Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

O Κυριάκος, τα ζόρια της Ούρσουλας και η Κάλας-Τι... μαρτύρησε ο Κυρανάκης-Tips για ATT, ΓΕΚ, Ελλάκτωρ, Jumbo

Επιμένει στο παιχνίδι... κέντρου ο Μητσοτάκης, ενώ ακούγονται ξανά ευρωπαϊκές σειρήνες. Το ράλι της Attica Bank, το νέο υψηλό της ΓΕΚ Τέρνα και τα πονταρίσματα στη Lavipharm. Θέλουμε ή δεν θέλουμε FSRU;

Δημοσιεύθηκε: 11 Ιουλίου 2024 - 07:27

Load more

ΚΥΡΙΑΚΟΣ: Φωτιά έχουν πάρει πάλι τα σενάρια για το ενδεχόμενο να προταθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός για την προεδρία της Κομισιόν, σε περίπτωση που δεν περάσει από το ευρωκοινοβούλιο η υποψηφιότητα της Ούρσουλας (Φον ντερ Λάιεν).

Τα σενάρια βρίσκουν έδαφος σε δύο αληθή στοιχεία. Πράγματι, η υποψηφιότητα της Ούρσουλας δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα περάσει. Την προηγούμενη φορά, το 2019, όταν και εξελέγη, θεωρητικά έπρεπε να έχει πολύ άνετη πλειοψηφία. Όμως, στη (μυστική) ψηφοφορία αποδείχθηκε ότι πήρε μόνο… εννιά ψήφους παραπάνω απ’ όσες χρειαζόταν, σε κοινοβούλιο με 700 έδρες.

Τώρα, η πλειοψηφία που συγκεντρώνουν το ΕΛΚ, οι Σοσιαλδημοκράτες και το Renew είναι πολύ λιγότερο άνετη από τότε, ενώ έχει μειωθεί αισθητά και η ομάδα των Πρασίνων.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά το γεγονός ότι το όνομα του Κυριάκου «παίζει» σε ξένα δημοσιεύματα ανάμεσα στους υποψηφίους για τον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, εφόσον δεν εκλεγεί το σημερινό φαβορί του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙ: Εντούτοις, ο Έλληνας πρωθυπουργός πολύ δύσκολα θα εγκαταλείψει τη θέση του για να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, κάτι το οποίο άλλωστε έχει διαψεύσει επανειλημμένα.

Ορισμένοι φέρνουν ως συναφές παράδειγμα την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας, που εγκαταλείπει τη θέση της για να γίνει η «de facto» υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ.

Πλην όμως, αντίθετα με τον Μητσοτάκη, το άστρο της κ. Κάλας έχει ήδη δύσει στην Εσθονία. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, το κόμμα της βγήκε τρίτο και… καταϊδρωμένο με 18% των ψήφων, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση έπιασε το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας 5ετίας, με 16,3%, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε 30,8%.

Το… ανάποδο δηλαδή απ' ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις η Κάγια Κάλας έχει λόγους να… δραπετεύσει στην Ευρώπη, όπου είναι και αγαπημένο κορίτσι του κατεστημένου, διότι κρατά ψηλά τον «φάρο» της πιο σκληρής αντιρωσικής στάσης.

Άλλωστε, η μεταπήδηση πρωθυπουργών σε ευρωπαϊκά αξιώματα γίνεται συνήθως μετά την ολοκλήρωση μιας λιγότερο ή περισσότερο επιτυχημένης θητείας και πολύ σπανιότερα ως «σωσίβιο» μιας όχι και τόσο επιτυχημένης στο εσωτερικό, που όμως έχει εκτιμηθεί δεόντως στο… εξωτερικό, όπως συμβαίνει με την Κάλας.

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΙΙΙ: Επιμένει ο πρωθυπουργός να έχει στραμμένο το βλέμμα του προς το ιδεολογικό κέντρο, παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις προεξάρχοντος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Δεν έχει πρόβλημα μάλιστα να το διαλαλήσει και στο εξωτερικό, περιγράφοντας τη ΝΔ των ημερών του ως συνταγή που «κερδίζει και δεν αλλάζει».

«Εμείς θέλουμε να κυβερνούμε από το πολιτικό κέντρο. Αυτό αποτέλεσε την επιτυχία του κόμματός μας. Έτσι επικρατήσαμε και στις εκλογές του 2023. Είμαστε ένα κεντροδεξιό κόμμα που επικεντρώνεται στην παραγωγή αποτελεσμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός από την Ουάσιγκτον, στη συζήτηση που είχε με τον Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Corus International και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τα περί «δημοσιονομικής σύνεσης» που τηρεί ευλαβικά, τον «υπεύθυνο πατριωτισμό» που θέλει να πρεσβεύει, όπως επίσης και τον «κοινωνικό προοδευτισμό» που επιθυμεί να χαρακτηρίζει την παράταξή του.

 

ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: Δεν άκουσαν πολύ ευχάριστα στο Μέγαρο Μαξίμου τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη να εκφράζει δημοσίως (στον ΣΚΑΪ) την προτίμησή του για παραμονή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Αφενός γιατί δεν θέλουν να παρεμβαίνουν στα εσωκομματικά των άλλων κομμάτων και αφετέρου γιατί… συμφωνούν μαζί του. Υπ' αυτή την έννοια, ήταν… μαρτυριάρης.

Και εξηγούμαστε. Η γενική αίσθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι, με τον Νίκο αρχηγό, το κόμμα του δεν μπορεί να «τραβήξει» ιδιαίτερα. Κάτι που αποτύπωσε και ο κ. Κυρανάκης, σημειώνοντας ότι «εμείς προτιμάμε να μείνει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης».

Ωστόσο, το πρωθυπουργικό περιβάλλον γνωρίζει καλά ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις συχνά η εκδήλωση κάποιας προτίμησης για τους αντιπάλους οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, καθώς τους συσπειρώνει απέναντι στη συγκεκριμένη πρόταση.

Υ.Γ. Όσο για το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του κάλεσε τον υφυπουργό «να αφήσει κατά μέρος τις προβοκατόρικες δηλώσεις» και υπενθύμισε ότι η ΝΔ, όσον αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, «έχει ήδη δείξει το ήθος και την… προτίμησή της, με την παρακρατική παρακολούθησή του στις περασμένες εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ».  

 

FSRU: Απαντώντας τη Δευτέρα σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη γνωμοδότηση της ΡΑΑΕΥ για την εγκατάσταση FSRU στον Παγασητικό, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ήταν κατηγορηματικός.

«Η δική μου άποψη, ως αρμόδιου υπουργού, είναι ότι η συγκεκριμένη επένδυση έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει καλύψει, έχει υπερκαλύψει τις ανάγκες της σε LNG, μέσω της Ρεβυθούσας και του σταθμού της Αλεξανδρούπολης», είπε ο υπουργός. Αν και η απάντησή του αφορούσε το Αργώ FSRU στον Βόλο, εντούτοις είναι προφανές πως εννοούσε ότι το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα τέσσερα νέα projects που έχουν ανακοινωθεί από διάφορες εταιρείες και για διάφορες περιοχές της χώρας.

Ολα καλά ως εδώ. Δύο 24ωρα αργότερα όμως, από την Ουάσινγκτον, μιλώντας στο Council on Foreign Relations, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε μια άλλη άποψη. Ακριβώς αντίθετη. Τη θέση ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες υποδομες FSRU.

Ερωτηθείς για τη στροφή της Ελλάδας στις ΑΠΕ, αφού έκανε ειδική μνεία στις πράσινες επιδόσεις, στην αποθήκευση και τις διασυνδέσεις, κατέληξε λέγοντας ότι εντέλει θα χρειαζόμαστε πάντα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που να καλύπτει τις ελάχιστες ανάγκες του δικτύου. «Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, στην περίπτωση της Ελλάδας, μιλάμε για φυσικό αέριο, είτε πρόκειται για φυσικό αέριο μέσω αγωγών είτε, κυρίως, για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε περισσότερα σημεία εισόδου για την επαναεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου», ήταν τα λόγια του.

Διαβάζοντας κάνεις τις δύο δηλώσεις, θα έλεγε ότι υπάρχει μια αντίφαση μεταξύ τους. Τελικά χρειαζόμαστε ή δεν χρειάζομαστε άλλα FSRU; Ποιος από τους δύο έχει δίκιο; Στην ίδια πάντως γραμμή, αυτές οι δύο τοποθετήσεις δεν βρίσκονται...

 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στα 17,6 ευρώ με κέρδη 2,33% ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή, επίπεδο που συνιστά νέο ρεκόρ.

Από την ανακοίνωση της συμφωνίας για την Τέρνα Ενεργειακή στις 20 Ιουνίου, τα κέρδη για τον τίτλο προσεγγίζουν το 6%. Εν τω μεταξύ πάντως, ο πήχης για τον τίτλο έχει ανέβει κατακόρυφα λόγω της δύναμης πυρός για νέες κινήσεις που δίνει το ντιλ.

Τελευταίο παράδειγμα η Axia, η οποία δίνει τιμή στόχο τα 27,4 ευρώ.

 

ATTICA BANK: Διήμερη άνοδο 29% καταγράφει η μετοχή της τράπεζας στον απόηχο της συμφωνίας μετόχων για τη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ για τη δημιουργία του νέου πόλου.

Βέβαια, δεδομένου ότι η διασπορά είναι ελάχιστη, η κίνηση έγινε με ελάχιστα κομμάτια.

Κάτω από 54 χιλιάδες αλλάξαν χέρια τις τελευταίες δυο ημέρες.

 

ATTICA BANK II: Το ότι ο Στέφανος Κασσελάκης κήρυξε τον πόλεμο στις κυβερνητικές κινήσεις, δεν ξαφνιάζει. Το «ξεπούλημα» και το «τράπεζες» πουλάει πολύ σε ορισμένα κοινά και είναι εν τέλει… «παραδοσιακά αριστερό», με βάση τις πρακτικές που έχουμε ζήσει, επί δικαίων και αδίκων.

Πιο πολύ έχει ξαφνιάσει το timing της τοποθέτησης, ακριβώς στο παρά ένα του deal για τον 5ο πόλο, αλλά πριν αυτό ολοκληρωθεί, όπως και το γεγονός, (λένε οι πηγές μας), ότι η παρέμβαση ήρθε λίγο… ουρανοκατέβατη στα στελέχη του κόμματος, αλλά και σε συνήθως «αδελφικά» MME, που αυτή τη φορά κράτησαν αποστάσεις. Ομοίως ξαφνική και απότομη ήταν η γενίκευση της παρέμβασης την επόμενη (χθεσινή) ημέρα, που έπιασε από τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, μέχρι τα warrants της Aegean.

Σε τι αποσκοπούσε τελικά αυτό το πυροτέχνημα; Ολίγη «επαναστατική γυμναστική», με deal που είτε έχουν γίνει, είτε είναι απολύτως κλειδωμένα; Πιθανόν.

Όμως, επειδή ο 5ος πόλος και ο τρόπος συγκρότησης του, αφορά λογιών λογιών συμφέροντα, τα περισσότερα καθόλου… λαϊκά, καλό θα ήταν αν είχε κάποια σοβαρή αντιπρόταση, να την κατέθετε. Παρά τη θητεία του στη Goldman Sachs, που σημαίνει ότι θεωρητικά έχει και ο ίδιος το σχετικό know how, δεν το έκανε.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Κέρδη σχεδόν 10% «γράφει» τον τελευταίο μήνα η μετοχή, που χθες είδε ευρεία άνοδο άνω του 2% σε συνεδρίαση «ήπιων τόνων», ανεβαίνοντας στα 2,655 ευρώ, καθώς η αγορά τοποθετείται εν αναμονή και της επιστροφής κεφαλαίου ύψους 0,5 ευρώ ανά μετοχή (στις 22/7 η αποκοπή του δικαιώματος).  

Όπως έγινε γνωστό χθες, η Reggeborgh ολοκλήρωσε την απόκτηση 10,4 εκατ. μετοχών, ασκώντας εξωχρηματιστηριακά σχετικό option και ανεβάζοντας το ποσοστό της στην εισηγμένη στο 48,1551%

Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε με «κλειδωμένη» τιμή στα 1,75 ευρώ ανά μετοχή, με την ολλανδική εταιρεία να κερδίζει περί τα 9,4 εκατ. ευρώ. Λογιστικά μεν, άκοπα δε.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της σχετικής συμφωνίας, η Reggeborgh μπορεί να ασκήσει σχετική option για την απόκτηση ακόμη 15,6 εκατ. μετοχών (ή του 4,4802% της εταιρίας, ανεβάζοντας το ποσοστό της ως το 52,6353%) έως τις αρχές Μαΐου 2025

 

LAVIPHARM: Το «χαρτί» ξεχώρισε στη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο μετά… τζίρου, καθώς ενισχύθηκε 4,8% στα 0,915 ευρώ, διπλώνοντας την άνοδο στον απόηχο της γενικής συνέλευσης.  

Προφανώς στην αγορά άρεσε η δέσμευση της διοίκησης για διανομή μερίσματος το 2025, για πρώτη φορά από το 2007, αλλά και ο στόχος για διπλασιασμό των πωλήσεων σε μια πενταετία. 

Η μετοχή, πάντως, απέχει ακόμη περίπου 7% από τα υψηλά έτους που «είδε» στα τέλη Μαΐου (0,979 ευρώ). 

 

JUMBO: Αποφασισμένος να πληρώσει το «κόστος», σε όρους μειωμένων πωλήσεων, αλλά να μην αλλάξει στρατηγική εμφανίστηκε ο Απόστολος Βακάκης.

Προανήγγειλε χθες ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων η εισηγμένη θα πετύχει το κάτω εύρος της καθοδήγησης σε ότι αφορά τα έσοδα του έτους, καθώς η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχίσει να επηρεάζει την παγκόσμια αγορά.

Αξιοσημείωτο ότι επισημαίνει ότι η σημερινή κατάσταση στο παγκόσμιο εμπόριο, προσομοιάζει, σε πολλά επίπεδα, με την πανδημική κρίση με το μεταφορικό κόστος να έχει εκτοξευθεί και με τον χρόνο παραλαβής αγαθών και εμπορευμάτων να έχει διπλασιαστεί. Ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν μετακυλήσει το βάρος των δυσλειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας, στις τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Ποντάρει ότι μακροπρόθεσμα θα του βγει σε καλό…

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων