Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Το «run and gun» του Στέφανου με «Θέμα» και…CVC -Τέλος χρόνου για μεγαλοοφειλέτες -Τα νέα για ΔΕΠΑ και Gazprom

Νέο θερμό επεισόδιο στον ΣΥΡΙΖΑ, επάνοδος Τσίπρα με νέο άρθρο-παρέμβαση. ΥΠΟΙΚ: Ρυθμίστε ή ετοιμαστείτε να... κρεμαστείτε στα μανταλάκια. Το... δράμα στη Βουλή για Attica-Παγκρήτια. H Alpha και οι συνέργειες

Δημοσιεύθηκε: 24 Ιουλίου 2024 - 07:26

Load more

ΣΤΕΦΑΝΟΣ: Χθες αρκετοί περίμεναν την πολιτική «διαμάχη» στη Βουλή για το θέμα της εξυγίανσης της Αttica Bank, μετά την κόντρα Κασσελάκη-κυβέρνησης για το θέμα, στο οποίο βέβαια, άμα μάθετε κάτι καινούργιο μέσω Βουλής… σφυρίξτε μας, όλες οι απόψεις και τα δεδομένα έχουν προ πολλού καταγραφεί.

Όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (που δεν είναι βουλευτής, θυμίζουμε) εκτέλεσε ένα ιδιότυπο “run and gun” όπως το λένε οι Αμερικανοί, γυρίζοντας τους προβολείς αλλού, με τον πόλεμο που άνοιξε στο «Πρώτο Θέμα».

Η επίθεση αφορούσε τα δάνεια που είχε η εκδότρια εταιρεία και το τραπεζικό κούρεμα κατά 70% που παρασχέθηκε σε αυτά, όπως υποστηρίζει, με παρέμβαση Μητσοτάκη.

To on line τμήμα της εφημερίδας απάντησε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο οποίο τον αποκαλεί «υπηρέτη αφεντάδων». Τον ρωτά για το πόθεν έσχες του, για τις εταιρείες στο Delaware και για τις οφειλές της οικογένειάς του, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι πληρώθηκε νομίμως το κεφάλαιο και μέρος «των τοκοχρεολυσίων», για το δάνειο στο Πρώτο Θέμα.

Σχεδόν αμέσως μετά, επανήλθε με νέα επίθεση ο Κασσελάκης, μιλώντας για έμμεση επιβεβαίωση των όσων υποστήριξε για το δάνειο, ενώ απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με όσα του έσυρε η άλλη πλευρά, με τα εν πολλοίς γνωστά επιχειρήματα.

Έσπευσε όμως να μπλέξει στην υπόθεση και την πασίγνωστη πλέον CVC, ως αγοράστρια «σε υπέρογκη τιμή», digital εταιρεία που είχε ιδιοκτήτη τον εκδότη του «Πρώτο Θέμα», πάλι με πολιτικά, όπως ισχυρίζεται, κίνητρα.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΙ: Σημειώστε επίσης στα χθεσινά γραφόμενα και το «καρφί» του Π.Θ.: «Την καταστήσαμε (σ.σ. την εφημερίδα) με τεράστιο προσωπικό κόστος, το μοναδικό μεγάλο Μέσο που δεν ανήκει σε αυτούς που καλυμμένα ή απροκάλυπτα υπηρετεί» (σ.σ. ο Κασσελάκης).

Κοιτώντας λίγο το εύρος του μιντιακού τοπίου (και τους μεγαλοϊδιοκτήτες του), λίγο δύσκολο μας φαίνεται αυτό. Πολύς ο καλός ο κόσμος και το μόνο κοινό σημείο που φαίνεται να έχουν σχεδόν όλοι είναι ο εφοπλισμός ή/και τα πετρέλαια. Αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Το γεγονός είναι ότι ο Κασσελάκης έχει αρχίσει και απλώνει πολύ τον… ταραμά, για το, άμεσα ή έμμεσα, «πολιτικό» χρήμα.

Σηκώνει πολλή σκόνη, χτυπώντας γενικώς, χωρίς ακόμη να διαφαίνεται πλήρως, αν πρόκειται για οργανωμένη τακτική μακράς διαρκείας με συγκεκριμένους «αντικειμενικούς στόχους» ή για εμπνεύσεις και ελιγμούς της στιγμής.

Οι πηγές μας πάντως, πλησίον της ηγεσίας του κόμματος, πιθανολογούν βάσιμα το πρώτο, λαμβάνοντας υπόψη τους και τις διάφορες δηλώσεις που έχει κάνει, του τύπου «εμένα δε με κρατάνε από πουθενά», δεν δέχομαι μαύρο χρήμα στο κόμμα κ.λπ. Θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, είναι θέμα χρόνου πλέον να δημοσιοποιηθεί και ο ισολογισμός της Νέας Δημοκρατίας για το 2023, (ο προηγούμενος, της χρήσης 2022 είχε υπογραφεί 31η Ιουλίου του 2023 και δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του ίδιου έτους), που σίγουρα θα έχει σοβαρή διάσταση χειρισμού πολύ μεγάλων «τραπεζικών υποχρεώσεων».

Βούτυρο για το ψωμί του Κασσελάκη, ότι κι αν αποτυπώνει.

ΥΓ: Για όσους θέλουν να δουν αναλυτικά τις ανταλλαγές πυρών, εδώ το πρώτο post του Κασσελάκη, εδώ η πρωτοσέλιδη απάντηση από το Πρώτο Θέμα κι εδώ το δεύτερο ποστ Κασσελάκη.

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΙΙΙ: Πέρα από τα εξωτερικά μέτωπα, πάντως, ο Στέφανος Κασσελάκης έχει να αντιμετωπίσει και τα εσωκομματικά, τα οποία δεν λένε να τελειώσουν.   

Το νέο επεισόδιο του σίριαλ έλαβε χώρα στη χθεσινή διαδικτυακή συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) του κόμματος, με τον πρόεδρο να συγκρούεται με οκτώ μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (της ομάδας των «87» που είχαν υπογράψει το κοινό κείμενο πριν από την Κεντρική Επιτροπή), τα οποία και αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση.

Αφορμή για το σκηνικό έντασης ήταν η διαφωνία για την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και το αυστηρό μήνυμα Κασσελάκη, σύμφωνα με το οποίο, «δεν μπορούμε να πάμε κόντρα σε ψηφισμένες αποφάσεις. Όποιου δεν του αρέσει, ας πάει σε άλλο κόμμα, το συνέδριο δεν μετατίθεται».

Το… γάντι σήκωσε η Όλγα Γεροβασίλη, δηλώνοντας την αποχώρησή της «από αυτή τη συζήτηση», κάτι που έκαναν και οι Κατερίνα Νοτοπούλου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμεωνίδου και Γιάννης Ραγκούσης.

Εξόχως «καυτός» ο προσυνεδριακός διάλογος στην αξιωματική αντιπολίτευση…

 

ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο Αλέξης είναι εδώ! Όπως έχει άλλωστε προαναγγείλει, σε κάθε ευκαιρία και όποτε το θεωρεί χρήσιμο, θα παρεμβαίνει και κάτι τέτοιο κάνει με άρθρο του που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Ινστιτούτου «Αλέξη Τσίπρα» με τίτλο «Μισός αιώνας Μεταπολίτευση - Επιτεύγματα και χαμένες ευκαιρίες».

Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «50 χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση, η χώρα αναμφίβολα κέρδισε μια μακρά περίοδο σταθερότητας. Έχασε όμως την ευκαιρία μια βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».

Εκτιμά δε ότι «η απόσταση από την υπόλοιπη Ευρώπη έχει διευρυνθεί δραματικά. Τόσο σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα όσο όμως και σε ό,τι αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας, τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, της Δικαιοσύνης, του Κράτους Δικαίου».

Όπως υπογραμμίζει, «είμαστε στην Ευρώπη, αλλά απομακρυνόμαστε από τον σκληρό της πυρήνα. Μείναμε αλλά δεν γίναμε Ευρώπη».

Προσδιορίζει ως βασικό πρόταγμα της επόμενης δεκαετίας τον στόχο της πραγματικής σύγκλισης, τόσο στην οικονομία και στο κατά κεφαλήν εισόδημα όσο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της ευνομούμενης θεσμικής λειτουργίας.

 

ΥΠΟΙΚ: Ρυθμίστε, εξοφλήστε ή αλλιώς ετοιμαστείτε να δείτε το όνομά σας στις λίστες των μεγαλοοφειλετών. Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της προθεσμίας που έχουν δώσει ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ σε μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου να διαχειριστούν τα χρέη τους, ώστε να πέσουν σε επίπεδο χαμηλότερο των 150.000 ευρώ. 

Αν δεν το πράξουν, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να κρεμαστούν στα «μανταλάκια», καθώς στις 31 Ιουλίου θα αναρτηθούν οι νέες μαύρες λίστες μεγαλοοφειλετών. 

Οι μεγαλοοφειλέτες υπολογίζεται ότι είναι κοντά στους 25.000 αλλά επειδή είναι… πραγματικά μεγάλοι οφειλέτες, χρωστούν κοντά στο 90% από τα περίπου 140 δισ. ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία και ΕΦΚΑ ενώ ούτε το 5% αυτών δεν έχει μπει σε ρύθμιση.

Τα νεότερα, στις 31…

 

ΥΠΟΙΚ ΙΙ: Στην άλλη κρίσιμη προθεσμία, αυτή της 26ης Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις, σήμερα στο ΥΠΕΘΟ έχει προγραμματιστεί η καθιερωμένη, ανά δεκαπενθήμερο, σύσκεψη για τα φορολογικά θέματα και την πορεία των εσόδων. 

Σε αυτή τη σύσκεψη αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το εάν θα δοθεί παράταση ή όχι. Επικρατέστερο σενάριο είναι η ολιγοήμερη παράταση έως τις 31 Ιουλίου, αλλά όπως μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, «μην περιμένετε ανακοινώσεις». 

Πρακτικά, ό,τι αποφασιστεί δεν θα ανακοινωθεί πριν την Παρασκευή, όταν και εκπνέει η προθεσμία, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η πίεση υποβολής των δηλώσεων εντός της προθεσμίας. 

Οι δηλώσεις που δεν έχουν ακόμα υποβληθεί έπεσαν κάτω από το 1 εκατομμύριο αλλά και πάλι, δύσκολα βγαίνει η προθεσμία της Παρασκευής. 

Αν πάει μέχρι 31 Ιουλίου… κάτι γίνεται.

 

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση σε Attica Bank και Παγκρήτια ο υπουργός, υπεραμυνόμενος της συμφωνίας συγχώνευσης που έφερε στη Βουλή.

Ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του τόνισε ότι είχε στα χέρια του επιστολή του Γιάννη Στουρνάρα που του έλεγε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό το σενάριο σημαντικής εκροής καταθέσεων (bank run) και κατάρρευσης των δύο τραπεζών, με ανυπολόγιστες συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα ενώ θα χάνονταν και μη εγγυημένες καταθέσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ και από τις δυο τράπεζες.

«Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου; Τα περί απιστίας είναι το λιγότερο. Δεν μπορούσα να υπογράψω κάτι τέτοιο. Πείτε ότι δεν είστε εδώ, ότι είστε στο σπίτι σας, τι θα κάνατε;», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Η αντιπολίτευση πάντως, δεν φάνηκε να πείθεται, με τον Γιώργο Καραμέρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για τεχνητή κρίση. «Μεθοδευμένα φέρνει η κυβέρνηση τη σύμβαση μέσα στο κατακαλόκαιρο υπό τη δαμόκλειο σπάθη της απώλειας καταθέσεων. Δημιουργήσατε τεχνηέντως ένα αδιέξοδο εδώ και πέντε χρόνια», σημείωσε, με τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη να εξαπολύει στη συνέχεια νέα επίθεση στην κυβέρνηση με ανάρτησή του

Ο Παύλος Γερουλάνος από το ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε αν θα μπορούσε να υπάρξει εξυγίανση νωρίτερα και συζήτηση με καλύτερους όρους με τους επενδυτές και έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει οτιδήποτε στη συμφωνία που οδηγεί σε βελτίωση του τραπεζικού συστήματος ή «φτιάχνουμε άλλη μια τράπεζα που θα εκμεταλλευτεί μια ολιγοπωλιακή κατάσταση». 

Και η κόντρα καλά κρατεί… 

 

ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΙΙ: Στην περίπτωση της Eurobank αναφέρθηκε, χωρίς να την ονοματίσει, ο υπουργός.

Ο υπουργός απαντούσε στην κριτική της αντιπολίτευσης στο ζήτημα των υψηλών τραπεζικών προμηθειών, επισημαίνοντας ότι «ήδη μια τράπεζα παρουσίασε ένα νέο μοντέλο προμηθειών, πιο φιλικό για τον καταναλωτή. Θεωρώ ότι θα την ακολουθήσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες».

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα νέες μειωμένες χρεώσεις και ολοκληρωμένα πακέτα δωρεάν υπηρεσιών στους πελάτες της. 

 

ALPHA BANK: Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank με βασικό θέμα τη διανομή μερίσματος αλλά και την παρουσίαση του Λάζαρου Παραγαρυφάλλου ως deputy CEO.

Ο κος Παραγαρυφάλλου αποτελεί τον πιο στενό συνεργάτη του Βασίλη Ψάλτη και η αναβάθμισή του αποτελούσε κοινό μυστικό τους τελευταίους μήνες, κυρίως μετά το deal με την ιταλική UniCredit.

Μένοντας στα της UniCredit, η στήλη πληροφορείται ότι οι συνέργειες με την Αlpha Bank στις χρηματοδοτήσεις ξένων εταιρειών αλλά και στις εργασίες του Asset Management έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

 

ΔΕΠΑ: Η απόφαση της ΔΕΠΑ Εμπορίας να προσφύγει στη διαιτησία με την Gazprom για τη σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου έχει ληφθεί από τον περασμένο Μάρτιο και έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών.

Οι δύο εταιρείες είχαν φτάσει κάποια στιγμή πολύ κοντά σε συμφωνία, αλλά τελικά, οι διαφωνίες σε κρίσιμα επιμέρους ζητήματα έφεραν τη ρήξη, με βασικό αγκάθι τη ρήτρα take or pay στο φυσικό αέριο, ύψους περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς ήταν ότι η ρωσική εταιρεία έχει παραβιάσει τη σύμβαση και ειδικά τον όρο που προβλέπει ότι υποχρεούται να παραδίδει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας αέριο σε τιμή φθηνότερη από κάθε άλλη μορφή ενέργειας στην ελληνική αγορά.

Τώρα, μαθαίνουμε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, με τη ΔΕΠΑ να πληρώνει στο μεταξύ κανονικά τις υποχρεώσεις της.

Και ότι μέσα στο 2025 εκτιμάται ότι θα εκδοθεί και η τελική απόφαση της Διαιτησίας

 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων