ΚΙΚΙΛΙΑΣ: Προκειμένου να αντιμετωπίσει τον εκ των έσω διασυρμό του από δυνάμεις του οικείου πολιτικού χώρου (διότι περί αυτού πρόκειται), ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναγκάστηκε χθες να δώσει στοιχεία για το ποιο ακίνητο πούλησε και πόσα λεφτά πήρε προκειμένου να αγοράσει διαμέρισμα στη Βασιλίσσης Σοφίας έναντι 1,2 εκατ. ευρώ.
Η εξήγηση είναι απλή και ταιριάζει με τα «πόθεν έσχες» του Βασίλη Κικίλια. Το ακίνητο που πούλησε το είχε αγοράσει το 2015 και εμφανίζεται στις δηλώσεις του. Την επιταγή την πήρε από την εταιρεία στην οποία το πούλησε και την έδωσε στον πωλητή του διαμερίσματος που εν συνεχεία απέκτησε.
Από τα «πόθεν έσχες» του, επίσης, προκύπτει ότι ο ίδιος ούτε διέθετε ούτε διαθέτει καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, τουλάχιστον μέχρι και τη δήλωση του 2021. Ευκολο να διαπιστωθεί, αρκεί να ψάξει κάποιος λίγο στο Vouliwatch.
Τέτοιου ύψους καταθέσεις διαθέτει η σύζυγός του Τζένη Μπαλατσινού, όχι ο ίδιος.
Εν ολίγοις, ο θησαυρός ήταν άνθρακες, αλλά αυτό δεν εμπόδισε να κάνει τον γύρο των ΜΜΕ και ιδιαίτερα των social media, όπου κάποιοι τον κατηγόρησαν μέχρι και ότι έγινε πλούσιος λόγω… Covid-19.
Ορισμένοι αποδίδουν το χτύπημα στον σκληρό ανταγωνισμό με άλλους βουλευτές της ΝΔ στην Α' Αθηνών, όπου βγήκε δεύτερος στις τελευταίες εκλογές, πίσω μόνο από τον Πιερρακάκη. Άλλοι υποστηρίζουν πως παρότι υπουργός της κυβέρνησης σταθερά από το 2019, ο «ψηλός» δεν απολαμβάνει καμίας συμπάθειας στον στενό κύκλο του Μαξίμου, εδώ και πολύ καιρό.
Όπως και να 'χει, το γεγονός ότι κάποιοι έφτασαν να ρωτούν αν «το νόμιμο είναι και ηθικό» (περίπτωση Βουλγαράκη επί πρωθυπουργίας Καραμανλή), επειδή ο Κικίλιας αγόρασε ακριβό ακίνητο, όταν μιλάμε για τη Νέα Δημοκρατία και όχι για το… ΚΚΕ, μάλλον λέει πολλά!
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Πακέτο» συνεχίζουν να πηγαίνουν (ή να… απέχουν) οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Η νέα κοινή τους εμφάνιση είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας. Θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, για την απονομή των βραβείων «Βιώσιμης-Καινοτόμου & Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας».
Είναι ακόμη μια επιβεβαίωση του συντονισμού των δύο πρώην πρωθυπουργών κατά το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι -υπενθυμίζεται- έλαμψαν διά της… απουσίας τους από τη γιορτή της ΝΔ στη Ρηγίλλης πριν από μία εβδομάδα.
Στη σχετική ανακοίνωση διαβάζουμε ότι «η εορταστική βραδιά θα ξεκινήσει με ένα χορευτικό-έκπληξη, αλλά και με τις μεγάλες επιτυχίες της δημοφιλούς ερμηνεύτριας Ελένης Τσαλιγοπούλου».
Λέτε να έρθουν στο κέφι και ν' αρχίσουν να κελαηδούν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Προς ολοκλήρωση πλησιάζει η θητεία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και αναπόφευκτα τα σενάρια περί διαδοχής της δίνουν και παίρνουν.
Μαζί τους κι αυτά της ψηφοφορίας στη Βουλή για νέο Πρόεδρο, αλλά και της στάσης των γαλάζιων βουλευτών απέναντι στο όνομα που θα κληθούν να στηρίξουν.
«Η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα πρέπει να έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση», εκτίμησε (στον Αθήνα 9,84) ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, πετώντας και το «καρφί» του προς τον πρωθυπουργό: «Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο παρελθόν καταψήφισε την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου», σημείωσε, παραπέμποντας στη διαδικασία του Φεβρουαρίου 2015.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον αρκούν 151 ψήφοι για την εκλογή νέου Προέδρου. Ωστόσο, τυχόν διαφοροποιήσεις δεν θα περάσουν απαρατήρητες…
ΠΑΣΟΚ: Ουδείς εξεπλάγη από την επιλογή του Νίκου Παπανδρέου να δώσει στήριξη στον Χάρη Δούκα ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στο κόμμα.
Όλοι θυμούνται την ενόχλησή του όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να ορίσει επικεφαλής των ευρωεβουλευτών του ΠΑΣΟΚ τον Γιάννη Μανιάτη, παραβιάζοντας δύο άγραφους νόμους: επικεφαλής τίθεται ο έχων εμπειρία στην Ευρωβουλή και αυτός που βγαίνει πρώτος σε σταυρούς -κατά μόνας ή συνδυαστικά.
Ο κ. Παπανδρέου πληρούσε και τις δύο προϋποθέσεις: τον Ιούνιο εξελέγη για δεύτερη ευρωθητεία και πήρε την πρωτιά σε ψήφους μεταξύ όλων των υποψηφίων του κόμματος.
Για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είχε στηρίξει -δημοσίως και επισήμως- τον Παύλο Γερουλάνο. Για τον δεύτερο δεν υπήρχε περίπτωση να κινηθεί υπέρ του κ. Ανδρουλάκη.
Ούτε καν διά της σιωπής...
ΥΓ. Για λόγους προφανείς, ο Γιάννης Μανιάτης στηρίζει τον κ. Ανδρουλάκη, τονίζοντας ότι στις ευρωεκλογές «επανήλθε το πράσινο» στον εκλογικό χάρτη της χώρας.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΘΕΣΜΟΙ: Συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών είχαν χθες, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής ενημέρωσης/αξιολόγησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελεί το τραπεζικό σύστημα, οι διοικήσεις των τραπεζών.
Επί τάπητος βρέθηκαν σειρά από θέματα «ρουτίνας», όπως τα χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές. Μεταξύ αυτών η πορεία του ιδιωτικού χρέους, με τους θεσμούς να ακούν προσεκτικά την ενημέρωση για τις επιδόσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, αν και ο μεγαλύτερος όγκος των δανείων που μεταφέρεται για ρύθμιση αφορά τους servicers.
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των νέων NPE που τυχόν προκύπτουν εξαιτίας της πίεσης των εισοδημάτων από την ακρίβεια. Οι διοικήσεις απάντησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι τα νέα NPE κινούνται εντός εκτιμήσεων και δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη έκπληξη.
Ενημέρωση έγινε από ελληνικής πλευράς και για τις ροές αποπληρωμής του Δημοσίου προς τις τράπεζες όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια που δόθηκαν στον παρελθόν με κρατικές εγγυήσεις (Ρομά, παλιννοστούντες, πληγέντες από φυσικές καταστροφές κ.λπ.). Για το θέμα αυτό, οι διοικήσεις των τραπεζών σημείωσαν ότι έχει γίνει πρόοδος στην επιτάχυνση των αποπληρωμών.
Σε ό,τι αφορά τους στόχους επί των NPE, και οι τέσσερις διοικήσεις υπογράμμισαν ότι ο δείκτης NPE βαίνει μειούμενος και το 2025 θα πέσει κάτω από το 3%.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ: Στα βασικά θέματα της ατζέντας ήταν οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών και οι διαφοροποιημένες πηγές εσόδων.
Οι Ελληνες τραπεζίτες παρουσίασαν αναλυτικά την εξέλιξη της πιστωτικής επέκτασης, με αιχμή τις εταιρικές χρηματοδοτήσεις, τόσο τις απευθείας όσο και αυτές που «ακουμπούν» στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).
Συγκεκριμένα, έως τον Αύγουστο του 2024 οι ελληνικές τράπεζες είχαν ολοκληρώσει -όσον αφορά τις πιστώσεις μέσω RRF- 357 αιτήματα για χρηματοδότηση, τα οποία αφορούν συνολικές επενδύσεις ύψους 10,9 δισ. ευρώ. Το ποσό που εισφέρει σ' αυτά τα έργα το RRF ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ δάνεια και το σκέλος του αμιγούς τραπεζικού δανεισμού διαμορφώνεται σε 3,6 δισ. ευρώ.
Με βάση τις διοικήσεις πάντως, η πιστωτική επέκταση θα αυξηθεί τα επόμενα έτη, ενώ η διαφοροποίηση των πηγών εσόδων ήδη έχει γίνει και αποδίδει στους τομείς του asset management και του bancassurance.
Τρέχουν σχέδια επέκτασης εργασιών, είτε οργανικά είτε με εξαγορές εκτός συνόρων.
MOTOR OIL: Η επιβολή έκτακτης εισφοράς 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων ήταν από τα καίρια ζητήματα που τέθηκαν στο πλαίσιο παρουσίασης της εισηγμένης σε διαχειριστές ξένων funds στη Φρανκφούρτη.
Οι δύο ελληνικοί όμιλοι Motor Οil και Helleniq Energy κλήθηκαν να καταβάλουν 205 και 150 εκατ. αντίστοιχα από τα κέρδη χρήσεως 2023. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη έκτακτη φορολόγηση -είχε προηγηθεί για τη χρήση 2022-, εγείροντας εύλογα ερωτήματα στην επενδυτική κοινότητα εάν θα μπορούσε να τεθεί ανάλογο ζήτημα για 3η σερί χρήση (2024), κάποια στιγμή το 2025.
Όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, ο προβληματισμός για τις έκτακτες φορολογίες που εκφράστηκε στην περίπτωση της Motor Oil -ομίλου με σημαντική συμμετοχή διεθνών funds- είναι εύλογος για έναν ξένο διαχειριστή. Δεν αφορά δε μόνο την εταιρεία, αλλά και ένα ικανό μέρος ισχυρών εγχώριων ομίλων.
Μόνο που τη σχετική διαβεβαίωση δεν μπορεί να τη δώσει η εταιρεία, αλλά η κυβέρνηση...