Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Υποψηφιότητα «βόμβα» στο ΕΒΕΑ-ΝΔ: Η ατίθαση «11άδα» χτύπησε-Ο Στέφανος, τα γκάλοπ και οι βουλευτές

Ο εφιάλτης του Syrizafication πλανάται πάνω από την Κουμουνδούρου. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την επερχόμενη μάχη. Η κίνηση έντεκα βουλευτών της ΝΔ με άξονα τα κόκκινα δάνεια. Το χρηματιστήριο και οι διαφορές με το 1999.

Δημοσιεύθηκε: 18 Σεπτεμβρίου 2024 - 07:36

Load more

EBEA: Την έκπληξη μαθαίνουμε ότι θα κάνει σήμερα ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Θα ανακοινώσει μεταξύ άλλων δυνατών υποψηφίων με τον συνδυασμό του και τον Μιχάλη Στασινόπουλο (φωτ.) της Viohalco και της ElvalΗalcor, από τα περίοπτα μέλη του ΣΕΒ, συνιδρυτή της πρωτοβουλίας «Ελληνική Παραγωγή» κι ένα από τα πιο μεγάλα και γνωστά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τέτοιου μεγέθους υποψηφιότητες δεν συνηθίζονται στις εκλογές του ΕΒΕΑ. Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το γεγονός ότι η ανακοίνωση της υποψηφιότητας θα γίνει μια μόλις μέρα μετά τη χθεσινή συνάντηση του Νίκου Σοφιανού με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Σύμπτωση ή μήπως κάτι… περισσότερο;

Θυμίζουμε ότι ο Σοφιανός, παρότι πέρα για πέρα νεοδημοκράτης στις πολιτικές πεποιθήσεις από τα… γενοφάσκια του, κατεβαίνει υπερκομματικά, έχοντας, όπως λέει, κύριο μέλημα τα συμφέροντα των μελών του επιμελητηρίου. Εξ ου και το όνομα του συνδυασμού, «το ΕΒΕΑ στα μέλη του».

Απέναντί του έχει τον Γιάννη Μπρατάκο, για χάρη του οποίου το Μαξίμου ανέβαλε για ένα χρόνο τις εκλογές, μην τυχόν και χάσει ο εκλεκτός τη «ρεζέρβα», στην περίπτωση που έφευγε από την περίοπτη θέση του.

Όπως και τελικά συνέβη. 

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Βρήκαμε την προχθεσινή δημοσκόπηση της ALCO εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η κομματική νομενκλατούρα συνεχίζει το παιχνίδι «πώς θα τελειώσουμε τον Στέφανο».

Διότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ALCO, με το παιχνίδι αυτό φαίνεται να διαφωνεί η μισή από τη…. βάση του κόμματος, δηλαδή οι ψηφοφόροι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2023. Το ποσοστό τους που θεωρεί λανθασμένη την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής να τον καθαιρέσει, φτάνει το 45%, ενώ στο 45% κινούνται κι εκείνοι που συμφωνούν.

Ωστόσο, το 31% του συνόλου δηλώνει ξεκάθαρα ότι θέλει αρχηγό Κασσελάκη, παρά τον ανελέητο πόλεμο εναντίον του, την έκπτωση από την προεδρία και όλη την αρνητική δημοσιότητα. Δεύτερος έρχεται ο «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» με 17% και… τρίτος ο Αλέξης Τσίπρας με 15%, ο οποίος όμως εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν πρόκειται να πάρει μέρος στη διεκδίκηση της προεδρίας.

Αθροιστικά όλοι οι υπόλοιποι κινούνται επίσης στο 30%, με την Ολγα Γεροβασίλη να λαμβάνει 4%, τον Νίκο Παππά 7%, τον Σωκράτη Φάμελλο 9% και τον «πολύ» Πολάκη 6%, ενώ τα υπόλοιπα «κουκιά» μέχρι το 30% περιλαμβάνουν Φαραντούρη, Δούρου, Αρβανίτη, Τεμπονέρα, με ποσοστά της τάξης του… 1% έκαστος.

Μ' αυτά τα δεδομένα, ο Κασσελάκης θα είναι άνετα νικητής του πρώτου γύρου, ο οποίος δεν αναμένεται να είναι μονομαχία μεταξύ δύο, αλλά περισσότερων υποψηφίων (πώς αλλιώς θα καταγραφούν οι… συσχετισμοί). Οπότε, δεν αποκλείεται καθόλου να είναι ο νικητής και στον δεύτερο γύρο, παρά τον συνασπισμό των υπολοίπων εναντίον του.

Γιατί; Διότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόσωπο που να συγκεντρώνει μεγάλη προτίμηση. Αυτό φαίνεται καθαρά -και θα αποτυπωθεί εμπράκτως στον πρώτο γύρο, στρέφοντας κόσμο προς τον Στέφανο.

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΙΙ: Είτε λοιπόν θα πρέπει να γυρίσει ο Τσίπρας (χλωμό, λένε οι γνωρίζοντες), ώστε να συσπειρωθούν οι υπόλοιποι γύρω του, είτε θα πρέπει να βρεθεί άλλο πρόσωπο (από το… πουθενά), που να έχει τα απαιτούμενα «χαρίσματα». Χλωμό κι αυτό.

Πού ν' αρχίσει δηλαδή και η προεκλογική εκστρατεία. Ο Κασσελάκης θα οργώνει την Ελλάδα αλλά και τα social media, γήπεδα στα οποία οι αντίπαλοί του δεν έχουν δεξιότητες.

Προφανώς οι αντι-κασσελακικοί, που τα ξέρουν βεβαίως αυτά, εξετάζουν ήδη τρόπους να τον αποκλείσουν από την εκλογή. Κάτι τέτοιο όμως είναι δίκοπο μαχαίρι. Διότι θα απελευθερώσει τον Κασσελάκη από τη «ρετσινιά» της διάσπασης. Θα τους τη χρεώσει (δικαιολογημένα) και θα κάνει νέο κόμμα, παίρνοντας μαζί του μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων. Κατόπιν μιας τέτοιας αντιδημοκρατικής εξέλιξης, ίσως και το μεγαλύτερο.

Κι επειδή τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις τις κοιτούν και οι βουλευτές, δεν αποκλείεται καθόλου να πάρει μαζί του και σεβαστό μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Από έξι, που δείχνουν ήδη την προτίμησή τους, μέχρι και 10, λένε οι πληροφορίες. Στη δεύτερη περίπτωση, θα επαρκούν και για τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας!

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους «87» και τους ευκαιριακούς συνοδοιπόρους τους.

Εκτίμησή μας, πάντως, ότι είναι πιθανό να κάνουν τα αδύνατα δυνατά να τον αποκλείσουν, κι ας γελάσει όλος ο ντουνιάς. Θα κρατήσουν ένα κλάσμα του κόμματος, αλλά θα έχουν το «σήμα» και μαζί την κρατική επιχορήγηση, για τρία χρόνια.

Θα μπορούν επίσης να σφαχτούν μεταξύ τους με πλέρια άνεση.

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Σας τα γράφαμε χθες για το γαλάζιο «αντάρτικο» που ήταν στα σκαριά με αφορμή τα κόκκινα δάνεια και την ανάγκη περαιτέρω προστασίας των δανειοληπτών και, πριν αλέκτορα φωνήσαι, επιβεβαιωθήκαμε.

Η ερώτηση που κατέθεσαν το απόγευμα προς τον Κωστή Χατζηδάκη έντεκα βουλευτές της ΝΔ ήρθε ως επιστέγασμα στην περίεργη κινητικότητα που παρατηρείται εσχάτως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και τον προβληματισμό μέρους των βουλευτών για την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική.

Κάτι βέβαια που είχε αναδειχθεί για πρώτη φορά στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές και, στη συνέχεια, στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο με ομιλητές τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Δέκα (10) από τους 11 ερωτώντες (Αραμπατζή, Βλάχος, Γιόγιακας, Δαβάκης, Καραμανλή, Καράογλου, Μπουκώρος, Σαλμάς, Στυλιαvίδης, Χαρακόπουλος) δεν είχαν υπερψηφίσει τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μόνο ο Νικήτας Κακλαμάνης τον είχε ψηφίσει, ενώ όλοι τους φέρονται να είχαν ασκήσει κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ο. στις 26 Ιουνίου.

Η εν λόγω ερώτηση -όπως μαθαίνουμε- συμπεριλαμβανόταν στο μενού των Θανάση Δαβάκη, Γιώργου Βλάχου και Μάξιμου Χαρακόπουλου, κατά το χθεσινό μεσημεριανό γεύμα τους στο εστιατόριο της Βουλής, λίγο πριν από την κατάθεση της ερώτησης.

Και όλα αυτά, θυμίζουμε, μόλις μία μέρα μετά την προαναγγελία από τον υπουργό Οικονομικών του «Ηρακλή 3» για τα κόκκινα δάνεια με αυξημένες εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ. Μάλλον δεν έπεισε τους ομογάλακτους για τις προθέσεις του…

 

ΠΑΣΟΚ: Ο όρος «Pasokification» εισήχθη στην ευρωπαϊκή πολιτική ρητορική τα χρόνια των πρώτων μνημονίων, όταν το ΠΑΣΟΚ κατρακύλησε εκλογικά σε μικρά μονοψήφια ποσοστά. Με τον όρο αυτό δε, ορίστηκε η καθίζηση της σοσιαλδημοκρατίας την εποχή της οικονομικής κρίσης.

Αυτό που μουρμουρίζουν τώρα αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ενδεχόμενο εισαγωγής νέου όρου, του «Syrizafication», που να περιγράφει την κατάρρευση της Αριστεράς. Ως αποτέλεσμα της μαζικής φυγής ψηφοφόρων και του σφοδρού πολέμου που διεξάγουν οι «ιδιοκτήτες» του κόμματος στους «ξενομπάτηδες».

Αν συνεχίσουν έτσι στην Κουμουνδούρου, δεν θα αποφύγουν τον άκρως υποτιμητικό όρο… τον οποίο χρησιμοποιούσαν με χαρά όταν αφορούσε το ΠΑΣΟΚ.

 

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Με κάθε ευκαιρία στα τηλεπαράθυρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (των «87») ζητά παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Παράλληλα, όμως, τον καταγγέλλει και για bullying.

«Δηλαδή;» τη ρώτησαν. «Δεν μπορώ να πω», απάντησε αρχικά προχθές. Χθες ωστόσο ζήτησε «να συναινέσει (ο Στέφανος) προς δημοσιοποίηση όλων όσων έχουν ειπωθεί».

Καθώς, όμως, μερικές κουβέντες είναι βαριές, την καταγγελία δεν την άφησε να πέσει κάτω ο Στέφανος Κασσελάκης. Πηγές κοντά του διαμήνυσαν ότι «η κα Νοτοπούλου οφείλει πάραυτα να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη. Είναι ένα σοβαρό αδίκημα και ο Στέφανος Κασσελάκης, που το έχει υποστεί ο ίδιος σε μεγάλο βαθμό, και γνωρίζοντας πολύ καλά τη σκληρότητα αυτού του πράγματος, δεν θα ανεχθεί καμία σκιά στο θέμα».

Εμείς θα θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο του 2019, μετά την εκλογική ήττα, η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωνε πάλι:  «Έχω προϋπηρεσία στο bullying, με κανιβάλισαν επειδή είμαι γυναίκα»...

 

ΤΧΣ: Την επόμενη εβδομάδα αναμένει η διοίκηση του Ταμείου την αναλυτική παρουσίαση της JP Morgan για το placement στην Εθνική Τράπεζα. Το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου δεν ασχολήθηκε με το θέμα, καθώς η εντολή προς τον σύμβουλο έχει δοθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η στήλη, πάντως, πληροφορείται ότι από μια πρώτη ενημέρωση που έκανε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προκύπτει θερμό ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές και εφεξής θα διευκρινιστεί (όσο πλησιάζει η ώρα του placement) πού κινείται η ζήτηση από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Θερμό ενδιαφέρον, μαθαίνουμε, διαπιστώνει και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας από τις επαφές που πραγματοποιεί με τους ξένους επενδυτές.

 

ΕΘΝΙΚΗ: Η κυβέρνηση, όπως πληροφορούμαστε, επιμένει στη διάθεση του 10% των μετοχών της τράπεζας από το σύνολο του 18,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Βέβαια, την τελευταία στιγμή και την ώρα που το βιβλίο θα είναι ανοιχτό, πολλά μπορεί να συμβούν, όπως να αυξηθεί το ποσοστό στην περίπτωση «συνωστισμού» αγοραστών.

Θυμίζουμε ότι στο προηγούμενο placement των μετοχών της ΕΤΕ αρκετοί ξένοι επενδυτές «πικράθηκαν», καθώς μπήκε κόφτης στο ποσοστό αγοράς τους.

Σε κάθε περίπτωση, συγκρατήστε ότι πηγές της στήλης επιμένουν πως το βασικό σενάριο είναι να διατεθεί το 10%. Το βιβλίο προφορών εκτιμάται ότι θα «τρέξει» εντός της πρώτης εβδομάδας του Οκτωβρίου.

 

NOVAL PROPERTIES: Πλήρως οργανική η ανάπτυξη της ΑΕΕΑΠ το α’ εξάμηνο της χρονιάς, καθώς η παράδοση του Logistic center στη Μάνδρα Αττικής είχε αμελητέα επίδραση στη συγκεκριμένη περίοδο.

Στα μεγέθη τη συγκεκριμένη περίοδο ξεχωρίζει η επίδοση του εμπορικού κέντρου River West που εμφάνισε αύξηση εσόδων κατά 18%, ενώ προφανής ήταν η θετική επίδραση από την αναπροσαρμογή μισθωμάτων και νέων μισθώσεων σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο του ομίλου. Σε ετησιοποιημένη βάση εμφάνισαν αύξηση κατά 15%.

Το Net LTV διαμορφώθηκε πλέον (μετά και τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας) στο 20% -το χαμηλότερο ανάμεσα στις ομοειδείς εταιρείες- ενώ το μέσο επιτόκιο υποχώρησε στο 3,6%.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε επενδύσεις της τάξης των 20-25 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο, ποσό που θα αυξηθεί τα εξάμηνα, όσο προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα των 340 εκατ. ευρώ.

Μέχρι το τέλος του 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση της επένδυσης στο κτίριο του Μετς (και η ολοκλήρωση μίσθωσης των δύο πρώτων ορόφων), η ολοκλήρωση και μίσθωση του κτιρίου γραφείων στο Μαρούσι (από εταιρεία του ομίλου), καθώς και η απόδοση της μίσθωσης του logistic center.

H ΑΕΕΑΠ ωστόσο παράλληλα ωριμάζει νέες επενδύσεις, δημιουργώντας μίγμα αξιοποίησης υπαρχόντων ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο, αλλά και νέες εξαγορές-συμμετοχές σε real estate projects.

Νέα δε αναμένονται πριν το τέλος της χρονιάς.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Υπάρχουν τουλάχιστον δύο τρόποι για να προχωρήσει κανείς σε απολογισμό, 25 χρόνια μετά το ιστορικό υψηλό του Γενικού Δείκτη και το εν συνεχεία σπάσιμο της «φούσκας» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Ο πρώτος είναι να θυμηθεί το μεγάλο θεσμικό και εποπτικό έλλειμμα της εποχής εκείνης, καθώς και να προσπαθήσει να αποτιμήσει τις τεράστιες απώλειες που κατέγραψαν στη συνέχεια πολλοί επενδυτές.

Ο δεύτερος τρόπος -και πιο αισιόδοξος- είναι να διαπιστώσει πόσο πολύ έχει βελτιωθεί σήμερα το εποπτικό πλαίσιο, με ενδεικτικό παράδειγμα το πόσο πιο αξιόπιστες -σε σύγκριση με το παρελθόν- είναι οι λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων.

Η Lamda Development, για παράδειγμα, ανακοίνωσε χθες την πώληση ακινήτου της σε εταιρεία της οικογένειας Προκοπίου έναντι τιμήματος που υπερβαίνει κατά πολύ τη λογιστική του αποτίμηση (πώληση 120 εκατ., λογιστική αποτίμηση 37 εκατ. στις 30/6, άρα κέρδη προ φόρων από το deal γύρω στα 82 εκατ. ευρώ). Το ίδιο είχε συμβεί και τον Ιούλιο, όταν η Lamda ρευστοποίησε πέντε οικόπεδα έναντι 106 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσού πολλαπλάσιου από το λογιστικό τους κόστος. Σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση.

Από την άλλη πλευρά, η Premia Properties εκποίησε οινοποιείο στη Σαντορίνη έναντι 6,5 εκατ. ευρώ, που ήταν λογιστικά αποτιμημένο στα 4,1 εκατ. ευρώ. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και πέρυσι το φθινόπωρο, όταν η ίδια εισηγμένη είχε πουλήσει ακίνητό της στον Βοτανικό 1,5 εκατ. ευρώ πιο πάνω από την αξία αποτίμησής του.

Όπως προκύπτει λοιπόν, οι εύλογες αξίες που καταγράφονται στις λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων αποδεικνύονται σε πολλές περιπτώσεις «συντηρητικές». Κι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο όπου οι μετοχές των εταιρειών ακινήτων τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ΧΑ με υψηλό discount έναντι της εσωτερικής τους αξίας.

Για παράδειγμα, η Lamda Development τελεί υπό διαπραγμάτευση προς 7,25 ευρώ, με την Καθαρή Αξία του Ενεργητικού της να βρίσκεται στα 7,94 ευρώ (στοιχεία 30/6/2024). Όσο για την Premia Properties, διαπραγματεύεται με χρηματιστηριακή αξία 102,5 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαιά της στις 31/2/2024 ανέρχονταν στα 148,5 εκατ. ευρώ (discount 31%).

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-ΦΟΥΣΚΑ: Και μια και μιλάμε για τη χρηματιστηριακή «φούσκα», έχουμε στα χέρια μας την κατάσταση των επενδύσεων της τότε «Επενδύσεις Εργασίας ΑΕΕΧ», με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου 1999.

Από τη λίστα των μετοχών, διψήφιος αριθμός έβαλε -αργότερα ή γρηγορότερα- λουκέτο, ή οι μέτοχοι έχασαν το σύνολο των χρημάτων τους: Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις όπως οι Αθηναϊκές Συμμετοχές, η Alco Hellas, η Altec, η Sysware, η Connection, ο ΔΟΛ, ο Δούδος, ο Καρδασιλάρης, η Μηχανική, ο Καρασίδης, η Sato, o Σιγάλας, η Folli Follie, η Unisoft και οι (τότε προς εισαγωγή) Dionic και Κλινική Δανιηλίδη.

Και κάτι ακόμη: Από τις περίπου σαράντα (επιλεγμένες υποτίθεται, καθώς είχαν αποκτηθεί από θεσμικό επενδυτή) μετοχές της συγκεκριμένης λίστας, είναι ζήτημα αν 2-3 απ' αυτές τελούν υπό διαπραγμάτευση σήμερα -μετά από 25 χρόνια και παρά τον τεράστιο πληθωρισμό που μεσολάβησε- σε επίπεδα υψηλότερα ή παραπλήσια με τότε.

Μεταξύ αυτών η Metlen του Ευάγγελου Mυτιληναίου.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων