Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Το «γιo γιo» της Τράπεζας Κύπρου-Ο «μουτζούρης» που ενώνει ΠΑΣΟΚ & ΣΥΡΙΖΑ-Lamda: Δάνεια-μαμούθ για τα malls

Η... περίεργη στάση του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στην Κάμαλα Χάρις. Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ποιοι βουλευτές στηρίζουν Κασσελάκη. Το HBO και ο «πατέρας» του Bitcoin.

Δημοσιεύθηκε: 10 Οκτωβρίου 2024 - 07:32

Load more

ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ: Την τακτική του… μουτζούρη επέλεξαν οι διεκδικητές του στέμματος και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Δούκας δήλωσαν σε όλους τους τόνους ότι θέλουν το μεταξύ τους debate ενόψει του δεύτερου προεδρικού γύρου, αλλά «δεν τα βρήκαν» στις διαθέσιμες ημερομηνίες.

Κι έτσι επιβεβαιώθηκε χθες το αναμενόμενο ναυάγιο, αφού στην πραγματικότητα κανείς δεν ήθελε την τηλε-αναμέτρηση: ο πρώτος διότι… είναι πρώτος (και γιατί να ρισκάρει το λάθος;) και ο δεύτερος επειδή δεν τα πήγε καθόλου καλά στο προηγούμενο debate και, φυσικά, δεν ήθελε να καταγράψει νέα λάθη. 

Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης, πάλι, εμφανίστηκαν θετικοί στην… ειρηνευτική πρωτοβουλία του Παύλου Πολάκη να συναντηθούν όλοι οι υποψήφιοι σήμερα στην Κουμουνδούρου για να καταλήξουν σ' ένα πλαίσιο εκστρατείας. 

«Ναι», απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης, πλην όμως οι δύο πρώτοι έβαλαν προϋπόθεση να αποσύρει το εξώδικο για τη διαρροή του πόθεν έσχες του.

Οπότε… ναυάγιο κι εδώ, με τον «μουτζούρη» να επιχειρείται να δοθεί στον Κασσελάκη. Ο οποίος τους απάντησε πάλι (μέσω ανάρτησης) ότι «εγώ δεν θέλησα να διαγράψω υποψήφιο πρόεδρο, δεν διέρρευσα δεδομένα υποψήφιου προέδρου, δεν ανέβαλα το συνέδριο, δεν ανέβαλα τις εκλογές για Κ.Ε., τήρησα και τηρώ την ομαλότητα». Και τους επέστρεψε τον «μουτζούρη».

Τώρα, ως προς το εάν θα δούμε τελικά μια συνάντηση μόνο με Πολάκη και Κασσελάκη, θα σας γελάσουμε...

 

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ: Εχει πάρει σβάρνα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά στούντιο ο Κώστας Ζαχαριάδης, βγάζοντας τον καημό του για το τι τράβηξε τους 11 μήνες που ήταν πρόεδρος ο Κασσελάκης. Εν ολίγοις, όπως είπε, ήταν υποχρεωμένος να υπερασπίζεται θέσεις στις οποίες δεν πίστευε.

Στο τέλος, φουλ οργισμένος, καταλήγει στη διαπίστωση: ο Κασσελάκης πήρε το κόμμα στο 18% και το αφήνει στο 6%. Ότι η κατρακύλα στο 6-8% άρχισε μετά την καθαίρεση του Κασσελάκη είναι μια μικρή λεπτομέρεια.

Όσο για τη δέσμευση του κ. Ζαχαριάδη ότι «ο Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος και δεν θα είναι», συνιστά επιτομή δημοκρατικότητας. Διότι το «δεν μπορεί» είναι άποψη, αλλά το «δεν θα είναι», βεβαιότητα. 

Την οποία εκφράζουν κι άλλοι των «87» στα πάνελ, οδηγώντας τον «γαλάζιο» Χάρη Θεοχάρη, που μετείχε σε ένα απ' αυτά, να σχολιάσει: «Αυτή η βεβαιότητα δείχνει σχέδιο».

Πώς λέμε «συ είπας»; 

 

ΠΑΠΠΑΣ: «Ουδετερότητα» τηρεί ο Νίκος Παππάς σε όσα απίστευτα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι απλώς αποφεύγει τις δημόσιες δηλώσεις, αλλά έχει βάλει την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τον εαυτό του σε εργασιοθεραπεία, προκειμένου να δείξει ότι «έξω απ' τη Βουλή πλακωνόμαστε αλλά μέσα είμαστε ισχυρή ομάδα». 

Δύσκολο όμως να του βγει σε καλό η ουδετερότητα, εδώ που έφτασαν τα πράγματα.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Στο μεταξύ, ο Κασσελάκης συνεχίζει τις περιοδείες του και μάλιστα χθες, στην εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο πλευρό του βουλευτές που τον στηρίζουν: πέραν της Θεοδώρας Τζάκρη, οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Γιάννης Σαρακιώτης και Γιώργος Γαβρήλος, η συντονίστρια των τομεαρχών Γιώτα Πούλου και η αναπληρώτρια συντονίστρια Ραλλία Χρηστίδου, η τομεάρχης Πολιτισμού Κυριακή Μάλαμα, ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο διευθυντής της Κ.Ο. Θάνος Μωραΐτης.

Κρατήστε την παρουσία τόσων βουλευτών: όπως σημειώσαμε χθες, με πέντε αποχωρήσεις ή διαγραφές βουλευτών ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Όσο για το σύνθημα που φώναζαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση; «Στέφανε, θυμήσου, η βάση είναι μαζί σου».

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Καθόλου δεν ενθουσιάζει η μετοχική συμπεριφορά της νεοεισηγμένης στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Μπήκε στα 4,78 ευρώ, έκλεισε μια μέρα και μόνο στα 5,00 ευρώ και έκτοτε διολίσθησε σταδιακά στα 4,51 ευρώ. Δεν το λες και θρίαμβο…

Ξαφνικά όμως προχθές, πριν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως το accelerated bookbuilding για το placement της AB CarVal Investors, η μετοχή έφυγε από τα 4,51 και πήγε να κλείσει με τη μία στα 4,85 ευρώ (άνοδος 7,54%).

Η μόνη ανακοίνωση που έγινε για το placement εκδόθηκε προχθές στις 19:00 ώρα Ελλάδος, αλλά στο χρηματιστήριο του… Λονδίνου (από την Jefferies που ήταν συντονίστρια στο placement), με αποτέλεσμα να αιφνιδιαστούν χθες οι Έλληνες επενδυτές, που δεν είχαν λόγο να παρακολουθούν το Λονδίνο για να μάθουν τι θα συμβεί στη μετοχή.

Δεν θα χανόταν ο κόσμος, υποθέτουμε, αν έβγαινε μια ανακοίνωση (όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις) έστω προχθές αργά το απόγευμα, ή πρωί πρωί χθες, ώστε να ενημερώσει η Τράπεζα Κύπρου το επενδυτικό κοινό.

Αλλά και το ίδιο το placement, για το 3% των μετοχών, δεν άφησε την καλύτερη γεύση. Έγινε με discount 7% από την προχθεσινή τιμή κλεισίματος, 12% από την τιμή με την οποία ξεκίνησε η τράπεζα τη διαπραγμάτευσή της στο ΧΑ και 16% από το υψηλό που έγραψε στις 23 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πριν δύο εβδομάδες και κάτι ψιλά.

Κι έτσι η μετοχή της Κύπρου, που ανέβηκε 7,54% την Τρίτη, έπεσε… 10,52% χθες Τετάρτη, κλείνοντας στα 4,34 ευρώ.

Να μας συμπαθάτε, αλλά δεν τις λες και πολύ… τραπεζικού κύρους αυτές τις διακυμάνσεις. Περισσότερο «γιo γιo» θυμίζουν, σε όσους έχουν μνήμες από παιχνίδια παλαιότερων εποχών.

 

ΜΠΑΪΝΤΕΝ-ΧΑΡΙΣ: Μεγάλο... σουξέ έχει στα αμερικανικά social media η στάση που κρατά ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέναντι στην υποψήφια διάδοχό του Κάμαλα Χάρις. Επισήμως τη στηρίζει. Στην πράξη, όμως, δείχνει ότι κάνει σοβαρές προσπάθειες να τη χαντακώσει

Προσπαθεί εκείνη να διαφοροποιηθεί από την πολιτική του, «όλα τα κάναμε μαζί, σε συνεργασία» απαντά εκείνος. Κάνει επίσκεψη στο Ντιτρόιτ η Χάρις, παρουσιάζεται εκείνος αιφνιδιαστικά, την ώρα της ομιλίας της, στο press room του Λευκού Οίκου και την επισκιάζει.

Τελευταίο κρούσμα ο καβγάς της Κάμαλα με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις,  τον οποίο κατηγόρησε ότι «παίζει πολιτικά παιχνίδια» αδιαφορώντας για τον τυφώνα Μίλτον. Αμέσως μετά, βγήκε ο Μπάιντεν να δηλώσει ότι ο Ντε Σάντις… κάνει μια χαρά τη δουλειά του σε συνεργασία και με τον Λευκό Οίκο.

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έκανε πίσω μετά τις πιέσεις και να εγκατέλειψε την κούρσα για την προεδρία, αλλά φαίνεται πως έχει μεγάλη πικρία -και την εκδηλώνει.     

 

BITCOIN: Τον Καναδό προγραμματιστή Peter Todd κατονόμασε το τηλεοπτικό δίκτυο HBO σε σχετικό ντοκιμαντέρ ως τον εμβληματικό Satοshi Nakamoto, ιδρυτή του Βitcoin.

Ο ίδιος φέρεται να δηλώνει (γελώντας) στον παραγωγό του ντοκιμαντέρ Cullen Hoback «ναι, είμαι ο Satοshi Nakamoto», ωστόσο, όπως γράφει το Politico, ο Todd είναι γνωστό ότι δηλώνει συχνά «εγώ είμαι ο Satοshi» ως έκφραση αλληλεγγύης στο αίτημα του δημιουργού του Bitcoin για ιδιωτικότητα.

Σε e-mail του στο CoinDesk πριν από την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, αρνήθηκε ότι είναι ο δημιουργός του δημοφιλούς κρυπτονομίσματος. «Φυσικά δεν είμαι ο Satοshi», δήλωσε. Μύλος... 

Πάντως, αφού είναι 39 ετών σήμερα, ο Todd θα έπρεπε να είναι 23 ετών όταν το πρώτο white paper για το Bitcoin ξεδίπλωσε το όραμα για ένα αποκεντρωμένο νομισματικό σύστημα.

Ο ίδιος, πάντως, είναι δημοφιλέστατο πρόσωπο στο σύμπαν των crypto και φέρεται να έχει επικοινωνήσει δημόσια αρκετές φορές με τον Satοshi πριν την εξαφάνισή του από τα fora του κλάδου το 2010.

Η κοινότητα των crypto πάντως δεν «αγοράζει» την είδηση, με αξιοσέβαστα στελέχη του κλάδου να σχολιάζουν ότι «όπου και να βρίσκεται ο Satοshi, θα έχει ρίξει πολύ γέλιο με τον τελευταίο γύρο... βλακείας»!

 

LAMDA: Σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης δύο εμπορικών κέντρων στο Ελληνικό έφτασαν όμιλος Lamda και κοινοπραξία τραπεζών αποτελούμενη από τις Eurobank, Πειραιώς, Alpha και Αttica Bank.

Βάσει της συμφωνίας, που θα πρέπει να εγκριθεί από τις επιτροπές πιστοδοτήσεων των τραπεζών, η Lamda Malls θα λάβει δύο δάνεια, αθροιστικού ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ (σ.σ. με τη χρηματοδότηση ΦΠΑ) για τις εργασίες των δύο εμπορικών κέντρων, καθώς και 100 εκατ. ευρώ ενδιάμεση χρηματοδότηση για την ίδια.

 

LAMDA ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Η θυγατρική Lamda Vouliagmenis, που σκοπεύει να αναπτύξει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας (Ellinikon Mall), θα λάβει χρηματοδότηση 525 εκατ. ευρώ για τις εργασίες, συν 145 εκατ. ευρώ για ΦΠΑ εργασιών.

Η ίδια συμμετοχή (equity) προβλέπεται σε 350 εκατ. ευρώ, η οποία κατά ένα μέρος έχει καλυφθεί, ενώ επίκειται αύξηση κεφαλαίου για την κάλυψη του υπολοίπου. Η συνολική επένδυση ξεπερνά ελαφρώς το 1 δισ. ευρώ. Αν δεν συνυπολογιστεί ο ΦΠΑ, διαμορφώνεται σε 875 εκατ. ευρώ.

 

LAMDA MΑΡΙΝΑ: Σαφώς μικρότερα τα νούμερα της επένδυσης για το Riviera Galleria στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά, που προτίθεται να αναπτύξει η Lamda Malls μέσω της θυγατρικής Lamda Riviera.

Το ύψος της ανέρχεται σε 277 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ εργασιών της τάξης των 40 εκατ. ευρώ), με τη Lamda να καλύπτει περίπου 90 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα καλύπτονται από τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος, η ενδιάμεση χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ θα δοθεί στη Lamda Malls, μητρική των Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria, για κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Το συγκεκριμένο δάνειο προβλέπεται να αποπληρωθεί με τα κεφάλαια που σχεδιάζεται να αντλήσει η Lamda Malls από την εισαγωγή της στο ΧΑ έως το τέλος του 2026.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων