Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

ΕΤΕ: Το παρασκήνιο του placement και τα στενά του Ορμούζ-Ο Στέφανος και το μπουρλότο-Avramar: Κούρεμα με την ψιλή

Οι χαμηλές πτήσεις στην περιφέρεια του ΧΑ. Τι φοβούνται οι υποστηρικτές του Ν. Ανδρουλάκη. Η δύσκολη εξίσωση της Avramar και το ορόσημο για Τουρκία. Αλλαξαν… καπέλα Παπαλεξόπουλος και Θεοδωρόπουλος.

Δημοσιεύθηκε: 3 Οκτωβρίου 2024 - 07:31

Load more

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Ο Στέφανος Κασσελάκης θα προσέλθει στο συνέδριο με στόχο να ακυρωθεί η καθαίρεσή του από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν οι συσχετισμοί στο σώμα των συνέδρων το επιτρέψουν, θα το πετύχει. Αν όχι, δεν αποκλείεται ακόμα και να μην επικυρωθεί η υποψηφιότητά του, με το επιχείρημα ότι «δεν σέβεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων». Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα κριτήρια που τέθηκαν για τους υποψηφίους.

Συνεργάτες του διευκρινίζουν ότι εάν «πάρει» το συνέδριο, δεν θα ανακόψει την πορεία προς τις προεδρικές κάλπες: «Ισα ίσα, θα αναμετρηθεί με τους Φάμελλο-Πολάκη-Φαραντούρη και θα βγει νικητής», λένε.

Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι μιλούν για «επιχείρηση μπουρλότο» από τον κ. Κασσελάκη, ώστε «το συνέδριο να τιναχτεί στον αέρα και να επιταχυνθεί η τελική διάσπαση» με την αποχώρηση όλων των αντιπάλων. Οπότε «δεν θα χρειάζονται νέες προεδρικές κάλπες». 

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΡΙΖΑ: Η επιβεβαίωση, πάντως, ότι το θέμα της καθαίρεσης θα τεθεί από τους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη στο συνέδριο έγινε από τη Θεοδώρα Τζάκρη, που παραμένει στον στενό πυρήνα του επιτελείου του: «Πιστεύει κανείς ότι δεν θα συζητηθεί στο συνέδριο το άγος της ανατροπής του;» δήλωσε χθες, με τη διαβεβαίωση ότι «το συνέδριο θα συζητήσει μονοθεματικά αυτό, αλλά δεν θα ανατρέψουμε την πορεία προς τις εκλογές». 

Προφανώς εννοούσε την πρώτη εκδοχή, της «μη διάσπασης», που δεν φαντάζει καθόλου πιθανή. Το είπε άλλωστε δημοσίως ο εκ των «87» Χρήστος Γιαννούλης: εάν το συνέδριο ακυρώσει την καθαίρεση, «κατεβαίνουν οι διακόπτες»…

 

ΠΑΣΟΚ: Τι φοβούνται οι υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη λίγα 24ωρα πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ; Πως θα συμβεί εις βάρος του «ό,τι και εις βάρος του Στέφανου Κασσελάκη»: θα συσπειρωθούν -επισήμως ή υπογείως- όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εναντίον του, επειδή το κόμμα πρέπει να αλλάξει χέρια για να δει εξουσία.

«Όπως στον ΣΥΡΙΖΑ συμμαχούν όλοι απέναντι στον Κασσελάκη, αυτό θα γίνει και στην περίπτωση του Ανδρουλάκη», εξηγούν.

Σ' αυτό το σενάριο -λένε- οφείλεται η ξαφνική σκλήρυνση των τόνων από την πλευρά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια όχι απλώς να βγει πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο, ώστε να αποκρούσει επιτυχώς τις συμπράξεις των υπολοίπων εναντίον του. 

Κυριακή κοντή γιορτή. Κυριολεκτικά.

 

EΘΝΙΚΗ: Να ξεκινήσουμε από το πιο βασικό, διότι πολλά θα ακουστούν και θα γραφτούν. Καμία σύγκριση δεν υπάρχει ανάμεσα στη συγκεκριμένη διάθεση μετοχών και τις προηγούμενες.

Μέσα σε μια αβέβαιη συγκυρία, που κρατάει πάνω από χρόνο, το ΤΧΣ κατάφερε να κάνει μια σειρά από διαθέσεις μετοχών, σε καλή περίοδο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ήταν θέμα τύχης. Όμως, ο νόμος των πιθανοτήτων λειτούργησε, κι αυτή τη φορά τα πράγματα ήταν αλλιώς. Θα μπορούσε η συγκυρία να είναι και χειρότερη, οδηγώντας σε αναβολή της διαδικασίας, κάτι που αποφεύχθηκε.

Αυτό που δεν αποφεύχθηκε ήταν να υπάρξει αρνητική επίδραση, ιδίως την προχθεσινή μέρα (και νύχτα), όταν πρώτα έγινε γνωστό ότι το Ιράν θα επιτεθεί και μετά έπεσαν οι πύραυλοι, χωρίς να μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει.

Η κατάσταση αποτυπώθηκε στις αγορές, δημιουργώντας κλίμα διστακτικότητας ή και φόβου κυρίως -αλλά όχι μόνο- σε όσους δεν είχαν ήδη γραφτεί, παγώνοντας τις εγγραφές στο βιβλίο και επηρεάζοντας έτσι τις προθέσεις για την «οροφή» της τιμολόγησης.

Για να το πούμε πιο λαϊκά, οι προσδοκίες κάποιων μελών του ΤΧΣ να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο είσπραξης εσόδων… κουτσουρεύτηκαν, παρά τις διαμαρτυρίες τους, μετά τις -όχι και τόσο διακριτικές, είναι η αλήθεια- επισημάνσεις της Rothschild και της JP Morgan για τους κινδύνους.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΙΙ: Ετσι το εύρος περιορίστηκε δραστικά, όχι μόνο προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω, δίνοντας «σήμα» για το πού θα βγει και η τελική τιμή. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή κατάφερε χθες να κρατήσει τα 7,65 ευρώ με πολύ κόπο, όπως δείχνει ο μεγάλος όγκος συναλλαγών και πακέτων.

Ακούμε, πάντως, ότι η μείωση των προσδοκιών του ΤΧΣ θα αποφέρει και καλύτερο «μίγμα» μεταξύ long term και short term επενδυτών, σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί η περαιτέρω πορεία της μετοχής.

Θεωρητικά, η τιμή του placement δίνει περιθώρια ασφαλείας, διότι έχει σημαντική διαφορά σε σχέση με τα υψηλά 12μήνου (8,52), τριμήνου (8,45), αλλά και μηνός (7,978), κάτι που δεν συνέβαινε με το placement της Πειραιώς, που έγινε στα υψηλά.

Ωστόσο, εάν δούμε πώς συμπεριφέρθηκαν οι μεγάλες τραπεζικές μετοχές, στις τρεις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, φαίνεται ότι πολλά θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα από τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η ΕΤΕ έγραψε απώλειες 2,47%, μικρότερες κι από τον Γενικό Δείκτη (-2,72%), ενώ οι υπόλοιπες τρεις είχαν απώλειες από 5,3% έως 6,5%.

Εάν η γεωπολιτική κατάσταση εξομαλυνθεί, καλό για την ΕΤΕ. Αν χαλάσει, ίσως να έχουμε... εξομάλυνση στις συγκριτικές κεφαλαιοποιήσεις.

 

ΙΣΡΑΗΛ-ΙΡΑΝ: Κι αυτό μας φέρνει στο καυτό θέμα που μάλλον δεν απασχολεί αρκετά τις αγορές. Η μέχρι τώρα κίνησή τους δείχνει να προεξοφλεί το λιγότερο κακό σενάριο: Θεωρείται δεδομένο ότι το Ισραήλ θα καταφέρει νέο σκληρό πλήγμα στο Ιράν, ίσως να υποτιμάται, όμως, το μέγεθος του πλήγματος αλλά και η περαιτέρω αντίδραση της Τεχεράνης.

Εάν, για παράδειγμα, αποφασίσει ο Νετανιάχου να προκαλέσει σημαντική καταστροφή στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν (ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν), δεν αποκλείεται καθόλου να δούμε να κλείνουν τα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο.

Το τι μπορεί να συμβεί το έχουμε δει σε μικρογραφία στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούθι. Όμως, από τα στενά του Ορμούζ περνά το 30-35% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και το Ιράν διαθέτει πολύ περισσότερα μέσα από τους Χούθι.

Οι επιπτώσεις για τη διεθνή οικονομία θα είναι μεγάλες, ενώ αποτελεσματική αντίδραση σε μια τέτοια κίνηση των Ιρανών θα μπορούσε να υπάρξει μόνο με άμεση και σοβαρή αεροναυτική εμπλοκή των ΗΠΑ στις εχθροπραξίες, εναντίον του Ιράν.

 

AVRAMAR: Δύσκολη εξίσωση για τη διάσωση του χειμαζόμενου ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών. Την Παρασκευή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να μάθουμε τι ψάρια έπιασε.

Δηλαδή πόσοι από τους τρεις επενδυτές -πρόκειται για τους Ισπανούς της Atitlan, τους Εμιρατιανούς της Aqua Bridge Group και τους Έλληνες της Diorasis (βασικού μετόχου της Philosofish)- θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά.

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες πάντως, η διαδικασία δεν πηγαίνει όπως θα επιθυμούσαν οι εμπλεκόμενοι και δη οι τράπεζες. Το κούρεμα που ζητούν οι επενδυτές, στο άνοιγμα των 400 εκατ. ευρώ που έχει η εταιρεία, ξεπερνά το 80%.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που οι τράπεζες δεχτούν να υποστούν ένα τόσο μεγάλο haircut, πολύ λίγοι στην αγορά πιστεύουν ότι το «μαγαζί» μπορεί να γυρίσει. Γιατί τα κεφάλαια που απαιτούνται με το «καλημέρα», σύμφωνα με άλλες πηγές, υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ.

 

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ενα μεγάλο ορόσημο αναμένεται να κατακτήσει σήμερα η οικονομία της γειτονικής χώρας. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Αυγούστου εκτιμάται ότι θα δείξουν πως υποχώρησε στο 48,3% και, για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, θα είναι μικρότερος από το επιτόκιο που έχει ορίσει η κεντρική τράπεζα (50%).

Τα θετικά πραγματικά επιτόκια σηματοδοτούν την επίτευξη ενός σημαντικού στόχου στην προσπάθεια για ομαλοποίηση της οικονομίας, μετά τις «τρέλες» Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια. 

Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, η κεντρική τράπεζα, που τους τελευταίους έξι μήνες κράτησε σταθερά τα επιτόκια, μπορεί να κάνει σχέδια για την πρώτη μείωσή τους, πιθανώς τον Δεκέμβριο, αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs. 

 

ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Στις εκλογές του ΣΕΒ τον Ιούνιο, ο γνωστός επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξελέγη στη θέση του προέδρου, διαδεχόμενος τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο του Τιτάνα.

Τη Δευτέρα οι ρόλοι… άλλαξαν, με τον ισχυρό άνδρα του Τιτάνα να ορκίζεται και επίσημα νέο μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, στη θέση του παραιτηθέντος Σπ. Θεοδωρόπουλου.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Βύθιση σε χαμηλά έτους έφερε η χθεσινή συνεδρίαση σε κάποιες εισηγμένες.

Η Εκτέρ συμπλήρωσε πέντε πτωτικές συνεδριάσεις και έκλεισε στο 1,698 ευρώ ή 2,64% χαμηλότερα. Οι συναλλαγές στις 258 χιλιάδες ευρώ.

Πέντε πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε και η Πλαστικά Θράκης, με κλείσιμο στα 3,71 ευρώ ή 1,59% χαμηλότερα. Σ' αυτό το διάστημα οι αθροιστικές απώλειες προσεγγίζουν το 5%.

Πωλήσεων συνέχεια και για τη Βιοκαρπέτ, μετά τη μεγάλη πτώση της κερδοφορίας στο εξάμηνο. Η μετοχή τιμάται πλέον σε 1,68 ευρώ, με τις απώλειες σε βάθος τριμήνου να αγγίζουν το 30%.

Έξι οι πτωτικές συνεδριάσεις για την Trade Estates. Υποχώρησε στο 1,584 ευρώ (-1,61%), με συναλλαγές 144 χιλιάδων ευρώ.

Βαριές οι απώλειες και για την Ικτίνος. Επεσε στο 0,33 ευρώ ή 4,86% χαμηλότερα. Χθες, με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο τα… χαράματα (06:47), έγινε γνωστό ότι η Λυδία Χαϊδά, μέλος του Δ.Σ., προχώρησε την Τρίτη σε πώληση 174 χιλιάδων μετοχών, εισπράττοντας 61 χιλιάδες ευρώ.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-ΑΜΥΝΑ: Μόνη της «τράβηξε το κάρο» της άμυνας στη χθεσινή συνεδρίαση η Coca Cola, που κόντρα στο κόκκινο ταμπλό εμφάνισε άνοδο 1,38%, στα 32,36 ευρώ, με σοβαρό τζίρο.

Από τις λίγες εταιρείες που κινήθηκαν ανοδικά, ξεχώρισαν ακόμη -με αξιόλογη αξία συναλλαγών- η Attica Group (κέρδη 1,3% στα 2,3 ευρώ) και η Παπουτσάνης (με άνοδο 3% στα 2,37 ευρώ).

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων