ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μετά το Mega Channel, ο Άδωνις Γεωργιάδης τα έβαλε και με την Καθημερινή, αντιδρώντας σε κείμενο που αναφέρεται στον ίδιο και στο ΕΣΥ.
Σύμφωνα με σχετική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «σε σχόλιό της η σημερινή @Kathimerini_gr με επικρίνει διότι στις διάφορες συγκεντρώσεις των αριστερών στις επισκέψεις μου στα νοσοκομεία, αντί να κρύβομαι ή να μπαίνω από την πίσω πόρτα, τους αντιμετωπίζω πάντα στα ίσα και με θάρρος», σημειώνει και εξηγεί ότι «η εικόνα των υπουργών που αποφεύγουν τους επαγγελματίες διαδηλωτές… δυναμώνει τους διαδηλωτές επικοινωνιακά και τους επιτρέπει να παρουσιάζουν μία ψευδή εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ».
Δηλώνει δε χαρούμενος με την κριτική, «απαντούμε σε αυτήν και την ανεβάζουμε και στα δικά μας social, ώστε να έχουν γνώμη όλοι όσοι ενδιαφέρονται».
Χωρίς τα social, βέβαια, ο Άδωνις δεν θα μπορούσε να… ζήσει και το αποδεικνύει καθημερινά. Όπως λέει χαρακτηριστικά «άσπονδος φίλος» του εντός της ΝΔ, «η επικοινωνία πάνω απ’ όλα» για τον υπουργό Υγείας.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να κλείνει σε κάθε ευκαιρία τη συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όμως αναπόφευκτα το θέμα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του εσωκομματικού διαλόγου.
Διάφορα είναι τα ονόματα που έρχονται στο τραπέζι, όπως του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου και εσχάτως του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, την ώρα που η πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών συγκλίνει στην απόρριψη της ανανέωσης της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Για το ζήτημα αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ την προσεχή Κυριακή, χωρίς να υπάρχει μεγάλη προσδοκία ότι θα μας κάνει «σοφότερους».
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ύστερα από σχετικό ερώτημα: «Είναι εξαιρετικά πρόωρη η συζήτηση για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τελεία! Και είναι και επιβλαβές να συμβαίνει αυτό από στελέχη της κυβέρνησης ή βουλευτές. Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός θα ακούσει όλες τις απόψεις, όταν έρθει η ώρα, κυρίως της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας», σημείωσε.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ: Τα πάντα ανοικτά είναι γύρω από την τύχη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, καθώς σήμερα εκπνέει το «τελεσίγραφο» της γαλλικής Nexans για αναστολή των εργασιών κατασκευής του καλωδίου, εφόσον δεν κλείσουν οι πάμπολλες εκκρεμότητες.
Αν και οι διαπραγματεύσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, με την εμπλοκή και της Κομισιόν, συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο, λευκός καπνός μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε βγει.
Το έργο βρίσκεται επί ξυρού ακμής και η πιθανότητα μιας ανακοίνωσης της Nexans, περί επ’ αόριστον αναστολή της κατασκευής του καλωδίου, κόστους 1,4 δισ. ευρώ, που θα ισοδυναμούσε στην ουσία με ναυάγιο, είναι πάντα πάνω στο τραπέζι.
Όπως έχουμε γράψει, δύο είναι οι βασικές εκκρεμότητες: Η πρώτη αφορά την ανάκτηση μέρους του κόστους του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, κατά τη φάση της κατασκευής του (2025-2030), μέσω των λογαριασμών των Κυπρίων καταναλωτών, κάτι για το οποίο η κυπριακή πλευρά είναι κατηγορηματικά αντίθετη.
Σχετικά με το θέμα αυτό, χθες διέρρευσε μέσω του ΚΥΠΕ πρόταση της κυπριακής πλευράς προς την Κομισιόν περί ενός μηχανισμού οικονομικής ενίσχυσης που φέρεται να έχει προτείνει η Λευκωσία, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο κατά τη φάση της κατασκευής χωρίς να επιβαρυνθεί ο Κύπριος καταναλωτής, ενδεχομένως μέσω κάποιου κοινοτικού εργαλείου.
«Εχει μηδενικές πιθανότητες», ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, ερωτηθείσα κατά πόσο έχει βάση μια τέτοια πρόταση. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η ιδέα έχει ήδη απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.
Η δεύτερη και μάλλον πιο σοβαρή εκκρεμότητα αφορά την ανάληψη του γεωπολιτικού ρίσκου από την κυπριακή πλευρά. Εφόσον το έργο διακοπεί για λόγους ανωτέρας βίας, εν προκειμένω λόγω εμπλοκής του τουρκικού παράγοντα, να μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να ανακτήσει τις μέχρι τότε δαπάνες με βάση τον συμφωνημένο από παλιά επιμερισμό του κόστους για κάθε τι γύρω από τη διασύνδεση (63% οι κύπριοι καταναλωτές που είναι οι καταρχήν ωφελούμενοι, καθώς με το έργο βγαίνουν από την ενεργειακή τους απομόνωση, και 37% οι Ελληνες).
Σχετικά με το αγκάθι αυτό, η ΡΑΕΚ έχει παραπέμψει το θέμα στην κυπριακή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Δίχως να υποτιμάται το οικονομικό σκέλος, είναι προφανές ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το γεωπολιτικό. Με τη στάση της κυπριακής πλευράς, είναι ορατός ο κίνδυνος να προκύψει μια σοβαρή νίκη για την Τουρκία.
Δηλαδή να ακυρώνει ένα γεωστρατηγικής σημασίας project, δημιουργώντας το προηγούμενο, ότι έχει «βέτο» σε κάθε σημαντικό ενεργειακό έργο στην περιοχή και επιβεβαιώνοντας ότι έχει λόγο σε οτιδήποτε συμβαίνει στην Αν. Μεσόγειο. Καθώς επίσης ότι μπορεί να προστατεύει αυτό που η ίδια θεωρεί τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει του Τουρκολυβικού «Μνημονίου» και της αυθαίρετης «οριοθέτησης» της τουρκικής ΑΟΖ.
ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ-NEXANS: Σε ό,τι αφορά την πληροφορία ότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να διασφαλίσει, μέσω επαφών με τη γαλλική Nexans, παράταση για μια εβδομάδα, δηλαδή μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, ελπίζοντας ότι στο μεσοδιάστημα η Κύπρος θα αλλάξει στάση πάνω στα επίμαχα ζητήματα, αρμόδιες πηγές εξηγούσαν ότι τίποτα δεν έχει ακόμη κλειδώσει.
«Θα δούμε ως αύριο», όπως έλεγαν παράγοντες με γνώση του θέματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα δεν έχει κλείσει και προσθέτοντας ότι στο τραπέζι εξετάζονται κάποια σενάρια, χωρίς να δίνουν λεπτομέρειες.
FOURLIS: Τρεις ημέρες ανοδικής κίνησης με καύσιμο την ανακοίνωση της στρατηγικής συμφωνίας με τον αμερικανικό όμιλο Foot Locker έφεραν τον τίτλο πάνω από τα 4 ευρώ.
Την Παρασκευή έκλεισε στα 4,035 ευρώ με άνοδο 3,46%, ενώ οι συναλλαγές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Τα κέρδη του τριημέρου φτάνουν το 7,2%.
Ακόμα και έτσι, όμως, η μετοχή εξακολουθεί να μετρά απώλειες (2,89%) από την αρχή της χρονιάς και 18% σε βάθος 12μήνου.
MOTOR OIL: Όπως ήταν αναμενόμενο, η μετοχή συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα την Παρασκευή, οπότε αποχαιρέτησε τον δείκτη MSCI Standard. Ούτε λίγο ούτε πολύ, στον τίτλο πραγματοποιήθηκε σχεδόν ο μισός τζίρος του Χρηματιστηρίου (187,6 εκατ. από τα συνολικά 378 εκατ.).
Η μετοχή προερχόταν από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, αλλά κόντρα στις εκτιμήσεις, η τιμή την Παρασκευή κινήθηκε έντονα ανοδικά στη διάρκεια της συνεδρίασης, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά έως τα 22,18 ευρώ (+3,64%). Πιέστηκε όμως στις δημοπρασίες και εντέλει έκλεισε στα 21,7 ευρώ (+1,4%).
Υπενθυμίζεται ότι το χαμηλό έτους βρίσκεται στα 20,9 ευρώ, επίπεδο στο οποίο υποχώρησε στο sell off της 5ης Αυγούστου.
ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Το απόγευμα θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου του ομίλου. Η Eurobank Equities περιμένει ισχυρή ανοδική τάση στα έσοδα, καθώς και βελτίωση του περιθωρίου EBIT, παρά τα αυξημένα λειτουργικά κόστη από τη νεοαποκτηθείσα Stella Pack.
Η εκτίμηση κάνει λόγο για πωλήσεις εξαμήνου 299 εκατ. ευρώ (+29% σε ετήσια βάση και +12% οργανική ανάπτυξη) και καθαρά κέρδη 23,8 εκατ. ευρώ (+24%). Η επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων θα σημαίνει ότι ο στόχος της διοίκησης για κέρδη EBIT 61 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς είναι εφικτός.
Η μετοχή, πάντως, βρίσκεται σε σχεδόν διαρκή καθοδική τροχιά από τις αρχές Ιουλίου και τα 11,6 ευρώ. Την Παρασκευή έχασε και το όριο των 10 ευρώ, κλείνοντας στα 9,94 ευρώ ή -2,55% χαμηλότερα.
Από τις αρχές Ιουλίου οι απώλειες φτάνουν το 14,3%.