Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Ο Παύλος (Γερουλάνος) και τρεις καυτές ατάκες-Τράπεζες: Ανοιξε κουβέντα για τα DTC-Χαλαρή με τα δάνεια η Ανεμος

Οι «φίλοι» που θα παίξουν ρόλο στις εκλογικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ. Φωτιές άναψαν Αρης Σπηλιωτόπουλος και Ευάγγελος Αντώναρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση για την αναβαλλόμενη φορολογία στις τράπεζες.

Δημοσιεύθηκε: 4 Οκτωβρίου 2024 - 07:29

Load more

ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ: Σχεδόν πάντα ευγενής και ψύχραιμος, μάλλον μετά βίας συγκρατήθηκε όταν, σε τηλεοπτική εκπομπή, του μεταφέρθηκε ο «προβληματισμός» του Νίκου Ανδρουλάκη, εάν θα παραμείνουν στο κόμμα όσοι χάσουν στις προεδρικές κάλπες.

Αφού υπενθύμισε ότι δεν απουσίασε ποτέ από το κόμμα, πρόσθεσε τη φράση που έδειξε την ενόχλησή του: «Αν ο κ. Ανδρουλάκης έχει οποιαδήποτε αμφιβολία, ας με πάρει τηλέφωνο. Αλλά δεν θα το κάνει, γιατί ξέρει ότι θ' ακούσει πολύ χειρότερα. Είναι προσβλητικό να ανησυχεί κανείς αν θα μείνω στο ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα».

Φαίνεται πάντως ότι ο Παύλος Γερουλάνος έχει το ταλέντο να σφάζει ευγενικά αλλά... τσεκουράτα. Παρότι κατά κανόνα επικεντρώνεται στο πρόγραμμά του, αποφεύγοντας τις βολές προς τους άλλους, το προηγούμενο διάστημα με τρεις φράσεις του «πόνεσε» ισάριθμους συνυποψήφιους: «Πού ήσουν 12 χρόνια;» (προς Διαμαντοπούλου) - «Ο πρόεδρος πρέπει να είναι στη Βουλή» (προς τον μη βουλευτή Δούκα) - «Το κόμμα χρειάζεται νέο πρόεδρο για να πάει μπροστά» (προς Ανδρουλάκη).

Για τις δύο πρώτες, δε χωρούν πολλές αμφιβολίες. Την τρίτη φράση πολλοί την ασπάζονται, εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ (αλλιώς δεν θα γίνονταν αυτές οι εκλογές), αλλά την ορθότητά της θα την αποφασίσουν εντέλει μόνο εκείνοι που θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές για νέο αρχηγό.

Οι πληροφορίες λένε πως ο Γερουλάνος έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική στο κοινό (λόγω σοβαρότητας, μετριοπάθειας και συγκροτημένου έντονα προγραμματικού λόγου) κι έχει σοβαρές ελπίδες να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, παρότι τα γκάλοπ τον έχουν ως «αουτσάιντερ».

Πολλά θα κριθούν από τον συνολικό αριθμό όσων ψηφίσουν και από το πόσοι θα είναι μέλη, πόσοι... φίλοι και τι... προελεύσεως, ακόμη και από τη διαστρωμάτωση ηλικιών.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, οι ίδιοι οι δημοσκόποι ομολογούν ότι οι εκτιμήσεις που κάνουν, ενέχουν μεγάλα περιθώρια λάθους.

 

ΠΑΣΟΚ-ΚΑΛΠΕΣ: Οι συστάσεις που κάνουν εσχάτως στελέχη του ΠΑΣΟΚ (της πλευράς Ανδρουλάκη, κυρίως), να μην προσέλθουν στις προεδρικές κάλπες ψηφοφόροι που τυγχάνουν μέλη άλλων κομμάτων, δεν δείχνουν να έχουν πραγματικό αντίκρισμα.

Όχι επειδή δεν θα υπάρξει τέτοια «κινητικότης» (που έλεγε μία «πράσινη» ψυχή κάποτε), αλλά διότι στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ για εκλογή προέδρου έχουν δικαίωμα να προσέλθουν και οι «φίλοι», όχι μόνο τα μέλη του κόμματος.

Οπότε, ποιος μπορεί να εμποδίσει κάποιον που είναι μέλος άλλου κόμματος να έχει… φιλικά αισθήματα για το ΠΑΣΟΚ ή για έναν εκ των υποψηφίων προέδρων του;

«Τουλάχιστον στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευφυΐα να θέσουν ως προϋπόθεση ψήφου την ιδιότητα του μέλους, έστω κι αν η εγγραφή γίνεται "πάνω από την κάλπη". Εμείς τα έχουμε ισοπεδώσει όλα», η αυτοκριτική, που όμως δεν γίνεται επίσημα, διότι «θα δείξει ότι φοβόμαστε το άνοιγμα».

Για μέλη και φίλους, πάντως, η συμμετοχή στη μεθαυριανή κάλπη θα προϋποθέτει καταβολή τριών ευρώ ως συνδρομή.

Υ.Γ. Υποψιαζόμαστε ότι με τα οικονομικά ζόρια που τραβά η Κουμουνδούρου θα αυξήσει τη δική της αντίστοιχη συνδρομή από το 2ευρο στο 5ευρο, τουλάχιστον. Θα πείτε… τι μέλη-φίλοι του 3ευρου, τι μέλη του 5ευρου, οι περισσότεροι μιας χρήσης είναι: Εκλογικής (για πρόεδρο).

 

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν κρύβουν πια την οργή τους στη «νέα» Κουμουνδούρου (των «87» και του Πολάκη) για το… θράσος του Ευάγγελου Αντώναρου και του Άρη Σπηλιωτόπουλου να μιλούν για τα του ΣΥΡΙΖΑ και υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.

Ο «ορίτζιναλ» Κώστας Ζαχαριάδης μάλιστα ζήτησε την παραπομπή του Αντώναρου στο Πειθαρχικό, επειδή χαρακτήρισε «χουντικές αντιλήψεις» τον… φετφά της Γραμματείας Οργανωτικού προς τις Νομαρχιακές Οργανώσεις να αναρτούν μόνο τις επίσημες θέσεις του κόμματος και όχι τις δικές τους, όπως έκαναν αντιδρώντας στην καθαίρεση Κασσελάκη.

Οι Αντώναρος-Σπηλιωτόπουλος πάντως έχουν ένα δίκιο: στον ΣΥΡΙΖΑ τούς έφερε ο Αλέξης Τσίπρας, με την περίφημη διεύρυνση, και όχι ο Κασσελάκης.

 

ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Άρης μάλιστα, σε ανάρτησή του χθες, διευκρίνισε ότι «ως πολιτικός αναλυτής λέω και αναλύω τις έρευνες και τα γεγονότα. Αν αυτά ευνοούν τον Κασσελάκη, δεν έχω την παραμικρή ευθύνη».

Αυτά (και άλλα…) τα είπε προς απάντηση στον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος νωρίτερα είχε δηλώσει (για τον ίδιο και τον Αντώναρο): «Δεν μπορώ να τους βλέπω να μου κουνάνε εμένα το δάχτυλο και να μου λένε εκείνοι τι είναι και τι δεν πρέπει να είναι η Αριστερά και να λέει ότι η άλλη Αριστερά, έξω από αυτούς, είναι χουντική».

Η απάντηση Σπηλιωτόπουλου επ' αυτού; «Έχω το ίδιο δικαίωμα έκφρασης με τον Νίκο Κοτζιά, που ήταν στην ίδια κυβέρνηση υπουργός με τον Πάνο Καμμένο, που στα εθνικά κουνούσε το δάχτυλό του».

Νέα επεισόδια αναμένονται σύντομα…

 

ΒΟΥΛΗ: Από τα πρώτα μνημονιακά χρόνια το Κοινοβούλιο έπαψε να λειτουργεί με θερινά τμήματα που διαρκούσαν από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο και, μεταξύ άλλων, συνεπάγονταν έξτρα αμοιβή (και γενναία…) για τους βουλευτές.

Παρά ταύτα, την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτωβρίου εγκαινιάζεται η νέα ετήσια σύνοδος, με τον «καθιερωμένο αγιασμό» και την κατάληψη του βήματος από πλήθος ιερέων, κάτι που δεν συμβαίνει σε Κοινοβούλιο άλλης δυτικής ανεπτυγμένης χώρας.

Αυτό θα συμβεί την προσεχή Δευτέρα, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική σεζόν, με πρώτο «επεισόδιο» την κατάθεση του Προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025.

Καλά κουράγια και… ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Λεπτομέρεια: Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η συζήτηση επί του Προσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα αρχίσει στις 14 Οκτωβρίου. Εκείνη η μέρα θα είναι η επίσημη «πρώτη» του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ενώ στο Βιλαμπάχο του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα θα τρίβουν…

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Το 2010 φαινόταν αδύνατο να φανταστεί κανείς την ημέρα κατά την οποία ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα θα ήταν πλήρως ιδιωτικοποιημένος και θα ευημερούσε… Η Αθήνα πλέον φτάνει σ' αυτό το ορόσημο, πολύ πριν από μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία», γράφει ο Liam Proud, αρθρογράφος του Reuters, σχολιάζοντας το placement της Εθνικής Τράπεζας.

Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι η Γερμανία κρατά με νύχια και με δόντια το εναπομείναν ποσοστό 12% στην Commerzbank εν μέσω ενδιαφέροντος από τη UniCredit, ενώ οι Ολλανδοί διατηρούν ποσοστό άνω του 40% στην ABN Amro και οι Βρετανοί φορολογούμενοι έχουν ακόμη σχεδόν το 20% της NatWest (πρώην Royal Bank of Scotland).

«Οι Ελληνες τα κατάφεραν κυρίως επειδή η κυβέρνηση ήταν πιο αποφασιστική στις κινήσεις της, τόσο για να αποχωρήσει από τα μερίδια όσο και για την εξυγίανση των τραπεζών», υπογραμμίζει, συμπληρώνοντας πως «η Αθήνα κατάφερε να απελευθερώσει τις τράπεζες και πλέον είναι πιο πιθανό να ενισχύσουν την οικονομία παρά να την τραβήξουν πιο χαμηλά».

Ορόσημο για τη χώρα χαρακτηρίζει το placement και η Standard & Poor’s, σημειώνοντας ότι η αγορά είναι «ζεστή» απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, που με την αποχώρηση του Δημοσίου απελευθερώνονται στην αναζήτηση πιο ενεργής διαχείρισης κεφαλαίων, στα πρότυπα των μεγάλων διεθνών ανταγωνιστών τους… 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-DTC: Τώρα που τέλειωσε η διάθεση του 10% της Εθνικής από το ΤΧΣ, το ενδιαφέρον θα στραφεί στις ζυμώσεις μεταξύ εγχώριων τραπεζών, κυβέρνησης και Φρανκφούρτης (ΕΚΤ-SSM), ως προς την εξεύρεση λύσης για ταχύτερη αποαναγνώριση του DTC από τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το σχέδιο ανταλλαγής DTC με κρατικά ομόλογα (σ.σ. με discount έναντι της ονομαστικής αξίας) απορρίφθηκε πέρυσι μετ’ επαίνων, λόγω της επίπτωσης σε χρέος. Σε περίοδο δε δεύτερης τετραετίας, η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να εμφανιστεί επικοινωνιακά ότι «χαρίζεται» στις τράπεζες.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, μόνο μια κατεύθυνση απομένει: να αυξηθεί ο συμψηφισμός αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (deferred tax credits-DTCs), που προέρχονται από πιστωτικές ζημίες δανείων. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ικανή μάζα κερδών, ώστε από τον φόρο να συμψηφιστεί το DTC, το εναπομείναν μέρος θα διαγράφεται από το εποπτικό κεφάλαιο.

Έτσι, «θεραπεύονται» οι τριβές μεταξύ Φρανκφούρτης και κυβέρνησης που άνοιξε η τροποποίηση του σχετικού νόμου, το 2021, για τις πιστωτικές ζημίες από δάνεια.

Όπως είπαμε, αυτή είναι η κατεύθυνση. Ενδιάμεσες λύσεις μπορεί να βρεθούν πολλές και η διαβούλευση μόλις ξεκινά. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάποια εγχώρια κέντρα δεν κρατιούνται. Με το που τέλειωσε το placement της Εθνικής, ξεκίνησαν τις διαρροές.

 

ΜΟΗ-ΑΝΕΜΟΣ: Υψηλό δανεισμό, ύψους 468 εκατ. ευρώ, είχε στις 31/12/2023 η Άνεμος, θυγατρική της Motor Oil στις ΑΠΕ, την οποία αγόρασε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το καθαρό χρέος (σ.σ. δανεισμός μετά την αφαίρεση των ταμειακών διαθεσίμων) ανερχόταν, κατά την ίδια ημερομηνία, σε 417 εκατ. ευρώ. Στα ίδια επίπεδα και τα ίδια κεφάλαια (418 εκατ. ευρώ).

Από την άλλη, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής είναι έτσι διαρθρωμένο που επιτρέπει την άνετη αποπληρωμή. Το 2023 η Άνεμος είχε εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες που άγγιξαν τα 56 εκατ. ευρώ, μείωσε δανεισμό και μισθώσεις κατά 27,5 εκατ. ευρώ και της έμειναν στο ταμείο άλλα τόσα.

Κατά τη φετινή χρονιά, οι αποπληρωμές προσεγγίζουν τα 33 εκατ. ευρώ. Σε αυτά τα επίπεδα παραμένουν σε βάθος 5ετίας.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων