Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Ούρσουλα: Τα «φράγκα» στους Πολωνούς, η άμυνα στους... Βαλτικούς, η ενέργεια στη Δανία-Tips για ΠΛΑΘ, Lamda

Τα κρίσιμα συμπεράσματα από τη μοιρασιά των θέσεων στη νέα Κομισιόν. Ποιοι βγήκαν κερδισμένοι και γιατί... πρέπει να ανησυχούμε. Το χαρτοφυλάκιο της Ελλάδας και γιατί η Ούρσουλα εξόργισε την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δημοσιεύθηκε: 18 Σεπτεμβρίου 2024 - 07:36

Load more

ΟΥΡΣΟΥΛΑ: Δεν περίμενε κανείς ότι η πρόεδρος της Κομισιόν θα έδινε το νέο χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Αμυνας στη φιλορωσική Ουγγαρία του Όρμπαν, η Γερμανίδα όμως το πήγε στο άλλο άκρο.

Νέος επίτροπος για την Άμυνα επιλέχθηκε ο Λιθουανός «ρωσοφάγος» Αντριους Κουμπίλιους, ενώ ως γνωστόν τη θέση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική έχει λάβει η επίσης σκληροπυρηνική Κάγια Κάλας από την Εσθονία.

Για να κλείσει δε η… τριπλέτα της Βαλτικής, ο επίτροπος Αμυνας θα αναφέρεται τυπικά στη Φινλανδή εκτελεστική αντιπρόεδρο της Επιτροπής, για θέματα Τεχνολογικής Κυριαρχίας, Ασφάλειας και Δημοκρατίας, Χένα Βιρκούνεν.

Εν ολίγοις, όλα τα κρίσιμα πόστα που σχετίζονται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Ρωσία πέρασαν στα χέρια των πιο σκληρών αντιπάλων της Μόσχας. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Μπροστά στα όσα λένε, ιδίως Λιθουανοί και Εσθονοί πολιτικοί που κυβερνούν τις χώρες τους, όχι μόνο ο Μακρόν ή ο Μπάιντεν, αλλά ακόμη και ο ημίτρελος Μπόρις Τζόνσον μοιάζουν με… περιστέρια.

Και για να ολοκληρωθεί η εικόνα, το… πουγκί του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πέρασε σε επίτροπο από την σχεδόν εξίσου σκληρά αντιρωσική Πολωνία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ποιες θα είναι οι δυναμικές της ευρωπαϊκής πολιτικής, στον βαθμό που περνάει από το χέρι της Κομισιόν.

Ειδικά για τον επίτροπο προϋπολογισμού Πιοτρ Σεράφιν, όμως, πρέπει να σημειώσουμε ότι η τοποθέτησή του οφείλεται επιπροσθέτως σε δύο παράγοντες: αφενός, θεωρείται του «σφιχτού» γερμανικού κλίματος στις δημοσιονομικές αντιλήψεις, αφετέρου, είναι ισχυρή η στήριξη του πρωθυπουργού της χώρας Ντόναλντ Τουσκ προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΙΙ: Λιγότεροι ίσως κατανοούν τη σημασία που έχει το γεγονός ότι νέoς επίτροπος Ενέργειας αναλαμβάνει o Νταν Γιόργκενσεν από τη Δανία.

H μία όψη του νομίσματος αφορά την προώθηση της πράσινης ενέργειας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ζητήματα στα οποία φέρεται να ειδικεύεται ο συγκεκριμένος πολιτικός εδώ και χρόνια (επί υπουργίας του η Δανία κινήθηκε στην πρωτοπορία), αλλά και τη σημαντική βιομηχανική παρουσία της χώρας στα συγκεκριμένα έργα, με εταιρείες όπως η Orsted και η Vesta.

Η άλλη όψη έχει να κάνει με το ότι η Δανία έχει γίνει ισχυρότατος κόμβος για τη νέα γενιά των traders ηλεκτρικής ενέργειας. Μιλάμε για δεκάδες φίρμες (όπως η Danske Commodities), άγνωστες στο ευρύ κοινό, που εδρεύουν κυρίως σε δύο μικρές πόλεις της Δανίας, στο Aρχους και στο Aλμποργκ.

Οι φίρμες αυτές, τα 2-3 τελευταία χρόνια, έχουν βγάλει κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ (ναι, χωρίς υπερβολή), με ετήσιες αποδόσεις της τάξεως του… 200%. Οι οποίες βεβαίως φορολογούνται και φέρνουν έσοδα στο κράτος της Δανίας. Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες πόλεις αποκαλούνται από τους γνώστες «η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης».

Δεν είναι τυχαίο ότι το Βloomberg είχε μεγάλα θέματα αφιερωμένα στον κόμβο των traders της Δανίας, με τίτλους όπως «Η νέα γενιά traders φέρνει τούμπα τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης» και «Εσείς ανάψατε το φως, κάποιοι traders έβγαλαν δισεκατομμύρια».

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα όσα συμβαίνουν στην αγορά της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης, με την εκρηκτική άνοδο των τιμών τα βράδια (λόγω και της μεγάλης απορρόφησης ενέργειας από την Ουκρανία, που έχει χάσει το 50% της εγχώριας παραγωγής της), αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» αυτών των traders που εκμεταλλεύονται (απολύτως νόμιμα, παρά τη σκληρή κριτική που δέχονται) τις ατέλειες της δήθεν ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Μπορεί, λοιπόν, ο Κυριάκος να γράφει γράμματα στην Ούρσουλα, ζητώντας καλύτερη λειτουργία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς, ο νέος επίτροπος όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ενθουσιαστεί με την ιδέα.

 

ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: Μπορεί ο Ελληνας επίτροπος να εξασφάλισε «διπλό» χαρτοφυλάκιο, με τουρισμό και μεταφορές, οι «κακές γλώσσες» στις Βρυξέλλες ωστόσο δεν συμμερίζονται τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς.

Και αυτό γιατί, όπως λένε, στη νέα Κομισιόν η χώρα έχει απλά έναν επίτροπο, ενώ στην προηγούμενη ο Μαργαρίτης Σχοινάς είχε επίσης τον τίτλο του «εκτελεστικού αντιπροέδρου» της Επιτροπής.

Εν ολίγοις, καλό για την Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο Μεταφορών και Τουρισμού, καθώς αφορά θέματα μεγάλης σημασίας για τη χώρα. Να μην υπερβάλλουμε όμως. Αλλοι ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι της κατανομής που έκανε η Ούρσουλα. Από τον Νότο, σίγουρα η Ιταλία της Μελόνι, που πήρε σε ντόπια χέρια τον έλεγχο του Ταμείου Συνοχής.

 

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Τα παραπάνω δεν ήταν τα μοναδικά κατορθώματα της Φον ντερ Λάιεν. Κατάφερε, λίγο πριν τις ανακοινώσεις, να κάνει έξαλλους τους επικεφαλής των ομάδων του ευρωκοινοβουλίου, καθώς αρνήθηκε να τους γνωστοποιήσει τις αποφάσεις της. Τις έμαθαν λίγο αργότερα από τον τύπο!

Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση της Φον ντερ Λάιεν και κορυφαίων ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο, αξιωματούχος του Κοινοβουλίου την κατηγόρησε για «περιφρόνηση», ενώ ένας άλλος είπε: «Είμαι σοκαρισμένος, για να είμαι ειλικρινής. Απόλυτο δούλεμα».

Η απάντηση από κύκλους της Κομισιόν ήταν ότι η Ούρσουλα δεν ήθελε να υπάρξουν διαρροές πριν από τις δικές της ανακοινώσεις...

 

ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Μοντέλο που «ανακαλύψαμε» χαρακτήρισε τον θεσμό των Πρότυπων Προτάσεων ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος, σημειώνοντας καυστικά πως το πεδίο εφαρμογής του περιορίζεται στην Αφρική, άντε και σε Ιταλία και Ισπανία.

Επί της ουσίας πρόκειται για διαδικασία όπου ιδιώτες επενδυτές αναλαμβάνουν τη μελέτη έργων -που το δημόσιο έχει αναδείξει- και την εμπροσθοβαρή χρηματοδότησή τους, έχοντας έναν μαθηματικό τύπο ανταπόδοσης.

Να θυμίσουμε πως γνωστές πρότυπες προτάσεις έχουν υποβληθεί από την κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (36%) - Άκτωρ Παραχωρήσεις (32%) και Άβαξ (32%), για τις τρεις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο, Ραφήνα και Σήραγγα Ηλιούπολης. Πρόταση κατέθεσε αυτόνομα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη δημιουργία ενός νέου οδικού άξονα που θα συνδέσει την Ελευσίνα με τα Οινόφυτα.

Χθες, ο «πρωτεργάτης» του θεσμού Γιώργος Συριανός, πρώην στέλεχος της Άκτωρ και πρόεδρος του ΣΤΕΑΤ, «ξεσπάθωσε» υπέρ του θεσμού αναφέροντας πως έχουν μελετηθεί και άλλες προτάσεις, ενώ έδωσε και hints όσον αφορά τον τρόπο αποζημίωσης των ιδιωτών μέσω «σκιώδους διοδίου» (σ.σ. η μέθοδος έχει υιοθετηθεί ήδη στη σύμβαση της mega παραχώρησης του μεσαίου τμήματος του ΒΟΑΚ). Αυτά, όμως, μετά την αποχώρηση Ταχιάου από το χθεσινό πάνελ του συνεδρίου ITC για τις υποδομές.

Υ.Γ. Κανείς δεν μπορεί να αποτιμήσει κόστος-όφελος για ένα θεσμό του οποίου το χρηματοοικονομικό μοντέλο είναι εν πολλοίς άγνωστο. Ωστόσο, όταν η επίσημη ηγεσία του ΥΠΟΜΕ αναγνωρίζει ότι «λεφτά δεν υπάρχουν», ενώ την ίδια ώρα η Αττική υποφέρει, ενδεχομένως να πρέπει να παραδεχθεί πως σε μια φτωχή χώρα (κι ας μην είναι Αφρική) χρειάζονται νέα κόλπα.

 

NEUROSOFT: Ευρεία αύξηση εσόδων 37%, στα 16,22 εκατ. ευρώ, εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο η ελληνική εταιρεία που είναι εισηγμένη στο ιταλικό χρηματιστήριο.

Τα αυξημένα έσοδα δεν μεταφράστηκαν σε άνοδο των καθαρών κερδών ωστόσο, με την εταιρεία να αποδίδει την κάμψη των κερδών στα έξοδα που συνεπάγεται η εξασφάλιση μεγάλων projects υποδομών στο ίδιο διάστημα. Τα κέρδη της περικόπηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ, στις 270 χιλ. ευρώ.

Σε όρους κερδοφορίας, ωστόσο, η ελληνική εταιρεία υπεραπέδωσε στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, όπου λάνσαρε νέες υπηρεσίες και υπέγραψε σειρά νέων συμβάσεων.

Είμαστε σε τροχιά για ακόμη μια ισχυρή χρονιά φέτος, είπε σχετικά ο CEO της επιχείρησης Επαμεινώνδας Πασχαλίδης, δηλώνοντας αισιόδοξος για νέες ευκαιρίες και συνεργασίες στους τομείς που δραστηριοποιείται.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Σήμερα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου από τον εισηγμένο όμιλο.
Η Eurobank Equities εκτιμά ότι θα παρουσιάσει ανεβασμένα έσοδα 8% και EBITDA δεύτερου τριμήνου 12,2 εκατ. ευρώ (-1,9% σε ετήσια βάση).

Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα μεγέθη, σε επίπεδο εξαμήνου η Πλαστικά Θράκης θα καταγράψει οριακές αυξήσεις, κινούμενη με βάση τις προσδοκίες που είχε διατυπώσει το μάνατζμεντ.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Μετά την έγκριση εισαγωγής της στο ΧΑ, οι μέτοχοι θα μπορούν από σήμερα 18 Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν σε μεταβίβαση των μετοχών τους στο ΕΛΚΑΤ, ώστε να κατέχονται μέσω εξουσιοδοτημένης συμμετοχής.

Μόνο όσες μετοχές Κύπρου έχουν μεταβιβαστεί στο ΕΛΚΑΤ θα μπορούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει 443.457.297 μετοχές, εκ των οποίων οι 322.242 έχουν επαναγοραστεί και κατέχονται από την τράπεζα (σ.σ. ίδιες μετοχές).

 

LAMDA: Την πώληση ενός ακόμη οικοπέδου (υψηλής αξίας) συζητά η Ελληνικό ΑΕ, θυγατρική της Lamda. Αγοραστής εταιρεία που θέλει να αναπτύξει συγκρότημα γραφείων για ίδια χρήση.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες o όμιλος έκλεισε την πώληση πέντε οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις, τη χθεσινή συναλλαγή με τον Προκοπίου, καθώς και την πώληση οικοπέδου σε εταιρεία συμφερόντων Σπύρου Λάτση.

Τα συνολικά έσοδα από τις παραπάνω πωλήσεις ξεπέρασαν τα 250 εκατ. ευρώ και το κεφαλαιακό κέρδος τα 160 εκατ. ευρώ.

 

LAMDA MALLS: Μέρος της παραπάνω ρευστότητας ανακατευθύνεται, μέσω επιστροφής κεφαλαίου, στη μητρική για να χρηματοδοτήσει την ίδια συμμετοχή στο δαπανηρό project ανάπτυξης ενός giga-mall (Ellinikon Mall, πρώην Vouliagmenis Μall) και του Riviera Galleria.

Από τη στιγμή που η Lamda κάλυψε την ίδια συμμετοχή, οι τράπεζες προχωρούν στην έγκριση της χορήγησης δανεισμού, που αποτελεί το βασικό σκέλος χρηματοδότησης των παραπάνω επενδύσεων.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων