Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Εθνική: Η πτώση στο ΧΑ και οι επόμενες κινήσεις-ΓΕΚ Τέρνα: Βλέπει double στην τετραετία-Το πάρτι στα mezz

Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα έως το 2028 και η ταυτόχρονη κίνηση των μετοχών της Mezz. Οι πληροφορίες για τις ανακοινώσεις Κασσελάκη και ποια είναι τα επόμενα βήματα για τη μετοχή της Εθνικής.

Δημοσιεύθηκε: 1 Οκτωβρίου 2024 - 07:29

Load more

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η πτώση χθες στο χρηματιστήριο ήταν αρκετά ανησυχητική για πολλούς επενδυτές. Εάν κοιτάξει όμως κανείς τι συνέβη στα ξένα χρηματιστήρια, λαμβάνοντας υπόψη κι ότι χθες ήταν η τελευταία συνεδρίαση του μήνα, τότε εξηγούνται πολλά.

Ιδίως όταν υπάρχει η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και οι πληροφορίες ότι επίκειται εισβολή των Ισραηλινών στον Λίβανο

 

ΕΘΝΙΚΗ: Μέσα σ' αυτό το κλίμα αναπόφευκτα επηρεάστηκε και η μετοχή της ΕΤΕ, που βρέθηκε στην πρώτη μέρα του placement. Οι πιο έμπειροι θα πρόσεξαν, επίσης, ότι το εύρος τιμής που ορίστηκε είναι περισσότερο… ευρύ από το σύνηθες και ότι το άνω σημείο του (7,95 ευρώ) βρίσκεται ψηλότερα κι από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Φαίνεται λοιπόν αρκετά καθαρά ότι οι αρμόδιοι του Ταμείου (φωτ. ο CEO Ηλίας Ξηρουχάκης) αποφάσισαν να διεκδικήσουν όσο υψηλότερο τίμημα μπορούν από την αγορά, μια και πρόκειται για το τελευταίο placement που θα κάνουν.

Όπως συμβαίνει πάντα, το αν θα το πετύχουν εξαρτάται από παράγοντες όπως το κλίμα που θα επικρατεί σήμερα και αύριο, καθώς και από τη «σύνθεση» της ομολογουμένως πολύ υψηλής υπερκάλυψης.

Ως γνωστόν, προτιμώνται οι long επενδυτές, αλλά μεγάλο μέρος της υπερκάλυψης οφείλεται σε κεφάλαια τύπου hedge funds που δηλώνουν πολύ περισσότερες μετοχές απ’ όσες θέλουν, γνωρίζοντας ότι κατά κανόνα θα πάρουν ένα μέρος και μόνο.

 

ΕΘΝΙΚΗ ΙΙ: Σήμερα, λένε οι πηγές μας, το εύρος τιμής θα μικρύνει, μετά από εξέταση των προσφορών, ενώ αύριο θα προκύψει το «κατώφλι». Θα βγουν δηλαδή οι ανάδοχοι και θα πουν σε όσους έχουν γραφτεί στο διεθνές βιβλίο ότι κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουν μετοχές.

Δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν τις προσφορές τους.

ΥΓ: Προφανώς, για το ελληνικό επενδυτικό κοινό, όσο η τρέχουσα τιμή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, τόσο μειώνεται και η διάθεση συμμετοχής στο placement, αφού για μικρό αριθμό τεμαχίων υπάρχει η άμεση λύση του ταμπλό.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Νέο ραντεβού με την ανακοίνωση υποψηφιότητας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ βάζει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Για την ακρίβεια, οι συνεργάτες του, μετά από ουκ ολίγες προαναγγελίες που… πήγαν κουβά, τοποθετούν το νέο ραντεβού την Πέμπτη. Προς επίρρωση, μάλιστα, λένε ότι ο κ. Κασσελάκης θα γυρίσει σήμερα το βίντεο με το οποίο θα ανακοινώσει την περίφημη υποψηφιότητα με ανάρτηση στα social media.

Δεν αποκλείουν, πάντως, και το ενδεχόμενο να γυρίσει μεν το βίντεο, αλλά να το αφήσει σε αναμονή στο στικάκι, πριν δώσει το πράσινο φως για τη μετάδοση.

Εάν η ανακοίνωση γίνει την Πέμπτη, θα ερμηνευτεί ως εγκατάλειψη της προσφιλούς του τακτικής «Blitzkrieg», δηλαδή της αστραπιαίας επίθεσης με την οποία εμφανίστηκε στο προσκήνιο, διεκδίκησε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και την κέρδισε τον περσινό Σεπτέμβριο. Λογικό, αφού πλέον δεν είναι το νεοεισερχόμενο αστέρι, οπότε πρέπει να εξηγήσει πολλά σωστά και λάθη που μεσολάβησαν έκτοτε.

Το ότι οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να τον εμφανίζουν πρώτο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του δίνει κάποιον αέρα, τον οποίο δεν θέλει να χάσει με τις συνεχείς αναβολές…

Υ.Γ. Την επόμενη Πέμπτη (10 Οκτωβρίου) θα δώσει την πρώτη, μετά την καθαίρεσή του, τηλεοπτική συνέντευξη στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», η οποία θα είναι ωριαίας διάρκειας και άρα «θα πει πολλά».

 

ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ: Κι ενώ όλοι περιμένουν τον Στέφανο, μας προκύπτει (;) Νικόλας. Ο λόγος για τον φρεσκοεκλεγμένο ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος έκανε γνωστό ότι το ξανασκέφτεται να δοκιμάσει την τύχη του διεκδικώντας την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα το κάνει, διότι έχει πολλές δουλειές στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά χθες, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (ΑNT1), προτίμησε να (ξανα)αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο. Οι φίλοι του μάλιστα τον εμφανίζουν ως «ειρηνοποιό» ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες («Κασσελακικοί», «87», «Πολακικοί») και δεν πτοούνται από ποσοστά κάτω του 5% που καταγράφει στις σχετικές δημοσκοπήσεις.

Εν αναμονή της απόφασης που θα πάρει και της κατεύθυνσης που θα δείξει η τυχόν υποψηφιότητά του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών -αναλόγως και του ποσοστού που θα καταγράψει, βεβαίως.

 

ΕETE-ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ: Δάνειο 100 εκατ. ευρώ θα χορηγήσει στην 100% θυγατρική της Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε. η Εθνική Τράπεζα, με σκοπό τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου για την επέκταση των στεγασμένων αποθηκευτικών της χώρων στη Μαγούλα κατά 150 χιλ. τ.μ.

Η σχετική σύμβαση για το ομολογιακό με εμπράγματες εξασφαλίσεις υπογράφηκε στις 25 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2023 εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε εγκριθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Η Γενική Αποθηκών έκλεισε τη χρήση 2023 με κύκλο εργασιών 16 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,28 εκατ. ευρώ. Διαθέτει μηδενικό δανεισμό και καθαρό ταμείο άνω των 30 εκατ. ευρώ.

 

VIVA WALLET: Νέα έκτακτη γενική συνέλευση όρισε το Δ.Σ. της Viva για τις 18 Οκτωβρίου. Στα θέματα η τροποποίηση του άρθρου 14 περί συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου και του άρθρου 28 για τον χειρισμό των καθαρών κερδών.

Θα διενεργηθεί επίσης συζήτηση για τη σύνθεση του Δ.Σ. της Vivabank, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με τη Viva Υπηρεσίες Πληρωμών.

 

OLYMPIA GROUP: Επιστροφή κεφαλαίου ύψους 45,7 εκατ. ευρώ υλοποιεί η Olympia Group, εταιρεία συμμετοχών του Πάνου Γερμανού. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 28 Αυγούστου.

Το ποσό της επιστροφής θα το εισπράξει η μητρική κυπριακή εταιρεία Olympia Group Ltd και πιθανώς θα αποπληρώσει δάνειο που έχει λάβει από την ελληνική θυγατρική της.

Στις 31/12/2023 η μητρική κυπριακή όφειλε στην Olympia Group 133,5 εκατ. ευρώ, πριν υπολογιστούν οι τόκοι. Με τους τόκους το ποσό διαμορφωνόταν σε 139,5 εκατ. ευρώ.

INTRACOM PROPERTIES: Σε 69,17 εκατ. ευρώ ανερχόταν στις 31 Ιουλίου η εύλογη αξία των ακινήτων της Intracom Properties. Επιπρόσθετα, η αξία των συμμετοχών της (σ.σ. 60,12% της Κλουκίνας Λάππας) ανήλθε σε 33,04 εκατ. ευρώ. Είχε, κατά την ίδια ημερομηνία, προθεσμιακές σε Optima 18 εκατ. ευρώ και κάτι «ψιλά» στις υπόλοιπες τράπεζες και το κεντρικό ταμείο (18,7 εκατ. ευρώ σύνολο). Η καθαρή θέση διαμορφωνόταν σε 96,17 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι της Intracom Properties θα βρεθούν να κατέχουν το 81,43447% της εισηγμένης που θα προκύψει από τη συγχώνευση με την ΚΛΜ.

 

VIVARTIA: Μείωση κεφαλαίου ύψους 25 εκατ. ευρώ αποφάσισε ο μοναδικός μέτοχος της Vivartia Συμμετοχών (νυν Nutrico), CVC Capital, στις 19 Σεπτεμβρίου.

Θα ακυρωθούν 250.000 μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ εκάστη.

 

UNIBIOS: Τι κρύβεται πίσω από τη διακοπή των δραστηριοτήτων της Βιοσώλ Δομικά Εργαλεία από τη Unibios; Οι ολοένα και αυξανόμενες εργασίες, αλλά και οι υψηλές προσδοκίες της εισηγμένης στον κλάδο της επεξεργασίας νερού, σε μια περίοδο λειψυδρίας και έντονης κλιματικής κρίσης.

Έτσι, μπορεί η έκτακτη -μη λειτουργική και μη ταμειακή- ζημιά των 401 χιλ. ευρώ να περιόρισε τα εξαμηνιαία καθαρά κέρδη της Unibios στις 24 χιλ. ευρώ, πλην όμως η εισηγμένη βρίσκεται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Σημείωσε -χωρίς την επίπτωση της λογιστικής απομείωσης- εξαμηνιαία προ φόρων κέρδη 591 χιλ. ευρώ (94 χιλιάδες πέρυσι), όταν συνήθως η εταιρεία εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα κατά το δεύτερο μισό κάθε έτους. Περιόρισε δε δραστικά τις δανειακές της υποχρεώσεις μετά την περυσινή πώληση μέρους του ακινήτου της στη Μαγνησία.

Προέκυψε ανατίμηση της εύλογης αξίας των ακινήτων της, η οποία όμως δεν «πέρασε» στα αποτελέσματα, αλλά απευθείας στα ίδια κεφάλαια. Και το κυριότερο, η Unibios βλέπει πως πολλές δουλειές στο κομμάτι της διαχείρισης υδάτων βρίσκονται μπροστά της.

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Το κερδοφόρο αποτέλεσμα και οι θετικές ταμειακές ροές του ομίλου κατά το πρώτο μισό του 2024 περιόρισαν ως έναν βαθμό το ύψος του καθαρού του δανεισμού.

Το κεφάλαιο κίνησης, ωστόσο, παραμένει αρνητικό (-727 χιλ.) και η εισηγμένη -μεταξύ άλλων- βρίσκεται στη διαδικασία ρύθμισης των οφειλόμενων ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων συνολικού ποσού εννέα εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των νομοθετικών και κανονιστικών πλαισίων που προβλέπονται κατά περίπτωση, έχοντας υποβάλει σχετικό αίτημα μέσα στον Αύγουστο.

 

IDEAL: Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εισφορά, από την εισηγμένη στην 100% θυγατρική της Byte, του 100% της ΙΝΤΕΑΛ Ηλεκτρονική ΑΒΕΕ και του 99,92% της Adacon.

Η συνολική εισφερόμενη περιουσία άγγιξε τα 50 εκατ. ευρώ (49,95 εκατ. ευρώ).

 

ΜΕΖΖ: Οι μεγάλες αυξήσεις κερδών που δημοσίευσαν οι Phoenix Vega Mezz και Sunrise Mezz έστρεψαν το βλέμμα στη συγκεκριμένη κατηγορία μετοχών που χθες… απογειώθηκε.

Η χθεσινή ημέρα ολοκληρώθηκε με κέρδη σχεδόν 10% για τις μετοχές των Galaxy Cosmos Mezz στο 0,797 ευρώ (υψηλό έτους 0,817 από 5 Φεβρουαρίου), Sunrise Μezz στο 0,35 ευρώ (υψηλό έτους 0,395 ευρώ από τις 9 Μαΐου) και Phoenix Vega Mezz στο 0,972 ευρώ (υψηλό έτους 0,102 από τις 9 Φεβρουαρίου).

Κέρδη 9,29% και για την Cairo Mezz, που στο 0,494 ευρώ καταγράφει νέο υψηλό έτους.

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Συνεχή αύξηση σε τζίρους και κερδοφορία αναμένει για τη ΓΕΚ Τέρνα έως το 2028 η Euroxx σε έκθεσή της, στην οποία δίνει στόχο τα 26 ευρώ, 48% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι ο τζίρος της εταιρείας θα ανέλθει στα 3,13 δισ. το 2025, από 2,92 δισ. ευρώ φέτος, ενώ θα διαμορφωθεί στα 3,3 δισ. το 2026, στα 3,42 δισ. το 2027 και στα 3,55 δισ. ευρώ το 2028.

Την ανιούσα, αντίστοιχα, παίρνουν και τα EBITDA, στα 581 εκατ. το 2025, στα 631 εκατ. το 2026 και στα 663 εκατ. το 2027, για να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. ευρώ το 2028.

Τα καθαρά κέρδη το 2025 αναμένονται στα 102 εκατ. ευρώ, το 2026 στα 124 εκατ. ευρώ και το 2027 στα 152 εκατ. ευρώ, για να ανέλθουν στα 194 εκατ. ευρώ το 2028. Επίπεδα σχεδόν διπλάσια σε μια τετραετία, δηλαδή.

Καθόλου άσχημα…

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων