Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Τα χωρικά μας ύδατα και οι… πατάτες στη λαϊκή-ΝΔ: Τα σήματα από τρεις «αντάρτες»-Δίνει mandate ο όμιλος Διβάνη

Εως το τέλος του έτους το πρώτο βήμα του ντιλ Alpha Bank-UniCredit στη Ρουμανία. Εξετάζει ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ο ξενοδοχειακός όμιλος Διβάνη. Οι κινήσεις τριών γαλάζιων βουλευτών που μετείχαν στην ομάδα των «11».

Δημοσιεύθηκε: 15 Οκτωβρίου 2024 - 07:29

Load more

ΒΛΑΧΟΣ: Καθόλου ικανοποιημένος από την απάντηση που του έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για τα κόκκινα δάνεια δεν έμεινε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος (φωτ.)

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο έμπειρος κοινοβουλευτικός (συμμετείχε και στη λεγόμενη ομάδα των «11»), όπως τονίζει απογοητευμένος σε συνομιλητές του, δεν πήρε καμία απάντηση στα ουσιώδη ερωτήματα που είχε θέσει. Κάνει δε λόγο για «έλλειψη σεβασμού» προς το πρόσωπό του, αλλά διαμηνύει ότι «αυτό που μπορούσα να κάνω το έκανα».

Ξεκαθαρίζει μάλιστα προς… φίλους και εχθρούς ότι δεν πρόκειται «να ρίξει την κυβέρνηση», χωρίς πάντως να αποκλείει και άλλες θεσμικές παρεμβάσεις στο προσεχές μέλλον σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

 

ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αλλος ένας γαλάζιος βουλευτής από την ομάδα των «11», ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, είχε τις προηγούμενες μέρες τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

Το κλίμα -όπως μαθαίνουμε- ήταν καλό, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το επιχειρούμενο πολιτικό μασάζ θα αποδώσει. Ο βουλευτής Ροδόπης ξεκαθαρίζει πως οι «γαλάζιες» παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση θα συνεχιστούν, ως οφείλουν οι βουλευτές απέναντι στους ψηφοφόρους και στον εαυτό τους. Ειδικά σε θέματα που αγγίζουν τις αρχές και αξίες της ΝΔ, βάσει της ιδρυτικής της διακήρυξης.

Ένας τρίτος της ίδιας ομάδας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, επίσης επιμένει… κοινοβουλευτικά. Έτσι, κατέθεσε χθες επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία.

Πονοκέφαλος «επί τρία», δηλαδή, για την κυβέρνηση.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πάντως η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου και του γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ να πέσουν οι τόνοι και να καταλαγιάσουν οι εσωκομματικές αναταράξεις συνεχίζεται. Όπως και οι ενημερωτικές συναντήσεις υπουργών με τους γαλάζιους βουλευτές.

Έτσι, μετά τις αντίστοιχες επαφές της Νίκης Κεραμέως και του Άδωνι Γεωργιάδη τις προηγούμενες μέρες, σήμερα στις 3 μ.μ. είναι η σειρά του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου να ενημερώσει τους βουλευτές.

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ: Στη νέα κοινή δημόσια εμφάνισή τους, στη χθεσινή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς δεν έλαβαν τον λόγο, ωστόσο μίλησε γι’ αυτούς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Και είπε -προφανώς- τα καλύτερα! 

«Οι απόψεις σας για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης του επιχειρείν βρίσκουν σύμφωνους τους μικρομεσαίους», τόνισε απευθυνόμενος στους δύο υψηλούς προσκεκλημένους του, υπενθυμίζοντάς τους μάλιστα ότι είχε παρευρεθεί στην (περιβόητη) εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο πριν από λίγους μήνες, όπου οι δύο «είχαν τοποθετηθεί και δημόσια».

Οι πρώην πρωθυπουργοί έφτασαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με χρονική διαφορά περίπου 45 λεπτών. Πρώτος ο Αντώνης Σαμαράς, που βράβευσε την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού για την κατάκτηση της κορυφής της Ευρώπης, και στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος απένειμε το βραβείο «Οικογενειακής Επιχείρησης» στην εταιρεία «Aphrodite».

 

ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ: Δεν θα μας κάνει εντύπωση αν σήμερα και τις επόμενες μέρες αρχίσουν να εντείνονται τα δημοσιεύματα περί «εθνικής μειοδοσίας» στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, που ακόμη, τουλάχιστον επισήμως, δεν έχει ξεκινήσει.

Αφορμή αυτή τη φορά θα είναι οι δηλώσεις της γενικής διευθύντριας του ΕΛΙΑΜΕΠ Μαρίας Γαβουνέλη στην ΕΡΤ, κατά τις οποίες μια διαπραγμάτευση δεν μπορεί να μην περιλάβει το πόσο -και αν, λέμε εμείς- θα αυξηθούν τα χωρικά ύδατα της χώρας, σε περιοχές στις οποίες έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία.

Καθηγήτρια του διεθνούς νομικού δικαίου με πολύ βαρύ βιογραφικό, η κα Γαβουνέλη είπε δύο προφανή πράγματα: Ότι μια διαπραγμάτευση συνεπάγεται και υποχωρήσεις και ότι μέσα στη συζήτηση για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ δεν γίνεται να μη συζητηθεί και το θέμα των χωρικών υδάτων.

 

ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΙΙ: Θεωρητικά, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα θα μπορούσε να επεκτείνει μονομερώς τα χωριά της ύδατα, όπως έπραξε στο Ιόνιο. Από την άλλη, βέβαια, γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια την επίσημη θέση της Τουρκίας, ότι τυχόν επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων, όπου την αφορά, θα αποτελούσε αιτία πολέμου (Casus Belli).

Εν ολίγοις η καθηγήτρια διέπραξε το «λάθος» να περιγράψει καθαρά τα προφανή, προσθέτοντας ότι ή θα βρεθεί κοινός τόπος ή δεν θα υπάρξει συμφωνία και θα μείνουμε στην κατάσταση που ξέρουμε εδώ και χρόνια.

Στην προσπάθειά της όμως να εκλαϊκεύσει τη συζήτηση διέπραξε το λάθος (άνευ εισαγωγικών) να μιλήσει στην τηλεόραση «για την απόλυτη λογική μιας διαπραγμάτευσης, είτε αγοράζουμε πατάτες στη λαϊκή είτε φτιάχνουμε την αιγιαλίτιδα», παρομοίωση που ήταν ατυχής. Κι αυτό σίγουρα θα είναι επιπλέον αφορμή να ενοχληθούν διάφοροι πατριώτες και υπερπατριώτες.

Οι αντιδράσεις πάντως (που σημειώθηκαν ήδη από χθες σε ορισμένους κύκλους), για τις δηλώσεις μιας τεχνοκράτισσας, που επισήμως δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση και οι κατηγορίες περί «εθνικής μειοδοσίας» δείχνουν το κλίμα που έχει ήδη διαμορφωθεί, καθιστώντας πολύ δύσκολη την οποιαδήποτε ουσιαστική συζήτηση με τους απέναντι.

Αν αποτολμούσαμε μια πρόβλεψη, με βάση και το υπάρχον πολιτικό σκηνικό (εντός και εκτός της κυβέρνησης), θα λέγαμε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία θα γίνει απλώς για να γίνει και τίποτα περισσότερο.

Θα είναι δηλαδή προσχηματική. Διότι σε άλλη περίπτωση, το κυβερνών κόμμα θα διακινδυνεύσει την ενότητά του.

 

ΕΘΝΙΚΗ-ΤΧΣ: Καταργούνται τα ειδικά προνόμια που διατηρούσε το ΤΧΣ (και) στην Εθνική Τράπεζα, με βάση τη δέσμευση που ανέλαβε το Ταμείο πριν το επιτυχημένο placement του 10%.

Πλέον, το Υπερταμείο, που θα απορροφήσει το ΤΧΣ και θα κατέχει το 8,39% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, δεν θα έχει δικαίωμα βέτο επί στρατηγικών αποφάσεων (εξαγορές, συγχωνεύσεις, μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου κ.ά.).

 

LAMDA-COSTAMARE: Οικόπεδο στο Ελληνικό σκοπεύει να αγοράσει ο όμιλος Costamare προκειμένου να ανεγείρει ιδιόκτητα γραφεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει καταρχήν συμφωνία με τη Lamda.

Η τελευταία ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση άλλο ένα χαρτοφυλάκιο οικοπέδων στο Ελληνικό. Πρόκειται για πέντε οικόπεδα, σε δύο διαφορετικές θέσεις της έκτασης.

 

COSTAMARE: Η Costamare Participations ενεργοποίησε τη δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης του κοινού ομολογιακού δανείου που εξέδωσε τον Μάιο του 2021 και καλύφθηκε από εγχώριους επενδυτές.

Οι όροι του ΚΟΔ προέβλεπαν δυνατότητα πρόωρης μερικής ή συνολικής εξόφλησης μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης της τέταρτης εξαμηνιαίας περιόδου εκτοκισμού και έως και έξι μήνες πριν από την ημερομηνία αποπληρωμής.

Το call option ασκήθηκε μετά την παρέλευση της πέμπτης περιόδου εκτοκισμού και επομένως το premium με το οποίο επαναγοράζει τις ομολογίες έπεσε στο 0,5%.

 

ALPHA-ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ως το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο κρίσιμο βήμα για το deal μεταξύ UniCredit και Alpha Bank σε Ρουμανία, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των δύο τραπεζών σε κοινή συνέντευξή τους στην Καθημερινή.

Ειδικότερα, η UniCredit θα αποκτήσει το 90,1% της Alpha Βank Romania, δίνοντας 256 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς και το 9,9% της UniCredit Romania (αντάλλαγμα σε μετοχές). Εν συνεχεία, το 2025 θα προχωρήσει η συγχώνευση των UniCredit Romania και Alpha Βank Romania.

Κατέχοντας το 9,9% των δύο προς συγχώνευση οντοτήτων (Alpha Βank Romania, UniCredit Romania), η Alpha θα βρεθεί να ελέγχει, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το 9,9% της τρίτης μεγαλύτερης, σε ενεργητικό, τράπεζας σε Ρουμανία. Μέγεθος που θα επιτρέψει αποδοτικότερη λειτουργία.

Βάσει της παραπάνω παραδοχής, δεν αναμένεται να υποχωρήσει η συνεισφορά της Ρουμανίας (ως συμμετοχή πλέον) στα ενοποιημένα αποτελέσματα.

 

ALPHA BANK-ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΙΙ: Επιπρόσθετα, λόγω διατήρησης ποσοστού 9,9% στη νέα οντότητα, η Alpha δεν θα ενοποιεί. Έτσι, θα μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και θα ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες του ομίλου κατά τουλάχιστον 100 μ.β.

Η είσπραξη 256 εκατ. ευρώ, η μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού και η υποσχόμενη διατήρηση εσόδων από την κατοχή του 9,9% σ' ένα μεγαλύτερο και αποδοτικότερο σχήμα θα συμβάλει στην επίτευξη του στόχου της Alpha για παραγωγή οργανικού κεφαλαίου 2,3 δισ. ευρώ ως το 2025, με στόχο κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Σύμβαση ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού ποσού 5 εκατ. ευρώ υπέγραψε με την Εθνική Τράπεζα η Ιατρικό Αθηνών, για να καλύψει μέρος των αυξημένων αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης.

Ο όμιλος «τρέχει» την επένδυση ανάπτυξης ογκολογικής κλινικής στο Διαβαλκανικό, με αποτέλεσμα στο εξάμηνο να εμφανίσει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης (20,6 εκατ. ευρώ).

 

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ: Στις 31 Οκτωβρίου εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, εάν δεν πάρει νέα αναβολή, η σχεδόν «στοιχειωμένη» υπόθεση ΔΕΠΑ εναντίον ELFE για τις οφειλές της δεύτερης στην πρώτη, αλλά και την ακυρότητα ρήτρας πετρελαίου που ζητά η ELFE στις συμβάσεις της περιόδου 2010-15.

Υπενθυμίζεται ότι το Πολυμελές Πρωτοδικείο είχε κάνει μερικώς δεκτή την αγωγή ΔΕΠΑ κατά ELFE για το ποσό των 71,5 εκατ. ευρώ και απέρριψε την αγωγή της ELFE κατά ΔΕΠΑ για την ακυρότητα.

Η ELFE άσκησε αίτηση αναίρεσης, η οποία έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο, και η υπόθεση παραπέμφθηκε για επανεκδίκαση. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έκλεισε τη χρήση 2023 με ζημία 7,5 εκατ. ευρώ σε επίπεδο λειτουργικού αποτελέσματος και ζημίες 6,5 εκατ. ευρώ σε προ φόρων βάση.

Τα ταμειακά της διαθέσιμα στις 31/12/2023 ανέρχονταν σε 201 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 149,27 εκατ. ευρώ σε προθεσμιακές άνω του τριμήνου.

 

ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΒΑΝΗ: Την εκ νέου διερεύνηση αγοράς για ενδεχόμενο πώλησης του συνόλου ή μέρους των ξενοδοχειακών του μονάδων ακούει η στήλη ότι εξετάζει ο όμιλος Διβάνη. Υποψήφια να αναλάβει το πιθανό soft sounding η Citi.

Η πώληση του Grand Hyatt σε μια καλή τιμή (σ.σ. της τάξης των 400 χιλ. ευρώ ανά δωμάτιο) και κυρίως το ενδιαφέρον στρατηγικών αγοραστών να μπουν ή να διευρύνουν θέσεις στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά δελεάζει και άλλους παραδοσιακούς ξενοδόχους.

Το 2025, υπό το παραπάνω πρίσμα, ενδέχεται να δούμε περισσότερες μεγάλες συναλλαγές.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων