Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Γαλάζιο πυρ κατά Τάκη (Θεοδωρικάκου)-Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα... νέα κόλπα-Tips για Attica Bank, ΔΕΗ, Profile, Aegean

Η αντίδραση των μετοχών της ΔΕΗ και της Profile. Πώς βλέπουν οι αναλυτές την πορεία της επιβατικής κίνησης στην Aegean. Σταματά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Attica Bank για το reverse split. Τι ζήτησαν οι γαλάζιοι βουλευτές από τον υπ. Ανάπτυξης.

Δημοσιεύθηκε: 16 Οκτωβρίου 2024 - 07:28

Load more

ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Αρκετές ήταν οι γκρίνιες που άκουσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος από βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα της Κ.Ο. του κόμματος.

Η τρίωρη ενημερωτική συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του «πολιτικού μασάζ» προς τους εσχάτως… ευέξαπτους βουλευτές και για την εκτόνωση της όποιας έντασης κυοφορείται εντός της γαλάζιας παράταξης, ωστόσο τα παράπονα δεν έλειψαν.

Το πιο έντονο ύφος όλων φέρεται να είχε ο -άτακτος τελευταία- Γιώργος Βλάχος, που τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πλαφόν κέρδους σε συγκεκριμένα προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, συνοδευτικά με σαρωτικούς ελέγχους σε όλα τα στάδια της αγοράς. Μάλιστα, όταν ο κ. Θεοδωρικάκος του πρότεινε να πάει στο γραφείο του για να συζητήσουν τις προτάσεις του, ο βουλευτής του απάντησε ότι τα έχει πει στον πρωθυπουργό και κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει τις προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει.

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος πρότεινε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο καλάθι 100 βασικών ειδών για τον πολίτη και κάθε μήνα να δημοσιοποιείται η κατάταξη των φθηνότερων σούπερ μάρκετ, ενώ ο Βασίλης Υψηλάντης υπογράμμισε το ακριβό κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε το πρόβλημα στις ρυθμίσεις για one stop shop, οι οποίες δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, την ίδια στιγμή που θέματα ακρίβειας σε βασικά προϊόντα έθεσαν και οι Γιάννης Παππάς και Θανάσης Καββαδάς.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρικάκος δεσμεύτηκε πως κάποιες από τις προτάσεις που ακούστηκαν θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα έρθει το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ανάμεσά τους, το να μην απαιτείται φορολογική ενημερότητα σε όσους πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ: Όταν παραιτήθηκε πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας, κατατέθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή -και εγκρίθηκαν τον Ιούλιο- οι τέσσερις υποψηφιότητες των επίδοξων διαδόχων του: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Παππά και Τζουμάκα.

Οι υποψηφιότητές τους συνοδεύτηκαν από τις υπογραφές 30 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή ήταν τότε η μοναδική υποχρέωση, καθώς το «πόθεν έσχες» προστέθηκε φέτος.

Οι υποψηφιότητες πήραν τον δρόμο προς έγκριση στο διαρκές συνέδριο που είχε προγραμματιστεί για τις 2 Σεπτεμβρίου. Στις 29 Αυγούστου «έσκασε», όμως, η υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη: ουδείς διανοήθηκε να πει «δεν μπορείς, υποψήφιοι θα είναι όσοι εγκρίθηκαν από την Κ.Ε. τον Ιούλιο».

Κι έτσι ο Στέφανος μάζεψε τις 30 υπογραφές που του αναλογούσαν και πήρε την έγκριση από το συνέδριο, το οποίο αποτελεί «ανώτατο σώμα», πάνω δηλαδή από την Κεντρική Επιτροπή, όπως ορίζει το καταστατικό.

Φέτος, χωρίς να έχει αλλάξει το καταστατικό, οι «87» ξεκόβουν κάθε δυνατότητα στο συνέδριο να απορρίψει/εγκρίνει υποψηφιότητες και να αποφανθεί για τον αποκλεισμό Κασσελάκη.

Δεν το θυμηθήκαμε μόνοι μας το στόρι, οι «ψύχραιμοι ενδιάμεσοι» της Κουμουνδούρου μάς το θύμισαν. Εξαλλοι με τα… νέα κόλπα και τον «τακτικισμό» του αποκλεισμού.

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Ακούγεται σαν ανέκδοτο αλλά δεν είναι: στελέχη των «87» θέλουν μεν να αναβληθούν το συνέδριο και οι προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καταλαβαίνουν τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχει ακόμα και σε όσους τους ακολουθούν προβληματισμένοι με την τακτική τους.

Τι σκέφτονται ως επιχείρημα; Ότι είναι προτιμότερο να αφήσουμε τώρα τα πράγματα ως έχουν και να αποφασίσουμε συνέδριο… επανίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη, που θα τα έχει όλα: πρόγραμμα, πολιτική απόφαση, εκλογή προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Έχει και καλύτερο: με αφορμή, λένε, αυτό το συνέδριο επανίδρυσης, να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες που θέλουν τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων: ΣΥΡΙΖαίων, ΝεοΑριστερών και ΠΑΣΟΚων που δεν συμφωνούν με την «αυτονομία» που θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μόλις επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματός του.

Σαν να λέμε, με μια επανίδρυση δυο τρυγόνια: διέξοδος στον συριζαϊκό χαμό από τον αποκλεισμό Κασσελάκη και σφήνα στα πασοκικά ενόψει του δικού του συνεδρίου την άνοιξη.

Νέα κόλπα, μέρος 2ο…

 

ΔΗΜΟΣΙΟ: Λίστα ολόκληρη με φυσικά πρόσωπα ανά δημόσιο φορέα τα οποία θα κινδυνεύουν με πρόστιμο 2.500 ευρώ (και βάλε) ετοιμάζεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, όταν ψηφιστεί η διάταξη που στόχο έχει να φέρει τους δημόσιους φορείς προ των ευθυνών τους για την έγκαιρη και ορθή συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Κωστής Χατζηδάκης και Χρίστος Δήμας ανακοίνωσαν χθες πως από το 2025 δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς θα πρέπει να έχουν στείλει έγκαιρα και σωστά κάθε λογής βεβαίωση (αποδοχών, συντάξεων, επιχορηγήσεων) που απαιτείται για τη διαδικασία, ώστε να μη φωνάζουν μετά οι λογιστές και να ζητούν (δικαίως πολλές φορές) παράταση.

Όποιος καθυστερεί ή ανεβάζει λανθασμένα αρχεία θα «τρώει» πρόστιμο 2.500 ευρώ συν ένα πενηντάρικο για κάθε μέρα καθυστέρησης, ή σε συνάρτηση με το εύρος των λαθών κλιμακωτά πρόστιμα που δεν θα σβήνουν, αλλά θα πληρώνονται από την τσέπη των φυσικών προσώπων που φέρουν την ευθύνη.

Και για να μη φτάσουμε στο σημείο ο διοικητής ή ο διευθύνων σύμβουλος ή ο υπεύθυνος μισθοδοσίας να λέει «μα εγώ την έκανα τη δουλειά μου, ο άλλος φταίει», μετά την ψήφιση της διάταξης θα βγει μια υπουργική απόφαση που θα ονοματίζει όλα τα πρόσωπα τα οποία θα έχουν την ευθύνη. Όχι ο Γιώργος, ο Πέτρος, η Μαρία, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος, ο διοικητής, ο γενικός διευθυντής κ.ο.κ., κοινώς οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (π.χ. ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ) για το Δημόσιο, οι υπηρεσιακοί γραμματείς για τους Δήμους κ.λπ.

Στο σενάριο να καθυστερήσει η ΑΑΔΕ να ανοίξει το σύστημα, η καμπάνα θα πέφτει στον διοικητή της ΑΑΔΕ, ο οποίος -όπως επιβεβαιώθηκε χθες- για ακόμα πέντε χρόνια θα είναι ο Γιώργος Πιτσιλής

 

ATTICA BANK: Ως συναλλαγή που δημιουργεί διεθνές ενδιαφέρον για την ΑΜΚ από ξένους θεσμικούς υψηλής ποιότητας περιγράφουν άνθρωποι της αγοράς την απόφαση του Fiera Capital να μπει με 12 εκατ. ευρώ στην ελληνική τράπεζα.

Πρόκειται, άλλωστε, για επενδυτικό κεφάλαιο που χτίζει μακροχρόνια στρατηγική όπου επενδύει, ενώ διαχειρίζεται 158 δισ. δολάρια Καναδά και είναι εισηγμένο στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Κατά τις ίδιες πηγές, το γεγονός ότι πρώτη φορά τέτοιου είδους επενδυτής μπαίνει στην Attica Bank δείχνει τον απόλυτο μετασχηματισμό και τη λειτουργική μεταμόρφωση της τράπεζας, επιστέγασμα της σοβαρής δουλειάς που έχει γίνει από διοίκηση, Thrivest, ΤΧΣ και κυβέρνηση για τη δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα.

Σημαντικό επίσης το ότι το ίδιο το Fiera Capital, στην ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τη διοίκηση της Attica από τις «καλύτερες» που έχει συναντήσει.

 

ATTICA BANK I: Εκτός διαπραγμάτευσης τίθεται από σήμερα και για το υπόλοιπο της εβδομάδας η μετοχή της τράπεζας προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για το reverse split. Υπενθυμίζεται ότι οι 100 μετοχές θα μετατραπούν σε μία, με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο να αποτελείται από 530.644 τίτλους.

Η διαπραγμάτευσή τους θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα. Ακολουθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η προσφορά των warrants.

Υ.Γ. Χθες ήταν η σειρά των πωλητών στον τίτλο. Υποχώρηση 21,85% στα 2,11 ευρώ, με τις συναλλαγές στις 343 χιλιάδες ευρώ.

 

ΔΕH: Αντίδραση μετά από καιρό έβγαλε χθες η μετοχή της Επιχείρησης. Κλείσιμο στα 11,88 ευρώ ή 4,21% υψηλότερα, με τις συναλλαγές να προσεγγίζουν τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά το τοπικό υψηλό των 12,38 ευρώ στις 26 Σεπτεμβρίου, ο τίτλος είχε καθοδική πορεία φτάνοντας προχθές στα 11,4 ευρώ, με συνολικές απώλειες 7,6% στο διάστημα αυτό. Πρακτικά, δηλαδή, μόνο σε μια μέρα κάλυψε πάνω από τη μισή «χασούρα»…

Υ.Γ. Στα αξιοσημείωτα, ο τίτλος ήταν ο πρώτος σε απόδοση στη χθεσινή συνεδρίαση.

 

PROFILE: Στη δεύτερη θέση, με κριτήριο την ημερήσια άνοδο, βρέθηκε η μετοχή της Profile. Οι επενδυτές εξέλαβαν μάλλον θετικά την ανακοίνωση για την πολυετή συμφωνία παροχής υπηρεσιών με την Danske Invest, μια σημαντική τράπεζα στη Βόρεια Ευρώπη που εξυπηρετεί πάνω από 5 εκατομμύρια πελάτες λιανικής.

Ο τίτλος ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στα 5,33 ευρώ ή 4,1% υψηλότερα, με συναλλαγές 121 χιλιάδων ευρώ.

Το υψηλό έτους στα 5,42 ευρώ από τις 23 Σεπτεμβρίου.

 

AEGEAN: Δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις των αναλυτών η μηδαμινή αύξηση επιβατικής κίνησης που εμφάνισε η αεροπορική τον περασμένο μήνα.

Οι αναλυτές είχαν προϋπολογίσει, βάσει καθοδήγησης της διοίκησης, ότι στο τρίτο τρίμηνο η Aegean θα διακινήσει αντίστοιχους επιβάτες με αυτούς του 2023, οι επιδόσεις του οποίου ήταν πολύ ισχυρές.

Στόχος της Aegean, κατά τη φετινή χρονιά, ήταν και παραμένει η αύξηση της κίνησης εκτός της «κλασικής» τουριστικής περιόδου. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου κέρδισε το «στοίχημα». Μένει το τρέχον τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, στο οποίο ο αερομεταφορέας μπήκε με αυξημένη χωρητικότητα (σ.σ. κατά 4,5 εκατ. θέσεις).

Εχει, όμως, να αντιμετωπίσει δυσχερέστερο περιβάλλον, λόγω όξυνσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων