Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Eνέργεια: Νέο τέλος «υπέρ... Ουκρανίας»-Το Μαξίμου και το «όλον της ΝΔ»-Tips για ΕΤΕ, Metlen, Cenergy, Yalco

Ο μεγάλος τζίρος στη μετοχή της Εθνικής και τα ερωτήματα για την απόσχιση στη Yalco. Η αναμονή για την Κύπρου και οι κινήσεις στις ΑΠΕ από τη Metlen.

Δημοσιεύθηκε: 8 Οκτωβρίου 2024 - 07:30

Load more

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ συνεχίζονται και η χθεσινή παρουσία των βουλευτών στο Κοινοβούλιο με αφορμή τον αγιασμό για τη νέα περίοδο τροφοδότησε εκ νέου τα σενάρια για νέες ομαδικές παρεμβάσεις μελών της γαλάζιας Κ.Ο. προς υπουργούς.

Τις επόμενες μέρες, όπως μαθαίνουμε, ετοιμάζονται διά της θεσμικής οδού κι άλλες πρωτοβουλίες, με στόχο τη «βελτίωση της αποδοτικότητας της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση της καθημερινότητας του πολίτη».

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να έχει γνώση της κατάστασης, αλλά οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί, με κυβερνητικό στέλεχος να επαναλαμβάνει τη «δυνατότητα των βουλευτών να καταθέτουν ερωτήσεις και την υποχρέωση των υπουργών να τις απαντούν».

Όσο για το αγεφύρωτο χάσμα με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ήταν λακωνικός: «Δεν σχολιάζω ούτε την ψήφο ούτε την τοποθέτηση ούτε μια απόφαση πρώην προέδρων της παράταξης που ανήκω, και πρώην πρωθυπουργών. Ήταν δική τους επιλογή, δική τους απόφαση», τόνισε.

Μια αποστροφή του, ωστόσο, προκάλεσε εντύπωση. Την Παρασκευή στη Ρηγίλλης -όπως είπε- ήταν «το όλον της ΝΔ». Πώς γίνεται χωρίς την παρουσία δύο πρώην πρωθυπουργών είναι ένα ερώτημα…



ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Στα ψιλά πέρασε η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας Ντενίς Σμιχάλ ότι η χώρα του δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία, στο τέλος του έτους, για τη ροή φυσικού αερίου transit μέσω του εδάφους της, από την οποία τροφοδοτείται σειρά ευρωπαϊκών κρατών, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία.

Όπως είπε ο κ. Σμιχάλ, αυτό θα γίνει για να μη λαμβάνει τα έσοδα η Ρωσία. Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι ότι, με τη συγκατάθεση της Κομισιόν, τον... λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.

Πρόκειται για ένα είδος ιδιόμορφου τέλους «υπέρ Ουκρανίας», με τις πλάτες της κας Ούρσουλας (μια είναι η Ούρσουλα), καθώς στην πράξη μιλάμε για ποσότητα φυσικού αερίου αρκετών δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που ισοδυναμεί περίπου με το 5% της συνολικής ποσότητας που εισήγε προ του πολέμου η Ευρώπη από τη Ρωσία.

Απ’ όπου κι αν υπάρξει εναλλακτική προμήθεια, πράγμα όχι εύκολο για χώρες που δεν έχουν θάλασσα και λιμάνια, όπως οι παραπάνω, το μόνο βέβαιο είναι ότι η τιμή που πληρώνεται το φυσικό αέριο πανευρωπαϊκά θα ανέβει σημαντικά, καθώς η διαθέσιμη προσφορά θα μειωθεί.

Για την ακρίβεια, το φυσικό αέριο στα συμβόλαια TTF έχει ήδη αρχίσει να ανεβαίνει κοντά στα 41 ευρώ η μεγαβατώρα, από το χαμηλό των 27,4 ευρώ που είχε φτάσει τον Μάρτιο του 2024. Η χθεσινή τιμή ήταν η υψηλότερη έκτοτε, με μόνη εξαίρεση λίγες μέρες του Αυγούστου.

Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ανάγκες της Ουκρανίας για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα (λόγω των πληγμάτων που έχουν υποστεί οι εκεί υποδομές ενέργειας από τη Ρωσία), δεν αποκλείεται καθόλου να προκαλέσει σημαντικές ανοδικές πιέσεις τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική του ρεύματος στη χώρα μας, λόγω και της ελλιπούς διασύνδεσης των αγορών της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης με την υπόλοιπη ενεργειακή αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.

Όπως συνέβη και στις αρχές του καλοκαιριού.  

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΙΙ: Σημειώστε σε σχέση και με τα παραπάνω ότι στο πρώτο 6μηνο του 2024, η Ευρώπη (Ευρωπαϊκή Ένωση) πλήρωνε το φυσικό αέριο σχεδόν… πέντε φορές ακριβότερα από τις ΗΠΑ (2,2 δολάρια το mbtu έναντι 10 δολάρια στην Ευρώπη!) και τη μεγαβατώρα στη χονδρική της ενέργειας σε υπερδιπλάσια τιμή από τις ΗΠΑ, ήτοι 70 δολάρια η μεγαβατώρα, έναντι 30 δολαρίων στις ΗΠΑ.

Το… πανάκριβο, δηλαδή, κινδυνεύει να γίνει ακόμη πιο ακριβό, με ό,τι αποτελέσματα έχει αυτό σε κρατικούς προϋπολογισμούς, βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, αλλά και ακρίβεια για τους ιδιώτες καταναλωτές!

Όλα αυτά μπας και «πονέσει» η Ρωσία, που όπως αποδείχτηκε στα σχεδόν τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, ήταν εκείνη που πόνεσε... λιγότερο από τη διακοπή χρήσης του φυσικού της αερίου σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Τον μεγάλο πόνο τον έφαγαν οι Ευρωπαίοι και συνεχίζουν, με ποσά που αν κάποιος έκανε τον κόπο να τα συγκεντρώσει ως πρόσθετο κόστος του πολέμου στην Ουκρανία (διότι περί αυτού πρόκειται), θα ήταν συγκλονιστικά.

Παρεμπιπτόντως, τη σύγκριση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ δεν την κάναμε εμείς. Τα στοιχεία προέρχονται από το Bloomberg, σύμφωνα με ποστ που έκανε ο κατεξοχήν ειδικός του ειδησεογραφικού πρακτορείου, τον Αύγουστο:

 

 

ΑΒΑΞ: Τα κέρδη που παρήγαγε στο πρώτο εξάμηνο χρησιμοποίησε η εισηγμένη προκειμένου να συνεχίσει το «νοικοκύρεμα» του ισολογισμού της. Διέγραψε την απαίτηση έναντι του κράτους του Λιβάνου για έργο κατασκευής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και προχώρησε σε απομείωση αξίας συμμετοχής.

Μετά τις παραπάνω κινήσεις, η καθαρή θέση του ομίλου στις 30 Ιουνίου ήταν μειωμένη κατά 2,4 εκατ. ευρώ έναντι της 31ης Δεκεμβρίου 2023, παρά την παραγωγή καθαρών κερδών 16,4 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου.

 

YALCO: Με τη διοίκηση της εισηγμένης να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν αρχίσει να διακινούνται διάφορα σενάρια μετά την απόφασή της να αποσχίσει την εμπορική της δραστηριότητα και να την εισφέρει σε θυγατρική.

Στο σημείο που συμφωνούν οι περισσότεροι είναι πως η απόσχιση γίνεται προκειμένου το εμπορικό κομμάτι να λειτουργεί χωρίς μεγάλα προβλήματα ρευστότητας (κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά το ύψος των πωλήσεων) και πολύ πιθανόν να ρευστοποιηθεί μερικώς ή πλήρως σε στρατηγικό επενδυτή.

Πόσο θα μπορούσε να «πιάσει»; Σύμφωνα με την πρόσφατη αποτίμηση, η εμπορική δραστηριότητα που αποσχίστηκε έχει ίδια κεφάλαια 4 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ήταν αρνητικό, αν δεν λογιζόταν υπεραξία 4,6 εκατ. ευρώ.

Τι θα μπορούσε όμως να προσφέρει στη Yalco που θα απομείνει (παραγωγή τηγανιών Fest, οι πωλήσεις των οποίων φρενάρονται κι αυτές από το πρόβλημα ρευστότητας του ομίλου), μια ενδεχόμενη πώληση της εμπορικής της δραστηριότητας; Λίγα εκατομμύρια ευρώ σε μια μητρική εταιρεία που ήδη έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,45 εκατ. σε Δημόσιο και ΕΦΚΑ, οφείλει 2,45 εκατ. στον βασικό της μέτοχο, ενώ υπάρχει κι ένα υπόλοιπο 34,5 εκατ. προς συγκεκριμένο fund που έχει αγοράσει το σύνολο των λοιπών δανείων.

Το θετικό είναι ότι το fund έχει δώσει τριετές περιθώριο στη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, η οποία υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές «βρίσκονται σε συνεχείς συζητήσεις».

Σύμφωνα με τους περισσότερους, ένα πολύ γενναίο κούρεμα φαίνεται να είναι το πιθανότερο σενάριο κατάληξης αυτών των συζητήσεων. Ωστόσο, ακόμη και σ’ αυτό το θετικό σενάριο, το ζητούμενο είναι τι θα «περισσέψει» από την εισηγμένη μετά απ' όλη αυτή τη διαδικασία και αν οι μέτοχοι μειοψηφίας θα πάρουν κάποια… ρέστα από το αρχικό ποσό της επένδυσής τους.

 

ATTICA BANK: Οσα συμβαίνουν στη μετοχή, έχουν την εξήγησή τους. Για όσους δεν προτίθενται να λάβουν μέρος στην αύξηση, οι μετοχές που παίζουν σήμερα στην αγορά έχουν ευτελή αξία.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Ολα τα βλέμματα στη μετοχή που απέσπασε σχεδόν το 62% των συναλλαγών. Εξαιτίας και των rebalancing των δεικτών, ο τζίρος έφτασε τα 118,1 εκατ. (εξ αυτών, τα πακέτα αντιστοιχούσαν σε 11,4 εκατ.), με τον τίτλο να κλείνει στα 7,7 ευρώ ή 0,47% χαμηλότερα.

Ενδοσυνεδριακά η μετοχή πέτυχε να κινηθεί σε θετικό έδαφος (7,798 ευρώ το υψηλό ημέρας), ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στα 7,636 ευρώ. Η διακύμανση έφτασε το 2,09%.

Η αγορά, πάντως, δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση και πολλά θα κριθούν από τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, που έχουν «μουδιάσει» τους πάντες.

Υ.Γ. Σημειώστε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, στα κορυφαία επενδυτικά κεφάλαια που μπήκαν στο placement περιλαμβάνονται οι Wellington, Capital, RWC, Columbia Threadneedle, Blackrock, GIC, Robeco, Norges και Fidelity.

 

CENERGY: Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση να γνωστοποιεί χθες ότι το ανώτατο όριο διάθεσης των νέων μετοχών θα είναι στα 9,86 ευρώ, δηλαδή στο κλείσιμο της Παρασκευής, και ότι θα υπάρξει προνομιακή κατανομή στους υφιστάμενους μετόχους μειοψηφίας.

Το χθεσινό κλείσιμο στα 9,75 ευρώ, ή 1,12% χαμηλότερα, με συναλλαγές 2,11 εκατ. ευρώ.

 

ΚΥΠΡΟΥ: «Βαριά» αποδεικνύεται η αναμονή της διάθεσης του 4,84% που κατέχει ο εκκαθαριστής της Λαϊκής, για την οποία ενημέρωσε χθες η στήλη.

Το χθεσινό κλείσιμο στα 4,51 ευρώ (-1,96%) σημαίνει ότι οι απώλειες από το υψηλό των 5 ευρώ τη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης στο ΧΑ (23 Σεπτεμβρίου) προσεγγίζουν το 10%.

 

ΕΚΤΕΡ: Νέες ρευστοποιήσεις χθες στον τίτλο, που μετρά επτά πτωτικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις.
Η χθεσινή πτώση έφερε τη μετοχή στο 1,562 ευρώ ή 5,56% χαμηλότερα, με τις συναλλαγές στις 128 χιλιάδες ευρώ.

Οι συνολικές απώλειες σε βάθος 30 ημερών αγγίζουν το 15%.

 

METLΕN: Το δυναμικό της εισηγμένης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να φτάσει τα 2 GW έως τα τέλη του 2027, από 1,3 GW στην παρούσα φάση, εκτιμά η Fitch στην έκθεσή της για τη Metlen.

Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η εταιρεία θα εμφανίσει αυξημένους όγκους στην προμήθεια ηλεκτρισμού και αερίου, καθώς εκτιμά ότι θα ανεβάσει το μερίδιο αγοράς της περίπου στο 20% έως το 2027, από 13,5% το 2023.

Η Fitch αναμένει αυξημένες κεφαλαιακές δαπάνες, περίπου 1,8 δισ. ευρώ, έως το 2027, αλλά και διανομή μερίσματος περίπου 200 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρήση, κάτι που «μεταφράζεται» σε μέρισμα περίπου 1,4 ευρώ ανά μετοχή.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων