Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

ΠΑΣΟΚ: Οι νέες ισορροπίες και οι πλερέζες-Χρηματιστήριο: Γιατί δεν «φτούρισε» το watch list-Tips για Metlen και Titan

Η εικόνα έξω από το ξενοδοχείο που διεξήχθη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η απουσία του Παύλου Πολάκη από τη διαδικασία. Το ράλι της τιμής της αλουμίνας και η Metlen. Η πίεση στις μετοχές Titan και Δομική Κρήτης.

Δημοσιεύθηκε: 14 Οκτωβρίου 2024 - 07:28

Load more

ΠΑΣΟΚ: «Back to the… future», με το νυν αρχηγό Νίκο Ανδρουλάκη να κερδίζει ξανά τον αγώνα. Debate δεν έγινε και τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως είχαμε προβλέψει μια εβδομάδα πριν.

Από τη διαδικασία, εκτός φυσικά από τον Ανδρουλάκη, κερδισμένοι βγαίνουν στα σημεία ο Παύλος Γερουλάνος, που αποτέλεσε και τη μεγάλη θετική έκπληξη (σημειώστε απλώς ότι στις αντίστοιχες εκλογές του 2021 είχε πάρει 2,99%, σε αυτές για μόλις 850 ψήφους έχασε την είσοδο στον δεύτερο γύρο) και η Άννα Διαμαντοπούλου, διότι… ξαναμπήκε στο ΠΑΣΟΚ δια των εκλογών και «δικαιωματικά» τώρα θα διεκδικήσει σημαντικό ρόλο.

Χαμένος από πολλές πλευρές ο Χάρης Δούκας, που «ξεφούσκωσε» επικοινωνιακά, κινδύνευσε να μην περάσει στον δεύτερο γύρο κι έχασε σε αυτόν με μεγάλη διαφορά, ενώ είχε πάρει αέρα και είχε βάλει πλώρη για… πρωθυπουργός.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, όμως, η επόμενη μέρα δεν είναι εύκολη για κανέναν, ούτε για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα των ψηφοφόρων της πρώτης Κυριακής δείχνει διαφορετικές προτιμήσεις, που δεν είναι μόνο προσωπικές, αφορούν και «πολιτικές γραμμές», ενώ τα ποσοστά είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο (Ανδρουλάκης 29,64%, Δούκας 21,4%, Γερουλάνος 21,12% Διαμαντοπούλου 19,52%).

Επικίνδυνα μοιρασμένη η «βάση», με ένα πρόσθετο χάσμα προτιμήσεων μεταξύ μεγάλων πόλεων και επαρχίας, που καθιστά δύσκολη την επιτυχή πολιτική... πλοήγηση. Στα υπέρ η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάγκη για «αξιωματική αντιπολίτευση» στη χώρα, όπως και η προσδοκία της εξουσίας που δρα σχεδόν πάντα συγκολλητικά.

 

ΠΑΣΟΚ ΙΙ: Εντούτοις, ο κίνδυνος να δούμε στο εγγύς μέλλον ένα ΠΑΣΟΚ όπου ο Χάρης θα τραβάει το σχοινί προς κεντρο-αριστερά και η Άννα προς κεντρο-δεξιά, με τον Νίκο να τραβάει τα… μαλλιά του και τον Παύλο να κάνει τον γεφυροποιό, δεν είναι καθόλου αμελητέος. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους χαρακτήρες, από τις πολιτικές φιλοδοξίες του καθενός και την ικανοποίησή τους.

Η Άννα πάντως (που δεν πολυκρύβεται σε τέτοια θέματα) φρόντισε να δηλώσει από χθες ότι περιμένει αξιοποίηση αλλά και πρόταση νέου σχεδίου από τον Ανδρουλάκη… οσονούπω. Και για όσους δεν κατάλαβαν, έσπευσε να σημειώσει ότι «ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Δούκας εκπροσωπούν το ποσοστό που πήραν».

Εν ολίγοις, αντίθετα με τις εσωκομματικές του 2021 (όταν είχε πάρει 36,88% στον πρώτο γύρο και 67,17% στον δεύτερο, απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου), ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να κέρδισε τη μάχη ως «πρώτος μεταξύ ίσων» κι απομένει να δούμε πώς θα το χειριστεί…

Το βέβαιο είναι ότι εκεί στους «87» του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν χθες… πλερέζες. Το έκρυβαν όσο μπορούσαν οι άνθρωποι (αρκετοί εξ αυτών πασοκογενείς είναι άλλωστε), αλλά περίμεναν «πώς και πώς» να βγει ο Δούκας, μήπως και βρουν λύση στα αδιέξοδα, μέσα από συνεργασίες.  

 

ΠΟΛΑΚΗΣ: Οι χαρακτηρισμοί «Πόντιος Πιλάτος» και «ισαποστάκιας» είναι οι πιο ήπιοι από όσους εισπράττει ο Παύλος Πολάκης στα social media για την τακτική που ακολούθησε στην Κεντρική Επιτροπή, ώστε να αποκλειστεί από υποψήφιος ο Κασσελάκης χωρίς να «ματώσουν» τα δικά του χέρια.

Τι έκανε ο πρώην… αψύς; Ο ίδιος δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση του Σαββάτου (διότι «είχε προγραμματισμένη περιοδεία στην Κρήτη»), οπότε δεν χρεώθηκε την υπερψήφιση του αποκλεισμού. Έβαλε όμως τους δέκα «κεντροεπίτροπους» της ομάδας του να παραστούν στην έναρξη της συνεδρίασης, ώστε να διασφαλιστεί απαρτία.

Η οποία (απαρτία) έγινε κατορθωτή με καθυστέρηση τριών ωρών: από τα 295 μέλη του οργάνου έφτασαν στην αίθουσα 147 και μάλιστα με πολύ κόπο, αφού το 147ο μέλος ήταν στο κρεβάτι του πόνου και ήρθε στο παρά ένα.

Αντιληπτή λοιπόν η συμβολή του Πολάκη, ο οποίος ρίχνεται ανενόχλητος(;) στη μάχη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα αντιδράσει άραγε όταν μάθει τις «προχωρημένες συζητήσεις» μεταξύ των «87» για αναβολή συνεδρίου και εκλογών;

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: Ότι στους κόλπους των «87» συζητείται έντονα η αναβολή του έκτακτου συνεδρίου και των προεδρικών εκλογών μέχρι την άνοιξη για «να επέλθει η ηρεμία στο κόμμα» το έχουμε επισημάνει.

Ο σχεδιασμός αυτός όμως σκοντάφτει σε ένα… εμπόδιο, το καταστατικό. Το οποίο ορίζει ότι «τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου μπορεί να ζητήσει απευθείας το 15% των μελών του».

Κι όπως προσθέτει, «η σύγκληση του έκτακτου συνεδρίου πραγματοποιείται το πολύ μέσα σε 3 μήνες από τη στιγμή που διατυπώνεται το σχετικό αίτημα».

Ουδείς αμφισβητεί ότι ο κ. Κασσελάκης στηρίζεται από το 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ «τουλάχιστον».

Εκτός κι αν αρχίσουν διαγραφές… και στη βάση.

 

ΚΑΣΕΛΑΚΗΣ: Πολάκης και Φάμελλος διατράνωναν (τις προηγούμενες ημέρες) την επιθυμία τους να είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης για να νικηθεί στις προεδρικές κάλπες.

Τι δήλωσε ο Σωκράτης μετά την απόφαση για τον αποκλεισμό... την οποία στήριξε; «Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση και καμία προσπάθεια αποκλεισμού. Περιφρουρούμε και το κόμμα και την πολιτική προς τα έξω. Δεν μπορεί να υπάρχουν κατηγορίες για αποκλεισμούς, όταν προσπαθήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός και καμία διαγραφή».

Αυτό. Τίποτα άλλο, που θα έλεγε μία ποδοσφαιρική ψυχή.

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν έξω από το ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη που φιλοξενούσε (όπως πάντα, σχεδόν) τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά στην είσοδο ήταν συγκεντρωμένοι καμιά δεκαριά (το πολύ) fans του Κασσελάκη, οι οποίοι εκτός από το πάθος είχαν κι άλλο ένα κοινό χαρακτηριστικό: βροντώδη φωνή με πολλά ντεσιμπέλ στην κλίμακα.

Μόλις υπερψηφίστηκε ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Κασσελάκη, οι εν λόγω «στόλιζαν» τους εξερχόμενους κεντροεπίτροπους, με τη λέξη «ντροπή» να κυριαρχεί.

Κάποιοι από τους… στολισμένους απαντούσαν αναλόγως και η σύρραξη αποφεύχθηκε από… αστυνομικούς.

Εκείνη την ώρα όμως έφτασε στο ξενοδοχείο ένα πολυμελές γκρουπ τουριστών που προσπαθούσαν να σύρουν τις βαλίτσες τους και να ελιχθούν για να περάσουν την είσοδο. Συνεπικουρούμενοι από τους υπεύθυνους του ξενοδοχείου που καλούσαν σε ηρεμία και σεβασμό στους πελάτες τους ξενοδοχείου...

 

ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός γραμμής των «87» βρέθηκε το μέλος τους και πρώην διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος.

Ενώ ο σκοπός ήταν να περιοριστεί η απόφαση στον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη (την οποία πρότεινε, εκ μέρους τους, ο Γιάννης Μουζάλας), ο κ. Γεωργόπουλος προχώρησε και σε πρόταση για παραπομπή του κ. Κασσελάκη στο «πειθαρχικό» με το ερώτημα της διαγραφής.

Η δυσφορία των «87» για την πρωτοβουλία του δεν κρυβόταν και αποτυπώθηκε λίγο πριν πέσει η αυλαία: η πρόταση του Θύμιου δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία.

Προς το παρόν. Το σίριαλ θα έχει κι άλλα επεισόδια εάν χρειαστεί.

 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ: Όπως ήταν λογικό άρχισαν και τα… όργανα με τις καταγγελίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Την αρχή έκανε ο βουλευτής Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο οποίος ανήκει στα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη.

Να τι δήλωσε δημοσίως χθες: «Η κεντρική επιτροπή είναι μερικώς απονομιμοποιημένη. Έφυγαν 100 μέλη της με την ομάδα των 11 (σ.σ. της μετέπειτα Νέας Αριστεράς) και μετά έβαλαν άλλους, ένα κομμάτι από αυτούς είναι υπάλληλοι του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους έχουν διορίσει».

Κι έριξε τη ρουκέτα: «Τι να πω για έναν πρώην οικονομικό διευθυντή, του οποίου διορίστηκαν 3-4 συγγενείς;».

Τι να εννοεί;

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ: Στο Κάιρο μεταφέρονται οι εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, την «Gregy».

Στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα βρίσκεται από χθες τόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, που θα έχει σήμερα συνάντηση με τον ομόλογό του Dr. Mahmoud Esmat σχετικά με τις επόμενες κινήσεις γύρω από το project, όσο και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοπελούζος μαζί με αντιπροσωπεία του promoter του έργου, της Elica Mediterranean Electrical Interconnection.

Αυτό που αναμένεται να βγει από τις επαφές είναι μια γενικότερη προσπάθεια επιτάχυνσης του έργου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Σε τεχνικό επίπεδο, η Gregy μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση, αυτή των «μελετών γραφείου», οι οποίες θα καθορίσουν την οριστική όδευση και τα τελικά κόστη.

Πάνω από 20 διεθνείς εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το έργο. Εντός των προσεχών ημερών πιθανώς να οριστικοποιηθεί το short list των εταιρειών που θα κληθούν να υποβάλουν οικονομικές προσφορές για τις μελέτες, ύψους κοντά στα 50 εκατ. ευρώ.

Στα επόμενα σημαντικά βήματα και το αίτημα προς την Κομισιόν για τη συγχρηματοδότηση των μελετών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Connecting Europe Facility (CEF). Αλλά ίσως να έχουμε και άλλες εξελίξεις, καθώς τα τελευταία 24ωρα οι διμερείς επαφές είναι πυκνές, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

 

ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Σημειωτέον ότι σήμερα το βράδυ και αμέσως μετά τις συναντήσεις στην Αίγυπτο, ο κ. Σκυλακάκης πετάει για το Λουξεμβούργο, για να συμμετάσχει στο αυριανό Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας.

Εκεί αναμένεται να δοθεί η πρώτη ουσιαστική «μάχη» των τριών βαλκανικών χωρών, Ελλάδας-Ρουμανίας -Βουλγαρίας για τις τιμές στο ρεύμα. Η επιτυχία είναι ότι σε συνέχεια της κοινής επιστολής των τριών υπουργών Ενέργειας που ζητούν μηχανισμό για τα ουρανοκατέβατα κέρδη των παραγωγών, το θέμα της μόνιμης αποσύζευξης των ανατολικοευρωπαϊκών αγορών από αυτές της Κεντρικής και Δ. Ευρώπης μπήκε ως 2ο θέμα στην επίσημη ατζέντα του αυριανού συμβούλιου υπουργών.

«Εχουμε πολύ σημαντικά επιχειρήματα που συνδέονται και με την επιβάρυνση της Ουκρανίας, καθώς αγοράζει πανάκριβα μέσω του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου, για να καλύπτει τις ανάγκες της», σημειώνει πηγή του ΥΠΕΝ.

Στην πραγματικότητα, οι υπουργοί, έχοντας στο πλευρό τους και τους βιομηχανικούς συνδέσμους των τριών χωρών, θα υποστηρίξουν ότι μπορεί οι τιμές στα ενεργειακά χρηματιστήρια της περιοχής να έχουν υποχωρήσει, αλλά πρόκειται για καθαρά συγκυριακούς λόγους, λόγω της χαμηλής κατανάλωσης του φθινοπώρου.

Οι δομικές αιτίες που προκάλεσαν τον καύσωνα τιμών στις αγορές ρεύματος της ΝΑ Ευρώπης τους προηγούμενους μήνες δεν έχουν εξαλειφθεί, ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός

 

METLΕN: Σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ σκαρφάλωσε στο χρηματιστήριο της Κίνας η τιμή της αλουμίνας. Βασική αιτία, πίσω από το άλμα στις τιμές, οι ανησυχίες για διαταραχές στην προσφορά της πρώτης ύλης, του βωξίτη, λόγω και της αιφνιδιαστικής διακοπής εξαγωγών από τη Γουινέα, μια από τις μεγαλύτερες χώρες-παραγωγούς του μεταλλεύματος.

Η είδηση προκάλεσε αναταραχή στην αγορά και άλμα έως 6% στις τιμές της αλουμίνας, στα 655 δολάρια τον μετρικό τόνο.

Η εξέλιξη, όμως, δεν έχει μόνο χαμένους. Στους… κερδισμένους της αναταραχής ανήκει η Metlen, καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς στην Ευρώπη, με τα ορυχεία στο Δίστομο.

Θυμίζουμε ότι η εισηγμένη βγήκε την περασμένη εβδομάδα στις αγορές και συγκέντρωσε προσφορές άνω των 2,4 δισ. ευρώ για το ομόλογο ύψους 750 εκατ. ευρώ που εξέδωσε.

 

ΤΙΤΑΝ: Μια εβδομάδα στο… κόκκινο συμπλήρωσε η μετοχή, διολισθαίνοντας επί πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από τα 33 ευρώ. Παρά το profit taking, ωστόσο, ο τίτλος διατηρεί τα «σκήπτρα» των καλύτερων αποδόσεων εντός του έτους μεταξύ των «βαριών χαρτιών» του FTSE 25.

Η μετοχή αποδίδει 52,7% στο έτος, απέχοντας μακράν της δεύτερης Κρι Κρι, που καταγράφει άνοδο 37,8%.


ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Κόκκινο… πενταρέ συμπλήρωσε και η Δομική Κρήτης, με τις σωρευτικές απώλειες της τελευταίας εβδομάδας να υπερβαίνουν το 15%. Την Παρασκευή έχασε σχεδόν 5%, υποχωρώντας στα 2,73 ευρώ.

Ο τίτλος καταγράφει απώλειες άνω του 40% το τελευταίο εξάμηνο, έχοντας ωστόσο προηγηθεί μεγάλο ράλι από το 0,90 ευρώ του Μαΐου του 2023, στα 4,5 ευρώ τον φετινό Απρίλιο.

 

GRIVALIA HOSPITALITY: Στην απορρόφηση έξι κυπριακών θυγατρικών της προχωρά η Grivalia Hospitality, με στόχο την απλοποίηση της δομής του ομίλου. Η αθροιστική θέση των έξι απορροφούμενων εταιρειών ξεπερνά τα 302 εκατ. ευρώ.

Η Grivalia Hospitality κατέχει το 100% των εταιρειών, οπότε δεν επηρεάζεται ο αριθμός των μετοχών και το μετοχικό κεφάλαιο.

 

ΑΡΙΑΔΝΗ: Νέο Αντιπρόεδρο έχει η Αριάδνη Interconnection, που υλοποιεί την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης. Η State Grid ανακάλεσε την κυρία Dong Chen, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Αριάδνη, και τη θέση της ανέλαβε για το υπόλοιπο της θητείας ο Qu Qi.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η ένταξη του ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης (watch list) από τον οίκο FTSE για αναβάθμισή της σε «αναπτυγμένη» από «αναδυόμενη» αγορά δεν είχε αντίκτυπο στην αγορά.

Για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η συγκυρία, με τις απανωτές αντλήσεις κεφαλαίων (placement μετοχών ΕΤΕ, Κύπρου, Cenergy, ΚΡΙ_ΚΡΙ), αλλά και η εδραία αίσθηση ότι το σύνολο σχεδόν των παραδοσιακών επενδυτών (long only funds) «έκτισε», κατά το τελευταίο 12μηνο, τις θέσεις που ήθελε στο ΧΑ.

Προχωρούν, ως εκ τούτου, σε επιμέρους κινήσεις ή σε αναδιαρθρώσεις θέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Wellington, που δεν είχε «κτίσει» σημαντικές θέσεις σε εγχώριους τραπεζικούς τίτλους, ήταν ο βασικός αγοραστής (σ.σ. μεταξύ των Long only) στα placements ΕΤΕ και Κύπρου.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων