζουν να προχωρούν. Με πόση ταχύτητα, θα το διαπιστώσουμε στην πράξη, καθώς ακόμη κι αν ληφθούν οι σοβαρές αποφάσεις, η ταχύτητα υλοποίησης κατά κανόνα… πάσχει βαριά.

Ρωτήστε κι όσους ασχολούνται με τα «υπεράκτια αιολικά πάρκα».

 

ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Ο Αμερικανός ειδικός μετέχει στο workshop της Athlos Energy, των καθηγητών Στάθη Βλασσόπουλου και Διονύση Χιώνη, που προωθούν συστηματικά το εγχείρημα της πυρηνικής ενέργειας, στη λογική ότι πρέπει να αποτελέσει μέρος του ελληνικού ενεργειακού μείγματος.

Το workshop πραγματοποιείται σήμερα με τη συμμετοχή του ειδικού συμβούλου του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας Νίκου Τσάφου, της Fanny Tonos Paniagua από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), του προέδρου της ΡΑΑΕΥ Θανάση Δαγούμα, αλλά και πλειάδας καθηγητών και ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

ΡΕΥΜΑ: Τα φαινόμενα της περασμένης άνοιξης, όταν οι τιμές του ρεύματος στην αγορά χονδρικής μηδένιζαν, αρχίζουμε σταδιακά να ξαναβλέπουμε στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Την Κυριακή, η ελάχιστη τιμή για πέντε περίπου ώρες (12:00-16:00) ήταν σχεδόν μηδενική, λόγω της πολύ χαμηλής κατανάλωσης και της μεγάλης συμμετοχής των ΑΠΕ.

Είναι θέμα χρόνου, όσο θα πλησιάζουμε προς τον Δεκέμβριο, να αρχίσουν ξανά τα μεσημέρια οι γενναίες περικοπές πράσινης ενέργειας που «πετιέται στα σκουπίδια».

Το θέμα είναι ότι έτσι όπως πάνε τα πράγματα σήμερα, ουδείς ξέρει τι ακριβώς του ξημερώνει και τα πάντα δείχνουν ότι το 2025 οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερες όλων των προηγούμενων ετών. Η αγορά των ΑΠΕ αναμένει με αγωνία την ολοκλήρωση της δουλειάς από την ομάδα εργασίας του ΥΠΕΝ και τις ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο περικοπών…

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ: Μια συναλλαγή που αναμένεται να ανάψει νέες φωτιές στην κόντρα μεταξύ Σταύρου Τάκη και της πρώην συζύγου του, Μιράντας Σφακιανάκη, ολοκλήρωσε πρόσφατα η Σφακιανάκης ΑΕΒΕ.

Ειδικότερα, απορρόφησε τη συγγενή της κυπριακή εταιρεία Alpan Electroline. Η Σφακιανάκης ήλεγχε το 40% της Alpan και ο Σταύρος Τάκη το υπόλοιπο 60%. Μέσω της συγχώνευσης, ο κ. Τάκη έλαβε 2.655.103 νέες μετοχές, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 10,05%. Κατέχει, πλέον, απευθείας το 51,05% του μετοχικού κεφαλαίου της Σφακιανάκης, με το ποσοστό της Σφακιανάκης Συμμετοχών να υποχωρεί σε 48,95%.

Ακόμη και αν χάσει τον έλεγχο της Σφακιανάκης Συμμετοχών, λόγω της δικαστικής διαμάχης με την πρώην σύζυγό του και κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, θα ελέγχει απευθείας τη Σφακιανάκης.

Βεβαίως, η πλευρά Μιράντα Σφακιανάκη έχει καταθέσει τέσσερις αγωγές, με τις οποίες ζητά να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, που ενέκριναν τις οικονομικές καταστάσεις χρήσεων 2019 ως και 2022. Το ίδιο θα πράξει πιθανώς και για τις οικονομικές του 2023.

Αν κερδίσει την υπόθεση, όλα είναι στον… αέρα.

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΙΙ: Η υπό τον Σταύρο Τάκη διοίκηση της Σφακιανάκης αποφάσισε τη συγχώνευση επικαλούμενη την περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου. Προφανείς συνέργειες δεν προκύπτουν, βεβαίως, λόγω διαφορετικού αντικειμένου και γεωγραφικής βάσης.

Η Σφακιανάκης ασχολείται με εμπορία και ενοικίαση αυτοκινήτων σε Ελλάδα, ενώ η Alpan με εισαγωγή και διανομή προϊόντων κινητής τηλεφωνίας (αποκλειστικός διανομέας Samsung) και μικροσυσκευών Kenwood, Delongi και Braun στην Κύπρο.

 

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ ΙΙΙ: Το 100% της Alpan αποτιμήθηκε σε 28,6 εκατ. ευρώ και το Enterprise value διαμορφώθηκε σε 33,5 εκατ. ευρώ (EV/EBITDA 9,3x). Αποτιμήθηκε, δηλαδή, υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία συμφωνήθηκε η μεταβίβαση του 70% της Μπενρουμπή (EV/EBITDA 8,25x που φθάνει στο 8,8x, αν καταβληθεί το σύνολο του υπερτιμήματος).

Πρόκειται για υψηλή αποτίμηση, αν συνυπολογισθεί ότι το 2023 η Alpan δούλεψε με μικτό περιθώριο 12,4% και η Μπενρουμπή με 44,3%. Βάσει της παραπάνω αποτίμησης, το 60%, που κατείχε ο κ. Τάκη στην Alpan, άξιζε 17,17 εκατ. ευρώ.

Σημειώστε ότι για να βγει η τελική αξία της Alpan σε 28,6 εκατ. ευρώ, το αποτέλεσμα της μεθόδου «προσέγγισης εισοδήματος», που έβγαλε τη μεγαλύτερη αποτίμηση, σταθμίστηκε με 60%.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων