Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Πατέλης: Το XA, ο FTSE και το… ψάρι-Το πόρισμα Βουρλιώτη, οι δύο Σερραίοι και η «ταραχή» στη ΝΔ-Τips για AΛΜΥ, ΔΑΑ

Πώς βλέπουν οι Ελληνες τραπεζίτες την τάση για μεγαλύτερους ομίλους στην ευρωζώνη. Τα σχέδια της Alumil, οι πιστωτές και το άλμα της μετοχής. Η Lamda, οι καθυστερήσεις και τα σύμφωνα.

Δημοσιεύθηκε: 17 Οκτωβρίου 2024 - 07:28

Load more

ΠΑΤΕΛΗΣ: Ξεκάθαρος ως προς τη στόχευση της κυβέρνησης να ενταχθεί το Χρηματιστήριο στις «αναπτυγμένες» αγορές είναι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Ενημερώνοντας μέσω Newsletter, ο Αλεξ Πατέλης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ένταξη του ΧΑ από τον οίκο FTSE Russell σε «λίστα παρακολούθησης» για πιθανή αναβάθμιση και απάντησε στο ερώτημα που θέτουν πολλοί διεθνείς επενδυτές: Προτιμάτε να είστε το μεγάλο ψάρι σε μια μικρή γυάλα ή ένα μικρό ψάρι σε μια μεγάλη;

«Η Ελλάδα δεν ξόδεψε την περασμένη δεκαετία παλεύοντας να παραμείνει στο ευρώ για να συμβιβαστεί στη συνέχεια μένοντας αναδυόμενη αγορά», γράφει. «Πιστεύουμε στη νομισματική ένωση, πιστεύουμε στην τραπεζική ένωση και στην ένωση κεφαλαιαγορών και είναι απλά ασύμβατο μεσοπρόθεσμα 19 χώρες της ευρωζώνης να θεωρούνται αναπτυγμένες και μία όχι».

«Προσδοκούμε σε αναβάθμιση την επόμενη χρονιά», κατέληξε.

 

ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ: Καταπέλτης, λένε οι πληροφορίες, είναι το πόρισμα των 350 σελίδων που έχει καταρτίσει η Αρχή για το ξέπλυμα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, για τους δύο Σερραίους, τον Α. Χ., δικηγόρο και «τραπεζίτη» της συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Σερρών), και τον επιχειρηματία Χ. Κ.

Η υπόθεση φαίνεται να ήρθε στην επιφάνεια από την Τράπεζα της Ελλάδος, με ευρήματα που ανακάλυψε μέσα στην τράπεζα, τα οποία στη συνέχεια παραπέμφθηκαν στην Αρχή για τα περαιτέρω. Μεταξύ αρκετών άλλων, η τράπεζα έδινε δάνεια στον συγκεκριμένο επιχειρηματία στο πλαίσιο μιας σχέσης που ο (πρώην) τραπεζίτης διαφήμιζε και δημοσίως ως «αδελφική».

Στις Σέρρες, πάντως, κυκλοφορούν πληροφορίες ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έδινε δάνεια για «σέξι» δραστηριότητες, όπως τα φωτοβολταϊκά, χωρίς ίδια συμμετοχή αλλά με το… απλό αίτημα: «Θες 1.000.000; Πάρε 1.100.000 και τα βρίσκουμε».

Η υπόθεση, όμως, φέρεται να έχει δημιουργήσει αναταραχή και εντός της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι παραπάνω (παρότι ο ένας ήταν και… Ποταμίσιος) φαίνεται να είχαν σχέσεις με διάφορα στελέχη του κόμματος, όχι μόνο με ντόπιους αλλά και εις τας Αθήνας. Κι αν πιστέψουμε τις κακές γλώσσες, κάποιες σχέσεις αφορούσαν ιδιαίτερα προβεβλημένα πρόσωπα…

ΥΓ: Ο επιχειρηματίας Χ. Κ. ενεπλάκη παλαιότερα -με επεισοδιακό τρόπο- και στην υπόθεση της πολύπαθης Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. 

 

ΣΑΜΑΡΑΣ: «Αστραψε και βρόντηξε» ο πρώην πρωθυπουργός σε εκδήλωση στη Λευκωσία για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά.

Τρεις εβδομάδες πριν το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει να διαφοροποιείται από την κυβερνητική γραμμή, αμφισβητώντας τα οφέλη των… ήρεμων νερών στο Αιγαίο.

«Τα "ήρεμα νερά", όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», τόνισε και τάχθηκε απέναντι σε «νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή "λύσεις" άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι "μαγειρεύονται" -εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον», δήλωσε.

Ο Μεσσήνιος έχει επιλέξει εδώ και καιρό τον δικό του δρόμο, με το χάσμα που τον χωρίζει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δείχνει αγεφύρωτο.

Και αυτό, σε αναμονή του επόμενου «χτυπήματος»…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Στην ευρωζώνη έχει φουντώσει η προοπτική δημιουργίας μεγαλύτερων ομίλων, η οποία υπαγορεύεται από την ανάγκη να καταστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανταγωνιστικές έναντι των αμερικανικών και των κινεζικών.

Η στήλη συζήτησε το θέμα που έχει ανοίξει με υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών τραπεζών και διαπίστωσε ότι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον τη νέα τάση. Δεν τοποθετούνται για το αν εκτιμούν ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση των Ευρωπαίων ομολόγων τους επί ελληνικού εδάφους, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείεται κάποια στιγμή.

Προς το παρόν, ο μοναδικός δεσμός που έχει δημιουργηθεί είναι αυτός της UniCredit με την Alpha Bank.

  

CENERGY: Ακριβώς στην τιμή διάθεσης των μετοχών στην αύξηση κεφαλαίου (9 ευρώ) έκλεισε χθες ο τίτλος, πρώτη ημέρα εισαγωγής των νέων τίτλων σε διαπραγμάτευση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τζίρος ήταν μεγάλος -μετοχές αξίας 7,2 εκατ. ευρώ άλλαξαν χέρια- ενώ η τάση ξεκάθαρα πτωτική. Το άνοιγμα ήταν στα 9,08, ενώ ενδοσυνεδριακά έγιναν συναλλαγές ακόμα και στα 8,83 ευρώ (-3,18%).

Τελευταία πράξη στην κανονική συνεδρίαση έγινε στα 8,84 ευρώ, αλλά στις δημοπρασίες επιτεύχθηκε το κλείσιμο, όπως προαναφέρθηκε, στα 9 ευρώ.

 

QUEST: Το… δέκα το καλό έπιασε η εισηγμένη μετά την είδηση για εξαγορά του 70% της εταιρείας Μπενρουμπή τη Δευτέρα, και με τις φήμες να επιμένουν για επικείμενη πώληση της ACS.

Η μετοχή συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση χθες, καταγράφοντας άνοδο 4,3% στα 5,59 ευρώ, με τα σωρευτικά κέρδη να υπερβαίνουν το 10% (έναντι του κλεισίματος στα 5,08 ευρώ την Παρασκευή).

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, με την κίνηση εξαγοράς ο εισηγμένος όμιλος επιδιώκει την επέκταση σε δραστηριότητες με υψηλότερα περιθώρια κέρδους, ενώ το deal θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα της Quest.

Την ίδια στιγμή, η εισηγμένη αναμένεται να γράψει σημαντικά λογιστικά κέρδη στο σενάριο πώλησης της θυγατρικής στις ταχυμεταφορές, με τους μετόχους να αναμένουν… μερίδιο.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-MARINA TOWER: Για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του ουρανοξύστη ενημέρωσε τους αγοραστές των διαμερισμάτων η Lamda Development.

Δεσμεύτηκε, ωστόσο, πως το 4ο ορόσημο (δηλαδή η κατασκευή του 22ου ορόφου) θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2025 και το 5ο ορόσημο (ο 44ος όροφος) τον Νοέμβριο του 2025. Συνέστησε, ταυτόχρονα, την ανάλογη χρονοκαθυστέρηση στις πληρωμές εξόφλησης των κατοικιών.

Η κίνηση προφανώς θεωρείται επιβεβλημένη καθώς έχουν συναφθεί συμβόλαια που κατά πληροφορίες -πέραν του τιμήματος και των συναφών συμβολαιογραφικών πληροφοριών- προέβλεπαν μια πιθανή εξάμηνη καθυστέρηση παράδοσης των κατοικιών. Ωστόσο, η συμβατική υποχρέωση προβλέπει και ρήτρες έγκαιρης παράδοσης, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων.

Η εταιρεία κινήθηκε προνοητικά προς τους συμβαλλόμενους. Στέλνει παράλληλα και σήμα αισιοδοξίας, καθώς αναφέρει πως η κατασκευή του Πύργου των 50 ορόφων μετά την πρώτη φάση του fine tunning από την κοινοπραξία Bouygues-Intrakat κινείται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

 

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Δύο συμβάσεις κατασκευής μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στη Βόρεια Ελλάδα έχει κατοχυρώσει μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα.

Το πρώτο έργο αφορά τον ανατολικό τομέα και είναι προϋπολογισμού 242 εκατ. ευρώ περίπου, το οποίο αναλαμβάνει ως οριστικός ανάδοχος το σχήμα ΤΕΡΝΑ-Ηλιοχώρα, ενώ το δεύτερο έργο προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ περίπου κατακυρώθηκε στο σχήμα Τέρνα Ενεργειακή-ΤΙΤΑΝ. Σημειώνεται πως και τα δύο έργα υλοποιούνται μέσω συμβάσεων ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος ελέγχει επίσης τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, αλλά και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

ΔΑΑ: Ευκαιρία στην… αδυναμία της μετοχής βλέπει η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 9,4 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι ο τίτλος έχει υποχωρήσει κατά 7,6% σε σχέση με την αρχική δημόσια εγγραφή της ή κατά 3,6%, αν συνυπολογιστεί και η διανομή μερίσματος.

Κάνοντας λόγο για ένα ασφαλές dividend play, σημειώνει ότι οι επενδυτές έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν έκθεση σε μια αμυντική μετοχή με σταθερή ροή μερισμάτων και αποδόσεις άνω του 8% τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, ανεβάζει και τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της εταιρείας κατά 23% για φέτος και κατά 8-10% για την επόμενη διετία, συνυπολογίζοντας την αυξημένη επιβατική κίνηση.

Παρά ταύτα, κάνει λόγο για «ταβάνι» στα κέρδη ανά μετοχή φέτος, στο 0,81 ευρώ, τα οποία αναμένεται να υποχωρήσουν στο 0,7 ευρώ ανά μετοχή το 2025 (πτώση 13,5%) και στο 0,63 ευρώ ανά μετοχή το 2026.

Οριακές μεταβολές και χθες για τη μετοχή, με άνοδο 0,3% στα 7,6 ευρώ. Οσοι πιστοί… ποντάρετε.

 

ALUMIL: Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και υπεραπόδοση μετά… τζίρου για τη μετοχή χθες (με ρεκόρ εξαμήνου στον όγκο συναλλαγών), στον απόηχο του αναπτυξιακού πλάνου που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο CEO Γιώργος Μυλωνάς.

Η μετοχή αναρριχήθηκε στα 3,125 ευρώ με άνοδο 3,8%, ενώ άλλαξαν χέρια πάνω από 57.000 μετοχές.

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μυλωνάς, η εταιρεία ίδρυσε νέα θυγατρική στο Τέξας των ΗΠΑ, ενισχύει τη διεθνή της παρουσία σε αγορές όπως η Ταϊλάνδη και η Κένυα, προχωρά σε νέες επενδύσεις στη μονάδα που διατηρεί στο Κιλκίς, ενώ ετοιμάζει την απόσχιση του κλάδου χύτευσης αλουμινίου, με στόχο την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή

Χθες, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ανακοινώθηκε ότι προχωρά η απόσχιση του κλάδου, με ημερομηνία μετασχηματισμού την 1η Ιουλίου 2024 και με την αίρεση ότι θα δοθεί «πράσινο φως» από τους μετόχους.

 

ΑLUMIL II: Στα 48,5 εκατ. ευρώ εκτιμήθηκε η καθαρή αξία του κλάδου χύτευσης αλουμινίου, ο οποίος πρόκειται να αποσχισθεί από την ΑLUMIL και να εισέλθει στη νέα θυγατρική «ΝΕΑ ΑΛΟΥΦΟΝΤ» (100% ελεγχόμενη από την Alumil). Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας ΑΛΟΥΦΟΝΤ θα ανέλθει, ως εκ τούτου, σε 48,5 εκατ. ευρώ.

Η Αlumil επιδιώκει να διαθέσει πλειοψηφικό πακέτο της θυγατρικής, ώστε να μειώσει τον τραπεζικό της δανεισμό και να βελτιώσει την οικονομική της θέση. Για να κλείσει ενδεχόμενη συμφωνία, θα πρέπει οι πιστωτές της Αlumil να συναινέσουν με το προσφερόμενο τίμημα, καθώς στη συντριπτική του πλειονότητα θα κατευθυνθεί για αποπληρωμή δανεισμού, αφού εξεταστεί η επίδραση της συναλλαγής στα EBITDA.

Ακούμε ότι η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία συζητά με την Axia για να της αναθέσει το έργο πώλησης, ενώ επίσης μπορεί να συμμετέχει και η Deloitte, που δούλεψε όλο το σχέδιο.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων