Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

ΣΕΒ: Οι πρωτιές, οι χαμένοι και τα παραλειπόμενα - Αλέξης Κούγιας: Υποψίες... πολιτικές - Το κρυφό όπλο της Πειραιώς

Η πρόταση του Νίκου Παππά για κοινή κάθοδο της Κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές και πού πάσχει. Γιατί η Νέα Αριστερά δεν τα... σπάει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσιεύθηκε: 19 Ιουνίου 2024 - 07:23

Load more

ΣΕΒ: Οπως αναμενόταν, η δεύτερη υποψηφιότητα, αυτή της Ιουλίας Τσέτη, κόντρα στο «κατεστημένο» του ΣΕΒ, είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Άνοιξε δεύτερο δρόμο, έδειξε όμως ότι αυτός δεν είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα.

Απέναντι στην ισχυρή υποψηφιότητα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ενός πασίγνωστου επιχειρηματία με «περγαμηνές», κατάφερε να πάρει 133 ψήφους, σχεδόν 24%. Κι αυτό από μόνο του δείχνει ότι έκανε δουλειά και ότι προέκυψε ένα μήνυμα, «προσέξτε περισσότερο τους μικρούς και την περιφέρεια».

Υπήρξαν κάποιες ενστάσεις επί της διαδικασίας από την κα Τσέτη, αλλά δεν είναι τέτοιες που να δημιουργούν την αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση, όπως κάποιοι φοβούνταν.

Οργανωτικά πάντως φάνηκε ότι ο ΣΕΒ δεν ήταν έτοιμος για τέτοιες διαδικασίες. Τα αποτελέσματα καθυστέρησαν αρκετά να επισημοποιηθούν, μέσα στη νύχτα, ενώ πολλά μέλη έχουν προβληματιστεί για την επάρκεια του καταστατικού, εφόσον υπάρξει επόμενη φορά.

Κάτι που μετά τη φετινή εξέλιξη δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί.

 

ΣΕΒ ΙΙ: Εξίσου σημαντική όμως ήταν και η ψηφοφορία για τις άλλες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι εταιρείες της απερχόμενης διοίκησης, που έθεσαν ξανά υποψηφιότητα, εκπροσωπούνται και στο νέο ΔΣ, με μόνη εξαίρεση τον ΟΤΕ (οπότε δεν υπάρχει και εκπροσώπηση των telecoms στο ΔΣ).

Η κυριαρχία είναι αυτό που λέμε πλήρης. Υπάρχουν ωστόσο και 4 νέες εταιρείες που θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο ΔΣ. Η Καυκάς (με τον Νίκο Καυκά), η ΝΝ (με τη Φιλίππα Μιχάλη), η Accenture (με τον Κυριάκο Σαμπατακάκη) και η Παπουτσάνης (με τον Μενέλαο Τασόπουλο).

Για 25 ψήφους έμεινε εκτός ΔΣ ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που ήταν μια έκπληξη στις υποψηφιότητες, ενώ την πρώτη πεντάδα σε ψήφους, όπως φαίνεται και στη σχετική φωτό που... υποκλέψαμε, έκλεισαν ο Θεόδωρος Τρύφων της ΕΛΠΕΝ, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης της ΜΕΤΡΟ, ο Βασίλης Ψάλτης της Alpha Βank, ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Γιάννης Καραγιάννης της Olympia Group.

Οι περισσότεροι που έβαλαν υποψηφιότητα για πρώτη φορά έμειναν εκτός ΔΣ ενώ σε όσους έχουν εμπειρία από (τέτοιου τύπου) εκλογές, το γεγονός ότι μια σειρά υποψηφίων πήρε παραπλήσιο αριθμό ψήφων και εκλέχθηκε, δείχνει ότι εκτός από πρόσωπα που προορίζονταν κυρίως να «γεμίσουν» το ψηφοδέλτιο (υπήρχαν και τέτοια), εκδηλώθηκε και σαφής... κεντρική γραμμή υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων.

Μεταξύ των τριών αντιπροέδρων, που δεν είχαν ανταγωνισμό στην εκλογή τους, τις περισσότερες ψήφους πήρε ο Ευτύχης Βασιλάκης (431). Η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου πήρε 485 για τη θέση της Γενικής Γραμματέως και ο Μάρκος Βερέμης 460 ψήφους για τη θέση του Ταμία, αμφότεροι χωρίς ανταγωνιστική υποψηφιότητα.

Το συμπέρασμα για το... μέλλον είναι ότι αν κάποιος θελήσει να αμφισβητήσει ξανά τον κατεστημένο τρόπο διοίκησης, για να έχει ελπίδες, θα πρέπει να ξεκινήσει από πολύ νωρίς, να κατεβάσει δυνατό «ψηφοδέλτιο» και να έχει και πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

ΚΟΥΓΙΑΣ: Υποψίες έχει προκαλέσει στον πολιτικό χώρο η συχνότητα με την οποία παρεμβαίνει τελευταία ο γνωστός ποινικολόγος (είναι και της μόδας η έκφραση) Αλέξης Κούγιας σε διάφορα θέματα που δεν άπτονται των δικαστικών υποθέσεών του ή του αθλητικού χώρου και έχουν λανθάνοντα πολιτικοκοινωνικό χαρακτήρα.

Προκαλούνται άραγε αυτές οι τοποθετήσεις μόνο από την αντιπάθειά του προς ορισμένες πολιτικές, όπως ο γάμος ομοφύλων, ή και από το «beef» που έχει ανοίξει με τον Στέφανο Κασσελάκη;

Αρκεί αυτό για να δικαιολογήσει τις παρεμβάσεις του ή στοχεύει να κάνει το άλμα στην πολιτική σκηνή, εκμεταλλευόμενος το κενό ηγεσίας δεξιότερα της ΝΔ που βλέπουν πολλοί;

Απάντηση δεν έχουμε, αλλά, αν είναι έτσι, μάλλον θα φανεί σύντομα.

 

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η πρόταση του Νίκου Παππά, ως γνωστόν, είναι «εκλογική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής υποψήφιο πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και χωρίς διάλυση των δύο κομμάτων».

Το στοιχείο που δεν έλαβε υπόψη είναι το... απαγορευτικό του εκλογικού νόμου: το μπόνους των εδρών το παίρνουν κόμματα όχι συνασπισμοί κομμάτων. Για την ακρίβεια, το πρώτο κόμμα.

Άρα με «σκέτη» εκλογική συνεργασία με συνασπισμένα κόμματα, δουλειά δεν γίνεται.

 

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Δεν λένε να «χωνέψουν» στη Νέα Αριστερά (λογικό…) ότι με το 2,4% έμειναν εκτός Ευρωβουλής και δεν πήραν λαϊκή νομιμοποίηση της διπλής διάσπασης που προκάλεσαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως προέκυψε δε από τα ουκ ολίγα πηγαδάκια στο περιθώριο της Διάσκεψης Τσίπρα - Ζάεφ, γι’ αυτή τη «μισή μονάδα και κάτι» που έχασαν το 3%, φταίει… ο Τσίπρας.

Γιατί; Όπως λένε (ανεπισήμως), «η παρουσία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα με ομιλητή τον Στέφανο Κασσελάκη έδωσε γραμμή σε αναποφάσιστους που σκέφτονταν να ψηφίσουν τη ΝΕ.ΑΡ., ώστε να στηρίξουν το πάτριο κόμμα.

Στο εύλογο ερώτημα «τότε γιατί είστε εδώ χθες και σήμερα;», η απάντηση έχει δύο σκέλη: «Πρώτον, διότι δεν είναι ώρα να φανεί ότι "τα σπάμε" με τον Τσίπρα. Και δεύτερον, επειδή, αν υπάρχει μια ελπίδα να φτιαχτεί το ενιαίο κεντροαριστερό σχήμα, μόνο με τον Αλέξη μπορεί να γίνει».

Όπερ μεθερμηνευόμενο, «μόνο έτσι θα γλιτώσουμε από το βάσανο να κατέβουμε μόνοι μας στις εθνικές εκλογές» -που το 2,4% της ευρωκάλπης μπορεί να φαντάζει… γίγας μπροστά σε εκείνο της εθνικής κάλπης.

 

ΔΟΥΚΑΣ: Η κλιματική κρίση και η ενέργεια ήταν το αντικείμενο της θεματικής συζήτησης που μετείχε ο Χάρης Δούκας, στη Διάσκεψη Τσίπρα - Ζάεφ, αλλά δεν άφησε την ευκαιρία να στείλει τα μηνύματά του στη Χ. Τρικούπη.

«Να συζητάμε ανοιχτά για όλα τα θέματα, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα», είπε, παραπέμποντας εμμέσως… πλην σαφέστατα στην προχθεσινή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι όποιος, μετά τις αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή, συνεχίσει «με τοξικό και δικαστικό λόγο» θα διαγραφεί.

Ο δήμαρχος Αθηναίων (που, κατά το ρεπορτάζ, δεν έχει αποκλείσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ διατηρώντας, εάν εκλεγεί, και τη θέση του δημάρχου) τάχθηκε ευθέως και υπέρ της προοδευτικής συνεργασίας.

«Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα την πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη.

«Οι πολιτικές για βιωσιμότητα δεν είναι ουδέτερες, έχουν προοδευτικό πρόσημο. Στην Αθήνα συνεργαστήκαμε με δυνάμεις που έχουν προτεραιότητα αυτά τα θέματα. Είναι προοδευτικές πολιτικές, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν», κατέληξε.

Πιο καθαρά δεν γίνεται...

 

DOPPLER: Θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης απέκτησε ο Νίκος Καραμούζης, στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στη γενική συνέλευση της Παρασκευής.

Υπενθυμίζεται ότι το fund SMERemediumCap του Ν. Καραμούζη ανακοίνωσε πρόσφατα συμφωνία για εξαγορά του 35% της εταιρείας έναντι 1,3 εκατ. ευρώ, αλλά και κάλυψη μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 4 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας.

Ο έλεγχος και το management της εταιρείας δεν αλλάζουν χέρια με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.



ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Ξεκίνησε η προεργασία ολοκλήρωσης της σύμβασης παραχώρησης του οδικού άξονα Αττική Οδός από την κοινοπραξία ΕΛΛΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ.

Θεωρητικά η παραχώρηση ολοκληρώνεται τον προσεχή Οκτώβριο και υπάρχει νέος προτιμητέος ανάδοχος (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Υπό το παραπάνω πρίσμα, οι εταιρείες που συγκροτούν τον υπο-όμιλο Αττική Οδός (σ.σ. ενοποιούνται από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ) προχώρησαν πέρσι στον σχηματισμό πρόβλεψης αποζημίωσης προσωπικού.

Η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» σχημάτισε πρόβλεψη 10,9 εκατ. ευρώ για αποζημίωση προσωπικού της, βάσει προϋπηρεσίας. Ανάλογα θα πράξει και η «Αττική Οδός».

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης, η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές» θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης για δύο χρόνια, μετά το τέλος της περιόδου παραχώρησης.

 

ΤΧΣ: Από τα πλέον επίσημα χείλη, του τσάρου της οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, μπήκε σε τροχιά η απορρόφηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Υπερταμείο.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Ωστόσο, η αγορά γνωρίζει ότι θα γίνει πιο σύντομα, καθώς μετά το placement της Εθνικής Τράπεζας και την αύξηση κεφαλαίου στην Attica Bank, το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ θα έχει μετοχές μόνο του… πέμπτου πόλου.

Ως γνωστόν, όταν η εταιρεία που εργάζεται ο οποιοσδήποτε «κλείνει», τα στελέχη αρχίζουν τις επαφές και τις κινήσεις τους με στόχο να βρουν άλλη δουλειά. Η στήλη πληροφορείται ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με αυτά του Ταμείου. Έχουν βγει ήδη στην αγορά προς αναζήτηση.

Αυτό δεν αφορά τους ξένους που βρίσκονται στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά τους Έλληνες, και δη εκείνους που μοναδική τους εργασία ήταν το Ταμείο.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Καθηλωμένο στα επίπεδα της 30ής Σεπτεμβρίου 2023 παραμένει το ποσοστό συμμετοχής των προθεσμιακών (23%) στο συνολικό μείγμα καταθέσεων της Πειραιώς και αυτό λειτουργεί σαν κρυφό όπλο.

Με τις προθεσμιακές στα ίδια επίπεδα επί σχεδόν 9 μήνες, ήταν αναμενόμενο να επικαιροποιηθεί η εξαρχής συντηρητική παραδοχή του φετινού επιχειρησιακού σχεδίου για αύξηση των προθεσμιακών στο 34% του μείγματος καταθέσεων. 

Στο β' τρίμηνο η Πειραιώς πέτυχε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον στόχο πιστωτικής επέκτασης 650 εκατ. ευρώ.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων