Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Οι... παρθένες της πολιτικής και ο Τσουκάτος-Νέα «διάσωση» από τη ΔΕΗ-AVAX: Ο Λίβανος και ο ορκωτός

Ο Χάρης και το ντιλ με Μανώλη. Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί στη Βιομηχανία. Απεγκλωβίστηκε από την Προοδευτική η Centric. Πλάτη βάζει η ΔΕΗ για τα τιμολόγια ρεύματος.

Δημοσιεύθηκε: 27 Ιουνίου 2024 - 07:27

Load more

ΠΑΡΘΕΝΕΣ: Αχό μεγάλο σήκωσαν οι δηλώσεις που έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης περί μαύρου χρήματος και κομμάτων, επικουρούμενος και από τον ναύαρχο Αποστολάκη.

Εάν διαβάσει και ακούσει κανείς όσα λέγονται σε απάντηση, εύλογα θα υποθέσει ότι δεν ήταν στην ίδια χώρα που ο Θεόδωρος Τσουκάτος του ΠΑΣΟΚ, μόλις το 2019, δήλωνε ευθαρσώς ότι «μόνο το 2000 μπήκαν στα ταμεία του κόμματος 16 δισ. δραχμές από ιδιώτες», κατά τη διάρκεια της απολογίας του για την υπόθεση Siemens.

Eπί της οποίας υπόθεσης ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έλαβε το ποσό του 1 εκατ. μάρκων από τον γερμανικό κολοσσό, το 1999, το οποίο όμως κατέληξε στα ταμεία του κόμματος, στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε τότε η εταιρεία με το κυβερνών κόμμα».

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εάν και σε ποιο βαθμό κυκλοφορεί σήμερα μαύρο πολιτικό χρήμα, π.χ. σε προεκλογικές εκστρατείες ακόμη και μεμονωμένων βουλευτών. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, που αν μη τι άλλο θυμάται όσα συνέβησαν παλαιότερα στη χώρα μας (αλλά και τα διάφορα σκάνδαλα που διαρκώς συμβαίνουν διεθνώς), όταν οι πολιτικοί συμπεριφέρονται ως… παρθένες, χωρίς ωστόσο να λαμβάνουν σοβαρά μέτρα διαφάνειας για τα οικονομικά των κομμάτων (και τα δικά τους), η επίπτωση είναι εντελώς αντίθετη.

Το «αν κάποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα» δεν αρκεί. Στην περίπτωση των δηλώσεων Κασσελάκη, για παράδειγμα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν διερωτώνται αν ορθώς μίλησε για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά αν όντως θα κινηθεί διαφορετικά ο ίδιος.

ΥΓ: Τελικά ο Θεόδωρος Τσουκάτος κρίθηκε αθώος λόγω... παραγραφής, σε μια δικαστική απόφαση που βγήκε μόλις 14 χρόνια μετά την έναρξη των δικαστικών ερευνών (!) και τρία χρόνια μετά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι από τους αρχικά 64 κατηγορούμενους, οι 10 απεβίωσαν έως ότου να εκδοθεί η απόφαση.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάσταση με τα κομματικά μέσα ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: Τα έξοδά τους καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το κόμμα, δηλαδή από την κρατική χρηματοδότηση που του αναλογεί. Η πολύ χαμηλή κυκλοφορία του καθημερινού φύλου οδηγεί στην αναλογία «πωλείται ένα ευρώ - κοστίζει έξι».

Μετά τις περσινές εθνικές εκλογές και το 17,8%, η εν λόγω χρηματοδότηση έπεσε στα περίπου 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Το εξοδολόγιο των δύο εκδόσεων της «Αυγής» (καθημερινής και κυριακάτικης), η ιστοσελίδα avgi.gr και ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο» ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως.

Με βάση τα παραπάνω, απομένει 1 εκατ. ευρώ για όλες τις άλλες κομματικές ανάγκες, δηλαδή αμοιβές εργαζόμενων, συνέδρια, εκδηλώσεις, έντυπα υλικά κ.λπ. «Δεν αρκεί με τίποτα», λένε οι γνωρίζοντες. Και προκαλούν όσους αντιδρούν στο κλείσιμο της καθημερινής Αυγής να τους δείξουν… «πώς τετραγωνίζεται ο κύκλος για να το κάνουμε».

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως επιμένει: θα δώσει αναλυτικά στοιχεία «για να πάρουν θέση όλοι».

 

ΔΟΥΚΑΣ: Όχι ότι δεν αναμενόταν, αλλά ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στον δήμο της Αθήνας Νίκος Σοφιανός ρώτησε τον Χάρη Δούκα, στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, εάν και πώς θα συνδυάσει τα καθήκοντα του δημάρχου με τυχόν άλλα που θα προκύψουν, όπως για παράδειγμα… με την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Δούκας απάντησε: «Θα παραμείνω δήμαρχος με οποιαδήποτε εξέλιξη και θέλω εδώ να συζητάμε όπως συζητάμε και να αφήσουμε τα πολιτικά, να μην πολιτικοποιούμε τα θέματα, για να μπορούμε να έχουμε και αποτέλεσμα».

Δηλαδή, ως πρόεδρος πολιτικού κόμματος, θα μιλά… πολιτικά μέχρι το κατώφλι του Δημαρχείου, αλλά όταν το διαβαίνει, θα απαιτεί να μην πολιτικοποιούνται οι συζητήσεις;

Ο Παύλος Γερουλάνος πάντως έθεσε και μια άλλη, πρακτική και ουσιαστική διάσταση: «Η Αθήνα είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό μαγαζί»…

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Μιας και ο λόγος, αν ο Χάρης Δούκας εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορεί να είναι και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, αφού δεν έχει βουλευτική ιδιότητα -όπως είχε συμβεί και τον πρώτο ενάμιση χρόνο της προεδρίας Ανδρουλάκη.

Όπως βοά ο τόπος, πάντως, ο κ. Δούκας δεν θα χρειαστεί να ψάξει τον… δικό του Κατρίνη, καθώς φαίνεται πως υπάρχει deal με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη για να αναλάβει την προεδρία της Κ.Ο.

Εξ ου -όπως λένε οι κακές γλώσσες- η ανάρτηση δημόσιας στήριξης του κ. Χριστοδουλάκη στον δήμαρχο, με κατάληξη «Χάρη, πάμε;».

 

ΔEΗ: «Υπερβολικές» χαρακτήρισε χθες ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης τις εκτιμήσεις για αυξήσεις της τάξης του 20% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο, προσθέτοντας ότι κάποιοι πάροχοι θα απορροφήσουν την άνοδο του Ιουνίου. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβουμε ποιον εννοεί.

Τον Ιούνιο η ΔΕΗ διέσωσε την τιμή των όπλων, απορροφώντας μεγάλο μέρος της αύξησης, και το ίδιο αναμένεται να κάνει και τώρα, ίσως σε μικρότερο βαθμό. Η έκπτωση μπορεί να μην είναι 38%, όπως αυτή στην οποία είχε προχωρήσει τον Ιούνιο, ωστόσο θα είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη.

Οι καθετοποιημένοι παίκτες, εξάλλου, αυτοί που έχουν παρουσία τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική, έχουν μια σχετική ευελιξία σε παρόμοιες περιπτώσεις.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΟΣ: Ο ιδρυτής του ομίλου IOGR, στον οποίο ανήκει και η αεροπορική SKY express, είναι αν μη τι άλλο γνωστός για τις αιχμηρές ατάκες του, οι οποίες, όπως είναι φυσικό, δεν έλειψαν ούτε από τη χθεσινή εκδήλωση για την ανασκόπηση των πεπραγμένων της αεροπορικής.

Οι μπηχτές για τον… ανταγωνισμό έδιναν κι έπαιρναν! Τίποτα δεν άφησε ασχολίαστο ο Mr SKY express. Εργασιακές συνθήκες, κινητήρες, ασφάλεια και το μονοπώλιο που... έσπασε, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του Κρητικού επιχειρηματία, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, στο περιθώριο της εκδήλωσης, ότι η SKY express επανέφερε την τάξη!

Δεν δίστασε, μάλιστα, να θίξει το θέμα των κινητήρων, το οποίο έχει οδηγήσει δεκάδες αεροπορικές εταιρείες (μεταξύ αυτών και την Aegean) σε καθήλωση αεροσκαφών, λέγοντας πως η SKY express έχει επενδύσει στους καλύτερους, καθώς δεν φείδεται χρημάτων…

Και ο ανταγωνισμός καλά κρατεί…

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μια ρηξικέλευθη πρόταση που συνδέει την ανάγκη αυξήσεων στους μισθούς με την επιβεβλημένη επαναβιομηχανοποίηση της χώρας με όρους τεχνολογίας κατέθεσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (και CEO της Theon International) κ. Κρίστιαν Χατζημηνάς.

Ο επιχειρηματίας συνδέει τις επιβεβλημένες αυξήσεις στους μισθούς με την ανάγκη εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης του προσωπικού στις ψηφιακές δεξιότητες, με τη χρήση πόρων από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια, ένας τρίτος θεσμικός φορέας θα μπορεί να ελέγχει την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και, εφόσον οι εργαζόμενοι αποκτήσουν αυτές τις δεξιότητες, τότε ο εργοδότης θα προχωρεί σε αύξηση του μισθού τους χωρίς καμία πρόσθετη μη μισθολογική επιβάρυνση για το επιπλέον εισόδημα που απορρέει από την αύξηση -εφόσον συνδέεται με την ευρύτερη προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας.

Πρόκειται για μια «από τα κάτω προς τα πάνω επανάσταση», είπε ο κ. Χατζημηνάς, η οποία δημιουργεί τα απαραίτητα κίνητρα στους εργαζόμενους, αφού θα δουν άμεσο όφελος στις απολαβές τους, ενώ ταυτόχρονα προτείνεται η αύξηση να είναι απαλλαγμένη από φορολογικές και άλλες εισφορές, τόσο για τον εργοδότη, ο οποίος επενδύει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, όσο και για τον εργαζόμενο που αφιερώνει τον προσωπικό του χρόνο για την απόκτηση των δεξιοτήτων που έχει ανάγκη η επιχείρηση.

 

CENTRIC: Κατάφερε τελικά να απεγκλωβιστεί η εισηγμένη από την Προοδευτική, ρευστοποιώντας το μειοψηφικό πακέτο που κατείχε προς 0,25 ευρώ ανά μετοχή, όταν μάλιστα το μέσο κόστος κτήσης της εκτιμάται γύρω στο 0,11 ευρώ.

Δεν πρόκειται φυσικά για κάποιον έντονο επηρεασμό της περιουσίας και της κερδοφορίας της Centric, αλλά τουλάχιστον για την ουσιαστική τακτοποίηση μιας μακρόχρονης «εκκρεμότητας».

Ιδίως τώρα, όπου με βάση τον νέο κανονισμό στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η δυνατότητα χρήσης «οχημάτων», αν δεν μηδενίζεται, τουλάχιστον περιορίζεται δραστικά.

 

ΑVAX: Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε για τους μετόχους η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου ότι ο εισηγμένος όμιλος δεν δικαιούται να διεκδικήσει 14,7 εκατ. ευρώ από το κράτος του Λιβάνου, ενώ παράλληλα θα υποχρεωθεί να καταβάλει 1,3 εκατ. ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο πρώτο μισό του 2024 τα αποτελέσματα της εισηγμένης θα επηρεαστούν αρνητικά κατά 16 εκατ. ευρώ, ενώ οι όποιες επιπτώσεις σε ρευστότητα (1,3 εκατ. ευρώ) και σε κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι περιορισμένες.

Πώς όμως εξελίχθηκε η όλη υπόθεση;

Η ΕΛΤΕ, προχωρώντας σε προληπτικό έλεγχο το 2023 για προηγούμενες χρήσεις, διαπίστωσε ελλείψεις στη δουλειά του ορκωτού ελεγκτή σε κάποια θέματα, μεταξύ των οποίων και το ότι θα έπρεπε να επιμείνει προκειμένου να εγγραφούν υψηλότερες προβλέψεις για το έργο του Λιβάνου. Ο ορκωτός έχει παραπεμφθεί πειθαρχικά, χωρίς όμως να έχει βγει μέχρι σήμερα απόφαση.

Το θέμα της χρονίζουσας απαίτησης στον Λίβανο δεν είχε αποκρυβεί στις λογιστικές καταστάσεις (αντίθετα, υπήρχαν εκτενείς αναφορές), ωστόσο οι ενστάσεις αφορούσαν το κατά πόσο θα έπρεπε να είχαν γίνει μεγαλύτερες προβλέψεις.

Η υπόθεση έφτασε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η οποία -όπως λέγεται- παρακολούθησε το όλο θέμα και διαπίστωσε τις σταδιακές προβλέψεις που έκανε η ΑVAX, οι οποίες αθροιστικά στο τέλος του 2023 είχαν διαμορφωθεί στο 70% της αρχικής απαίτησης, την ώρα που η δικαστική διαδικασία ήταν σε εξέλιξη.

Πάντως, στην αρνητική έκπληξη που προκλήθηκε στους μετόχους συνέβαλαν και οι θετικές προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει γύρω από τη σχετική υπόθεση η διοίκηση της ΑVAX, καθώς η εταιρεία ανέφερε στις λογιστικές καταστάσεις του 2023 μεταξύ άλλων ότι:

«Η ακροαματική διαδικασία σύμφωνα με τους δικηγόρους εξελίχθηκε ικανοποιητικά για την εταιρεία» και

«Η εταιρεία παραμένει στην εκτίμηση της ανακτησιμότητας (βάσει παρόδου του χρόνου μόνο), εφόσον με την αναγγελία χρεοκοπίας του Λιβάνου, βάσει και των ανωτέρω, δεν προκύπτει ανάγκη περαιτέρω απομείωσης».

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων