Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Εθνική: Το ταμπλό, ο πόλεμος και το «κατώφλι»-Γιατί τα γύρισε ο Φαραντούρης-Tips για Space, Κρι Κρι, Interlife

Οι καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και η αδιαφορία των ιδιοκτητών να προστατεύσουν τις περιουσίες τους. Η εικόνα των μετοχών Space και Interlife και το placement της Κρι Κρι.

Δημοσιεύθηκε: 2 Οκτωβρίου 2024 - 07:30

Load more

ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ: Στην αρχή είπε ότι το σκέφτεται σοβαρά να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά, δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα, διαμήνυσε ότι δεν θα είναι, διότι ανέλαβε σοβαρές ευθύνες στο Ευρωκοινοβούλιο ως νεοεκλεγμένος ευρωβουλευτής και δεν έχει χρόνο για τίποτα άλλο. Προχθές διέρρευσε ότι το ξανασκέφτηκε και θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Για τον Νικόλα Φαραντούρη βεβαίως ο λόγος, ο οποίος χθες ανακοίνωσε επισήμως την υποψηφιότητά του μ' ένα βίντεο που θύμισε εκείνο το παλιό τηλεπαιχνίδι… «Εσύ αποφασίζεις».

Πώς το αποφάσισε ο ίδιος; Η μία απάντηση είναι ότι έπαψαν να είναι «σημαντικές» οι ευθύνες που ανέλαβε στις Βρυξέλλες. Η άλλη -η πιο ρεαλιστική- έχει να κάνει με τις δημοσκοπήσεις, που επιμένουν να βγάζουν τον Στέφανο Κασσελάκη πρώτο στις προτιμήσεις των Συριζαίων και, μάλιστα, με σοβαρές πιθανότητες να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Οι πληροφορίες λοιπόν λένε ότι τον «πούσαραν» κάποιοι θερμόαιμοι των «87», με τη γνωστή λογική του δεύτερου γύρου: να μπει ο Φαραντούρης σφήνα στους Κασσελάκη-Φάμελλο-Πολάκη, να αποσπάσει ψήφους απ' όσους μπορεί ώστε να αποτραπεί η εκλογή από τον πρώτο γύρο, και μετά, στον δεύτερο γύρο, να στρέψουν όλοι μαζί τους ψηφοφόρους προς τον Φάμελλο. «Ή και στον Πολάκη, δεν έχει σημασία, αρκεί να βγει από το παιχνίδι ο Κασσελάκης», λένε οι... θερμόαιμοι.

Και τι τους κάνει να πιστεύουν ότι θα αποδώσει η σφήνα του Φαραντούρη αφού στις δημοσκοπήσεις πιάνει 1-2%; Ότι πλασάρεται ως «ουδέτερος», «ισορροπιστής» και «ειρηνοποιός».

 

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ: Το λέει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγεται κάπου στην κεντρική Ελλάδα: μέλη του κόμματος δηλώνουν εκλογικοί αντιπρόσωποι δύο υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ. «Μα δεν τους ξέρει ο κόσμος στην περιοχή;» ρωτήσαμε. «Ε και; Βλέπουν πού πάει η κατάσταση στο κόμμα και μετακινούνται, άλλωστε Πασόκοι ήταν κάποτε κι εκεί επιστρέφουν», η απάντηση.

Όπως λέει μάλιστα, η «επιστροφή» γίνεται με όχημα υποψηφίους που θέλουν τη συνεργασία του προοδευτικού χώρου, οπότε «θα ξανασυναντηθούμε με τους Συριζαίους που αφήνουμε, γιατί κι αυτοί οπαδοί της ίδιας συνεργασίας είναι»!

 

ΒΟΥΛΗ: Η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή περιορίστηκε στα του Κτηματολογίου, που συζητούνταν εκείνη την ώρα στην Ολομέλεια. Μίλησε κι έφυγε, γεγονός που εξόργισε την αντιπολίτευση, όχι μόνο επειδή «σνόμπαρε» τους επικεφαλής της, αλλά και επειδή δεν στάθηκε αναλυτικά στην εν εξελίξει πυρκαγιά στην Κορινθία και στα περί συνομιλιών με την Τουρκία «για το Αιγαίο», όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς έδωσε πρώτος τον τόνο των αντιδράσεων, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη για «φτωχή παράσταση που έδωσε», αποφεύγοντας τα παραπάνω θέματα «για να μην γκριζάρει η εικόνα του».

Λίγο μετά, το κόμμα του κατέθεσε επίσημη πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Τα τύμπανα περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή επηρεάζουν τις αγορές, άρα και τη μετοχή της Εθνικής. Παρότι χθες ξεκίνησε ανοδικά, φαινόταν ότι δεν υπήρχε διάθεση, καθώς οι πωλητές ήταν πολλοί. Τελικά έκλεισε με μικρή πτώση (για δεύτερη μέρα) και με πολύ μεγάλο όγκο συναλλαγών, σχεδόν το 1/3 του συνολικού τζίρου της αγοράς. Το μεγάλο ερώτημα της αγοράς κατόπιν αυτών είναι πού θα «βγει» τελικά η τιμή διάθεσης.

Προφανώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο. Η χθεσινή πυραυλική κρούση του Ιράν στο Ισραήλ, παρότι βαρύτερη και πιο επιτυχημένη από εκείνη του Απριλίου, δεν έδειξε πρόθεση έναρξης πολέμου, αλλά διατήρησης της «αποτρεπτικής» του ικανότητας, στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου.

Το θέμα, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ήταν το μέγεθος της απάντησης που είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δώσει το Ισραήλ, σε ένα παιχνίδι ισχύος και εντυπώσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε κανονικό πόλεμο.

Παρ' όλα αυτά, κάποιες από τις πηγές μας εκτιμούν ότι εκτός κι αν στο μεταξύ... καεί το πελεκούδι (κάτι που δεν προεξοφλούν μέχρι στιγμής οι διεθνείς αγορές, αφού οι πιέσεις και στην αγορά των ΗΠΑ ήταν λελογισμένες), με τον βαθμό υπερκάλυψης που έχει καταγραφεί στο placement της ΕΤΕ, η τιμή θα είναι «κάπου κοντά» στο ανώτατο όριο του εύρους τιμών, δηλαδή κοντά στα 7,95 ευρώ.

Όπως οι ίδιοι σημειώνουν, το γεγονός ότι η τρέχουσα τιμή βρέθηκε χθες στα 7,65 ευρώ δεν αναμένεται να επηρεάσει τους ξένους μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι αφενός θέλουν να αγοράσουν σημαντικούς αριθμούς μετοχών κι αφετέρου οι περισσότεροι δεν αποσκοπούν σε τόσο βραχυχρόνια κέρδη, ώστε να επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις τέτοιων δυσάρεστων ημερών.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΙΙ: Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το ελληνικό επενδυτικό κοινό, που τόσο χθες όσο και προχθές είχε τη δυνατότητα να αγοράσει σε καλή τιμή από το ταμπλό (πιθανώς το ίδιο να συμβεί και σήμερα) αντί να μπει στη διάθεση νέων μετοχών.

Όπως και να έχει, σήμερα νωρίς το πρωί, μετά από… ολονυκτία, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, αναμένεται να μάθουμε το «κατώφλι», δηλαδή την τιμή προσφοράς κάτω από την οποία οι συμμετέχοντες θα κινδυνέψουν να μην πάρουν μετοχές. Με την προσδοκία ότι οι περισσότεροι που θα βρεθούν κάτω από αυτό, θα αναπροσαρμόσουν το τίμημα που έδωσαν. Το απόγευμα μετά το κλείσιμο της αγοράς, θα μάθουμε και την τιμή.

Μαθαίνουμε επίσης ότι χθες η JP Morgan ανέλυσε στη διοίκηση του Ταμείου και τον χάρτη της ποιότητας των ξένων επενδυτών. Αρμόδιες πηγές μετέφεραν στη στήλη ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί περίπου στο 60%-40%, δηλαδή 60% επενδυτές μεσομακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα και 40% οι «short term».

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ: Οι Έλληνες δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν ούτε καν από την περυσινή πλημμύρα στη Θεσσαλία, προκειμένου να ασφαλίσουν τα σπίτια τους. Κάποια κινητικότητα και εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος και μετά… ξεχάστηκε το θέμα.

«Στον βρόντο» επίσης φαίνεται πως πήγαν τόσο το κυβερνητικό μέτρο για μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ, για όσες κατοικίες καλύπτονταν έναντι φυσικών καταστροφών, όσο και οι διαφημιστικές καμπάνιες των ασφαλιστικών εταιρειών.

Έτσι, κατά το 12μηνο μεταξύ Μαρτίου 2023 και 2024 είχαμε αύξηση μόλις κατά 0,6% στον αριθμό των ασφαλιστικών συμβολαίων κατοικίας, με το 61% αυτών να αφορά υποθηκευμένα (δάνεια από τράπεζες) σπίτια, στα οποία η ασφαλιστική κάλυψη είναι υποχρεωτική. Tο συγκεκριμένο δωδεκάμηνο, το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών επί του συνόλου ανέβηκε από 18,2% σε 18,3%.

Να δούμε τώρα, με τα νέα κυβερνητικά μέτρα (αύξηση έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στο 20% για σπίτια αξίας έως 500.000 ευρώ και καμία ενίσχυση στα ακριβότερα σπίτια που θα είναι ανασφάλιστα), αν αλλάξει κάτι στο μέλλον.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Μερίσματα 5,1 εκατ. δολαρίων αναμένεται να εισπράξει έως το τέλος του έτους ο όμιλος από τις επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας.

Ειδικότερα, από το πλοίο Roma, του οποίου κατέχει το 85%, αναμένεται να εισπράξει μερίσματα 3,4 εκατ. δολαρίων, ενώ από τα έξι βαπόρια στα οποία συμμετέχει με 15% αναμένεται να εισπράξει μερίσματα 1,7 εκατ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει αποσβέσει το επενδυμένο κεφάλαιο (6 εκατ. δολάρια) για την απόκτηση του 15% στις έξι «μονοβάπορες» εταιρείες, καθώς έχει εισπράξει μερίσματα 11,3 εκατ. δολαρίων.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΙΙ: Δάνειο 15 εκατ. ευρώ από την Optima συνήψε η εταιρεία για τη μερική χρηματοδότηση αγοράς των οριζόντιων ιδιοκτησιών του χαρτοφυλακίου Arrow. Το δάνειο έχει spread 2,5% και δεν φέρει εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Σε περίπτωση, όμως, μεταβίβασης των ακινήτων, ο όμιλος υποχρεούται να πιστώνει το ποσό σε λογαριασμό συλλογής εσόδων του δανείου προς άμεση προπληρωμή. Προς το παρόν, ο όμιλος έχει εκταμιεύσει 5,71 εκατ. ευρώ από τα 15 εκατ. ευρώ του ομολογιακού.

Η Τεχνική Ολυμπιακή, σε επίπεδο ομίλου, είχε στις 30 Ιουνίου ταμειακά διαθέσιμα 32,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 16,7 εκατ. ευρώ σε προθεσμιακές. Επίσης, κατείχε μετοχές αξίας 4,4 εκατ. ευρώ (σ.σ. στις 30/6) και ομόλογα αξίας 5,9 εκατ. ευρώ.

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Συνολικά 700.000 μετοχές διέθεσε ο CEO Παναγιώτης Τσινάβος στο πλαίσιο του placement ενός εκατομμυρίου τίτλων (3,03%), το οποίο διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα και αποσκοπούσε στη διεύρυνση του free float της μετοχής. Ως γνωστόν, ο επιχειρηματίας διέθεσε τις μετοχές στην τιμή των 12 ευρώ.

Καλύτερη τιμή έπιασε πάντως προχθές ο οικονομικός διευθυντής της καλής εταιρείας. Πούλησε 5.000 τίτλους προς 13,5 ευρώ ο ένας, δηλαδή σε επίπεδα-ρεκόρ.

Στα 13,35 ευρώ το χθεσινό κλείσιμο, με την απόδοση τριμήνου πέριξ του 17%.

 

INTERLIFE: Κίνηση προς τα χαμηλά έτους για τη μετοχή της ασφαλιστικής, μετά από διήμερο ρευστοποιήσεων στη σκιά της ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών εξαμήνου.

Ο τίτλος υποχώρησε χθες 5,09% στα 4,66 ευρώ (χαμηλό 4,65 ευρώ από τις αρχές Ιουλίου). Οι συναλλαγές στις 181 χιλιάδες ευρώ.

 

SPACE HELLAS: Στην περίπτωση της εισηγμένης (και άλλων εταιρειών που εκτελούν κυρίως έργα του Δημοσίου) φάνηκε πως δεν αρκεί η αύξηση του κύκλου εργασιών και η υλοποίηση περισσότερων συμβάσεων προκειμένου μια εταιρεία πληροφορικής να ανεβάσει τα κέρδη της.

Κι αυτό επειδή η Space Hellas σημείωνε το 2022 καθαρά κέρδη 4,7 εκατ. ευρώ, με κύκλο εργασιών 120,6 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα επαναλάβει μια τέτοια επίδοση, παρά την εκτίναξη των εσόδων που έχει μεσολαβήσει (θα απουσιάσουν και τα έκτακτα κέρδη που είχαν εγγραφεί κατά το δεύτερο περυσινό εξάμηνο από την πώληση δραστηριότητας στην Epsilon Net).

Ειδικότερα, στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς η Space Hellas ανέβασε τα έσοδά της από 58,7 σε 78,9 εκατ. ευρώ, με το EBITDA να παραμένει στάσιμο στα 9,3 εκατ. ευρώ λόγω της διόγκωσης του κόστους και με την κερδοφορία της να υποχωρεί στο 1,4 εκατ. (από 2,2 εκατ. ευρώ), λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των μεγαλύτερων αποσβέσεων.

Από την άλλη πλευρά, το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων είναι υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι, ενώ από το 2025 αναμένεται «διπλή» υποχώρηση στο κόστος χρηματοδότησης: Πρώτον, γιατί στο τέλος του έτους ο τραπεζικός δανεισμός θα έχει ως έναν βαθμό αποκλιμακωθεί και, δεύτερον, επειδή προβλέπεται μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η μετοχή πάντως έχει χάσει ένα ευρώ από την αρχή του έτους.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων